Sirija

Locked
Challenger__

#8901 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Black swan wrote:baš surfam po FB sirijaca... ljudima su slike i postovi kao da nema rata...

možda sam naletio na FB nekog mirnog grada :?
Jad i čemer je samo tamo gdje su ovi izraelsko/američki skakavci uspjeli da uđu i poharaju sela i gradove. Inače, stvar je sasvim normalna, gdje god njih nema:

Image
Co0l

#8902 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
"...I da,cinjenica je da se pozivas vecinom na proruske i slicne sajtove i portale,kojima je zajednicka mrznja prema svemu americkom..."
Samo ovo da ti kažem. Pišeš neistinu. Niti su ti izvori "većinom proruski", niti mi je Rusija mjera, niti mrzim SAD. Jedno je biti kritičar post 9/11 intervencionizma, a nešto sasvim drugo "mrziti Ameriku". Ako ćemo pravo ja sam i amerikanofil koji je kritički nastrojen prema pojedinim aspektima američke vanjske politike. Nisu SAD isto što i grupa otuđenih pojedinaca i grupacija koja kreira vanjsku politiku, uglavnom u i oko AIPAC-a.

Ne d'o Bog da sam žrtva tako mizerne i ropske emocije kao što je mržnja, ili strah.
Nisam ja ni napisao da ti mrzis Ameriku nego da vecinom koristis sajtove kojima je mrznja prema Americi imanentna kao izvore.
Challenger__

#8903 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:Hajmo napustiti propagandističko smeće o "borbi za demokratiju" i slične fraze kojim Izrael, SAD i marionete potcjenjuju pamet cjelokupnog ljudskog roda. Vratimo se ČINJENICAMA:

Sirija je milenijumima multikonfesionalna i multinacionalna zemlja. Uz sve manjkavosti aktuelne vlasti (koje niko ne spori), ona je uspjela da sačuva njenu, Bogom danu šarolikost. Da vidimo kako postupa tzv. "opozicija", tzv. "rebelsi" i kakvu viziju Sirije oni nude.

Grad Dar ez-Zor, na istoku zemlje, na rijeci Eufrat.

Image

Veći dio grada je pod kontrolom "alternative" i kako nas obavještavaju mediji, tamo je, neki dan, srušena posljednja crkva u ovom gradu, koji su sada hrišćani/kršćani napustili. Ovaj put riječ je o franjevačkom samostanu.

LINK - (http://syriareport.net/christians-leave ... /#more-296)

Nama, koji ne vjerujemo u mainstream laži je jasno šta se deašava, ali, definitivno je za mene enigma kakvu satisfakciju u ovom vandalizmu imaju oni koji zagovaraju tzv "demokratsku" opciju? To, definitivno ne razumijem.

- Nasuprot ovih varvara i kriminalaca stoji sirijska vlast koja istim žarom čuva i nemuslimanske svetinje. Nedaleko od Damaska, u pravcu Libana, nalazi se naselje MALULA, prastaro selo nepojmljive ljepote.

Image

- Selo je poznato po tome što se u njemu i dan danas govori neizmjenjeni aramejski, onim jezikom kojim je govorio Mesija. U tom selu se nalazi jedan od najstarijih pravoslavnih manastria na svijetu, manastir Svete Tekle, učenice apostola Pavla.

Image
Image
Image

- selo je većinski hrišćansko, pravoslavno, a sa komšijama muslimanima žive u miru, a taj mir i bezbjednost čuvaju sirijski organi vlasti.

Još jedan razlog više za aktuelnu vlast i još jedan razlog više protiv skakavaca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8904 Re: Sirija

Post by Truba »

o sv. Tekli sam pisao u januaru ove godine na ovom topiku ali mi se nisu dale slike kačiti

što se FBa tiče mislio sam na to da smo mi izgleda više ovdje na topiku opterećeni ratom u siriji
ili ljudi vjeruju u armiju da će ih zaštiti

ili je to onaj sindrom lako ćemo... ajmo na kafu...dok čaršija gori ljudi na alipašnu idu u kafiće :? :? :?
Last edited by Truba on 21/04/2013 21:45, edited 1 time in total.
Challenger__

#8905 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Čuvati Siriju može samo onaj ko ima kapacitete da čuva njenu šarolikost.

p.s.

Posebno je zanimljiva jedna duboka i tajna veza između glavnog grada BiH i Malule. Baš me zanima koliko ovi nabrijani prorebelsi o tome znaju.

Tipujem da nemaju pojma.
Truba

#8906 Re: Sirija

Post by Truba »

mošti u staroj pravoslavnoj crkvi
Challenger__

#8907 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Black swan wrote:mošti u staroj pravoslavnoj crkvi
I cjelokupan eksterni kompleks ("dom Svete Tekle").

Ipak, ti nisi prorebels :-D!
Klavikula

#8908 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Sirija je zaista prelijepa zemlja.

Image
Image
Halid ibn Velid dzamija u Homsu.
Unutar dzamije nalazi se grob slavnog arapskog vojskovodje Halida ibn Velida, koji je, izmedju ostalog, osvojio Šam.

Image
Danas SAA brani njegovu zaostavstinu.
''Tako mi Allaha, draže mi je da u hladnoj, kišnoj i mrkloj noći, s vojskom muhadžira čekati neprijatelja, od toga da mi kao poklon daju najljepšu djevicu koja će mi roditi najljepšeg sina.''
Image
vojnik SAA, sa Kur`anom u ruci, u oslobodjenoj dzamjiji, blizu Al Qusayra u provinciji Homs.
rasuta_riza

#8909 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

@challengeru,
iako se generalno baš i ne slažem sa tvojim stavom, želim reći da su ti slike ekstra, posebno su mi se dopale ove od stare crkve u stijeni.
Nekako volim ove starine i te narode, žao mi je i Asiraca, prastarog naroda koji faktički izumire u Iraku.
Ipak, da se vratim temi; niti sam pro-rebel niti assadovac, kako stvari izgledaju (barem iz mog ugla) je da je asssadovom režimu odzvonilo,njegovo egzistiranje produbljuje patnju,.s druge strane "rebelsi" su upravo to što kažeš-pobunjenici; znači jedna grupacija koja se bori protiv trenutnog režima, i to im je pored jezika i vjere (ako i to?) jedino zajedničko. Ima ih od ultra ekstremnih do ovih umjrenenih, centristički orijentisanih, jedinstvo i kordinacija ne postoji, zbog toga je Zapad i više nego oprezan po pitanju isporuke efikasnog oružja za iste Činjenica da više od 2 godine traje ustanak protiv Assada (inače mrzim te porodinčne dinastije, kod Arapa u pravilu egzistiraju, hajde bar ovi feudalni to i ne prikrivaju ali kada tzv "socijalisti" kao Assadovci rade,užas), u relativno povoljnom okruženju nisu uspjeli za sebe izganjati neku konkretnu pomoć, dovoljno govori.
Assadova porodična disastija se održava na životu samo zbog kalkulacije Zapada, šta i kako nakon njega. Inače, već bi visio kao njegov partijski bart Sadam, na kojeg je unatoč partijskoj pripadnosti krenuo u Pustinjskoj oluji.
Kad Zapad konačno podvuče "refu" na ovaj ili onaj način isti će da visi. Samo što bih volio da od tih rebelsa stvar u ruke uzmu ovi umjereni odn. sekularni zajedno sa kršćanima, ali iskustveno gledajući-veoma teško.
Sama Sirija u sadašnjim granicama i koncepcijom je produkt Zapada, arapske države pod francuskom upravom i nastale na razvalinama Osmanskog carstva.
Oblast Šaam je jedan mnogo širi pojam, prvenstveno geografski i on obuhvata; sadašnju Siriju, Jordan i Palestinu, znači od Sredozemlja do Eufrata, ali ti to sigurno već znaš. Rusija se lafo otima zbog jedine svoje pomorske baze za snabdijevanje i remont u Sredozemlju, nostalgično se prisjećajući vremena kada je njena 5. eskadra i bila nešto, ali nikada ni blizu 6.flote.
sarajevoxxxx

#8910 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ispovijest nekolicine preživjelih najnovijeg masakra režimskih snaga u As Sanamejnu

''Napad na naselje je počeo ovog mjeseca u samo jutro 11 aprila u 5 i 20. Bili smo iznenađeni žestinom napada. Počelo je sa žestokim granatiranjem koje je trajalo 3 sata, a nakon toga su krenuli na nas''. Zatim nastavlja:''Bilo je i više nego očito da napadom ciljaju tri porodice u As Sanamejnu a to su: Al Labad, Aš Šahadat i Šetar. I do dan danas ne znamo zbog čega su nas napali i zbog čega je masakr počinjen. U As Sanamejnu nije bilo nikakvih trzavica, i zbog toga je kod nas došlo oko 50 000 izbjeglica'', priča jedan od preživjelih po imenu Zahir.

Nakon toga Zahir opisuje šta je sve vidio tokom masakra koji je trajao nekoliko sati, za koji mu je još uvijek teško povjerovati da se sve to zaista desilo:''Gledao sam kroz jednu rupu na vratima u jednoj od kuća u kojoj sam se sakrivao. Vidio sam vojnike kako ubijaju dva čovjeka iz porodice Aš Šahadat, zatim je jedan vojnik došao sa djetetom po imenu Imad. Jedan vojnik mu je prišao i bacio ga pod svoje noge. Kod sebe je imao veliki nož, poput sablje, i zaklao je dijete uprkos što mu je plaćući govorilo ''tako ti Allaha, amidža nemoj me povrijediti''. Zatim nastavlja Zahir pa kaže:''Također sam bio svjedokom likvidacije starijeg čovjeka po imenu Mahmud Šetar (64 godine), podsticao je omladinu da se suprostave režimskoj vojsci. Prvo su ga izrešetali, a zatim su njegovo tijelo bacili u kuću i zapalili je sa svima koji su se nalazili u njoj''.

Image

Nakon toga Zahir prepričava kako je uspio pomoći nekim porodicama da se sakriju. Ležao je krvav 6 sati, a nakon što se režimska vojska povukla prebacio se u susjedno selo u kojem je proveo tri dana. Nakon toga je počelo njegovo putovanje za Jordan kojeg opisuje kao ''novo doba''.

Drugi svjedok masakra u As Sanamejnu Muhamed Al Lubad, koji je ranjen u bedro u jednoj eksploziji, još uvijek pod uticajem onoga što je vidio za Al Jazeeru govori:''Još uvijek ne mogu da zaboravim prizor u kojem je porodica iz kuće Al Atameh pokušala da pobjegne u pravcu Kufru Šemsa, međutim pogodila ih je tenkovska granata. Svih 11 članova porodice, ljudi, žene, djeca, svi su poginuli...niko nije preživio''.

Međutim, najgori prizor kojeg je vidio i o kojem svi preživjeli govore je spaljivanje tijela od strane režimske vojske. ''Ljude, omladinu, i dječake ubijali su bojevom municijom, a zatim su ih spaljivali''. Preživjeli svjedoci tvrde da se među napadačima nalazila i nekolicina stranaca, njihov perzijski jezik je upućivao na to da se radilo o iranskim vojnicima''.
http://www.assabeel.net/arab-and-intern ... D9%86.html
(Muhamed An Nedžar - Aljazeera.net)

@sarajevoxxxx
Challenger__

#8911 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ako je ta informacija tačna, onda je zločin za najoštriju osudu i zakonima predviđene sankcije.

_____

Sirijska vojska napreduje na nekoliko strana, Assad: "Vojska ima potporu naroda"

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad strateški važnim gradom Jdaidet al-Fadl u blizini Damaska nakon 5 dana žestokih borbi. U sukobima su nanijeti veliki gubici pobunjeničkim snagama. Opozicioni izvori potvrdili su kako je vojska preuzela kontrolu nad gradom Jdaidet al-Fadl, no također optužuju vojsku za "masakr" ističući kako je u gradu ubijeno 80 osoba. Sirijski izvori odbacuju informacije da su ubijani civili te ističe kako su likvidirani militanti.

Image

vojni aspekt
Ova posljednja operacija pokazuje kako vojska sve više širi svoju kontrolu uokolo glavnog grada što su jako loše vijesti za pobunjenike koji su još do nedavno vjerovali kako će zauzeti glavni grad Sirije. Štoviše, brojne "analize" već mjesecima sugeriraju kako će sirijski predsjednik Bashar al-Assad "pobjeći u alawitski kraj na obali Sirije". Ovom novom ofenzivom sirijske vojske sve te priče padaju u vodu.

U isto vrijeme dolazi informacija kako su sirijske snage napale i uništile veliki pobunjenički konvoj koji je prevozio oružje na prostoru sjeverozapadne provincije Idlib. Navodi se kako je konvoj pun municije stigao iz Turske.

Vojska je također postavila zasjedu u dolini al-Mahamil gdje je ubijen veći broj militanata iz brigade al-Tawhid.

Veliki sukobi zabilježeni su i u naseljima oko važnog grada al-Qusayr koji se nalazi 35 kilometara zapadno od Homsa, u blizini libanonske granice. Sukobi su eskalirali nakon što je vojska odbacila pokušaj pobunjeničkog preuzimanja kontrole nad lokalnom vojnim zračnom bazom Daba’a. Informacije govore kako je tijekom ovog vikenda vojska uspostavila potpunu kontrolu nad naseljima al-Radwanieh, al-Saadieh and al-Burhanieh, al-Mansourieh i al-Sukmanieh koja se nalaze u okolici grada al-Qusayr te je u planu i preuzimanje samog grada.

Izvori upoznati sa stanjem na terenu ističu kako je sirijska vojska znatno uznapredovala po pitanju čuvanja obavještajnih informacija te kako, za razliku od ranije, pobunjenici sada sve rjeđe dobivaju točne informacije po pitanju gdje se vojska nalazi i s koje strane će ih napasti.
Image

Inače, jučerašnji dan je bio dan najintenzivnijih borbi u kojoj je stradalo više od 500 ljudi.
Pazi ---- OVO!

politički aspekt
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad jučer se u Damasku sastao s libanonskom delegacijom. Istaknuo je kako se stanje u zemlji popravlja te kako sirijski narod podržava vojsku u borbi protiv terorizma. Zavjetovao se kako će Sirija biti oslobođena od svake forme terorizma te kako vlasti neće ući u nikakav proces pregovora s terorističkim organizacijama.

Situaciju u Siriji komentirao je i predsjednik Iranskog Vijeća za Vanjsku politiku i Nacionalnu sigurnost, Alaeddin Boroujerdi, koji je istaknuo kako je Sirija "prva linija obrane protiv cionističkog neprijatelja" te kako će Iran nastaviti s apsolutnom podrškom za Siriju sve dok se ova kriza ne završi. "SAD i njihovi saveznici u regiji, koji su dali milijune dolara, slali oružje i trenirali teroriste, odgovorni su za ubijanje sirijskog naroda i trebalo bi ih procesuirati", rekao je Boroujerdi.

Tijekom vikenda održao se još jedan u nizu summita "Prijatelji Sirije", no opozicija nije zadovoljna rezultatom. Britanski The Guardian piše kako je opozicija reagirala ljutito na odbijanje SAD-a i zapadnih saveznika da se krene s direktnim naoružavanjem pobunjenika. Također se ističe kako je zavladala panika među opozicijom otkako su snage sirijske vojske počele nizati pobjede na terenu.

Moaz al-Khatib, vođa sirijske opozicije, jučer je potvrdio kako je njegova ostavka - koju je najavio prije više od mjesec dana - sada i konačna. Naime, opozicija je od SAD-a i drugih saveznika zahtijevala na sastanku u Istanbulu ove subote "specifično, precizno i hitno djelovanje kako bi se zaštitili civili od balističkih raketa i kemijskog oružja". Drugim riječima, opozicija je svjesna da naglo gube rat na terenu i sada u panici zazivaju pomoć od svojih sponzora - baš kao što su učinili i pripadnici pobunjeničkog NTC-a za vrijeme rata u Libiji 2011.
Britanija i Francuska i dalje upiru sa svojom idejom da se podigne EU embargo na uvoz oružja u Siriju jer su spremni direktno naoružavati pobunjenike, no taj plan im blokiraju Njemačka, Nizozemska i još neke EU članice. Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, također je ovog vikenda "upozorio" da se ne kreće s naoružavanjem sirijskih pobunjenika.
Challenger__

#8912 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

rasuta_riza wrote:@challengeru, iako se generalno baš i ne slažem sa tvojim stavom, želim reći da su ti slike ekstra, posebno su mi se dopale ove od stare crkve u stijeni...
...Sama Sirija u sadašnjim granicama i koncepcijom je produkt Zapada, arapske države pod francuskom upravom i nastale na razvalinama Osmanskog carstva. Oblast Šaam je jedan mnogo širi pojam, prvenstveno geografski i on obuhvata; sadašnju Siriju, Jordan i Palestinu, znači od Sredozemlja do Eufrata, ali ti to sigurno već znaš.
Zahvaljujem, kako na riječima pohvale, tako i na iskazanoj razlici u mišljenju koja dotiče um, a ne povrjeđuje srce. Zahvaljujem i na dodatnim pojašnjenjima koja ljudima mogu biti od koristi (Šaam).

Što se ostalog tiče, sada mogu da iskažem mišljenje da zapad ipak ne može više što god hoće, odnosno da su mogli, do sada bi srušili aktualnu vlast. Sirija je više od lokalnog konflikta, ona je postala katalizator globalnih procesa čije konture tek naslućujemo.

Još jednom, zahvaljujem, a ako želiš da repliciram na još nešto, izvoli, odgovoriću čim uhvatim vremena.
AleksoMKD

#8913 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Jordan dozvolio prelete Izraelskih dronova za nadgledanje Sirije http://www.jpost.com/Breaking-News/Repo ... ria-310615 valjda da mogu uci sa vise od jedne strane.

Moaz Al Kathib, jedan od vodja opozicije konacno implementirao svoju ostavku http://www.guardian.co.uk/world/2013/ap ... CMP=twt_gu razocaran nedostatkom pomoci od strane Zapada.

Tenzije u Jordanu posle nemira u izbeglickim kampovima http://www.nytimes.com/2013/04/21/world ... .html?_r=1&

Zabuna i neverica oko ucestvovanja zena u konfliktu, http://www.france24.com/en/20130421-kur ... ttle-syria ali Kurdske zene su hard core. Iako ima nesporazuma i tenzija sa nekim pobunjenicima

Engizek, for one, is staunchly opposed to marriage.

"Marriage is enslavement," she said. "I don't want to be a slave, my klix don't want to be slaves."

The presence of women fighters in conservative Syrian society inspires both awe and shock.

"They are not women -- they are men," said one Free Syrian Army soldier with a bulbous beard. "A real woman is more feminine."

He said he was particularly opposed to women on the front line because their presence can "seriously distract male fighters".

It is a view that resonates strongly with Noor ul-Haq, a primary school teacher in Aleppo whose husband is a fighter with the Liwa al-Tawhid Brigade, one of the largest rebel groups in the war-torn city.

Syrian women of varied social and ethnic backgrounds, she says, have contributed to the anti-Assad revolution in other meaningful ways, from taking part in demonstrations to delivering food and ammunition to rebels.

"There's no need for women to pick up the gun," she said. "There are so many men out there."

Engizek's comrades dismissed such a view as "retarded".

"This country will not be free until women are free," said Lokman Abusalam, a 41-year-old fighter, adding that his male comrades have no problem in reporting to a female commander.

Engizek said the ascendancy of radical Islamist groups in Syria's messy civil war has led to concerns that they may begin trampling women's rights.

She expressed particular dismay about the rise of the Islamist Al-Nusra Front, which has announced its affiliation to Al-Qaeda.

"We are not willing to collaborate with those who don't accept women's rights," she said. "As a group we cannot accept that. As a woman, I cannot accept that."
sarajevoxxxx

#8914 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Al Kusajr ponovo u rukama Slobodne sirijske vojske

Zvančini izvori sirijske opozicije danas su potvrdili da je Slobodna vojska povratila kontrolu nad područjem Al Kusajra koji se nalazi u predgrađu Homsa.

Podsjećanja radi kukavice iz Hizbullaha su prije dva dana zauzeli područje Al Kusajra. U današnjem kontranapadu Slobodna vojska je uspjela povratiti kontrolu nad selima El Muh, Ebu Hurij i Ajnul Tenur.

Borbe se još uvijek vode oko mjesta Al Buhranije i Al Nehrije. Također, likvidirano je na desetine plaćenika iz Hizbullaha i režimske vojske.
Challenger__

#8915 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Znači, krenulo ih, jah... :-)

Tunis

Podrška Siriji ispred zgrade ambasade kao opomena da se ona ne može isporučiti na korištenje uzurpatorima iz američko-izraelske "opozicije".

>KLIK<
mmaar

#8916 Re: Sirija

Post by mmaar »

sarajevoxxxx wrote:Al Kusajr ponovo u rukama Slobodne sirijske vojske

Zvančini izvori sirijske opozicije danas su potvrdili da je Slobodna vojska povratila kontrolu nad područjem Al Kusajra koji se nalazi u predgrađu Homsa.

Podsjećanja radi kukavice iz Hizbullaha su prije dva dana zauzeli područje Al Kusajra. U današnjem kontranapadu Slobodna vojska je uspjela povratiti kontrolu nad selima El Muh, Ebu Hurij i Ajnul Tenur.

Borbe se još uvijek vode oko mjesta Al Buhranije i Al Nehrije. Također, likvidirano je na desetine plaćenika iz Hizbullaha i režimske vojske.
Kakav izbor rijeci :lol:

Je li ovo sastavljala Anadolija :lol:

Ovo je cak i za turskog Milosevica i njegov propagandni servis previse :D Bice da izasvega stoji alkoholno-sifilisticno bunilo nekog od clanova "kraljevske familije" Saud :lol: :lol: :lol:
Klavikula

#8917 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Al Qusayr je odavno u rukama terorista, ali steze se obruc.
http://english.al-akhbar.com/content/sy ... own-qusayr
Herr Flick

#8918 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Cuj slobodna vojska,ja tu samo vidim skupinu divljih,neobrazovanih vjerskih fanaticnih ludjaka :roll: :roll:
Challenger__

#8919 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

mmaar wrote: Kakav izbor rijeci :lol:
Ovakav: http://www.liveleak.com/view?i=91f_1365008348
Novogovor, Orvel na Zalivski način ... :-D

Gdje Cyrax, fale njegove provale... "juropians, izrails and amerikasn ar gud gaj" :lol: :lol: :lol:
sarajevoxxxx

#8920 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Znači, krenulo ih, jah... :-)

Tunis

Podrška Siriji ispred zgrade ambasade kao opomena da se ona ne može isporučiti na korištenje uzurpatorima iz američko-izraelske "opozicije".

>KLIK<
Tek toliko da se zna:

1. Tunis je jedna od prvih zemalja koja je podržala sirijsku revoluciju.

2. 16, 17, 18 decembra 2011. u glavnom gradu Tunisa održan je prvi skup sirijske opozicije.

3. 4 februara 2012. predsjedništvo Republike Tunis je otkazalo gostoprimstvo sirijskom ambasadoru, tj protjerali su ga iz Tunisa, i izjavilo kako ne priznaje Assadovu vladu u Damasku kao predstavnika sirijskog naroda.

4. U istom mjesecu 2012. tunižansko predsjedništvo je povuklo svog ambasadora iz Damaska.

5. 24 februara 2012. glavni grad Tunisa je bio ponovo domaćin sirijske opozicije. Skupu pod nazivom ''Prijatelji Sirije'' (također prvi te vrste) odazvalo se više od 60 država, predstavnici Evropske unije, UN-a, i Arapske lige, Organizacija islamske konferencije, Zaljevskog vijeća za saradnju i Unije arapskog Magreba (UMA). Svi pomenuti akteri koji su sudjelovali na konferenciji su Sirijsko Nacionalno vijeće priznali kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

- Predaje sirijske ambasade u Tunisu sirijskoj opoziciji je pitanje dana. Ako Bog da !
Challenger__

#8921 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Znači, Tunis je svjetlo revolucije i demokratije. Važi... :thumbup:
sarajevoxxxx

#8922 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Znači, Tunis je svjetlo revolucije i demokratije. Važi... :thumbup:
Šta im savjetuješ ? Da možda ne grizeš nokte od muke što se i u Tunisu muslimani ne ubijaju između sebe kao u Assadovoj Siriji.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8923 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

sarajevoxxxx wrote:
Challenger__ wrote:Znači, Tunis je svjetlo revolucije i demokratije. Važi... :thumbup:
Šta im savjetuješ ? Da možda ne grizeš nokte od muke što se i u Tunisu muslimani ne ubijaju između sebe kao u Assadovoj Siriji.
ispravka krivog navoda
muslimani u siriji se bore za slobodu protiv diktatora i uzurpatora domačih izdajnika i stranih plačenika iz irana iraka libana i rusije
Truba

#8924 Re: Sirija

Post by Truba »

Herr Flick wrote:Cuj slobodna vojska,ja tu samo vidim skupinu divljih,neobrazovanih vjerskih fanaticnih ludjaka :roll: :roll:
slobodni su od zuba i zdrave pameti a uskoro i od života ako se ne predaju ili pobjegnu tamo odakle su došli

kako se drži sirijski novac kako se već zove? ima li inflacije
imaju li oni burzu i trgovanje dionicama ili su sve firme državne?
mislim da kapital najbolje govori kakva je situacija na frontu?
mmaar

#8925 Re: Sirija

Post by mmaar »

Ljepota jedna dzihadska, ali koga jos ovo iznenadjuje. Turci i Arapi se utrkuju ko ce se vise naguziti cionistickom rezimu i njegovim zapadnim pokroviteljima i u toj trci ne biraju sredstva.
Inernet portal El Mesr el Jeum, pozivajući se na francuski dnevnik Le Figaro, javlja da je Abdullah II, kralj Jordana dozvolio ulazak izraelskim avionima u zračni prostor svoje zemlje.

Kralj Abdullah je nakon prošlomjesečnog susreta sa predsjednikom SAD-a, Barakom Obamom, dozvolio izraelskim vojnim avionima da koriste zračni prostor Jordana. Le Figaro ističe da su Izraelu definisane dvije zračne rute. Prva ruta ide preko pustinje Nakab prema jugu Jordana, dok druga ruta ide od Tel Aviva do Amana, glavnog grada Jordana. Le Figaro navodi da bi izraelski avioni koristili zračni prostor Jordana za napad na Siriju, jer je ovo najkraća zračna linija od Izraela do ove zemlje.
Locked