Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
megaman4

#8901 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by megaman4 »

amar1994 wrote:Polako je krenuo raspad , nece izaci na dobro , ustvari hoce al pitanje kada :run:
Raspad je od 1996 godine. Tada je sve krenulo naopako. Dosta je više da se vade na jebeni rat. :twisted:

Danas mi lik govori koji je tokom rata živio na Čengić Vili da su tada imali više vode nego sada što je katastrofa.

Možemo reći da nakon svega ovoga više povratka nema. Sarajevo je ovim sada postalo SELO, jer nema ni prevoza, ni vode ni ništa.

Ispade da je rat mala maca spram ove katastrofe danas.
Maharadza

#8902 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Maharadza »

Logovan wrote:ViK moli građane za strpljenje, sve će biti uredu. 8-)
https://www.youtube.com/watch?v=Vi27thh ... tu.be&t=51

:bih: :bih: :bih:
made_in_sarajevo

#8903 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by made_in_sarajevo »

Sta bi sa onim zatvara se u 23h ali ce u 5 doci, pa u 6 doci,a ono pola 7 vode nema?
nepass1

#8904 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

jucer ujutro izasao u 5h iz kuce, nema vode, usao u kucu u 20:30h. citav dan radio. dodjem nema vode, ni noge oprati kamo li se istusirati. iz kanistera se malo operem. jutros na posao opet nema vode. veceras cu opet kuci iza 20h. ujutro nece biti vode. nmg da sastavim da se okupam, ne mogu masinu vesa da operem.
najgore, bukvalno nemam kad otici u vik i bar da psujem i urlam i lupam dok mi policiju ne zovnu.
ali cim uhvatim slobodno odoh im jebati mater.

sad kontam da sam jucer rostiljao pa se navukao dima jutros bih pogusio ljude na poslu. mislim i ovako se odmicem kontam smrdim.

postaje polako frustrirajuce.
mayab

#8905 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mayab »

nepass1 wrote:jucer ujutro izasao u 5h iz kuce, nema vode, usao u kucu u 20:30h. citav dan radio. dodjem nema vode, ni noge oprati kamo li se istusirati. iz kanistera se malo operem. jutros na posao opet nema vode. veceras cu opet kuci iza 20h. ujutro nece biti vode. nmg da sastavim da se okupam, ne mogu masinu vesa da operem.
najgore, bukvalno nemam kad otici u vik i bar da psujem i urlam i lupam dok mi policiju ne zovnu.

sad kontam da sam jucer rostiljao pa se navukao dima jutros bih pogusio ljude na poslu. mislim i ovako se odmicem kontam smrdim.

Buraz, eto ja srecom nisam na taj nacin pogodjen, ali stalno kontam kako je ovim ljudima kojima je takav dnevni ritam, mislim stvarno užas...ja kao primjeran roditelj :lol: , uglavnom odem spavati u 23 i ustajem oko 6 tako da me puno ne pogadja, ali ova tvoja situacija je uzas!
To je zaista frustrirajuce, i ne znam kako nema reakcija onih koje ne ovaj način JEBU ZA sopstvene pare-izvinite na vulgarnosti!
Tomahawk11
Globalni moderator

#8906 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

mayab wrote:
nepass1 wrote:jucer ujutro izasao u 5h iz kuce, nema vode, usao u kucu u 20:30h. citav dan radio. dodjem nema vode, ni noge oprati kamo li se istusirati. iz kanistera se malo operem. jutros na posao opet nema vode. veceras cu opet kuci iza 20h. ujutro nece biti vode. nmg da sastavim da se okupam, ne mogu masinu vesa da operem.

Buraz, eto ja srecom nisam na taj nacin pogodjen, ali stalno kontam kako je ovim ljudima kojima je takav dnevni ritam, mislim stvarno užas...ja kao primjeran roditelj :lol: , uglavnom odem spavati u 23 i ustajem oko 6 tako da me puno ne pogadja, ali ova tvoja situacija je uzas!
To je zaista frustrirajuce, i ne znam kako nema reakcija onih koje ne ovaj način JEBU ZA sopstvene pare-izvinite na vulgarnosti!
Čuj kako nema, vidiš kako nema...
Tomahawk11
Globalni moderator

#8907 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Ima jedan vic na ovu temu.....kaže:

- rekla mi je, vidimo se poslije posla....

....48 sati poslije, on još čeka:

- mora da kod privatnika radi! :mrgreen: :roll:
man_464

#8908 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by man_464 »

8 i 20....

Sve odnese M. Dvor. Opet sve puklo.
Roccohljup

#8909 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

juce dok je bilo, ni pritisak nije bio nas najbolji :)

Hoće li ovi organizovati kakve proteste?
sheilak

#8910 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sheilak »

Pitanje, oni u Istocnom Sarajevu nemaju redukcije? Zasto? Iz kojih se oni izvorista napajaju vodom? I kakva je njihova vodovodna mreza? Jesu li povezane od prije rata ili su oni gradili nesto novo.

Sorry, ako pitanje zvuci glupo, ali zaista me ovo zanima.
Haris.ba

#8911 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

sheilak wrote:Pitanje, oni u Istocnom Sarajevu nemaju redukcije? Zasto? Iz kojih se oni izvorista napajaju vodom? I kakva je njihova vodovodna mreza? Jesu li povezane od prije rata ili su oni gradili nesto novo.

Istočno Sarajevo je ogroman teritorij, i ima vodu iz različitih izvora. Pa bruka vode koja se slijeva u Sarajevsko polje i dolazi iz planinskih masiva sa istoka.

Vjerovatno te najviše zanima Lukavica. Imaju ljudi fabriku vode koja je planirana da snadbjeva ne samo Lukavicu, već kada je to bio jedinstveni sistem - i ono što je ostalo sa druge strane granice.

Ne znam i ja detaljno, ali znam da je prije rata u vezi sa olimpijadom rađena mreža koja je imala veze i sa izgradnjom Dobrinje. Valjda su se Dobrinja i dio Stupa snadbjevali sa Tilave. Te je većina mreže mislim relativno mlada u odnosu na mrežu u Sarajevu. Onda su im i manji gubici.

Ono što mi zaboravljamo - vode ima i u Sarajevu. Stvar je samo u lošoj vodovodnoj mreži.
dječak sa šibicama

#8912 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

sheilak wrote:Pitanje, oni u Istocnom Sarajevu nemaju redukcije? Zasto? Iz kojih se oni izvorista napajaju vodom? I kakva je njihova vodovodna mreza? Jesu li povezane od prije rata ili su oni gradili nesto novo.

Jahorinska vrela, to je drugi izvor.

Nekad je memli strana bila na jahorinskim izvorima, i ta je voda bila puno bolja nego ova Bacevska. Ali nakon rata podijelili se na zelene i crvene.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8913 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Da uključiš svu vodu iz cijele BiH, džabe.
Šupalj lonac.
Samo ovu bagru pritisnuti da krene sa totalnom rekonstrukcijom.
Dio po dio. Što prije se krene, to bolje.
Haris.ba

#8914 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote:Nekad je memli strana bila na jahorinskim izvorima, i ta je voda bila puno bolja nego ova Bacevska.
Možda griješim, ali mislim da su oni i danas na tom izvoru. Dio Bistrika ima vodu koja je baš ta dobra. Jednim gutljajem se vidi razlika.
dječak sa šibicama

#8915 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Haris.ba wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nekad je memli strana bila na jahorinskim izvorima, i ta je voda bila puno bolja nego ova Bacevska.
Možda griješim, ali mislim da su oni i danas na tom izvoru.
Ne mogu tvrditi za cijelu memli stranu, ali vodovod na Hambinoj Carini znam da je presaltan na Bacevo. Na zalost svih stanovnika gore, jer je zaista voda sa jahorinskih vrela bila kvalitetnija.
sheilak

#8916 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sheilak »

Hvala vam na odgovorima.

pitala bih i druge stvari u vezi prikljucenja sa vodovodne mreze na ta izvorista ili na njihovu mrezu (jer se u biti radi o istom podrucju ili?), da li je tehnicki izvodivo, sta bi se trebalo uraditi da se sa napaja vodom i iz tih izvorista i u kolikoj mjeri to zavisi i od entitetskih odnosa, ali necu vas smarati :D
drndalo

#8917 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drndalo »

Tomahawk11 wrote:Da uključiš svu vodu iz cijele BiH, džabe.
Šupalj lonac.
Samo ovu bagru pritisnuti da krene sa totalnom rekonstrukcijom.
Dio po dio. Što prije se krene, to bolje.
Pa citava prica i jeste oko toga... Treba nas dovesti dotle da klimamo glavom da nam je neophopdan 200 mil. EUR kredit za sanaciju svega, posebno magistralnih cijevi koje su najskuplje, ali na njima % kad nema havarije ima najmanje gubitaka... Najveci gubici su na najmanjim profilima, zasto, zato sto ih ima najvise... Pa da od tih 200 ukradu cca. 120, ali i raspodjela tog tala izmedju njih sada nije najjasnija, pa se i oko toga svadjaju...

:fazlija:
zavezata-vreca

#8918 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by zavezata-vreca »

juce jedan kae bio na protestima za Rohinje ... doso kuci nema vode ... bogara psuje.
Roccohljup

#8919 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Opet pukla ista cijev na Mdvoru.....u V. Perića vode neJma.......i kaže čiko daj bože da bude do večeras :)
Haris.ba

#8920 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

sheilak wrote:Hvala vam na odgovorima.

pitala bih i druge stvari u vezi prikljucenja sa vodovodne mreze na ta izvorista ili na njihovu mrezu (jer se u biti radi o istom podrucju ili?), da li je tehnicki izvodivo, sta bi se trebalo uraditi da se sa napaja vodom i iz tih izvorista i u kolikoj mjeri to zavisi i od entitetskih odnosa, ali necu vas smarati :D
Pa dio vode se i dobija sa anamoone strane. I naravno, plaća se. Plaća se po mnogo većoj cijeni, nego za koju se proda građanima ova "domaća" voda.

Ali ne vidim smisao u dodatnoj vodi.

Drndalo ti je napisao suštinu priče oko vodosnadbjevanja u Sarajevu.

Ne znam ko stoji iza ove akcije oko protesta, ali idu u korist onima koji i jesu napravili ovakvo stanje. Čim sam vidio da su napisali da se odmah budžetska sredstva obezbjede za popravak - znao sam o čemu se radi.
dječak sa šibicama

#8921 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

sheilak wrote:Hvala vam na odgovorima.

Sto se tice Sarajeva kompletno, mislim da problem nije u izvoristu, vec u raspadajucoj insfrastrukturi.

Njima cijevi pocele poceti po centru grada, na naplatu doslo dvije decenije nerada, nepotizma i korupcije. Samo pocetak, uskoro ce na naplatu doci i nerad ostalih javnih firmi.

Tako to i ide u gradu u kojem je najvaznije zaposliti amidzica i daidzica u JKP ili neku Elektroprivredu, a svoj posao raditi, jok brate.

I niko se ni ne buni, koliko se da primjetiti. Jedini protesti u Sarajevu su protesti za Erdogana, Rohinja muslimane i slicno.
Logovan

#8922 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Logovan »

Opet pukla cijev, a jučer je bili popravili. :lol: :lol: :lol:

Mater nesposobnu.
dječak sa šibicama

#8923 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Isto tako, javna je tajna da je VIK zapostavljen, namjerno, od strane Kifle i njegove vlade, vjerovatno i od strane prethodnih kantonalnih vlada.

Kifla svako malo proziva direktore VIK-a kao nesposobne. VIK ne dobija svoj dio kolaca od strane vlade.

Licno nisam upucen u te relacije, pretpostavljam da bi Kifla na celu VIK-a radije vidio neke svoje ahbabe.

Igraju se preko ledja gradjana, prepucavaju, a gradjani redovno glasaju za Kiflu i kiflice.

Treba bolan ovaj narod tuci, motkama govnjivim, ne samo vodu zavrtati.
Haris.ba

#8924 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

I da do kraja budem jasan.

Zahtjevi koji su napisani za proteste (osim zahtjeva oko privatizacije vodovoda, koji zahtjeva poseban osvrt), su bezvezni zahtjevi.

Sve što treba uraditi jeste uvesti samo jedan zahtjev.

Skupštinu društva VIK da čini 5 osoba. Jedna iz ministarstva, jedan stručnjak te tri osobe koje ne smiju biti ni u jednoj stranci, niti do 7 koljena smiju imati bilo kakav interes u vezi vodosnadbjevanja, te da imaju odriješene ruke u biranju uprave društva.

Naravno, ovo je bajka - jer da živim u komunizmu, bio bi proskribiran za rušitelja društvenih odnosa.
Ned071

#8925 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Ned071 »

au protesta... vise novinara doslo...
Post Reply