Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#8901 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Ali zašto je potrebno drugo mišljenje, ako ste zadovoljni doktorom? To znači da izvjesna doza sumnje ipak postoji. Ja odlaske kod više ljekara istovremeno (naravno, pričam iz svakodnevnog iskustva) doživljavam kao nepovjerenje: pacijentica ne vjeruje ili meni ili tom drugom doktoru kod kojeg ide, jer da vjeruje, zašto bi išla kod obojice? Upravo iz tog razloga ne uobičavam ultrazvučno gledati pacijentice koje su već bile na UZ kod nekog drugog, tj. pitam ih žele li nastaviti UZ kontrole kod drugog doktora ili kod mene. Mislim da je s moje strane pošteno.
Druga je situacija kada se zaista pojavi problem, tada zaista treba tražiti često drugo mišljenje i sam ljekar je taj koji treba ženu uputiti. Baš sam nedavno imao slučaj kada sam uočio nešto kod bebe i htio sam potvrdu od drugog kolege da problem postoji, pa sam ženu sam uputio i još joj preporučio kod koga da se javi. Ne radi se ni o kakvom talu, nego jednostavno želim da moju dijagnozu potvrdi neko ko zaista zna znanje, a takvih je malo.
manekenka u penziji

#8902 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Pitanje za doktora:

Planirala sam posjetiti svog ginekologa 40 dana nakon poroda, medjutim još uvijek imam smedjkasti iscjedak koji nije intenzivan ali je stalno prisutan i ne mogu reći da mi izgleda kao da ce preko noći nestati. Porodila sam se 8.5.
Je li normalno da još uvijek nešto izlazi?
Moguće da su tzv. lohije još uvijek, nije rijetkost da se desi da žena kaže da su joj trajale svih šest sedmica. Pa i ako ne prestane, posjeti ginekologa, bolje će ti znati reći kad vidi, naravno.
Doktore, hvala vam puno.
maki222

#8903 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

julisiz es grant wrote:Ali zašto je potrebno drugo mišljenje, ako ste zadovoljni doktorom? To znači da izvjesna doza sumnje ipak postoji. Ja odlaske kod više ljekara istovremeno (naravno, pričam iz svakodnevnog iskustva) doživljavam kao nepovjerenje: pacijentica ne vjeruje ili meni ili tom drugom doktoru kod kojeg ide, jer da vjeruje, zašto bi išla kod obojice? Upravo iz tog razloga ne uobičavam ultrazvučno gledati pacijentice koje su već bile na UZ kod nekog drugog, tj. pitam ih žele li nastaviti UZ kontrole kod drugog doktora ili kod mene. Mislim da je s moje strane pošteno.
Druga je situacija kada se zaista pojavi problem, tada zaista treba tražiti često drugo mišljenje i sam ljekar je taj koji treba ženu uputiti. Baš sam nedavno imao slučaj kada sam uočio nešto kod bebe i htio sam potvrdu od drugog kolege da problem postoji, pa sam ženu sam uputio i još joj preporučio kod koga da se javi. Ne radi se ni o kakvom talu, nego jednostavno želim da moju dijagnozu potvrdi neko ko zaista zna znanje, a takvih je malo.
Ja ne smatram da se tu radi o nepovjerenju, nego jednostavno zelim cuti vise misljenja.Ne vidim nikakav problem u tome, osim sto cu mozda povrijediti doktorsku sujetu, ako mu/joj kazem da sam trazila drugo misljenje. Neko ima jednostavno ima sposobnost da umiri pacijenta, da mu drugim rijecima objasni i utjesi.Mene je kroz prvu trudnocu vodila doktorica koju i danas smatram jednom od najboljih u bransi...pojavio se problem, hladno mi je predlozila hospitalizaciju...otisla sam sva isprestravljena, uplakana u privatnu ordinaciju gdje su mi potvrdili sve sto je moja dr. rekla, ali su mi sve objasnili na drugi nacin koji me je smirio i hospitalizaciju sam prihvatila vrlo dobro. Nikad vise nisam otisla u tu ordinaciju ali sam im i danas zahvalna jer su me postedili dosta stresa i utjesili kad mi je bilo najpotrebnije.
julisiz es grant

#8904 Re: Trudnjače i porodilje online

Da...kada se pojavi problem. Ali kada problema nema, tada ne vidim razloga i stojim da je nepovjerenje u pitanju "hmm, zašto mi govori da je sve u redu, a možda nije. Idem ja kod drugoga"...pa zašto nisi išla kod drugog "in the first place"? (Ovo govorim o hipotetičkoj pacijentici, ni o kome sa teme).
maki222

#8905 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

"Neki unutrasnji glasic koji neda mira"...osjecaj da nesto mozda nije dobro...zgodan kolega :D ...100 ljudi 100 cudi...mislim da to nebi trebalo da brine ni jednog doktora koji je dobar u struci, 2,3,100... misljenje samo ce potvrditi ono prvo i tako mu jos pojacati rejting.Tako ja mislim...
duboka_misao

#8906 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

julisiz es grant wrote:Da...kada se pojavi problem. Ali kada problema nema, tada ne vidim razloga i stojim da je nepovjerenje u pitanju "hmm, zašto mi govori da je sve u redu, a možda nije. Idem ja kod drugoga"...pa zašto nisi išla kod drugog "in the first place"? (Ovo govorim o hipotetičkoj pacijentici, ni o kome sa teme).
Meni se cini da doktor nije ozenjen ....pa da joj 10 doktora kaze da je sve uredu opet bi panicila, to ti je trudna zena :D
julisiz es grant

#8907 Re: Trudnjače i porodilje online

duboka_misao wrote:
julisiz es grant wrote:Da...kada se pojavi problem. Ali kada problema nema, tada ne vidim razloga i stojim da je nepovjerenje u pitanju "hmm, zašto mi govori da je sve u redu, a možda nije. Idem ja kod drugoga"...pa zašto nisi išla kod drugog "in the first place"? (Ovo govorim o hipotetičkoj pacijentici, ni o kome sa teme).
Meni se cini da doktor nije ozenjen ....pa da joj 10 doktora kaze da je sve uredu opet bi panicila, to ti je trudna zena :D
:D
JanuaryJones

#8908 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
duboka_misao wrote:
:D
Nemojte čovjeka sada provodadžisati, vidite da je pobjegao od udavača na temu o trudnjačama i porodiljama :D

Sent from my iPad using Tapatalk
febo_acm

#8909 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by febo_acm »

Pita me moja trudnica da pitam :D Da li ste vi pili uz Prenatal Solgar(ili kako već) folnu kiselinu? U apoteci su rekli da ne pošto je ona već sadržana u Prenatalu, ali po ovim tabelama u dosta manjoj količini :D
duboka_misao

#8910 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

febo_acm wrote:Pita me moja trudnica da pitam :D Da li ste vi pili uz Prenatal Solgar(ili kako već) folnu kiselinu? U apoteci su rekli da ne pošto je ona već sadržana u Prenatalu, ali po ovim tabelama u dosta manjoj količini :D
Folna se pije solo do negdje treceg mjeseca a onda se nastavlja sa pregnitalom'prenatalom ili nekim drugim vitaminima za trudnice jer kasnije u trudnoci nema tolike potrebe za folnom da bi se pila dodatno.
granita

#8911 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

febo_acm wrote:Pita me moja trudnica da pitam :D Da li ste vi pili uz Prenatal Solgar(ili kako već) folnu kiselinu? U apoteci su rekli da ne pošto je ona već sadržana u Prenatalu, ali po ovim tabelama u dosta manjoj količini :D
Po preporuci Dr. Divanovica, ja isto pijem Prenatal Solgar uz po jedan folacin dnevno od 5. mjeseca. Prepisao mi je zbog povecane vrijednosti gustine eritrocita.
PurpurHazel

#8912 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

Za doktora, nadam se i zadnje pitanje prije final countdowna. :-D

Zadnja kontrola odlična, sve mjere sasvim u sedmicama (onih par dana u minusu što su bili diskutabilni zadnji put odnose se samo na opseg trbuščića koji ostao mrvicu mršaviji (odstupanje tri dana ovaj put), ali oboje smo takvi bili ko bebe, doktorica kaže to je genetika bez sekirancije), plodna voda, posteljica, oba bitna protoka uredna, KKS i koagulacija također, zrelost posteljice 1/2, placenta posterior, b.o.; 35 sedmica. Elem, kad bi Vi planirali carski, u kojoj sedmici? Sve mi je apsolutno jasno o svakom bitnom bebinom danu unutra, ali s druge strane znate moju poziciju, trombofilija i rizici od intrauterine smrti, ne bih mogla da se opet nešto desi, a toliko smo daleko dogurali, stoga koliko najoptimalnije čekati na datum CR-a? Da napomenem nemam nikakvih problema s hipertenzijom, pritisak uvijek idealan ili niži. Hvala najveća još jednom, kad sve ovo bude juče šaljem Vam domaćeg vina od mog tate. :-D
manekenka u penziji

#8913 Re: Trudnjače i porodilje online

Imam i ja za doktora pitanje (nikako da me se riješi :lol: )

Danas sam bila kod ginekologa i dobila sam neo-penotran vaginalete.
Na uputstvu pise da se treba prekinuti dojenje jer prodiru u mlijeko.
Sta sad da radim?
Sta ako ih ne upotrijebim radi dojenja?
julisiz es grant

#8914 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:Za doktora, nadam se i zadnje pitanje prije final countdowna. :-D

Zadnja kontrola odlična, sve mjere sasvim u sedmicama (onih par dana u minusu što su bili diskutabilni zadnji put odnose se samo na opseg trbuščića koji ostao mrvicu mršaviji (odstupanje tri dana ovaj put), ali oboje smo takvi bili ko bebe, doktorica kaže to je genetika bez sekirancije), plodna voda, posteljica, oba bitna protoka uredna, KKS i koagulacija također, zrelost posteljice 1/2, placenta posterior, b.o.; 35 sedmica. Elem, kad bi Vi planirali carski, u kojoj sedmici? Sve mi je apsolutno jasno o svakom bitnom bebinom danu unutra, ali s druge strane znate moju poziciju, trombofilija i rizici od intrauterine smrti, ne bih mogla da se opet nešto desi, a toliko smo daleko dogurali, stoga koliko najoptimalnije čekati na datum CR-a? Da napomenem nemam nikakvih problema s hipertenzijom, pritisak uvijek idealan ili niži. Hvala najveća još jednom, kad sve ovo bude juče šaljem Vam domaćeg vina od mog tate. :-D
Ja bih se držao prakse kao i kod ostalh komplikovanih trudnoća (hipertenzija, diabetes, zaostalost u rastu), tj završio bih trudnoću sa navršenih 38. sedmica, tj nekih 7 dana prije očekivanog termina.
U svakom slučaju sretno, čekamo dobre vijesti!;)
febo_acm

#8915 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by febo_acm »

Vidim ima doktor, pa da i ja nešto priupitam :D
Koliko je pametno, i da li je uopšte pametno, da trudnica koja je u 13 sedmici trudnoće putuje autom u Njemačku nekih 14-15 sati i nazad za 10-tak dana? Planiramo to već više od pola godine i sada "smo" :D trudni, pa smo u dilemi oko puta. Hvala unaprijed :)
_turpija_

#8916 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _turpija_ »

Najljepsi pozdrav za sve lujepe trudnjace ;)

Pitanje za naseg divnog doktora, usla sam u 38 nedelju blizanci, bebe su okrenute na glavu i kaze dr. Bez problema mogu prirodno se poroditi, u petak trebam leci u bolnicu eto da me prate... zanima me jel se ceka skroz do termina kod bliz. ili bi mogli provocirati porod, ukoliko one same ne krenu? Kakva je procedura? Hvals
maki222

#8917 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

febo_acm wrote:Vidim ima doktor, pa da i ja nešto priupitam :D
Koliko je pametno, i da li je uopšte pametno, da trudnica koja je u 13 sedmici trudnoće putuje autom u Njemačku nekih 14-15 sati i nazad za 10-tak dana? Planiramo to već više od pola godine i sada "smo" :D trudni, pa smo u dilemi oko puta. Hvala unaprijed :)
Nisam doktor i svakako se treba konsultovati sa doktorom...mogu vam samo reci svoje iskustvo, ja sam nedavno putovala autom ( u 25. sedmici trudnoce ) 8 sati puta i za dva dana nazad. Naredni vikend nesto kraci put, 6 sati i opet za dva dana nazad. Pravila sam cesce pauze i putovanja smo i ja i beba podnijeli odlicno. Ako imate mogucnost kupite pojas za auto za trudnice, izgleda grozno, ali je meni udobniji od obicnog pojasa.
Sunculish

#8918 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Ja sam u 5-6 mjesecu trudnoce putovala u Njemačku, uz prethodnu konsultaciju sa dr. koji mi je vodio trudnoću i super sam podnijela put. Obavezno osiguraj stomak zbog nepredviđenog naglog kočenja, zlu ne trebalo! Ja sam stavljala obični putni jastuk jer nisam imala taj namjenski pojas za trudnice. Samo polahko i sretno!!
manekenka u penziji

#8919 Re: Trudnjače i porodilje online

Kad ste vec kod putovanja: Kakva su iskustva sa letom sa bebom sa navršena 4 mj.života?
Dvoumim se da li da rezervisem kartu ili ne
granita

#8920 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

febo_acm wrote:Vidim ima doktor, pa da i ja nešto priupitam :D
Ja sam putovala i autom i avionom, u 5. i u 7. mjesecu. Ako nemas rizicnu trudnocu, slobodno idi, ali se prije toga posavjetuj sa svojim ginekologom.
febo_acm

#8921 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by febo_acm »

U pitanju je moja žena, a ne ja :)

U svakom slučaju hvala svima na odgovrima. U petak je redovni pregled za ovaj mjesec i svakako ćemo se konsultovati sa doktoricom.
julisiz es grant

#8922 Re: Trudnjače i porodilje online

febo_acm wrote:U pitanju je moja žena, a ne ja :)

U svakom slučaju hvala svima na odgovrima. U petak je redovni pregled za ovaj mjesec i svakako ćemo se konsultovati sa doktoricom.
Ako nema problema (kontrakcija, krvarenja) u tako relativno maloj trudnoći se smije putovati i na dužim relacijama, a da bi to putovanje bilo što sigurnije i udobnije, poslušajte savjete koje su već dale naše mame ;)
julisiz es grant

#8923 Re: Trudnjače i porodilje online

_turpija_ wrote:Najljepsi pozdrav za sve lujepe trudnjace ;)

Pitanje za naseg divnog doktora, usla sam u 38 nedelju blizanci, bebe su okrenute na glavu i kaze dr. Bez problema mogu prirodno se poroditi, u petak trebam leci u bolnicu eto da me prate... zanima me jel se ceka skroz do termina kod bliz. ili bi mogli provocirati porod, ukoliko one same ne krenu? Kakva je procedura? Hvals
Ako nema drugih komplikacija trudnoće (pritiska, diabetesa, većeg zaostajanja u rastu jedne od beba, ta ako su CTG i plodova voda uredni) postupak je isti kao i sa jednom bebom...čekati i pratiti.
febo_acm

#8924 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by febo_acm »

Za sada je, hvala Bogu, sve za 10 i nema nikakvih problema. Eto u petak ce biti taj neki bitniji ultrazvuk u 11 sedmici, vi znate sta je u pitanju. I ako tu sve bude OK i ako doktorica kaze da mozemo ici mi idemo na put dug 1350 KM :D

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Sunculish

#8925 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

manekenka u penziji wrote:Kad ste vec kod putovanja: Kakva su iskustva sa letom sa bebom sa navršena 4 mj.života?
Dvoumim se da li da rezervisem kartu ili ne
Mi smo letjeli za Antaliju kada je bebi bilo 4 mjeseca otprilike. Bitno je da prilikom polijetanja i slijetanja aviona beba doji ili ima cuclu u ustima zbog izjednačavanja pritiska u ušima. Inače je super podnijela let, svo vrijeme je prespavala. Ako se ulijeni na cici, malo je stimuliši
Post Reply