Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
sve_ovo_ja

#8901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sve_ovo_ja »

Većina političara i vlasnika multimilionskih kapitala je 50+, usrali se svojim guzicama najviše.
biglebovski

#8902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Dozer wrote: 19/03/2020 09:35 Interesantno je da nema nikakvih snimaka...
Bio je onaj manje poznati italijanski glumac kojem je sestra valjda umrla, bila epileptičarka i on se snima za društvene mreže i vidi se neko leži iza u krevetu. Ali ne znam jel ta osoba umrla od posljedica virusa ili je on to snimao kao niko ne dolazi po nju.
wewa

#8903 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by wewa »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... rus/370811

direktor i 3 radnika
niko
vise
nije
testiran!!!!
Diwan

#8904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

sve_ovo_ja wrote: 19/03/2020 10:29 Većina političara i vlasnika multimilionskih kapitala je 50+, usrali se svojim guzicama najviše.
Ne brini se ti za njih. Ti su zbrinuti.
Halcyon

#8905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Halcyon »

Diwan wrote: 19/03/2020 10:28 Ovaj sa N1 doživljava orgazam kad izvještava o nekom novom oboljelom. Pa ne kontam taj intenzitet usplahirenosti, psihoze, panike kada se povećanje od recimo jednog oboljelog u BiH doživljava kao da se desio cunami.

Jel to ljudi na taj način iskazuju svoj vlastiti strah i stres pa valjda ako ga raširim na druge, manje će me boljeti.
Isto Index.hr - mislim da im se novinari međusobno takmiče ko će objavit apokaliptičniju vijest.
itekako

#8906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

bez namjere da pokrecem nove teme,
zelim samo da podsjetim da je u Italiji umrlo preko 2000 ljudi od ukupnih 60.480.000 stanovnika uz napomenu da govorimo o drugoj najstarijoj naciji na planeti sa prosjecnom starosti stanovnistva od 50 godina.
stariji su samo Japanci.
wewa

#8907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by wewa »

itekako wrote: 19/03/2020 10:35 bez namjere da pokrecem nove teme,
zelim samo da podsjetim da je u Italiji umrlo preko 2000 ljudi od ukupnih 60.480.000 stanovnika uz napomenu da govorimo o drugoj najstarijoj naciji na planeti sa prosjecnom starosti stanovnistva od 50 godina.
stariji su samo Japanci.
koliko je tebi ok da umre staraca? i kojih tacno staraca?
biglebovski

#8908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Better Man wrote: 19/03/2020 10:19 Mislim da Evropa još nije shvatila ozbiljnost ovog svega i da preduzete mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze i njenog potpunog zaustavljanja nisu dovoljne, niti su adekvatne. jednostavno, Evropa se pokazala slabom i nemoćnom.
Meni se ćini da neko hoće dobro da sjebe europu, ideju zajedničke Evrope. Te ex-Yu, te Ukrajina, te Libija, pa onda migranti, pa Brexit pa onda sad i zatvaranje granica država. Al se Nijemci ne daju.
swanfilter

#8909 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

Nadam se da su sa radnicima postupili pametnije i nisu ih izolirali u pogonu.

Hej, izolacija u uredu ...
biglebovski

#8910 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Halcyon wrote: 19/03/2020 10:34
Diwan wrote: 19/03/2020 10:28 Ovaj sa N1 doživljava orgazam kad izvještava o nekom novom oboljelom. Pa ne kontam taj intenzitet usplahirenosti, psihoze, panike kada se povećanje od recimo jednog oboljelog u BiH doživljava kao da se desio cunami.

Jel to ljudi na taj način iskazuju svoj vlastiti strah i stres pa valjda ako ga raširim na druge, manje će me boljeti.
Isto Index.hr - mislim da im se novinari međusobno takmiče ko će objavit apokaliptičniju vijest.
Po prvi put u zadnje tri četiri godine otkad pratim Index, jučer ga nisam nijednom otvorio. Ljepše sam se osjećao tokom cijelog dana :-D
NediM17

#8911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Propade namjenska industrija, minirali nas iz Srbije, poslali na party zaraženog direktora Slobode iz Čačka.
Vrijeme je za skloniti se u Titin bunker. :mrgreen:
Diwan

#8912 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

stariji su samo Japanci.
To je to, realne informacije, zdrav razum, prisebnost, logika.

Ali slabo se čuje glas razumma u doba orkestrirane panike i psihoze. Dakle, ova psihozu su vam priredili s vrha, svjesno i namjerno su pustili da se to širi kao što su svjesno i namjerno pustili da se pustoše prodavnice. Ovo nije lokalno stanje, već globalno pa se s toga i radi o globalnoj zavjeri.

Još ako ukinu internet, nadam se da neće, mada oni kratke pameti to zagovaraju, onda smo tek donji.
GAU8

#8913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

stariji su samo Japanci.
koliko po tvom misljenju treba da umre, pa da po tvom misljenju virus mozemo okarakterisati kao opasan?
Cisto da zapisemo na temi... da se vratimo kasnije
BTW vec je 3000 umrlih
Last edited by GAU8 on 19/03/2020 10:43, edited 1 time in total.
itekako

#8914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

wewa wrote: 19/03/2020 10:36
stariji su samo Japanci.
ne bi da pricu vodim u tom smjeru...
da se pitam, svi bi bili mladi i besmrtni.

ipak, realnost je da ljudi stare, oboljevaju i da se u odredjenim godinama pocinju gasiti.
Cortado

#8915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

wewa wrote: 19/03/2020 10:11
piupiu wrote: 19/03/2020 09:50
wewa wrote: 19/03/2020 09:28 dakle, Sebija je do te mjere bolesna da ce nas pobiti zbog bolesne ambicije.
sad kad je cijela FBiH jedan veliki KCUS.

ima li iko u ovoj zemlji da naglas reaguje?!
Pa jedino možemo mi reagovati, ali kako? Dobićeš isti propagandno-manipulativni odgovor osmišljen u stožeru u M. Spahe, kako se oni bore za naš opstanak i stoga su ugroženi i ugrožavaju svakodnevnim kontaktom s ljudima, te ih treba redom testirati. Ako je neko mislio da to neće biti tako, prespavao je zadnjih 25 godina. Da su bar prešutjeli, nego izvještaji - Fadil, negativan, Dragan, negativan.

Haj' za Fadila i kontam, možda su kad su se sastajali u tom Doboju s RS-ovcima imali kontakt s ovim Zlatanom ili su ovi iz RS-a imali kontakt s njim, pa oni s ovima iz Federacije. Inače bi im trebalo otići tamo u M. Spahe i sve pljuvati po autima, gelenderima, štekama! Grassroots bioterorizam u akciji! :lol:

Problem je, zapravo, što mi tih testova nemamo. Ako je zvanično potrošeno 420, kao što kažu, odmah dodaj 100 za 'raju'. Čak i ako nije potrošeno 100 na raju, što mi zvuči nevjerovatno, to svejedno znači da mi nemamo više od 580 testova za kompletnu zemlju, ako WHO u medjuvremenu nije poslao više (čekali su na još 500) ili ako nisu nabavili testove na neki drugi način - od Kineza ili koga već.
tu dolazimo do pravog pitanja - kojeg vraga ne nabavljamo testove?! ako su vec dostupni privatnim ustanovama, koje ih naplacuju, zasto se sredstva koje je, recimo, BH Telecom izdvojio ne utrose na nabavku testova?

odgovor je, naravno, isti kao prije. ne odgovara sultaniji nijedan pozitivan test u KS, za ostalo je zaboli cose.
Pitanje prioriteta. Ako ces birati izmedju testova ili kupovine respiratora, onda radije idemo na respiratore. A s obzirom na druge drzave, slobodno mozemo prtpostaviti da su svi potencijalni prenosnici zaraze, ako vec dodje do pogorsanja klinicke slike, pacijent koji zavrsi u bolnici ce biti testiran. Testovi svih ostalih bi bili koristeni jedino u svrhu statistike, sto je isto potrebno, ali ako je stvar prioriteta, onda radije respiratori (iako nisu garancija prezivljavanja)
stariji su samo Japanci.
I sta je konkretno poenta ovog posta? Jebo tih 3000 Italijana koji su odapeli jer ih ima 60 mil? Jesi li spreman tako reci i za svoje roditelje? Nesto ne vjerujem.
GAU8

#8916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

itekako wrote: 19/03/2020 10:41
stariji su samo Japanci.

ipak, realnost je da ljudi stare, oboljevaju i da se u odredjenim godinama pocinju gasiti.
Pa daj svoje misljenje, gdje je prag od kojeg je opravdano da kazemo ove rigorozne mjere se isplate.

je li to 10.000, 100.000, 1.000.000 Italijana?
hadzinicasa

#8917 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 19/03/2020 09:28 dakle, Sebija je do te mjere bolesna da ce nas pobiti zbog bolesne ambicije.
sad kad je cijela FBiH jedan veliki KCUS.

ima li iko u ovoj zemlji da naglas reaguje?!
Pa jedino možemo mi reagovati, ali kako? Dobićeš isti propagandno-manipulativni odgovor osmišljen u stožeru u M. Spahe, kako se oni bore za naš opstanak i stoga su ugroženi i ugrožavaju svakodnevnim kontaktom s ljudima, te ih treba redom testirati. Ako je neko mislio da to neće biti tako, prespavao je zadnjih 25 godina. Da su bar prešutjeli, nego izvještaji - Fadil, negativan, Dragan, negativan.

Haj' za Fadila i kontam, možda su kad su se sastajali u tom Doboju s RS-ovcima imali kontakt s ovim Zlatanom ili su ovi iz RS-a imali kontakt s njim, pa oni s ovima iz Federacije. Inače bi im trebalo otići tamo u M. Spahe i sve pljuvati po autima, gelenderima, štekama! Grassroots bioterorizam u akciji! :lol:

Problem je, zapravo, što mi tih testova nemamo. Ako je zvanično potrošeno 420, kao što kažu, odmah dodaj 100 za 'raju'. Čak i ako nije potrošeno 100 na raju, što mi zvuči nevjerovatno, to svejedno znači da mi nemamo više od 580 testova za kompletnu zemlju, ako WHO u medjuvremenu nije poslao više (čekali su na još 500) ili ako nisu nabavili testove na neki drugi način - od Kineza ili koga već.
pa cuvaju se testovi za povlastene. kao sto ce se cuvati respiratori i sve ostalo.
moja tetka

#8918 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moja tetka »

mjere samozaštite, maska, rukavice dezinfekcija pred ulaznim vratima obuće i kesa.. sad se pitam zašto dezinfekcija ulica, da li je virus toliko otporan da se dugo nalazi na cesti.....sutra moram od otoke do čaršije otići i odnijeti staroj rodici namirnice, ići u apoteku po lijekove....... namjeravam ići pješice pa kako bude zaobilaziti eventualne prolaznike......... ovo mi dodje isto ko ratno stanje samo eto imamo struje i vode pa dokle izdržimo..... svima želim sve najbolje, čuvajte se :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#8919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Diwan wrote: 19/03/2020 10:41
stariji su samo Japanci.

Ali slabo se čuje glas razumma u doba orkestrirane panike i psihoze. Dakle, ova psihozu su vam priredili s vrha, svjesno i namjerno su pustili da se to širi kao što su svjesno i namjerno pustili da se pustoše prodavnice. Ovo nije lokalno stanje, već globalno pa se s toga i radi o globalnoj zavjeri.

Još ako ukinu internet, nadam se da neće, mada oni kratke pameti to zagovaraju, onda smo tek donji.
Znači treba ono kako su Englezi zamislili, bataliti sve mjere i pustiti da se virus proširi, pa ko ode pod put, ode?!
GAU8

#8920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Cortado wrote: 19/03/2020 10:44

tu dolazimo do pravog pitanja - kojeg vraga ne nabavljamo testove?! ako su vec dostupni privatnim ustanovama, koje ih naplacuju, zasto se sredstva koje je, recimo, BH Telecom izdvojio ne utrose na nabavku testova?

odgovor je, naravno, isti kao prije. ne odgovara sultaniji nijedan pozitivan test u KS, za ostalo je zaboli cose.
Pitanje prioriteta. Ako ces birati izmedju testova ili kupovine respiratora, onda radije idemo na respiratore. A s obzirom na druge drzave, slobodno mozemo prtpostaviti da su svi potencijalni prenosnici zaraze, ako vec dodje do pogorsanja klinicke slike, pacijent koji zavrsi u bolnici ce biti testiran. Testovi svih ostalih bi bili koristeni jedino u svrhu statistike, sto je isto potrebno, ali ako je stvar prioriteta, onda radije respiratori (iako nisu garancija prezivljavanja)
stariji su samo Japanci.
I sta je konkretno poenta ovog posta? Jebo tih 3000 Italijana koji su odapeli jer ih ima 60 mil? Jesi li spreman tako reci i za svoje roditelje? Nesto ne vjerujem.
Nije problem u tome.
Problem je sto vecina ne shvata da je ovo jos uvijek pocetak. U aprilu cemo plakati ako sada ne nastavimo ili cak ne pojacamo mjere opreza i preventive
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8921 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Dozer wrote: 19/03/2020 10:11

Ja ne sporim postojanje ovog virusa, ali ovaj soj ima neke prilicno razlicite karakteristike od svojih porodicnih prethodnika, a sto s lokacijom njegovog pojavljivanja, kao i cinjenicom sta se nalazi na toj lokaciji, kao i znanje o mnogim prethodnim stvarima o tome kako svijet i ljudi funkcionisu (igre moci, bogatstva, itd.), meni su sasvim dovoljan razlog da imam neke sumnje u njegovu prirodnost.
moj dozeru onda je i kuga od prije hiljadu godina necija zavjera... tamosnja tradicija im je sto se kuhinje tice je katastrofalna... oni bukvalno jedu sve, da se kamen more provarit oni bi ga pojeli, pa do prije 30-50 godina kad je tile putovo po kini oni su gladovali i jeli se izmedju se... to je takav mentalitet i tesko ga je suzbiti jednom ili dvije generacije... uzmi bilo kakvu zivotinju koja nije veterinarski pregledana, oderi je i pojedi na zivo(to oni rade) moras neku bolest zaradit da si supermen... svinjska gripa, pticija gripa, kuga itd da ne nabrajam sve to potice iz azije a pogotovo iz kine... moraju mjenjat sistem prehrane il se manje kucat da ih bude manje i da imaju resursa za zdravu prehranu... jebote pa ko lesinari jedu sve zivo...
hadzinicasa

#8922 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

Cortado wrote: 19/03/2020 10:44

stariji su samo Japanci.
ovo APSOLUTNO nije tacno. testovi se koriste i za containment. dakle ako nemas jacih simptoma i ne trebas lijecnicku pomoc, trebas biti u potpunoj izolaciji da ne zarazis druge koji ce mozda trebati respirator ili lijecnicku pomoc.
pandemija se smiruje kada svaki zarazeni pacijent zarazi manje od jedne nove osobe.

ima sipmptome ili si rizicna grupa, nazoves broj telefona i oni ti kazu ne izlazi i ne mrdaj nigdje dok ne dodjemo da te testiramo. nema ni ici negdje da se testiras. i onda sve drugo. kakva statistika i bakraci u ovom kontekstu

osim ako nije u svrhu predizborne i iluzije kontrole situacije koja nikome ne treba osim bolesnim umovima uljuljkanim u zadnjih 20 godina svemoci i bahatosti.
biglebovski

#8923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 19/03/2020 10:44
itekako wrote: 19/03/2020 10:41

Pa daj svoje misljenje, gdje je prag od kojeg je opravdano da kazemo ove rigorozne mjere se isplate.

je li to 10.000, 100.000, 1.000.000 Italijana?
Postoji debata na zapadu oko granice životne dobi. https://www.theatlantic.com/magazine/ar ... 75/379329/
Eno ima onaj bogataš koji je zabranio svima da ga šalju u bolnicu poslije 75-e. Kaže, nemojte trošiti pare na mene, pogurajte mladost.
Diwan

#8924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Mnogi ovdje koji kao 'sažaljevaju' nad žrtvama iz Italije varaju i lažu prvo sami sebe, pa s tim i druge. Nisi ti bolan tako saosjećajan, već te je strah za vlastiti život, pa si iz te perspektive kao saosjećajan, zabrinut, zgrožen, a u stvari mnogi od nas mislimo najćešće na sebe.

Da se ne radi o virusu, nego recimo o žrtvama zemljotresa, bilo bi to recimo informacija koju si ćuo jednom i rekao 'aha, dakle toliko', i nastavioi i dalje da živiš. Ali pošto se radi o nečemu što i tebe može ugroziti, onda si odjednom malo više zabrinut za te ljude, ali ne opet radi njih samih, nego radi sebe.

Brineš se o broju žrtava, da bi vidio kolike su ti šanse da živiš. Lažete sami sebe, a smrt je realnost življenja.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Tomahawk11 wrote: 19/03/2020 10:48
Diwan wrote: 19/03/2020 10:41
stariji su samo Japanci.

Znači treba ono kako su Englezi zamislili, bataliti sve mjere i pustiti da se virus proširi, pa ko ode pod put, ode?!
ma pusti.BA ovog, lik ne konta da bi pustajuci virus da hara kako je on to zamislio, ugusio zdravstveni sistem i umjesto 2% umrlih povecalo bi se i do deset puta vise... eno italija primjer, 10% smrtnosti... ko garantuje da virus nebi usljed haosa poceo usmrcivati i mladju generaciju gdje bi usljed preopterecenosti zdravstva ljudi umirali po ulicama, kucama, garazama, poljima itd... pa nisu kinezi pravili bolnice radi turizma, nego da bi izasli u susret sve vecem broju oboljelih... to su ti oni zemlja je ravna i covjek nije krocio na mjesec, teorija zavjere, masoni itd... mozda su i mali zeleni upitanju.
Locked