Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#8901 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Ako već voziš isti auto na istim gumama osjetit ćeš kad počnu gubiti osobine...ne znam da li sam sa ovim trenutnim prešao i čitavih 20.000km, a mogu još par sezona komotno. Šara 6,8-6,7 mm, vulkanizer mi nabavio neki digitalni mjerač :D
amar1994

#8902 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:3ca godina i nesto preko 20000km , idu isto , nikakvu razliku nisam primjetio :)
Trebale bi ti ici jos tri godine. Zimske se manje trose, ja barem ranije ih skinem prije kraja sezone vec kad progrije krajem marta i mogu mi biti duze od ljetnih :)

Ja ne znam koliko sam presao sa svojima :mrgreen:
Kontam jos ovu sezonu vozit i mjenjat al opet kad stavis nove vidis razliku. A dolaze mi na red i ljetne na proljece :sad: . Pa i servis za par mjeseci vec gazim oko 18 hiljada sa uljem, mozda ipak da prodam auto lakse je :roll: :mrgreen:
Ma jos dvije i kapak :thumbup:

Vidi ga sto sipa :-D :run:
NediM17

#8903 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

condy wrote:
konektovan wrote:
condy wrote:Koliki dugo vozite sa jednim zimskim gumama?

Nisu potrosene, dubina sare na nekih 50-60% 5 zima vozene, da li mjenjat ili ne ? Ne osjetim nista u voznji jer je auto dosta stabilno ali se kontam da ih mozda ipak promjenim radi sigurnosti ili ne ?
Pa to i jest mjerodavno, ako su performanse ostale iste a sare imaju dovoljno, zasto ih mjenjati?! Ja bih isao na zamjenu jedino, ako su stsrije od 5 godina.
Pa u tome i jest problem, iz 2012. godine su. Tacno im pet godina :mrgreen: a kad malo bolje sracunam jelte to je 4 zime vozene?? Ma moze jos jedna.

Hvala :thumbup: , jos ovu sezonu nek idu pa sledece godine nove osim ako osjetim da klizu onda ih moram mjenjati.
Kako si dosao do te matematike? Meni koliko ide racunanje ako su DOT2012 i tad montirane vozene su pet punih sezona, a ovo im je sesta.
hellhammer

#8904 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hellhammer »

Nisu potrosene, dubina sare na nekih 50-60% 5 zima vozene, da li mjenjat ili ne ? Ne osjetim nista u voznji jer je auto dosta stabilno ali se kontam da ih mozda ipak promjenim radi sigurnosti ili ne ?
Ja prije tri dana skinuo dunlop winter sport. 5 godina star, nije pokazivala nikakve znake dotrajalosti prosle zime, doduse mjesec dana ove godine vozene samo po gradu i suhom. Kako planiram za novogodisnje praznike malo na odmor, malo do bosne, a imam malu bebu nisam stio rizikovati. Mjesec sam iskljucivo vozio da sacekam da prodje navala za gumama i kupio sam dunlop winter sport 5 koji je inace 140 po komadu za po 104 po komadu. Malo sam ih probao van grada u brdu na neociscenom snijegu i drze se dobro, i na mokrom takodje, kakve su na ledu to jos ne znam, ako su ko stari dunlop ja prezadovoljan
tempuser

#8905 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

Zavisi od samih guma... Ja se ranije na temi pozalis kako sam na 2 Eskimo S3 15" dovbio bubrege na gaznoj povrsini, gume bile stare 5 ili 6 sezona, sare bilo 2-3 mm preko granicnika. Meni bilo zao da ih bacim, proslijedio jaranu, a on nekoj teti, felsave stavila nazad.
topcam
Vozim: uzbrdo

#8906 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

NediM17 wrote:
topcam wrote:
NediM17 wrote:Meni poslije ljetnih Conti ko dusa mekano auto, a na Cee'd-u ne osjetim neku razliku, mozda bogdu meksi od ljetnog Hankooka.
Pises o istim dimenzijama, ili ima neke razlike..
Cee'd: ljetne 205/55-16'' (Hankook K125); zimske 185/65-15'' (Michelin A4)
SX4: Ljetne 205/60-16'' (Continental PC2); zimske 195/65-15'' (Michelin A5)
U oba slucaja zimska guma dosta "udobnija" dimenzija.

Michelin jako dobra zimska guma.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8907 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Mislim da su 3, eventualno 4 sezone optimalne. Govorim o situaciji kad se imaju dva seta guma. Vozio sam i duze od toga, vozio sam i na ljetnim dvije zimske sezone, moze se...ali po svom dosadasnjem 3 sezone su taman.
condy

#8908 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

NediM17 wrote:
Kako si dosao do te matematike? Meni koliko ide racunanje ako su DOT2012 i tad montirane vozene su pet punih sezona, a ovo im je sesta.
Prvo sam napisao kao i ti 5 sezona pa sam se nesto na brzinu preracunao i napisao 4 sezone. Upravu si 5 sezona, dot 12. Bolje da me nisi ispravio :mrgreen:
drndalo

#8909 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Ma ako ne primjetis razliku, drljaj ih jos ovu...

S malo opreza dodatno
condy

#8910 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

hellhammer wrote:

Ja prije tri dana skinuo dunlop winter sport. 5 godina star, nije pokazivala nikakve znake dotrajalosti prosle zime, doduse mjesec dana ove godine vozene samo po gradu i suhom. Kako planiram za novogodisnje praznike malo na odmor, malo do bosne, a imam malu bebu nisam stio rizikovati. Mjesec sam iskljucivo vozio da sacekam da prodje navala za gumama i kupio sam dunlop winter sport 5 koji je inace 140 po komadu za po 104 po komadu. Malo sam ih probao van grada u brdu na neociscenom snijegu i drze se dobro, i na mokrom takodje, kakve su na ledu to jos ne znam, ako su ko stari dunlop ja prezadovoljan
Ista situacija je i kod mene. Sve je uredu sa gumama ali me zabrinjava da li rizukujem iako je auto stabilno, probao ih na snijegu.

@tempuser, bata

Nemam na gumama nikakvih deformacija a nikad nisu ni probusene ili negdje nagnjecene. Da ima ista na njima uradio bi isto kao i ti.

@bata,kod mene ljetni set traje oko 3 do max 4 godine ako ih razvucem a zimski oko 5 godina bez problema. Ja na zimskom setu nista ne osjetim nakon 3 zime manje vozim zimi izbjegavam duze ture ali na ljetnom nakon 3 godine vec se pokazuje na kliskoj podlozi da hoce da malo klizu.
JoeyTribbiani

#8911 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by JoeyTribbiani »

Samo da pohvalim ultra grip 9. Zadovoljan ovaj vikend sa njima. Sinoc iz mjesta, pod rucnom krenuo na semaforu na Vracama. Bio treci u koloni, 1.2 motor. Malo slajdranja, ali nista strasno. Zadnje su kupljenje u novembru 2015, a prednje u novembru prosle godine.
drug_profi

#8912 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:VJeruj da si zbog guma krenuo , kakav TC , on je jedino dobar kad vec ides :thumbup:

Kakvih 1500kg , pa nije na 2 tocka :D
To mora da je Hastra, 1500 kg skljukati u kompakt zna samo opel. :mrgreen:
Jest, sedan. Ali su je vala oklopili sa svih strana. Ipak začudo motor to fino vuče, a vješanje lijepo drži na cesti.
drug_profi

#8913 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Kad vidiš da to nije to, mijenjaj. Dok god možeš tamo kud si krenuo, dobro je.
Osim ako šara nije ispod 4 mm.
hellhammer

#8914 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hellhammer »

Condy@
Ako se drze dobro i ne vozis puno onda guraj sa njima jos par mjeseci ali sa vecom dozom opreza. Imaj uvjek u podsvesti da u jacem manevru nece se ponasati kao nova guma. Uz laganu voznju ces osjetiti i na mokroj podlozi kad krene da izdaje, jer je guma kako stari sve vise tvrdja. Ja sam sa svojim gumama mogao prezimiti da samo vozim po gradu i ravnom terenu jer nisu davale nikakve znakove da su pri izdisaju a kako ove zime cu sa bebom u autu prevaliti sigurno desetak hiljada sam stare bacio i metnuo nove. Vulkanizer isto govori da ima jos dosti zivota u njima ali ipak nebi sa njima na daleka putovanja i planini se pentrao
tempuser

#8915 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

condy wrote:
@tempuser, bata

Nemam na gumama nikakvih deformacija a nikad nisu ni probusene ili negdje nagnjecene. Da ima ista na njima uradio bi isto kao i ti.
E hbga, na autu 2 kompleta, uredno skladistene u soski, bez inijekcija i ostecenja, presle cca 20k km, prije toga Savu imao na x auta, vozio dok je bilo sare i nikad nista. Do prosle godine bi svakome preporucio da moze 5-6 sezona bez problema, nakon ovoga pravim rezervu.
Last edited by tempuser on 04/12/2017 00:52, edited 1 time in total.
drug_profi

#8916 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote:

Mislim da su 3, eventualno 4 sezone optimalne. Govorim o situaciji kad se imaju dva seta guma. Vozio sam i duze od toga, vozio sam i na ljetnim dvije zimske sezone, moze se...ali po svom dosadasnjem 3 sezone su taman.
Ako je tigar onda se slažem, a ako je kvalitetnija guma onda je po mom iskustvu sasvim dobra i petu godinu.
UG7 sam vozio čak 6 zima. Izlizale se inače bih probao i dalje.
Conti CPC5 vozio 4 ljeta, pregazio oko 30-35K, šara je naoko 5-6 mm (nisam mjerio). Mogu sigurno još jedno ljeto, ako ne i dva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8917 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

drugi profil wrote:
Ako je tigar onda se slažem, a ako je kvalitetnija guma onda je po mom iskustvu sasvim dobra i petu godinu.
UG7 sam vozio čak 6 zima. Izlizale se inače bih probao i dalje.
Conti CPC5 vozio 4 ljeta, pregazio oko 30-35K, šara je naoko 5-6 mm (nisam mjerio). Mogu sigurno još jedno ljeto, ako ne i dva.
Vozio sam i ja Pireli 6 zima, a izdrzale su i dva ljeta :D . Mišelin kupljen polovan 4 zime. Gume su radile posao, nema sta. Vozio sam kako vec rekoh dvije zime na ljetnim gumama (Sportiva Super Z+). Nije nemoguce, pitanje je samo koliko je to sigurna rabota :)

Zato kazem, 3-4 zime su optimalne, sve preko je upitno.
drug_profi

#8918 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

VIdi upitno je kolika je razlika između tigra u drugoj ili trecoj zimi vs mishelina, goodyeara, contija u recimo četvrtoj ili petoj?
tempuser

#8919 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

drugi profil wrote:VIdi upitno je kolika je razlika između tigra u drugoj ili trecoj zimi vs mishelina, goodyeara, contija u recimo četvrtoj ili petoj?
To je pravo pitanje. Mi se ovdje gadjamo likovima o testovima novih guma, filozofiramo o DOT-ovima kao da svake sezone stavljamo nove gume, a nama je puno bitniji test nakon jedne sezone i 8km km. Svaka nova guma ce prve sezone uraditi posao, ali pravi kvalitetse pokazuje kasnije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8920 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

tempuser wrote:
drugi profil wrote:VIdi upitno je kolika je razlika između tigra u drugoj ili trecoj zimi vs mishelina, goodyeara, contija u recimo četvrtoj ili petoj?
To je pravo pitanje. Mi se ovdje gadjamo likovima o testovima novih guma, filozofiramo o DOT-ovima kao da svake sezone stavljamo nove gume, a nama je puno bitniji test nakon jedne sezone i 8km km. Svaka nova guma ce prve sezone uraditi posao, ali pravi kvalitetse pokazuje kasnije.
Slazem se. Tu sad dolaze do izrazaja i nase vozacke navike, te destinacije i kilometraze koje prelazimo.

Ali nacelno se slazem da ce premium guma duze zadrzati karakteristike i da bi u slucaju da njih kupim razmislio o opciji da vozim vise od 4 sezone.
gidra

#8921 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gidra »

Dilema...
Šta uzeti u dimenziji 225/55 R17 a opcije su mi ove:

- Nexen WINGUARD SNOW G 97H - 165 KM
- Lassa Bridzston 225/55R17 97V - 206 KM
- Sava Eskimo HP2 101V - 167 KM
- Fulda Control HP2 101V XL - 206 KM
- BARUM POLARIS 3 101V XL - 174 KM
- BFGoodrich gForce Winter 2 101H - 216 KM

Da li je Fulda najbolji omjer plaćeno/dobijeno?
I kakva je ova Sava u HP2 verziji, vozio sam nekada ranije na S3 na manjim dimenzijama i ok su bile.
drug_profi

#8922 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ova sava je mnogo bolja guma od S3+. Bar po testovima. Gura se u gornji dom.
Fulda je od pobrojanih možda i najkvalitetnija (opet prema testovima).
Ja bih od ovih Savu uzeo jer ipak je 160 maraka uštede korisno, a nisam siguran da je Fulda 25% kvalitetnija ili dugotrajnija.
Samo obrati pažnju, ovdje su ti i XL gume i one su uvijek skuplje za tih 20-25% od iste takve bez tog indexa opterećenja.
Vidi šta ti u stvari treba.
Ako moraš imati XL gume onda ne uzimaj druge.
Profil za pisanje

#8923 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Profil za pisanje »

Ove godine cu probati Gripmax u 245/45/19.
Bas me zanima kako ce se ponasati jer je razlika u cijeni povelika u odnosu na druge proizvodjace.
gidra

#8924 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gidra »

drugi profil wrote:Ova sava je mnogo bolja guma od S3+. Bar po testovima. Gura se u gornji dom.
Fulda je od pobrojanih možda i najkvalitetnija (opet prema testovima).
Ja bih od ovih Savu uzeo jer ipak je 160 maraka uštede korisno, a nisam siguran da je Fulda 25% kvalitetnija ili dugotrajnija.
Samo obrati pažnju, ovdje su ti i XL gume i one su uvijek skuplje za tih 20-25% od iste takve bez tog indexa opterećenja.
Vidi šta ti u stvari treba.
Ako moraš imati XL gume onda ne uzimaj druge.
Nisam obracao paznju ranije na ovo i vidim da znači extra load, obicno je putnicko vozilo tako da mi ne treba.
Ovo su najpovoljnije cijene sa OLX-a, Makbela, GumaM i slicnih, tako da nemaju ove modele bez oznake XL makar na web ponudi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8925 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Sava ili Fulda definitivno.
Post Reply