"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8901 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zakoni trzista su ovakvi:
ako ne mozes stici sve ponude dizi cijenu rada
ako nemas dovoljno ponuda (imas praznog hoda) snizavaj cijenu rada
ako ne mozes stici sve ponude dizi cijenu rada
ako nemas dovoljno ponuda (imas praznog hoda) snizavaj cijenu rada
-
zippoo87
#8902 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne znam odale si ti ili drug ti,ali ako je drug blizu Gracanice,imas jako dobru firmu,sve mladi ljudi ,firma koja razvija robote i sve oko toga,kao i obradu metala. Pa ako ti je kolega negdje blizu,neka se obrati ovoj firmi,stalno traze ljude iz te struke.staxx wrote: ↑18/09/2025 11:41 Trazim posao, trenutna firma (startup) skoro propala, nema projekata.
Nije poenta posta da trazim posao ovdje na temi.
Nego me zanima sljedeće, je li moguce da je trenutno neka kriza na trzistu rada u toku? - I zašto?
Citao sam ovo: https://www.klix.ba/biznis/privreda/cav ... /250916124
I ne mogu da nadjem drugi clanak, ali sam vidio da je klix posao imao clanak koji kaze da je 18% manje oglasa, i 30% vise prijava na postojece oglase u odnosu na proslu godinu.
Ja nikada u svojih do sada 12 godina radnog iskustva u struci skupljenih u 5 firmi (neke internacionalne) nisam doživio teži period za pronalazak posla nego sada. Nekih mjesec i po tražim, poslao sam 100 prijava - ništa konkretno za sada.
Kolega iz bivše firme, koji je završio ETF (automatiku), 3 godine radnog iskustva se takodjer sa biroa pati evo već 3 mjeseca.
Mojposao i Klix Posao su postala baza za KV i VKV oglase, VSS skoro nikako, a VSS tehničke struke u tragovima?!
Prethodna firma (takodjer startup) u kojoj sam radio je prije ove sada, je imala u peak-u 6 zaposlenih, ostavio sam ih petero iza sebe kada sam napustio... Trenutno firma nema nijednog zaposlenog i pred likvidaciju je (propali projekti za ino tržište). Slično me dočekalo sada u aktuelnoj firmi.
ŠTA SE DEŠAVA NA TRŽIŠTU RADA?
Izgleda da ova situacija lagano prelazi ponovo u korist poslodavaca, i da idemo ka onoj poznatoj: "ako nećeš ti, ima ko će raditi".
https://metron.ba/
Kontakt osoba vlasnik i direktor Asim Pedic.
A sto se tice trzista rada i krize...ti se ocito nisi time zamarao,jer si radio ali trziste rada i kriza je evo vec trecu godinu...i svake naredne godine je sve veca i veca,jer sve bolje firme koje su zaposljavale,svoje usluge ili robu su izvozile u EU najvise a u EU je raspad sistema...stagnacija evo tri godine zaredom a troskovi rastu,jer lude drzave podrzavaju i naoruzavaju ove ili one (genocidase). A para sve manje i manje. Uslovi za rad vani su isto duplo gori nego recimo prije 2-3 godine...nesigurnost je velika i niko nije zasticen,cak ni stalni radnici sa par godina u firmi,samo oni moraju dobiti otpremninu u slucaju otkaza,plus,mogu na biro i laditi muda godinu dana,dobijati 80% od plate,naravno kome je to dovoljno.
U BiH trziste rada se ne popravlja nikako,uslovi rada i radna etika kod poslodavaca je ista od rata na ovamo. Isti covjek ako je vlasnik,dlaku moze mijenjati ali cud ne mijenja.
Sto se zanatlija i KV tice,oni jesu bili dosli na svoje ali su se osilili i vec su sada probili plafon sa cijenama a narod nema novca vise...tako da mozemo reci da je i taj balon polako ispuhao a u narednu 1-2 godine ce to i statistika pokazati. Ne mozes ti svake godine za svoje usluge dizati cijenu 20-30%,pa to u ekonomiji ne postoji.
Nego je bilo dijaspore,koja vani nesto zaradi i onda ulaze po BiH i ne obazire se toliko na cijene. A sada je sve ispuhalo...ljudi sada manje i dolaze,jer ako imas auto i hoces iz Njemace autom da dodjes u BiH,samo gorivo i putarine su 300 eura a ako ces i hediju kakvu kome dati,500-600 eura. Jedan dolazak a vecina je dolazila 2-3 puta,neki i 4 uta godisnje.
Jednostavno,zbog ratova nema sigurnosti nigdje i bogate drzave umjesto da se bore protiv ratova,one finansiraju ratove,jer su njihovi politicari svi na spisku genocidasa,ucijenjeni ili kupljeni. Ovih dana sam malo vise istrazivao o ovom zlu zvanom cionizam...to je toliko strasno,da se prepadnem i citajuci. Bukvalno imaju model kojeg se drze preko 100 godina,gdje njihovi spijuni glavne ljude u svim vladama ili kupe ili ucijene raznim taktikama (Epstain,pedofilija,kurve,mito) i onda ih tako drze u svojim rukama,za svoje ciljeve. Bukvalno svaki rat u zadnjih 25 godina koji su Ameri vodili,nahuskao ih je i slagao niko drugi do sotona Natanjahu a naravno sve u americi sto ima veze sa novce m i kapitalom drze upravo cionisti. Odoh u offtopic ali stanje je lose svugdje...nadati se samo da se ratno stanje ne prosiri i po nama. Onda ono sto gledamo na tvu,odjednom bude na tvojoj kuci.
-
Babbuka
#8903 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam bio nadobudan u mladosti, smatrao sam osnovne zanatske stvari gubitkom vremena.
Sad znam da je moj stari bio u pravu kada je rekao da svaki čovjek treba znati neki zanat, bez obzira na obrazovanje.
Ima par godina sam počeo da se igram za vlastite potrebe (struja, voda, suha gradnja i keramika) i mogu reći da mi liječi živce i pruža zadovoljstvo.
Imam još želju da naučim osnovnu obradu drveta i povrtlarstvo/voćarstvo.
Mislim da će mnogi iz kancelarija morati u njivu...
Sad znam da je moj stari bio u pravu kada je rekao da svaki čovjek treba znati neki zanat, bez obzira na obrazovanje.
Ima par godina sam počeo da se igram za vlastite potrebe (struja, voda, suha gradnja i keramika) i mogu reći da mi liječi živce i pruža zadovoljstvo.
-
zippoo87
#8904 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Auu ovo nisam znaoOzimician wrote: ↑19/09/2025 08:57Kinezi jucer kupise MediaMarkt/Saturn:xoklix wrote: ↑19/09/2025 08:55Ja ovo govorim ima 2 godine jer sam vezan poslom za EU, posebno za industriju.Babbuka wrote: ↑18/09/2025 18:23 Ekonomsku situaciju najbolje osjete ljudi koji industriju snabdijevaju sirovinama, na neki način sam i ja involviran u to.
Mi smo vezani za EU, a tamo se događaju strukturne promjene, počev od idiotizirane mlade generacije, gubitka tehnološke trke sa Azijom a time i njihovog tržišta, do toga da u primjenu u industriji ulazi AI koji će mnoge poslati na ulicu.
Svijet je postao globalno selo, a konkurenciju Zapadu (pa i nama) čini par milijardi vrlo motivisanih i prekaljenih ljudi na istoku.
Predstoje teška vremena i svi ćemo morati prihvatiti da živimo daleko nižim standardom nego sada.
Helem, nema više jeftinih sirovina iz Rusije, tehnološki zaostaju i za USA i za Kinom. Energenata nemaju, davno izgubili proizvođače mobitela, Amazon također davno poklopio Quelle,Neckermanne i sl... Nedavno i Klingel iz Pforzheima propao.
U polju umjetne inteligencije također debelo zaostaju, nemaju ni nekog tehnološkog magnata poput Googlea ili Facebooka.
I šlag na tortu, gube bitku na polju gdje su bili najjači - automobilska industrija.
https://www.bild.de/leben-wissen/mein-g ... 45b035ad78
Znaci,jebu kinezi svabe,ne vade...prvo udarili na autoindustriju a sada i na potrosacku elektroniku.
Izgleda da i DE ulazi u privatizaciju,kao sto su nasi pokupovali sve po bagatelnim cijenama nakon rata.
Prosle godine je i ona velika firma Schenker prodala jedan svoj veliki dio,nekome iz Skandinavije ako se ne varam.
-
zippoo87
#8905 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja cijeli zivot za svoje potrebe radim sve sto mogu. Samo na tome sam ustedio para bruku,za iste pare kupio sebi alata,kojeg koristim. Plus ustedio zivce,jer meni najvecu muku stvara zivkanje i ganjanje nekoga kada trebam nesto raditi sto ja ne znam. Toliko me iznerviraju,da bi psovao.Babbuka wrote: ↑19/09/2025 11:55 Ja sam bio nadobudan u mladosti, smatrao sam osnovne zanatske stvari gubitkom vremena.
Naravno,otjeram ja te dundjere nakon sto daju ponudu ali opet,treba biti realan.
Sreca,imam jednog majstora,koji mi je bukvalno cijelu kucu radio,sve radove na njoj,od fasade do unustrasnjih radova...pa manje vise njega angazujem svake godine preko zime,kada sam sredjivao sprat kuce a radi covjek sve...i keramiku i fasade i glazure i stropove i mrezice i sve. I nije me nijednom zaklao sa cijenom.
U aprilu sam morao na kuci mijenjati i krov komplet...stari crijep poceo da propusta vodu i da se slijeva niz zidove kada su vece kise i rjesenje je bilo komplet novi crijep/lim. Na kraju sam uradio lim,pokov ispod i foliju koja ne propusta sa gornje strane a sa donje je paropropusna...8000 KM na kraju bilo.
Za neke poslove zanate moras imati i ekipu i znanje i alate a za neke,ovo tipa sto svima manje vise oko kuce treba...zamijeniti cesmu,ventl,zakaciti nesto na zid,izbusiti nesto,osalovati komad i napraviti temelj i tako to...to se sve moze i sam uraditi. Struja isto,zamjena plafonjera, utikaca,uticnica...to sve nije tesko upste i to sve radim.
Ali opet,dzaba sto kod nas narod zna podosta,opet moras svako malo naci i platiti nekog za poslove koje ne znas
-
Babbuka
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#8907 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jauk je krenuo kada je splasnula ponuda freelance poslova sistema "pos'o lak para lijepa", a država podigla namete. Ono, navikli što kažeš da im titraju jajca i da ih mole da nešto rade za cifru koju oni odrede i sad prc Milojka ima firauna koji oštrika kod za 20$ dok se tebi ne isplati raditi ispod 500$daario naharis wrote: ↑19/09/2025 10:37 Uvijek se neko žali...Ne kažem da mi je žao sto je IT pao, 10 prijatelja su mi programeri i to k.cenje nisam mogao da podnesem, to Yoga, to masiranje na poslu i uvijek svjeze banane, a ono rade minimalno i vole da se mole da nesto urade. Idi u pm
Da ne pričam što većina tih developera i štrikača kodova nije plaćalo porez državi, sva zarada bila preko nekih offshore firmi i ino računa.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
- Ozimician
#8909 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Iz dosadasnjeg iskustva sa Kinezima u Njemackoj - oni kad kupe firmu, kupe da je zatvore, da sebi smanje konkurenciju.zippoo87 wrote: ↑19/09/2025 11:56 Auu ovo nisam znao
Znaci,jebu kinezi svabe,ne vade...prvo udarili na autoindustriju a sada i na potrosacku elektroniku.
Izgleda da i DE ulazi u privatizaciju,kao sto su nasi pokupovali sve po bagatelnim cijenama nakon rata.
Prosle godine je i ona velika firma Schenker prodala jedan svoj veliki dio,nekome iz Skandinavije ako se ne varam.
Vec se spekulise da ce reducirati lagano MediaMarkt/Saturn trgovine, da ce se fokusirati na online i logisticke centre.
-
Malisa11
#8910 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja ajtijevci, ja malinari. Vazda se neko nadje da se raduje sto su jedni ili drugi propali. Uvijek imaju svoje neko vidjenje zasto su propali i zasto su trebapli propasti.
-
zippoo87
#8911 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne vjerujem da ce ugasiti ali reducirati hoce sigurno. Jer MediaMarkt ima haman u svakom mogucem trznom centru u Njemackoj...ko zna koliki je to broj radnji na nivou drzave.Ozimician wrote: ↑19/09/2025 12:50Iz dosadasnjeg iskustva sa Kinezima u Njemackoj - oni kad kupe firmu, kupe da je zatvore, da sebi smanje konkurenciju.zippoo87 wrote: ↑19/09/2025 11:56 Auu ovo nisam znao
Vec se spekulise da ce reducirati lagano MediaMarkt/Saturn trgovine, da ce se fokusirati na online i logisticke centre.
A zna li se zasto su prodali firmu...je li firma slabije poslovala ili onako,dobili ponudu pa da klepe lovu ?
-
zippoo87
#8912 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ova izjava ima dvije strane medalje.Domaci izdajnik wrote: ↑19/09/2025 12:47Taj što zna podosta od svega je po mom iskustvu štetočina samo takva.
Jedna,ako svako gleda sebe i druga,ako gleda da je "svima dobro"
Dakle,ako znas sam vise stvari raditi,onda pomazes sebi na vise nacina...stedeci novac i vrijeme,zivce a dobijes vlastito zadovoljstvo.
Druga,ako bi za svaku sitnicu zvao "majstora" i placao bi njima,kao rasla bi ekonomija,bilo bi vise zaposlenih,itd itd itd...ali u praksi to i nije bas tako
Posebno u nasoj drzavi...gdje i za neku dobru praksu,dodje do anomalija.
- Ozimician
#8913 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma onako neka diplomatski napisana obavještenja, moglo bi se iščitati kao kombinacija i jednog i drugog. Oni ne vide da će dugoročno dobro poslovati, a Kinezi žele proboj u Evropu, win-win.zippoo87 wrote: ↑19/09/2025 14:22Ne vjerujem da ce ugasiti ali reducirati hoce sigurno. Jer MediaMarkt ima haman u svakom mogucem trznom centru u Njemackoj...ko zna koliki je to broj radnji na nivou drzave.Ozimician wrote: ↑19/09/2025 12:50Iz dosadasnjeg iskustva sa Kinezima u Njemackoj - oni kad kupe firmu, kupe da je zatvore, da sebi smanje konkurenciju.zippoo87 wrote: ↑19/09/2025 11:56 Auu ovo nisam znao
A zna li se zasto su prodali firmu...je li firma slabije poslovala ili onako,dobili ponudu pa da klepe lovu ?
-
zippoo87
#8914 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja uopste nisam skeptican na kineske proboje. Ljudi pokazuju da znaju i umiju u svakoj bransi. Da ne znaju i umiju,ne bi trenutno bili najjaci u svijetu. Ali ima tu drugi problem...koji pkazuje sve suprotno u Evropskim narodima i ekonomijama. Evropljani stagniraju vec par desetljecea...nista vrijedno pomena ne dolazi iz Evrope...kako geografski,tako ni politicki i ovo kao Unija. Sve ono u cemu je Evropa bila uspjesna,sada su ih prestigli i zato polako ekonomska aktivnost opada.
Dodaj na to i nenormalne politike odredjenih drzava,imamo to sto imamo.
Zlobnici bi rekli,da se fakat treba okrenuti istoku i prisloniti se tamo ali i to ima svoje "cari" i probleme i negativne posljedice. Tesko je danas pogoditi sta je dobro a sta nije,dugorocno.
Nekako sam misljenja,da se ce se dugorocno svaka zemlja morati okrenuti sama sebi i da ce od toga zavisiti buducnost svake zemlje.
ja da sam na poziciji odlucivanja u BiH,upravo bi se ovim temama bavio...krenuo bi od proizvodnje hrane za svoje stanovnike...dakle ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju...i kako bi krenuo rast proizvodnje,tako bi smanjivao uvoz i tjerao prodavace da prodaju domacu robu a ne uvoznu.
Dodaj na to i nenormalne politike odredjenih drzava,imamo to sto imamo.
Zlobnici bi rekli,da se fakat treba okrenuti istoku i prisloniti se tamo ali i to ima svoje "cari" i probleme i negativne posljedice. Tesko je danas pogoditi sta je dobro a sta nije,dugorocno.
Nekako sam misljenja,da se ce se dugorocno svaka zemlja morati okrenuti sama sebi i da ce od toga zavisiti buducnost svake zemlje.
ja da sam na poziciji odlucivanja u BiH,upravo bi se ovim temama bavio...krenuo bi od proizvodnje hrane za svoje stanovnike...dakle ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju...i kako bi krenuo rast proizvodnje,tako bi smanjivao uvoz i tjerao prodavace da prodaju domacu robu a ne uvoznu.
- Haris.ba
#8915 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Od toga nema nista.zippoo87 wrote: ↑19/09/2025 16:33 Nekako sam misljenja,da se ce se dugorocno svaka zemlja morati okrenuti sama sebi i da ce od toga zavisiti buducnost svake zemlje.
Danasnje poljoprivrede nema bez subvencija.
A, to kod nqs ce uvijek biti problem.
Zatvoriti granice ne mozemo zbog uvoznih lobija.
Moderna poljoprivreda zaposljava veoma mali broj stanovnistva neke drzave.
Eno, sada imas proteste kod Kaknja zbog firme nekog ministra iz Hrvatske. Kaze, zagadice, smrdice...nece niko nista da mu smrdi oko naselja.
-
Ci-Nick
#8916 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sla/231751
"Inače, najveća neto isplaćena plaća u 2024. godini iznosila je 6.162 KM, najniža 1.679 KM, a prosječna neto plaća je iznosila 3.047 KM."
Najbolji poslodacac u BiH, Služba za (ne)zapošljavanje.
"Inače, najveća neto isplaćena plaća u 2024. godini iznosila je 6.162 KM, najniža 1.679 KM, a prosječna neto plaća je iznosila 3.047 KM."
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#8917 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije ovo tačno za najnižu platu.Ci-Nick wrote: ↑30/09/2025 08:59 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sla/231751
-
Ci-Nick
#8918 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozda u slučaju spremačica, NK ali i tu je osnovna plata 1.134,00 KM pa nije isključeno da i one naguraju do neto plate od 1 679,00 KManex wrote: ↑30/09/2025 13:07Nije ovo tačno za najnižu platu.Ci-Nick wrote: ↑30/09/2025 08:59 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sla/231751
-
foton
#8919 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa nije tacno ni za prosjecnu ni za najvecu.anex wrote: ↑30/09/2025 13:07Nije ovo tačno za najnižu platu.Ci-Nick wrote: ↑30/09/2025 08:59 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sla/231751
- madesa
#8920 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
pa kad god sam usao u taj zavod to je na mobitelu, i prosjecna 3k. 
-
Ci-Nick
#8921 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako su informacije iz revizorskog izvjestaja onda ne bi smjelo biti greske.foton wrote: ↑30/09/2025 14:10Pa nije tacno ni za prosjecnu ni za najvecu.anex wrote: ↑30/09/2025 13:07Nije ovo tačno za najnižu platu.Ci-Nick wrote: ↑30/09/2025 08:59 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sla/231751
Kao sto rekoh, pise NETO, sto je uvijek znatno iznad osnovne.
A sve i da je novinar zabrljao pa trebalo pisati bruto, opet nije malo ako sluzbenik koji udara muhure sa SSS ima osnovnu platu 1850 KM. Znači i njegova plata sa toplim je 2200 maraka.
Last edited by Ci-Nick on 30/09/2025 14:20, edited 2 times in total.
- nepass1
#8922 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bolje biti cistacica u zavodu nego bankar 
- insaneinthebrain
#8923 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
sta je tacno onda. direktor ili direktorica sigurno imaju 5-6 milja platufoton wrote: ↑30/09/2025 14:10Pa nije tacno ni za prosjecnu ni za najvecu.anex wrote: ↑30/09/2025 13:07Nije ovo tačno za najnižu platu.Ci-Nick wrote: ↑30/09/2025 08:59 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sla/231751
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#8924 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Najniža je 1000 KM.
Najviša plata - treba pitati u parlamentu...ne na biro rada...
Najviša plata - treba pitati u parlamentu...ne na biro rada...
- pezzar
#8925 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovo su plate uposlenika zavoda za zapošljavanje, ne ukupno FBiH.