Dope_Man wrote: ↑21/08/2023 16:34
konoplja wrote: ↑21/08/2023 16:11
Pa ne bih ja bas to tako definitivno rekao. Imas iz BiH ljudi koji sve to srede pa se na kraju vrate, pa onda imas bruku ljudi koji sve to izganjaju, nauce jezik i na kraju su zadovoljni s tim i ne trude se previse da napreduju.
Mislim da je vise ljudi koji samo zele relativno siguran posao sa redovnom platom i garantovanim godisnjim odmorom. Valjda se mozemo sloziti da je sve to generalno bolje u Njemackoj i da manje zajebancije ima, i da ljudi koji rade obican posao bolje zive u Njemackoj nego u Bosni sto se materijalnih stvari tice.
Bas tako.. mnogi ljudi hoce bazicni nivo sigurnosti i primanja, i ne zanima ih dalje, bez obzira kakve su mozda peripetije morali proci da dodju iz BiH u neku od drzava zapadne Evrope.
Al ima istine i u tome da mnogi takvi nikad ne naprave taj prvi korak da samo predju iz jedne bare u drugu, i kad imas takvu dvojicu, sansa da ce Hrvat, Bugarin il Rumun otici u Njemacku jer veca, jer nemaju nikakvu prepreku.
Pa da, slazem se da sa sto manje prepreka sansa je veca. Pogotovo ako te nista bas ne tjera i ako si vec navikao na mizerno snalazenje. Moja primjedba je da post zvuci suvise iskljucivo i da se stvara neka iluzija kao da su ljudi iz BiH mnogo drugaciji od ostalih, u ovom slucaju iz Hrvatske.
Ja sam gotovo siguran da kad bi ljudi iz BiH mogli ici u EU bez prepreka relativno isti procenat bi se ponasao isto kao Hrvati iz ove price.
Ja se ne slazem sa ovim dijelom "nema nazad, nema odustajanja, samo naprijed guras" i "da su ti ljudi imali BH pasos, ne bi ni bili u Njemackoj sad."
Mislim da je to bezveze i da vecina zeli neku bazicnu sigurnost kao sto kazes - Potrudit cu se za to, ali necu vise od toga.
Isto tako imas ljude koji znaju da mogu bez prepreka otici na bolje, ali ne odu nikad jer nemaju ni trun motivacije. Pa siguran sam da u svakoj EU zemlji sa dna liste ima odredjen broj ljudi koji nikad nista nece pokusati ili se zaputiti u drugu zemlju gdje bi imali materijalno bolji zivot cak i kad znaju da su prepreke male, minimalne ili nikakve.