Smartphone diskusije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mishelinke

#8901 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

skafiskafsnjak wrote: 11/09/2023 17:51
citroen xm wrote: 11/09/2023 17:14 Pa otprilike sve. :D

Vrati se na njegove prethodne postove da vidiš o kakvim mudrostima se radi. :lol:
Pa ne zanimaju me prethodni.
Ja pitam za ovaj
Ma pusti ih ba. Zajebali se sa Xiaomijem i sada se sami sebi pravdaju kako je to dobar telefon.

A riječi "dobro" i "kinez" ne idu i istu rečenicu.
skafiskafsnjak

#8902 Re: Smartphone diskusije

Post by skafiskafsnjak »

Dzontra_Volta wrote: 11/09/2023 20:03
skafiskafsnjak wrote: 11/09/2023 17:12

Sta je pogrijesio? :D
Pa pogriješio je u tome:
- da nije opstepoznata činjenica da xiaomi mobitel treba svaki dan restartovati,
- da software MIUI nije smeće (mogao bi biti bolji, ali nije smeće),
- da nije ista situacija i kod ostalih kineza (huawei npr. je u mnogim segmentima bolji od svih koje je nabrojao),
- te "sistemske" reklame se pojavljuju samo na mobitelima koji nisu rađeni za evropsko tržište,
- osim Samsunga, Sonyja i Pixela ima još dobrih telefona.
On nije napisao da je opstepoznata cinjenica da xiaomi treba restart nego da je MiUI smece ...a to svakako jeste. Znaju to i u Xiaomiju pa su najavili novi OS. Da valja, ne bi radili novi, zar ne ?

Pa svi Kinezi kopiraju ajfon. Majke mi gledam recenziju nekog Honor sata jucer.... jeftina kopija apple watcha :D

Pored ta tri ima jos dobrih, ali ne bolji od ova tri. Tako da, dobro mu je rekao, ako hoce da je miran, nek uzme samsung ili pixel....a jos bolje iphone.
Mishelinke

#8903 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

skafiskafsnjak wrote: 11/09/2023 20:18

Pa pogriješio je u tome:
- da nije opstepoznata činjenica da xiaomi mobitel treba svaki dan restartovati,
- da nije ista situacija i kod ostalih kineza (huawei npr. je u mnogim segmentima bolji od svih koje je nabrojao),
- te "sistemske" reklame se pojavljuju samo na mobitelima koji nisu rađeni za evropsko tržište,
On nije napisao da je opstepoznata cinjenica da xiaomi treba restart nego da je MiUI smece ...a to svakako jeste. Znaju to i u Xiaomiju pa su najavili novi OS. Da valja, ne bi radili novi, zar ne ?

Pa svi Kinezi kopiraju ajfon. Majke mi gledam recenziju nekog Honor sata jucer.... jeftina kopija apple watcha :D

Pored ta tri ima jos dobrih, ali ne bolji od ova tri. Tako da, dobro mu je rekao, ako hoce da je miran, nek uzme samsung ili pixel....a jos bolje iphone.
Dvije stvari prave razliku između dobrog smatrfona i elektronskog otpada, a to su softver i podrška.

Xiaomi bi mogao da od velike četvorke (po kvaliteti, a ne po prodaji) lahko napravi veliku petorku, tj. da im se pridruži, ali da to postigne potrebno je odbaciti MIUI i počne pružati podršku minimalno 4+1.

Sve dok to ne urade, Xiaomi je obični elektronski otpad. Šteta materijala utrošenog u izradu tog smeća.
Maliodmene

#8904 Re: Smartphone diskusije

Post by Maliodmene »

Kod moje zene xiaomi odlican, a kod mene obicno smece. Haman kako se potrefi.
adsubzero

#8905 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Mishelinke wrote: 11/09/2023 20:32

Dvije stvari prave razliku između dobrog smatrfona i elektronskog otpada, a to su softver i podrška.

Xiaomi bi mogao da od velike četvorke (po kvaliteti, a ne po prodaji) lahko napravi veliku petorku, tj. da im se pridruži, ali da to postigne potrebno je odbaciti MIUI i počne pružati podršku minimalno 4+1.

Sve dok to ne urade, Xiaomi je obični elektronski otpad. Šteta materijala utrošenog u izradu tog smeća.
I sta ti znaci ta softverska podrska za neki sigurnosni update ako je telefon u startu inferioran? Lupas o nekim reklamama i nepostojecim problemima. Nove verzije androida svakako vec odavno nisu tako interesantne jer ne donose prakticno nista korisno novo. Milion puta mi je vaznija 3rd party podrska sto bolje produzava zivot mobitelu nego sigurnosne "zakrpe". Xiaomi.eu i malo dijete danas zna instalirati. MIUI jeste tanak, ali daleko od toga da je smece ili beskoristan. Bezveze je provaljivati se tim izjavama.
Mishelinke

#8906 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

Maliodmene wrote: 11/09/2023 20:39 Kod moje zene xiaomi odlican, a kod mene obicno smece. Haman kako se potrefi.
E to je jedna od stvari koje odvajaju ozbiljan brend od brenda u pokušaju.

Kod Samsuga, Pixela, Sony-a u android svijetu i Apple-a u iOS svijetu može se desiti da moj telefon ne radi dobro, a kod žene odličan, međutim na moj će sigurno doći ispravka i to riješiti, a na Xiaomi-u možda dođe neki update, možda.

E to je podrška. Danas Cisco prodaje najsuperiorniju mrežnu opremu na svijetu po bagatelnoj cijeni (u odnosu na cijene nekada), ali ti debelo naplate podršku i Smartnet.

Kad imaš kako treba podršku, ti više nemaš nikakvih softverskih problema. Ako i bude riješi se brzo. Apple ide korak dalje pa ti preko Apple Care-a otklanja čak i hardverske probleme.

Xiaomi ili bilo koji drugi brend mimo ove nabrojane četvorke, puno pure još moraju pojesti da bi bili iole ozbiljni igrači. To govore i brojke prodatih uređaja. Apple i Samsung ubjedljivo na prvih 10 mjesta. Džaba Xiaomiju 50 verzija istog modela, to je samo kvantitet. Ljudi žele kvalitet i da su mirni, a ne da svako malo rastartuju telefon jer im zaledi, ili da strepe hoće li im raditi sve kako treba, jer ako ne radi, teško da će dobiti ispravku.
Mishelinke

#8907 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

adsubzero wrote: 11/09/2023 20:55
Mishelinke wrote: 11/09/2023 20:32

I sta ti znaci ta softverska podrska za neki sigurnosni update

Nove verzije androida svakako vec odavno nisu tako interesantne jer ne donose prakticno nista korisno novo.
Ovim si sam sebe diskreditovao i isključio iz bilo kakve ozbiljne rasprave na ovu temu.
Qler

#8908 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Ma ja sam kćerki kupio note 10 (neko slovo je mislim) i bolje da sam bilo koji Samsung za te pare joj uzeo... Miui je fakat katastrofa. Kad dijete skonta da nešto nije kako treba, a prethodni telefon joj bio Huawei Mate 10 Pro... Ja kad uzmem da joj nešto namjestim tačno mi žao djeteta... Haj što su kamere loše, ne očekujem nešto za te pare, samo nek radi ali UX je baš loš...

A ovaj argument da ti ne znači podrška i da nove verzije Android nemaju ništa je samo laganje samog sebe, i ače bi ja još koristio Nokia 808PV ili N9 :)
adsubzero

#8909 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Mishelinke wrote: 11/09/2023 21:13
adsubzero wrote: 11/09/2023 20:55

I sta ti znaci ta softverska podrska za neki sigurnosni update

Nove verzije androida svakako vec odavno nisu tako interesantne jer ne donose prakticno nista korisno novo.
Ovim si sam sebe diskreditovao i isključio iz bilo kakve ozbiljne rasprave na ovu temu.
Argumenti drug, argumenti. Tvoje izjave su nebuloze. Jos ne mogu da dodjem sebi... "bolji Samsung A serije nego Xiaomi flagship". :lol:

Edit: Ne znam zasto si izrezao ostatak recenice pa da izgleda da sam rekao da update nije nikako bitan.
Last edited by adsubzero on 11/09/2023 21:39, edited 1 time in total.
adsubzero

#8910 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Qler wrote: 11/09/2023 21:17 A ovaj argument da ti ne znači podrška i da nove verzije Android nemaju ništa je samo laganje samog sebe, i ače bi ja još koristio Nokia 808PV ili N9 :)
Telefon sa Android 14 je automatski bolji od Android 13, bez obzira na druge faktore? Jer u tom pravcu ide prica. Ne govorimo o starim Nokijama i modernim telefonima. Lik tvrdi da je telefon fail jer nudi 3 godine a ne 4+1 softverske podrske. Koji ce mi klinac isti telefon 5 godina. To je obrnuto od onoga o cemu ti govoris. Malo je mishelin polupao loncice izgleda.
Qler

#8911 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Ma na stranu to, ja kući imam P30 Huawei nema više updates i bolji je od pola novijih telefona, ali brate SW tj U na Xiaomi je baš loš. Koristio sma svašta ali su baš loši... Govorim o out of the box expirience jer ne želim da se zezam sa custom romovima i slično...
adsubzero

#8912 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Qler wrote: 11/09/2023 21:26 Ma na stranu to, ja kući imam P30 Huawei nema više updates i bolji je od pola novijih telefona, ali brate SW tj U na Xiaomi je baš loš. Koristio sma svašta ali su baš loši... Govorim o out of the box expirience jer ne želim da se zezam sa custom romovima i slično...
Koju si zadnju verziju probao? Meni sto je smetalo na global romu (MIUI 13) je sto su iz nekog razloga sakrili opciju da izaberes da se AOD ne gasi u mraku, u poredjenju sa kineskim romom. Takodjer, jedan period se desavalo da notifikacije sa nekih aplikacija znacajno kasne, ali taj problem mi se javljao i na drugim raznim telefonima. Oba problema popravljena prelaskom na xiaomi.eu. Takodjer se pojavio bug od strane xiaomi-ja da je kompas u google maps bio pokvaren (samo za 11 pro/ultra). To su ispravili. Drugih zamjerki na MIUI nisam imao.

Od svih telefona koje sam do sad imao xiaomi se ne izdvaja ni po cemu losem. Obicno se zale oni koji uzmu low-end i osudjuju cijeli brand po tome. Ne kazem da nema nesretnih izuzetaka.
Maliodmene

#8913 Re: Smartphone diskusije

Post by Maliodmene »

Pisao sam danas, kod mene na mi 11 prvo crko otisak prsta, u skorije vrijeme kamera, a prije nekoliko dana i flashlight. Zato sam i pitao za preporuke do 1000KMova. Malo sam caprkao po netu, onaj pixel mi se najbolje cini za te pare.
Quaresma

#8914 Re: Smartphone diskusije

Post by Quaresma »

Pa pogriješio je u tome:
kakav novi os je xiaomi najavio?
Mishelinke

#8915 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

adsubzero wrote: 11/09/2023 21:23
Qler wrote: 11/09/2023 21:17 A ovaj argument da ti ne znači podrška i da nove verzije Android nemaju ništa je samo laganje samog sebe, i ače bi ja još koristio Nokia 808PV ili N9 :)
Telefon sa Android 14 je automatski bolji od Android 13, bez obzira na druge faktore? Jer u tom pravcu ide prica. Ne govorimo o starim Nokijama i modernim telefonima. Lik tvrdi da je telefon fail jer nudi 3 godine a ne 4+1 softverske podrske. Koji ce mi klinac isti telefon 5 godina. To je obrnuto od onoga o cemu ti govoris. Malo je mishelin polupao loncice izgleda.
Ti tvrdiš da sigurnosni update i softverska podrška ne znače ništa, tako da....

Toliko sa tobom o ovoj temi.

Ovako nešto ne bi izvalio niko ko iole ima dodira sa bilo kakvom ozbiljnijom tehnologijom (osim ako se ne zajebava).

Mnoge firme desetine miliona dolara izdvajaju godišnje samo na podršku i sigurnosne nadogradnje (razne opreme) i ti onda kažeš da to ne znači ništa.

Ok eto ne znači ništa. Usput, nemoj ni play store koristiti, to je svakako za budale. Pun internet krekovanih aplikacija. Skidaj i deri.

Pa jel..
adsubzero

#8916 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Mishelinke wrote: 11/09/2023 21:42
adsubzero wrote: 11/09/2023 21:23

Ovako nešto ne bi izvalio niko ko iole ima dodira sa bilo kakvom ozbiljnijom tehnologijom (osim ako se ne zajebava).

Mnoge firme desetine miliona dolara izdvajaju godišnje samo na podršku i sigurnosne nadogradnje (razne opreme) i ti onda kažeš da to ne znači ništa.

Ok eto ne znači ništa. Usput, nemoj ni play store koristiti, to je svakako za budale. Pun internet krekovanih aplikacija. Skidaj i deri.

Pa jel..
A lika... Ne cijepaj mi recenice. Nisam rekao da ne znaci nista, vec da nije najvaznija stvar. Hajde tebi je bolji low end Samsung A serije od Xiaomi flagshipa, sve si o sebi rekao.
Peacean

#8917 Re: Smartphone diskusije

Post by Peacean »

Quaresma wrote: 11/09/2023 21:37

kakav novi os je xiaomi najavio?
Ne zna se puno

https://www.gizchina.com/2023/08/23/xia ... ng-system/
Mishelinke

#8918 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

adsubzero wrote: 11/09/2023 21:46
Mishelinke wrote: 11/09/2023 21:42

Pa jel..
A lika... Ne cijepaj mi recenice. Nisam rekao da ne znaci nista, vec da nije najvaznija stvar. Hajde tebi je bolji low end Samsung A serije od Xiaomi flagshipa, sve si o sebi rekao.
Naravno da je boji. Ustvari u pravu si, nije bolji jer su to kruške i jabuke. Nisu uporedivi.

Samsung A04 je samartphone, a Xiaomi 13 pro je smeće. To dvoje se ne može porediti. Smartphone je smartphone, a smeće je smeće.

Nekomparativno.
adsubzero

#8919 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Ne kontam ovaj mentalni sklop nikako :-)
Mishelinke

#8920 Re: Smartphone diskusije

Post by Mishelinke »

adsubzero wrote: 11/09/2023 21:58 Ne kontam ovaj mentalni sklop nikako :-)
Šta imaš kontati?

Jebeš telefon, puno ljepših stvari u životu ima.

Što, naravno, ne mjenja činjenicu vezano za smartphone i smeće :mrgreen:
Qler

#8921 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Ja nisam iskreno koristio ba top flagship od xiaomi, nešto malo 10ku onu T meni se čini čačkao, ne znam je li isti U na njemu i na ovim jeftinijim, ali ako jeste stvarno nije OK. Najgore su mi te reklame...
adsubzero

#8922 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Qler wrote: 11/09/2023 22:04 Ja nisam iskreno koristio ba top flagship od xiaomi, nešto malo 10ku onu T meni se čini čačkao, ne znam je li isti U na njemu i na ovim jeftinijim, ali ako jeste stvarno nije OK. Najgore su mi te reklame...
Gdje bi trebale da budu te reklame? U security aplikaciji? Nju nisam nikad ni otvorio osim slucajno tj. nekim cackanjem po telefonu. Mozda je problem samo na kineskom romu. Koliko sam citao to se svakako sve moze u par klikova iskljuciti.
citroen xm

#8923 Re: Smartphone diskusije

Post by citroen xm »

Ajd uzećemo da je MIUI bio loš, mada ja to nisam toliko osjetio, ali zadnjih par verzija nemaju apsolutno nikakvu manu.

Ajde bez obzira i na to, ako neko i dalje smatra da je Xiaomi smeće, glupa je tvrdnja da je sve iz Kine smeće. Huawei i Honor su odlični. Da nisu šugavi Ameri sjebali Huawei zbog očite superiornosti, Samsung bi bio sada daleko iza. Pa i sada bez gugl servisa prave očito vrlo konkurentne telefone Samsungu.

Lik nahvali A seriju Samsunga, a najjači model A54 dolazi sa najjadnijim čipom na svijetu koji već stvara probleme ljudima i već u startu opasno laguje. Kako li će štopati kada dobije još 1-2 nadogradnje? Da ne pričamo o te 3-4 prije kojih će telefon biti svakako u smeću. Tih 5 velikih nadogradnji teoretski znače na flagship telefonima. Na A seriji je svejedno bila jedna ili tri.
Qler

#8924 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

adsubzero wrote: 11/09/2023 22:17
Qler wrote: 11/09/2023 22:04 Ja nisam iskreno koristio ba top flagship od xiaomi, nešto malo 10ku onu T meni se čini čačkao, ne znam je li isti U na njemu i na ovim jeftinijim, ali ako jeste stvarno nije OK. Najgore su mi te reklame...
Gdje bi trebale da budu te reklame? U security aplikaciji? Nju nisam nikad ni otvorio osim slucajno tj. nekim cackanjem po telefonu. Mozda je problem samo na kineskom romu. Koliko sam citao to se svakako sve moze u par klikova iskljuciti.
I skaču reklame kad brišeš neku app, ili po settings negdje kad čačkaš, jebi ga ne znam tačno. Znam sigurno kad brišeš app da izađe reklama a i ako side load nešto mislim da iskoči.

Inače Huawei je i meni bolji od Samsung al ga sjebaše. Ja ga zbog prirode posla ne mogu koristiti jer moram imati Google servise...
kakavdanakneiskustvu

#8925 Re: Smartphone diskusije

Post by kakavdanakneiskustvu »

Mogu li se obrisane poruke u komunikaciji putem Facebook mesengera ,ako sud ili tužilaštvo naloži vještačenje mobitela ,vratiti?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 12/09/2023 08:05, edited 1 time in total.
Post Reply