Haim Bar Lev, Zagrepčanin.

Haimov sin Omer Bar Lev, zastupnik Izraelske Laburističke Stranke.

David Elazar, sarajlijica

Čitava ta tragedija koja se naziva Israel se odvija na okupiranoj teritoriji koja se hiljadama godina zove Palestina.jon_jovi wrote:IZRAEL
4.2.2010 1:58
IZRAEL
IZRAEL
Konzularna pomoć:
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Tel Avivu, Izrael.
Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:
Obična putna isprava DA
Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava NE
Diplomatska biometrijska putna isprava NE
Viza se izdaje u svim Ambasadama Izraela u svijetu putem odgovarajućih aplikacija (najbliže Ambasade Izraela su u Beogradu i Budimpešti).
Državljani Izraela izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana.
Rizična sigurnosna zona: SJEVER IZRAELA NA GRANICI SA LIBANOM. JUG I ZAPAD I ISTOK NA GRANICI SA GAZOM.
Sanitarni uslovi: Dobri
Pozivni broj: ++972
sto ga nije stocem upalio?bogoljub wrote:Sa iftara u Bijeloj kući poslana poruka podrške Izraelu
Tradicionalni iftar u Bijeloj kući, koji je 1996. godine u praksu uvela tadašnja prva dama SAD-a Hillary Clinton, upriličen je i ovog ramazana a pod pokroviteljstvom Baracka Obame, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Među pozvanim bili su predstavnici diplomatskog kora, službenici Bijele kuće te američki muslimani koji su dali veliki doprinos u izgradnji prosperiteta Sjedinjenih Država, navedeno je na zvaničnoj stranici Bijele Kuće.
Predsjednik Obama je u svom obraćanju između ostalog poručio da "svi imamo dužnost učiniti sve kako bismo pomogli drugima u prevazilaženju barijera te ispravljanju nepravde na polju nejednakosti". Obama je citirao i hadis Poslanika Muhameda, mir neka je na njega, u kojem se kaže da "Bog pomaže roba sve dok taj rob pomaže svog brata" pri tome naglašavajući "da je na svima obaveza da služe i potpomažu jedni druge".
Međutim, sama organizacija i prisustvo pojedinih osoba na iftaru ukazali su na suštu suprotnost u odnosu na poruke mira i bratsva koje je Obama u uvodnom obraćanju poslao. Te stvari iza kulisa u Bijeloj kući otkrio je ugledni islamski mislilac Tariq Ramadan koji je putem svog Facebook profila napisao kakav je to doista skup bio na kojem je i sam prisustvovao. Njegov tekst na društvenoj mreži prenosimo u cjelosti.
"To je trebalo da bude veče na kojem će američki predsjednik pokazati poštovanje vjerskoj zajednici i milionima američkih muslimana koji poste tokom svetog mjeseca ramazana. To je trebao biti i politički izraz poštovanja. Na kraju se sve pretvorilo u političku instrumentalizaciju (dobrovoljno) zarobljenih muslimanskih lidera koji su slušali kako predsjednik Obama opravdava masakar nad stotinama Palestinaca, te da Izrael ima pravo braniti se.
Neko bi se zapitao kakve veze ima ceremonija iftara sa Izraelom. Koja je implicitno-eksplicitna namjera američke administracije pa muslimanske lidere dovodi u tako nezgodnu situaciju? Da li da testira njihovu lojalnost ili pak njihovu spremnost na kompromis ili izdaju? Svi oni su ostali nijemi.
Izraelski ambasador u SAD Dermer također je bio među zvanicama (zašto?) i bio je prvi koji se obratio skupu. A važno je i zapamtiti šta je rekao o Palestincima, Arapima i muslimanima. "Palestinci imaju kulturnu tendenciju ka ratnom stanju koje je duboko usađeno u kulturu arapskog svijeta i u njihovoj vjeri", rekao je Dermer.
Ovo je čovjek koji je pozvan na iftar sa muslimanima dok u međuvremenu njegova Vlada razara Gazu. Čak je poslao i Tweet poruku dok je bio tu, trijumfalno poručivši da "je na iftaru u Bijeloj kući i da cijeni jaku poruku predsjednika Obame da Izrael ima pravo da se brani".
Očigledno muslimanski lideri koji su također bili tu nisu pisali na Tweeteru. Valjda im je dovoljno časti bilo to da su pozvani u Bijelu kuću i to što su sreli Predsjednika. Zar je to čast dragi lideri muslimani? Obični muslimani (kao i zagovornici pravde i dostojanstva drugih vjera) u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, kao i Palestinci, očigledno misle drugačije", napisao je u svojoj poruci Ramadan.
U kakvim ti bajkama živiš...kada su protesti zaustavili bilo koji rat? Protestovalo se i protiv rata u Vijetnamu, i rata u Iraku, protiv nadolazećeg rata u SFRJ, pa je li to ijedan rat sprečilo ili zaustavilo?bogoljub wrote:hm! 67. i 70. god. od tada je prošlo mnogo.Cyrax wrote:Odvadi malo. Ima tu i "samsonova opcija"
Egipat i Sirija su ratovali dok se moglo nesta spasiti, ne ulazeci u raspravu kakvu je ko vojsku imao, ko je koga podrzavao i ono ocito kakav je rezultat na kraju.
Situacija od prije 8 god. je naglo promijenjena. Jedna mala skupina ljudi je ponizila Israel kada je ovaj napao Liban. Israel tim napadom nije ostvario niti jedan od ciljeva zbog kojih je napao na Liban, napravio je puno materijalne štete ali vojnički gledano je poražen po prvi put. Sada se okrenuo unutar okupirane Palestine i već po treći put napada Gazzu i ubija civile i uništava imovinu, ulazak u jednu malu okupiranu i osiromašenu Gazu koja nema avione, helikoptere i atomske bombe, ali imaju srce i odlučnost da brane Cionistima-okupatorima ulazak u njihov teritorij. Ubijanje nevinih djece, žena i starih je kukavički čin. Zato Israel ovakvim zločinima samo sebe ponižava i izaziva bijes međunarodne javnosti pa čak i samih Jevreja koji se ograđuju od ovih zločina. 10.000 Jevreja protestiralo samo u New Yorku.
To je ono sto veoma mali broj vidi.iceman2010 wrote:Meni iz glave ne izlazi slika oca koji grli svoje mrtvo dijete. Dijete nema pola glave, mozak napolju, a on mu govori: "Ustani kupio sam ti igracku". Gledam sinoc svoje dijete kako spava i slika ovog oca mi u glavi. Place mi se. Stisce me u grudima. Place mi se svaki put kada se sjetim te slike, a proganja me ovih dana. Ova djeca na plazi su ubijena namjerno. "Hirurski precizno" kako vole reci. Nije bilo tu nikakvog lansera raketa. Hotel sa novinarima je 200 m dalje. Kako neko moze da opravda sve ovo? Kako? Pa stvarno moras biti g.... od covjeka za tako nesto.
Ti neki psiholog pa znas moj stav o nekoj drugoj djeci?iscrtani čovek wrote:Ma da, vama žao dece...jeste žalili decu na istoku Ukrajine kad su isto tako ginula, i kada su granatirani civilni ciljevi i stambene zgrade? Tad ste seirili po forumu kako su to operacije ,,legalne ukrajinske vojske'' protiv ,,ruskih četalja'' i ,,pravoslavnih terorista''...sad kad se okrenula situacija na frontu u Ukrajini-muk, tišina...ovde vam je kao žao dece. ,,Žao '' vam je samo onih vaše religije, za druge vas boli briga.
Za osobu poput njega djete je bitno samo ako je odredjen vjere ili boje itd...iceman2010 wrote:Ti neki psiholog pa znas moj stav o nekoj drugoj djeci?iscrtani čovek wrote:Ma da, vama žao dece...jeste žalili decu na istoku Ukrajine kad su isto tako ginula, i kada su granatirani civilni ciljevi i stambene zgrade? Tad ste seirili po forumu kako su to operacije ,,legalne ukrajinske vojske'' protiv ,,ruskih četalja'' i ,,pravoslavnih terorista''...sad kad se okrenula situacija na frontu u Ukrajini-muk, tišina...ovde vam je kao žao dece. ,,Žao '' vam je samo onih vaše religije, za druge vas boli briga.
Ne znam sta zelis postici ovakvim komentarima? Sta hoces da kazes s njima? Da je ok ubijati djecu zbog ne reagovanja na ubijenu djecu u ukrajini? Da nije u redu reagovati na ubijanje djece u Gazi jer neko nije reagovao na ubijanje djece u Ukrajini? Ako neko opljacka danas neku prodavnicu i ja reagujem, hoces li me napasti jer nisam reagovao juce na pljacku neke druge prodavnice ili sto nisam reagovao na pljacku svih prodavnica u svijetu? Da si ti reagovao na ubijanje djece u Ukrajini ja ne bih dosao na tu temu da ti "solim pamet" sto nisi reagovao na ubijanje djece negdje drugo u svijetu. Ako te bas zanima boli me smrt svakog dijeteta. Ovdje se radi o vrsenju terora vec 70 godina. Konstantno, sistematski uz podrsku onih kojima su puna usta price o ljudski pravima, demokratiji i sl.iscrtani čovek wrote:Bitno je vama.
I jevrejska deca su ginula tokom sukoba na Bliskom istoku, pa jeste se tad zgražali ?
U pravu. Palestinci se redovno sazaljevaju dok se za druge cak i ne zna. Pod druge ne mislim na jevrejeBHCluster wrote:Za osobu poput njega djete je bitno samo ako je odredjen vjere ili boje itd...iceman2010 wrote:Ti neki psiholog pa znas moj stav o nekoj drugoj djeci?iscrtani čovek wrote:Ma da, vama žao dece...jeste žalili decu na istoku Ukrajine kad su isto tako ginula, i kada su granatirani civilni ciljevi i stambene zgrade? Tad ste seirili po forumu kako su to operacije ,,legalne ukrajinske vojske'' protiv ,,ruskih četalja'' i ,,pravoslavnih terorista''...sad kad se okrenula situacija na frontu u Ukrajini-muk, tišina...ovde vam je kao žao dece. ,,Žao '' vam je samo onih vaše religije, za druge vas boli briga.
Code: Select all
Ma da, vama žao dece...jeste žalili decu na istoku Ukrajine kad su isto tako ginula, i kada su granatirani civilni ciljevi i stambene zgrade? Tad ste seirili po forumu kako su to operacije ,,legalne ukrajinske vojske'' protiv ,,ruskih četalja'' i ,,pravoslavnih terorista''...sad kad se okrenula situacija na frontu u Ukrajini-muk, tišina...ovde vam je kao žao dece.[code][size=150] ,,Žao '' vam je samo onih vaše religije[/size][/quote]U pravu. Palestinci se redovno sazaljevaju dok se za druge cak i ne zna. Pod druge ne mislim na jevreje
odakle srbi u ovoj prici?Nomo wrote: prije ce biti da je obrnuto . cisto sumnjam da prosjecan Srbin koji pljuje po Srebrenici ima ikakakv osjecaj prema djeci a pogotovo prema onoj koja su islamske vere .
http://www.24sata.info/vijesti/svijet/2 ... ivile.htmlBivši predsjednik SAD Bill Clinton upozorio je Izrael da mu prijeti izolacija, zbog stalnog ponavljanja sukoba u pojasu Gaze, nakon što je u srijedu četvoro djece ubijeno dok se igralo na obali u najnovijem ciklusu nasilja.
Više od 220 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je tokom 10 dana izraelskog bombardovanja i granatiranja Gaze, u znak osvete za ispaljivanje više od 1.200 raketa sa te palestinske teritorije, koju kontroliše Hamas.
"Dugoročno nije dobro za Izrael da se drži izolovano od svjetskog mnjenja u nedostatku mirovnog procesa", rekao je Clinton za indijski novinski kanal NDTV u srijedu.
"Kratkoročno Hamas može da nanese užasnu štetu Izraelu, primoravajući ga da ubije palestinske civile", dodao je on.
Hamas je imao "strategiju da prisili Izrael da ubija njegove sopstvene (palestinske) civile, kako bi ga ostatak svijeta osudio, dok Izrael nije mogao da ispadne budala ne odgovarajući na snažne raketne udare".
Clinton, koji je vršio pritisak da se postigne sveobuhvatni mirovni sporazum na samitu u Kemp Dejvidu 2000. godine, apelovao je na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da obnovi ozbiljne pregovore.
"Vjerujem da premijer Netanijahu može i trebalo bi da sklopi sveobuhvatni mirovni sporazum sa Palestincima," rekao je Cinton, izrazivši uvjerenje da bi 60 procenata Izraelaca podržalo Netanijahua.
Cilj bi trebalo da bude mirovni proces koji obezbjeđuje priznanje bezbjednosti Izraela i mir i koji daje Palestincima njihovu državu, rekao je Clinton, kako je prenio AFP.
They could wipe Gaza out. They won’t. What they’ll keep doing is sticking pins in Gaza, driving them more and more insane, making sure these people have nothing to do except have lots of babies whose big ambition is to be a martyr for Hamas.
Da.iscrtani čovek wrote:Bitno je vama.
I jevrejska deca su ginula tokom sukoba na Bliskom istoku, pa jeste se tad zgražali ?
to nije cinizam, to je tacno. samo sto je to samo jedan dio borbe. inace ko je bio dole vidio je jednu strasnu mrznju i nedostatak empatije. tako nesto ni na balkanu nisam vidiohrastov žižak wrote:They could wipe Gaza out. They won’t. What they’ll keep doing is sticking pins in Gaza, driving them more and more insane, making sure these people have nothing to do except have lots of babies whose big ambition is to be a martyr for Hamas.![]()
Slično napisah neki dan. Hamas je posljedica višedecenijskog ugnjetavanja, a ne uzrok nedaća kao što neki pokušavaju poturit. Pa ono poturanje bezobraznog cinizma, kao "što se Palestinci ne obrazuju" i tako se ne bore za svoju stvar.
Točno Hamas je posljedica ugnjetavanja, neobrazovanje je posljedica Hamasa,hrastov žižak wrote:They could wipe Gaza out. They won’t. What they’ll keep doing is sticking pins in Gaza, driving them more and more insane, making sure these people have nothing to do except have lots of babies whose big ambition is to be a martyr for Hamas.![]()
Slično napisah neki dan. Hamas je posljedica višedecenijskog ugnjetavanja, a ne uzrok nedaća kao što neki pokušavaju poturit. Pa ono poturanje bezobraznog cinizma, kao "što se Palestinci ne obrazuju" i tako se ne bore za svoju stvar.