Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#8901 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako već voziš isti auto na istim gumama osjetit ćeš kad počnu gubiti osobine...ne znam da li sam sa ovim trenutnim prešao i čitavih 20.000km, a mogu još par sezona komotno. Šara 6,8-6,7 mm, vulkanizer mi nabavio neki digitalni mjerač 
- amar1994
#8902 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma jos dvije i kapakcondy wrote:Trebale bi ti ici jos tri godine. Zimske se manje trose, ja barem ranije ih skinem prije kraja sezone vec kad progrije krajem marta i mogu mi biti duze od ljetnihamar1994 wrote:3ca godina i nesto preko 20000km , idu isto , nikakvu razliku nisam primjetio![]()
Ja ne znam koliko sam presao sa svojima![]()
Kontam jos ovu sezonu vozit i mjenjat al opet kad stavis nove vidis razliku. A dolaze mi na red i ljetne na proljece. Pa i servis za par mjeseci vec gazim oko 18 hiljada sa uljem, mozda ipak da prodam auto lakse je
![]()
Vidi ga sto sipa
-
NediM17
#8903 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kako si dosao do te matematike? Meni koliko ide racunanje ako su DOT2012 i tad montirane vozene su pet punih sezona, a ovo im je sesta.condy wrote:Pa u tome i jest problem, iz 2012. godine su. Tacno im pet godinakonektovan wrote:Pa to i jest mjerodavno, ako su performanse ostale iste a sare imaju dovoljno, zasto ih mjenjati?! Ja bih isao na zamjenu jedino, ako su stsrije od 5 godina.condy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
Nisu potrosene, dubina sare na nekih 50-60% 5 zima vozene, da li mjenjat ili ne ? Ne osjetim nista u voznji jer je auto dosta stabilno ali se kontam da ih mozda ipak promjenim radi sigurnosti ili ne ?a kad malo bolje sracunam jelte to je 4 zime vozene?? Ma moze jos jedna.
Hvala, jos ovu sezonu nek idu pa sledece godine nove osim ako osjetim da klizu onda ih moram mjenjati.
- hellhammer
#8904 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja prije tri dana skinuo dunlop winter sport. 5 godina star, nije pokazivala nikakve znake dotrajalosti prosle zime, doduse mjesec dana ove godine vozene samo po gradu i suhom. Kako planiram za novogodisnje praznike malo na odmor, malo do bosne, a imam malu bebu nisam stio rizikovati. Mjesec sam iskljucivo vozio da sacekam da prodje navala za gumama i kupio sam dunlop winter sport 5 koji je inace 140 po komadu za po 104 po komadu. Malo sam ih probao van grada u brdu na neociscenom snijegu i drze se dobro, i na mokrom takodje, kakve su na ledu to jos ne znam, ako su ko stari dunlop ja prezadovoljancondy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
Nisu potrosene, dubina sare na nekih 50-60% 5 zima vozene, da li mjenjat ili ne ? Ne osjetim nista u voznji jer je auto dosta stabilno ali se kontam da ih mozda ipak promjenim radi sigurnosti ili ne ?
-
tempuser
#8905 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zavisi od samih guma... Ja se ranije na temi pozalis kako sam na 2 Eskimo S3 15" dovbio bubrege na gaznoj povrsini, gume bile stare 5 ili 6 sezona, sare bilo 2-3 mm preko granicnika. Meni bilo zao da ih bacim, proslijedio jaranu, a on nekoj teti, felsave stavila nazad.condy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
Nisu potrosene, dubina sare na nekih 50-60% 5 zima vozene, da li mjenjat ili ne ? Ne osjetim nista u voznji jer je auto dosta stabilno ali se kontam da ih mozda ipak promjenim radi sigurnosti ili ne ?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#8906 Re: Dolazi zima - zimske gume
U oba slucaja zimska guma dosta "udobnija" dimenzija.NediM17 wrote:Cee'd: ljetne 205/55-16'' (Hankook K125); zimske 185/65-15'' (Michelin A4)topcam wrote:Pises o istim dimenzijama, ili ima neke razlike..NediM17 wrote:Meni poslije ljetnih Conti ko dusa mekano auto, a na Cee'd-u ne osjetim neku razliku, mozda bogdu meksi od ljetnog Hankooka.
SX4: Ljetne 205/60-16'' (Continental PC2); zimske 195/65-15'' (Michelin A5)
Michelin jako dobra zimska guma.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8907 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da su 3, eventualno 4 sezone optimalne. Govorim o situaciji kad se imaju dva seta guma. Vozio sam i duze od toga, vozio sam i na ljetnim dvije zimske sezone, moze se...ali po svom dosadasnjem 3 sezone su taman.condy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
-
condy
#8908 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prvo sam napisao kao i ti 5 sezona pa sam se nesto na brzinu preracunao i napisao 4 sezone. Upravu si 5 sezona, dot 12. Bolje da me nisi ispravioNediM17 wrote:
Kako si dosao do te matematike? Meni koliko ide racunanje ako su DOT2012 i tad montirane vozene su pet punih sezona, a ovo im je sesta.
- drndalo
#8909 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma ako ne primjetis razliku, drljaj ih jos ovu...
S malo opreza dodatno
S malo opreza dodatno
-
condy
#8910 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ista situacija je i kod mene. Sve je uredu sa gumama ali me zabrinjava da li rizukujem iako je auto stabilno, probao ih na snijegu.hellhammer wrote:Ja prije tri dana skinuo dunlop winter sport. 5 godina star, nije pokazivala nikakve znake dotrajalosti prosle zime, doduse mjesec dana ove godine vozene samo po gradu i suhom. Kako planiram za novogodisnje praznike malo na odmor, malo do bosne, a imam malu bebu nisam stio rizikovati. Mjesec sam iskljucivo vozio da sacekam da prodje navala za gumama i kupio sam dunlop winter sport 5 koji je inace 140 po komadu za po 104 po komadu. Malo sam ih probao van grada u brdu na neociscenom snijegu i drze se dobro, i na mokrom takodje, kakve su na ledu to jos ne znam, ako su ko stari dunlop ja prezadovoljancondy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
@tempuser, bata
Nemam na gumama nikakvih deformacija a nikad nisu ni probusene ili negdje nagnjecene. Da ima ista na njima uradio bi isto kao i ti.
@bata,kod mene ljetni set traje oko 3 do max 4 godine ako ih razvucem a zimski oko 5 godina bez problema. Ja na zimskom setu nista ne osjetim nakon 3 zime manje vozim zimi izbjegavam duze ture ali na ljetnom nakon 3 godine vec se pokazuje na kliskoj podlozi da hoce da malo klizu.
- JoeyTribbiani
#8911 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo da pohvalim ultra grip 9. Zadovoljan ovaj vikend sa njima. Sinoc iz mjesta, pod rucnom krenuo na semaforu na Vracama. Bio treci u koloni, 1.2 motor. Malo slajdranja, ali nista strasno. Zadnje su kupljenje u novembru 2015, a prednje u novembru prosle godine.
- drug_profi
#8912 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jest, sedan. Ali su je vala oklopili sa svih strana. Ipak začudo motor to fino vuče, a vješanje lijepo drži na cesti.konektovan wrote:To mora da je Hastra, 1500 kg skljukati u kompakt zna samo opel.amar1994 wrote:VJeruj da si zbog guma krenuo , kakav TC , on je jedino dobar kad vec ides![]()
Kakvih 1500kg , pa nije na 2 tocka
- drug_profi
#8913 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kad vidiš da to nije to, mijenjaj. Dok god možeš tamo kud si krenuo, dobro je.condy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
Osim ako šara nije ispod 4 mm.
- hellhammer
#8914 Re: Dolazi zima - zimske gume
Condy@
Ako se drze dobro i ne vozis puno onda guraj sa njima jos par mjeseci ali sa vecom dozom opreza. Imaj uvjek u podsvesti da u jacem manevru nece se ponasati kao nova guma. Uz laganu voznju ces osjetiti i na mokroj podlozi kad krene da izdaje, jer je guma kako stari sve vise tvrdja. Ja sam sa svojim gumama mogao prezimiti da samo vozim po gradu i ravnom terenu jer nisu davale nikakve znakove da su pri izdisaju a kako ove zime cu sa bebom u autu prevaliti sigurno desetak hiljada sam stare bacio i metnuo nove. Vulkanizer isto govori da ima jos dosti zivota u njima ali ipak nebi sa njima na daleka putovanja i planini se pentrao
Ako se drze dobro i ne vozis puno onda guraj sa njima jos par mjeseci ali sa vecom dozom opreza. Imaj uvjek u podsvesti da u jacem manevru nece se ponasati kao nova guma. Uz laganu voznju ces osjetiti i na mokroj podlozi kad krene da izdaje, jer je guma kako stari sve vise tvrdja. Ja sam sa svojim gumama mogao prezimiti da samo vozim po gradu i ravnom terenu jer nisu davale nikakve znakove da su pri izdisaju a kako ove zime cu sa bebom u autu prevaliti sigurno desetak hiljada sam stare bacio i metnuo nove. Vulkanizer isto govori da ima jos dosti zivota u njima ali ipak nebi sa njima na daleka putovanja i planini se pentrao
-
tempuser
#8915 Re: Dolazi zima - zimske gume
E hbga, na autu 2 kompleta, uredno skladistene u soski, bez inijekcija i ostecenja, presle cca 20k km, prije toga Savu imao na x auta, vozio dok je bilo sare i nikad nista. Do prosle godine bi svakome preporucio da moze 5-6 sezona bez problema, nakon ovoga pravim rezervu.condy wrote:
@tempuser, bata
Nemam na gumama nikakvih deformacija a nikad nisu ni probusene ili negdje nagnjecene. Da ima ista na njima uradio bi isto kao i ti.
Last edited by tempuser on 04/12/2017 00:52, edited 1 time in total.
- drug_profi
#8916 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako je tigar onda se slažem, a ako je kvalitetnija guma onda je po mom iskustvu sasvim dobra i petu godinu._BataZiv_0809 wrote:Mislim da su 3, eventualno 4 sezone optimalne. Govorim o situaciji kad se imaju dva seta guma. Vozio sam i duze od toga, vozio sam i na ljetnim dvije zimske sezone, moze se...ali po svom dosadasnjem 3 sezone su taman.condy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?
UG7 sam vozio čak 6 zima. Izlizale se inače bih probao i dalje.
Conti CPC5 vozio 4 ljeta, pregazio oko 30-35K, šara je naoko 5-6 mm (nisam mjerio). Mogu sigurno još jedno ljeto, ako ne i dva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8917 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vozio sam i ja Pireli 6 zima, a izdrzale su i dva ljetadrugi profil wrote:
Ako je tigar onda se slažem, a ako je kvalitetnija guma onda je po mom iskustvu sasvim dobra i petu godinu.
UG7 sam vozio čak 6 zima. Izlizale se inače bih probao i dalje.
Conti CPC5 vozio 4 ljeta, pregazio oko 30-35K, šara je naoko 5-6 mm (nisam mjerio). Mogu sigurno još jedno ljeto, ako ne i dva.
Zato kazem, 3-4 zime su optimalne, sve preko je upitno.
- drug_profi
#8918 Re: Dolazi zima - zimske gume
VIdi upitno je kolika je razlika između tigra u drugoj ili trecoj zimi vs mishelina, goodyeara, contija u recimo četvrtoj ili petoj?
-
tempuser
#8919 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je pravo pitanje. Mi se ovdje gadjamo likovima o testovima novih guma, filozofiramo o DOT-ovima kao da svake sezone stavljamo nove gume, a nama je puno bitniji test nakon jedne sezone i 8km km. Svaka nova guma ce prve sezone uraditi posao, ali pravi kvalitetse pokazuje kasnije.drugi profil wrote:VIdi upitno je kolika je razlika između tigra u drugoj ili trecoj zimi vs mishelina, goodyeara, contija u recimo četvrtoj ili petoj?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8920 Re: Dolazi zima - zimske gume
Slazem se. Tu sad dolaze do izrazaja i nase vozacke navike, te destinacije i kilometraze koje prelazimo.tempuser wrote:To je pravo pitanje. Mi se ovdje gadjamo likovima o testovima novih guma, filozofiramo o DOT-ovima kao da svake sezone stavljamo nove gume, a nama je puno bitniji test nakon jedne sezone i 8km km. Svaka nova guma ce prve sezone uraditi posao, ali pravi kvalitetse pokazuje kasnije.drugi profil wrote:VIdi upitno je kolika je razlika između tigra u drugoj ili trecoj zimi vs mishelina, goodyeara, contija u recimo četvrtoj ili petoj?
Ali nacelno se slazem da ce premium guma duze zadrzati karakteristike i da bi u slucaju da njih kupim razmislio o opciji da vozim vise od 4 sezone.
-
gidra
#8921 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dilema...
Šta uzeti u dimenziji 225/55 R17 a opcije su mi ove:
- Nexen WINGUARD SNOW G 97H - 165 KM
- Lassa Bridzston 225/55R17 97V - 206 KM
- Sava Eskimo HP2 101V - 167 KM
- Fulda Control HP2 101V XL - 206 KM
- BARUM POLARIS 3 101V XL - 174 KM
- BFGoodrich gForce Winter 2 101H - 216 KM
Da li je Fulda najbolji omjer plaćeno/dobijeno?
I kakva je ova Sava u HP2 verziji, vozio sam nekada ranije na S3 na manjim dimenzijama i ok su bile.
Šta uzeti u dimenziji 225/55 R17 a opcije su mi ove:
- Nexen WINGUARD SNOW G 97H - 165 KM
- Lassa Bridzston 225/55R17 97V - 206 KM
- Sava Eskimo HP2 101V - 167 KM
- Fulda Control HP2 101V XL - 206 KM
- BARUM POLARIS 3 101V XL - 174 KM
- BFGoodrich gForce Winter 2 101H - 216 KM
Da li je Fulda najbolji omjer plaćeno/dobijeno?
I kakva je ova Sava u HP2 verziji, vozio sam nekada ranije na S3 na manjim dimenzijama i ok su bile.
- drug_profi
#8922 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ova sava je mnogo bolja guma od S3+. Bar po testovima. Gura se u gornji dom.
Fulda je od pobrojanih možda i najkvalitetnija (opet prema testovima).
Ja bih od ovih Savu uzeo jer ipak je 160 maraka uštede korisno, a nisam siguran da je Fulda 25% kvalitetnija ili dugotrajnija.
Samo obrati pažnju, ovdje su ti i XL gume i one su uvijek skuplje za tih 20-25% od iste takve bez tog indexa opterećenja.
Vidi šta ti u stvari treba.
Ako moraš imati XL gume onda ne uzimaj druge.
Ja bih od ovih Savu uzeo jer ipak je 160 maraka uštede korisno, a nisam siguran da je Fulda 25% kvalitetnija ili dugotrajnija.
Samo obrati pažnju, ovdje su ti i XL gume i one su uvijek skuplje za tih 20-25% od iste takve bez tog indexa opterećenja.
-
Profil za pisanje
#8923 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ove godine cu probati Gripmax u 245/45/19.
Bas me zanima kako ce se ponasati jer je razlika u cijeni povelika u odnosu na druge proizvodjace.
Bas me zanima kako ce se ponasati jer je razlika u cijeni povelika u odnosu na druge proizvodjace.
-
gidra
#8924 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam obracao paznju ranije na ovo i vidim da znači extra load, obicno je putnicko vozilo tako da mi ne treba.drugi profil wrote:Ova sava je mnogo bolja guma od S3+. Bar po testovima. Gura se u gornji dom.
Ovo su najpovoljnije cijene sa OLX-a, Makbela, GumaM i slicnih, tako da nemaju ove modele bez oznake XL makar na web ponudi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8925 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava ili Fulda definitivno.