Dešavanja u Srbiji

Post Reply
StLouis

#8901 Re: Desavanja u Srbiji

Post by StLouis »

Šeha wrote:
Tijana_NS wrote:
pici wrote: ev tijanĆe ništa boldirano pa uživaj ČitajuĆi i donoseĆi samo svoje zakljuČke :oops: :mrgreen:

"skriveni dvovalutni sistem" odklen ovo u srbiji.BA ....pa zar nije dinarĆe ponosna naciJonalna valuta il da ja ipak ne mjenjam eure za dinare....valjda Ću moĆi platit kaficu u knez mihajlovoj mrskim eurima :mrgreen:
Pici, sve je to meni jasno, ali ti nisi izvukao nikakav zakljucak, niti si mi odgovorio na pitanje- otkud u " stabilnoj " BiH 43% nezaposlenih (vek se zabezeknem kad ovo procitam :-) ) , dakle 2,5 puta vise nezaposlenih nego u Srbiji ;

otkud su onda stabilnoj BiH drzavne rezerve duplo manje po glavi stanovnika nego u Srbiji.

Pocetni koraci su ti u redu. Ovo je jedan od nacina da se slaboj valuti vestacki sacuva " vrednost " , pustanjem deviznih rezervi u opticaj... tu se negde krije tajna stabilnosti marke i kune ... :wink:

a u vezi kafe u Knez Mihajlovoj - sigurno je neces moci platiti u Eurima, niti ces bilo gde moci da pazaris za Eure ... mozda u nekim manjim privatnim radnjama, na periferiji ... ovde trzisna inspekcija yebe kevu, a u beogradu odvaljuju po usima ...
Kad neko iz Srbije postavi ovakvo pitanje u meni krv uzavre.

43% nezaposlenih je zato sto ste nam VI iz Srbije porusili fabrike, infrastrukturu i puteve.
Mjesecima su kamioni izvozili masine iz bosanskih fabrika i selili u Srbiju. Onda su te ispraznjene hale pretvarali u konc. logore...

Mislim znas ti sve ovo, ali eto ostaj zabezeknuta... to je sexi. :-) :-)
Seha :thumbup: :thumbup: znaju oni to...niti trunke srama.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8902 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Tijana_NS wrote:dodatno me fascinira to sto je Pici ceo dan prekopavao po internetu podatke o srpskoj nacionalnoj valuti, a jedva da je nesto iskopao, sve sam to ja mogla da mu napisem ovde za dve minute :-)

Pici je moj drug :-) :-)
ma kaki prekopavanje po netu to ti je stara beČka škola.....ja ti Jopet sugerišem da upitaš grke i MMF pogotovo ove druge o vještačkom .....pošto sam ja ekonomski duduk a ti sve znaš pa objasni šta traži MMF od srbije i zašto srbija ne potegne 13 tona zlata da se održi stabilnost,funkcionalnost,zaposlenja itd i odjebu MMF....hajd ih odjebaus kad ste qurati :mrgreen:

Cilikoni su vještaČki i dobri dok ih ne stišneš pa ispušu i odu u krivu stranu :mrgreen:
Stalni predstavnik Fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je ranije Tanjugu da će glavni cilj Misije MMF-a na predstojećim pregovorima biti postizanje dogovora o srednjoročnoj politici određivanja penzija i plata u javnom sektoru, uključujući i unošenje korekcija u zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Lisovolik je najavio da će najnovija prognoza MMF-a o rastu srpske privrede od dva odsto u ovoj godini i tri odsto u 2011. takođe "biti analizirana i ažurirana tokom posete misije Fonda Srbiji".

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Sredstva tog kredita koriste se za jačanje deviznih rezervi, kao podrška ekonomskom programu Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize.

U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla oko 1,3 milijarde evra iz aranžmana s MMF-om
ev jedna stvarna mozgalica a ne vještaČka......Ćuj vještaČki se zadužiš preko guše i onda vraČaš ......s kamatom....e budi bog s tobom tijanĆe :mrgreen:

znaš li što je profit i kako kursne razlike utiĆu na njega....dali imaš dionice u nekoj profitabilnoj firmi i dali si ikada primila dividendu ....ako jesi onda znaš o KČemu priČam ako nisi....e ondakan .....drž gaČe :dance: :mrgreen:
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/ ... life.shtml
Naučnici stvorili 'veštački život'

inaĆe neĆeme bitnut par dana u RaJvosa idem u Begeš da držim GaČe Dinaru :mrgreen:
:mrgreen:
Last edited by pici on 22/05/2010 04:14, edited 1 time in total.
jugasvili

#8903 Re: Desavanja u Srbiji

Post by jugasvili »

Šeha wrote:
Tijana_NS wrote:
pici wrote: ev tijanĆe ništa boldirano pa uživaj ČitajuĆi i donoseĆi samo svoje zakljuČke :oops: :mrgreen:

"skriveni dvovalutni sistem" odklen ovo u srbiji.BA ....pa zar nije dinarĆe ponosna naciJonalna valuta il da ja ipak ne mjenjam eure za dinare....valjda Ću moĆi platit kaficu u knez mihajlovoj mrskim eurima :mrgreen:
Pici, sve je to meni jasno, ali ti nisi izvukao nikakav zakljucak, niti si mi odgovorio na pitanje- otkud u " stabilnoj " BiH 43% nezaposlenih (vek se zabezeknem kad ovo procitam :-) ) , dakle 2,5 puta vise nezaposlenih nego u Srbiji ;

otkud su onda stabilnoj BiH drzavne rezerve duplo manje po glavi stanovnika nego u Srbiji.

Pocetni koraci su ti u redu. Ovo je jedan od nacina da se slaboj valuti vestacki sacuva " vrednost " , pustanjem deviznih rezervi u opticaj... tu se negde krije tajna stabilnosti marke i kune ... :wink:

a u vezi kafe u Knez Mihajlovoj - sigurno je neces moci platiti u Eurima, niti ces bilo gde moci da pazaris za Eure ... mozda u nekim manjim privatnim radnjama, na periferiji ... ovde trzisna inspekcija yebe kevu, a u beogradu odvaljuju po usima ...
Kad neko iz Srbije postavi ovakvo pitanje u meni krv uzavre.

43% nezaposlenih je zato sto ste nam VI iz Srbije porusili fabrike, infrastrukturu i puteve.
Mjesecima su kamioni izvozili masine iz bosanskih fabrika i selili u Srbiju. Onda su te ispraznjene hale pretvarali u konc. logore...

Mislim znas ti sve ovo, ali eto ostaj zabezeknuta... to je sexi. :-) :-)

toliko gluposti u jednom postu , cuj oni iz srbije kao da vrs i srbi u bosni nisu postojali . a vecina bih industrijskih kapaciteta ostala u federaciji i nije fizicki bilo moguce u toku rata da se kamionima izvezu masine iz fabrika iz industrijskih gradova kao zenice , tuzle , mostara i velikim dijelom sarajeva .
niko nece osporiti postojanje logora medjutim to su uglavnom koristene skole , kasarne i u puno puno manjoj mjeri fabrike .
43 % nezaposlenih je krivica politicara koji nisu dorasli takvim pozicijama ili onih koji su radili za sopstvene interese .
uzmimo primjer njemacke poslije drugog svjetskog rata i mnogo toga ce biti jasnije .
and

#8904 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

Image
PokerasQW

#8905 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

150 fabrika :-)

Aj nabroj mi 30...
and

#8906 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

izvor je srbin sa romanije koji vjerovatno bolje poznaje situaciju
PokerasQW

#8907 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

and wrote:izvor je srbin sa romanije koji vjerovatno bolje poznaje situaciju
Jel ti ne zvuci malo preterano...malo vise, da je i ceo grad pa da se ozbiljno zamislis. Ovako, jos neozbiljnije zvuci.

Imas li ti predstavu sta je i 20 fabrika, a da ne kazem 150, da ih toliko ima Sarajevo bilo bi ko London.
and

#8908 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

PokerasQW wrote:
and wrote:izvor je srbin sa romanije koji vjerovatno bolje poznaje situaciju
Jel ti ne zvuci malo preterano...malo vise, da je i ceo grad pa da se ozbiljno zamislis. Ovako, jos neozbiljnije zvuci.

Imas li ti predstavu sta je i 20 fabrika, a da ne kazem 150, da ih toliko ima Sarajevo bilo bi ko London.
brojevi su nebitni,bitna je suština priče.ko je demontirao fabrike iz bih i gdje su završavale!
kad smo kod brojki,lakše bi bilo da saberemo koliko je fabrika ostalo čitavo,da nisu premještene ili uništene granatiranjem?
PokerasQW

#8909 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

and wrote: brojevi su nebitni,bitna je suština priče.ko je demontirao fabrike iz bih i gdje su završavale!
kad smo kod brojki,lakše bi bilo da saberemo koliko je fabrika ostalo čitavo,da nisu premještene ili uništene granatiranjem?
Bitni su brojevi, ali slazem se da nisu najbitniji.

Ne znam da je i jedna nova fabrika otvorena 90-ih u Srbiji, pogotovo od te kradje...sigurno da se kralo, ali to je zavrsavalo u privatnim dzepovima, nije to bio nacionalni program, vec delo pojedinaca, ili profiterskih grupa.

Danas posle 15 godina izgovor da nema posla jer su fabrike premestene u Srbiju je jeftin izgovor. Moze se pricati o ratnim razaranjima, ali ovako nesto podvlaciti kao izgovor je besmisleno.
felipe kajetano

#8910 Re: Desavanja u Srbiji

Post by felipe kajetano »

and wrote:ci.
brojevi su nebitni,bitna je suština priče.ko je demontirao fabrike iz bih i gdje su završavale!
Veci dio je zavrsio u RS-u, eno onaj vazduhoplovni zavod iz Rajlovca(Orao) je premjesten u Bijeljinu, vjerovatno je i bilo nekakvih mahinacija i prodaje nekih mashina u Srbiji al' tvrdnja da su sve BH fabrike premjestene u Srbiju ne stoji :wink:

Fabrike su kolateralna steta rata, sve strane su ih rusile, granatirale, rakatirale itd....sad sto je tebi samo Srbija pred ocima je drugi par cipela.
Abacija

#8911 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

felipe kajetano wrote:
and wrote:ci.
Veci dio je zavrsio u RS-u, eno onaj vazduhoplovni zavod iz Rajlovca(Orao) je premjesten u Bijeljinu, vjerovatno je i bilo nekakvih mahinacija i prodaje nekih mashina u Srbiji al' tvrdnja da su sve BH fabrike premjestene u Srbiju ne stoji :wink:

Fabrike su kolateralna steta rata, sve strane su ih rusile, granatirale, rakatirale itd....sad sto je tebi samo Srbija pred ocima je drugi par cipela.
Naprotiv. Fabrike su bile jedni od ciljeva jer je plan bio, i jos uvijek jeste, popljackati BiH. Da su nacionalisti (a ovdje mislim prvenstveno na srbijanske) bili vrijedni ljudi sad bi Juga bila jedna od najjacih drzava u EU. Ali njima je lakse bilo ratovati i pljackati nego raditi.
and

#8912 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

PokerasQW wrote:
and wrote: brojevi su nebitni,bitna je suština priče.ko je demontirao fabrike iz bih i gdje su završavale!
Bitni su brojevi, ali slazem se da nisu najbitniji.

Ne znam da je i jedna nova fabrika otvorena 90-ih u Srbiji, pogotovo od te kradje...sigurno da se kralo, ali to je zavrsavalo u privatnim dzepovima, nije to bio nacionalni program, vec delo pojedinaca, ili profiterskih grupa.

Danas posle 15 godina izgovor da nema posla jer su fabrike premestene u Srbiju je jeftin izgovor. Moze se pricati o ratnim razaranjima, ali ovako nesto podvlaciti kao izgovor je besmisleno.
niko nije rekao da nema posla samo zato što su fabrike završavale u srbiji,već da je to jedan od razloga.najveći razlog su uništavanja,ne samo fabrika,već svega.koliko je samo para uloženo u obnovu infrastrukture,stambenih jedinica......
naravno i političari snose dobar dio odgovornosti.

kažeš to je bilo djelo pojedinaca,ne nacionalni program.pa kakav je to nacionalni program i država gdje pojedinci mogu prevoziti fabrike preko granice?da li ih je neko spriječio,da ne kažem procesuirao i natjerao da opljačkano vrate,i nadoknade štetu?pogotovo što vidim da srbijansko pravosuđe voli da čačka po događajima iz bih?
pojedinci su organizovali vojne jedinice i slale ih u bih,pojedinci su slali naftu i oružje,davali plate oficirima vrs i računali im staž,krili karadžića sa lažnim dokumentima,krili mladića u vojnim objektima.........
PokerasQW

#8913 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

Abacija wrote: Naprotiv. Fabrike su bile jedni od ciljeva jer je plan bio, i jos uvijek jeste, popljackati BiH. Da su nacionalisti (a ovdje mislim prvenstveno na srbijanske) bili vrijedni ljudi sad bi Juga bila jedna od najjacih drzava u EU. Ali njima je lakse bilo ratovati i pljackati nego raditi.
Juge ne bi bilo u svakom slucaju, a i da je hipoteticki opstala, postoje bar 20 drzava u Evropi koje bi bile jace.

Povrsno gledas na sve to, Juga je odmah posle Titove smrti zapala u teske ekonomske probleme, sto je posle rezultiralo i rastom nacionalizma, sve je to povezano.
felipe kajetano

#8914 Re: Desavanja u Srbiji

Abacija wrote: Naprotiv. Fabrike su bile jedni od ciljeva jer je plan bio, i jos uvijek jeste, popljackati BiH. Da su nacionalisti (a ovdje mislim prvenstveno na srbijanske) bili vrijedni ljudi sad bi Juga bila jedna od najjacih drzava u EU. Ali njima je lakse bilo ratovati i pljackati nego raditi.
Jah..eto Srbijanci nisu htjeli raditi pa propade Juga :-) , kontam gdje je kraj tim "nidje veze " teorijama :-)
Fabrike su rusene u ratu jer se proizvodnja bilo cega moze smatrati namjenskom u takvim uslovima, one su bile na udaru od sve tri zaracene strane u BiH i tokom udara NATO-a '95.Dio je prebacen u RS, naravno sa onih podrucja koja su usla u sastav FBiH, dio je svercerskim kanalima prodat u Srbiju, iza toga nije stajala drzava Srbija vec kriminalci poput Mome Mandica i slicni njemu.
Ajd sad..."velikosrpstvo", "salonci", bla bla ....
Last edited by felipe kajetano on 22/05/2010 15:01, edited 1 time in total.
PokerasQW

#8915 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

and wrote:
niko nije rekao da nema posla samo zato što su fabrike završavale u srbiji,već da je to jedan od razloga.najveći razlog su uništavanja,ne samo fabrika,već svega.koliko je samo para uloženo u obnovu infrastrukture,stambenih jedinica......
naravno i političari snose dobar dio odgovornosti.

kažeš to je bilo djelo pojedinaca,ne nacionalni program.pa kakav je to nacionalni program i država gdje pojedinci mogu prevoziti fabrike preko granice?da li ih je neko spriječio,da ne kažem procesuirao i natjerao da opljačkano vrate,i nadoknade štetu?pogotovo što vidim da srbijansko pravosuđe voli da čačka po događajima iz bih?
pojedinci su organizovali vojne jedinice i slale ih u bih,pojedinci su slali naftu i oružje,davali plate oficirima vrs i računali im staž,krili karadžića sa lažnim dokumentima,krili mladića u vojnim objektima.........
Ti kao da si se juce rodio, svaki rat je u principu pljackaski, ekonomska komponenta je u vrhu liste zasto i nastaje. Cak i u samom ratu ljuti protivnici su svercovali benzin i oruzje.

Navedi mi koje je fabricko postrojenje preneseno u Srbiju, daj mi lokaciju... nemas, ali te to ne sprecava da gulis ovu frazu.
and

#8916 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

pa eto u imt je prenešena mašina vrijedna par miliona.
trebala bi neka istraga sve to dokumentovati.

što se rata tiče ja sam vodio odbrambeni,a koji su prioriteti napadača bili ne znam.
PokerasQW

#8917 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

and wrote:pa eto u imt je prenešena mašina vrijedna par miliona.
Pojedinacno masine su kradene, to nema spora, ali nema govora o citavim postrojenjima...o tome pricamo ovde. Da je materijalna steta ogromna, nepotrebno je trositi reci.
felipe kajetano

#8918 Re: Desavanja u Srbiji

PokerasQW wrote:
Pojedinacno masine su kradene, to nema spora, ali nema govora o citavim postrojenjima...o tome pricamo ovde. Da je materijalna steta ogromna, nepotrebno je trositi reci.
Ma kad ti lik kaze da je 150 fabrika samo iz S.Sarajeva premjestenu u Srbiju onda nema price :-) jbt kakva smo sila bila, svaki grad po 100 komada :-?
and

#8919 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

felipe kajetano wrote:
PokerasQW wrote:
Ma kad ti lik kaze da je 150 fabrika samo iz S.Sarajeva premjestenu u Srbiju onda nema price :-) jbt kakva smo sila bila, svaki grad po 100 komada :-?
ako već pametuješ,prvo pročitaj o čemu se piše pa pametuj.
pričamo o tekstu koji sam postavio,a koji je pisao neko sa romanije,ko je u sve to vjerovatno bolje upućen nego ja i ti.malo prelistaj
voajer

#8920 Re: Desavanja u Srbiji

Post by voajer »

Nosili su chetnici ko termiti sve.

Beograd je sve placao ratnim plijenom. Ona emisija o Vukovaru vrlo jasno opisuje kako to funkcionishe i koji nivoi pljachkashkih bandi smije sta da ponese. Oni zadnji na redu su se zvali stakori ili tako nesto.
Po istom obrascu se iz Bosna iznosilo sve sto je imalo ikakvu vrijednost- od kompletnih fabrika, pojedinachnih mashina u njima, auta, technike, bijelih uredjaja pa sve do odjece sa mrtvih.

Sto se tiche unistenja infrastrukture o tome nechu ni da pochinjem. U Beogradu je bilo unistenih nekoliko mostova i koji je to belaj i investicija ponovo dovest u red. Kod nas je ishlo u vazduh SVE sto je bilo na dometu artiljerije, a ko zna kakva je linija fronta bila moze procjeniti sta to znachi.

I to je samo onaj materijalni faktoor o kojem govorimo. Tek sad smo doshli do ubijenih, osakacenih, protjeranih, do potpunog kolapsa chitavog drustva izazvanog demokratskim izborom nashih milih susjeda sa istoka.

Eto, mi imamo neke faktore kojima mozemo objasniti kako je doshlo do toga da nam je zemlja sprzena shibica- a sta ste vi uradili sa ratnim plijenom da vam tako krasno ide sad? Nista, nista niste uradili. jedno je nanosit a drugo radit.

A u vezi postrojenja, ako insistirash moze ovdje jedna lista da se ostavi pa da imash otprilike uvid za koliko je Srbija "dobara" bila teza kroz rat u Bosni. Dozvoli mi da malo izreshershiram, ne bi bilo fer da radi brzine izostavim kakvo " beznachajno" postrojenje, recimo FAMOS-a ili Energoinvesta ( usput, takvih firmi kod vas nece biti josh za 20 godina ).
felipe kajetano

#8921 Re: Desavanja u Srbiji

and, ne wrote:
ako već pametuješ,prvo pročitaj o čemu se piše pa pametuj.
pričamo o tekstu koji sam postavio,a koji je pisao neko sa romanije,ko je u sve to vjerovatno bolje upućen nego ja i ti.malo prelistaj
Pa pricamo o tekstu, ti si se postavio kao da je taj tekst apsolutni dokaz za tvoje tvrdnje i ne dovodis uopste u bilo kakvu sumnju njegovu vjerodostojnost.

@voajer

Srbija je imala dosta vecu industriju od BiH, koja ionako nije radila ili je radila vrlo malo u periodu sankcija,eto nisu mogli da zive, prioritet im bila industijska postrojenja iz BiH :-)

Za par mostova :-) :-) :-) .....nemas blage veze o cemu pises, u Srbiji nema fabrike koja nije bila pod udarom bombardera NATO pakta.
PokerasQW

#8922 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

felipe kajetano wrote:
Kamo srece da je ratna ideologija bila zacinjena ekonomskim interesom, ne bi se toliko nepotrebno rusilo.

150 fabrika :-) jedino ako racunamo obucarske i snajderske radnje kao pogone.
PokerasQW

#8923 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

voajer wrote:Nosili su chetnici ko termiti sve.

Beograd je sve placao ratnim plijenom. Ona emisija o Vukovaru vrlo jasno opisuje kako to funkcionishe i koji nivoi pljachkashkih bandi smije sta da ponese. Oni zadnji na redu su se zvali stakori ili tako nesto.
Po istom obrascu se iz Bosna iznosilo sve sto je imalo ikakvu vrijednost- od kompletnih fabrika, pojedinachnih mashina u njima, auta, technike, bijelih uredjaja pa sve do odjece sa mrtvih.

Sto se tiche unistenja infrastrukture o tome nechu ni da pochinjem. U Beogradu je bilo unistenih nekoliko mostova i koji je to belaj i investicija ponovo dovest u red. Kod nas je ishlo u vazduh SVE sto je bilo na dometu artiljerije, a ko zna kakva je linija fronta bila moze procjeniti sta to znachi.

I to je samo onaj materijalni faktoor o kojem govorimo. Tek sad smo doshli do ubijenih, osakacenih, protjeranih, do potpunog kolapsa chitavog drustva izazvanog demokratskim izborom nashih milih susjeda sa istoka.

Eto, mi imamo neke faktore kojima mozemo objasniti kako je doshlo do toga da nam je zemlja sprzena shibica- a sta ste vi uradili sa ratnim plijenom da vam tako krasno ide sad? Nista, nista niste uradili. jedno je nanosit a drugo radit.

A u vezi postrojenja, ako insistirash moze ovdje jedna lista da se ostavi pa da imash otprilike uvid za koliko je Srbija "dobara" bila teza kroz rat u Bosni. Dozvoli mi da malo izreshershiram, ne bi bilo fer da radi brzine izostavim kakvo " beznachajno" postrojenje, recimo FAMOS-a ili Energoinvesta ( usput, takvih firmi kod vas nece biti josh za 20 godina ).
U Beogradu nije srusen ni jedan most, vec u Novom Sadu.

Nastavljas sa patetikom, kad fali prica, onda udri po zrtvama, osakacenim...ni jedna prica ne moze bez toga. Spocitavas tu neki nerad, nemoj druze o tome, niko ovde nije Nemac ili Svajcarac, ako pricamo o kolicini rada, ona je svojstvena u pribliznoj meri svim Balkancima, a ako govorimo o brojkama, mnogo vise nezaposlenih ima u BIH, zato ne bi o tome.
Nije rat unistio sam materijalna dobra, fabrike, vec i mrezu kooperanata, svi industrijski giganti su stali jer se nesto proizvodilo u Srbiji, nesto u BIH, nesto u Hrvatskoj, Sloveniji...tipican primer je Zastava. U Srbiji je mozda i najvise bilo tih ogromnih fabrika sa hiljadama radnika koji izbijanjem rata nisu imali sta da rade.

Beogradski Energoprojekt je za Energoinvest megapreduzece, upoznaj se malo sa privrednom strukturom Srbije pre nego sto iznosis ovde maliciozne stavove.
and

#8924 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

PokerasQW ,u 2 posta 2 različita stava?
Ti kao da si se juce rodio, svaki rat je u principu pljackaski, ekonomska komponenta je u vrhu liste zasto i nastaje.
Kamo srece da je ratna ideologija bila zacinjena ekonomskim interesom, ne bi se toliko nepotrebno rusilo.
da ne računamo šta i koliko,logično bi bilo da pravosuđe to ispita i evidentira i da se šteta nadoknadi?
PokerasQW

#8925 Re: Desavanja u Srbiji

Post by PokerasQW »

and wrote:PokerasQW ,u 2 posta 2 različita stava?
Ti kao da si se juce rodio, svaki rat je u principu pljackaski, ekonomska komponenta je u vrhu liste zasto i nastaje.
Nisu razliciti, ponasanje srpske politike 90-ih je bilo prozeto anahronim pogledom o "osvajanju teritorije", i to ne da bi se stekli novi resursi, jer malo toga ima Bosna a da nema Srbija, ili da joj fali nesto, nego za uspostavljanje homogene srpske drzave zapadno od Drine.

Nije bila prisutna ekonomska racunica kao npr Amera u Iraku, zato se mnogo toga rusilo nepotrebno... naravno da je tu bilo hijena koje su usput krale sve cega su se dotakle, ali to nije bio razlog zasto je Beograd pokrenuo ratnu masineriju.
Post Reply