Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#8901 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba wrote:To je nikada usvojeni plan. I koji planira ukidanje nekoliko traka pruge. Ko je pitao Federaciju smije li se ukidati pruga? Ne funkcioniše to tako.

Ja ne znam jesam li ja ćorav, ali izgleda da jesam. Na tom planu (mislim da ga je radio TZI), a gledajući trenutno rješenje sa stubovima, čitava trasa postojeće pruge se ukida i izmještaju 2 trake tamo gdje nema pruge (udesno), ko misli da je to realno - nek i dalje misli. Samo treba pogledati čija je to zemlja, može li pruga se izmjestiti "udesno".

Jedina šansa je bila da gdje se sada pravi zid koji će držati nasip stave stubovi (uz trasu pruge) i ostavi trasa za put.
Znam da nije, ali eto u dosadašnjem dijelu izgrađenog Gradskog autoputa, koji se u nekim izvorima Kantona Sarajevo numeriše još kao BC1, a čiji su dio LOT2a, LOT2b i LOT2c je ispoštovan uglavnom TZI-ov projekat. Naravno i meni je nerealno da se pruga izmješta, ali po meni prostora za Gradski autoput ovdje svakako ima.
tec wrote:I ptice već znaju da se radi sve da bi se ukinula prugu ili gradski autoput ili obadvoje. Po videu se vidi jasno, a na to dodaj da su legalizirani objekti bespravno izgrađeni na zemlji u vlasništvu željeznica onda više ne postoji tajni o situaciji na terenu.
Semir Efendić je nažalost za sada jedina javna figura koja taj koncept nameće, a mene iskreno zanima, po čijem dekretu to radi i ko je rodonačelnik ove sablasne i po Sarajevo destruktivne ideje.
Erice39

#8902 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Erice39 »

So What! wrote:
Zna li neko zašto je prazno gradilište u sred radnog dana ne vidim da iko išta radi.
Haris.ba

#8903 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

So What! wrote:
Znam da nije, ali eto u dosadašnjem dijelu izgrađenog Gradskog autoputa, koji se u nekim izvorima Kantona Sarajevo numeriše još kao BC1, a čiji su dio LOT2a, LOT2b i LOT2c je ispoštovan uglavnom TZI-ov projekat. Naravno i meni je nerealno da se pruga izmješta, ali po meni prostora za Gradski autoput ovdje svakako ima.
Kuda? Eto sam si stavio sliku. Kuda ima trasa?
studiorum_tuzlaensis

#8904 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Erice39 wrote:
So What! wrote:
Zna li neko zašto je prazno gradilište u sred radnog dana ne vidim da iko išta radi.
zato sto euroasfalt ima pametnija posla, polahko...
Haris.ba

#8905 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Realno, i ne treba više od 2 kolosijeka (ne trake) pruge. Max. dva putnička kolosijeka su i planirana i mogu opslužiti Centar Sarajeva u kojem nećeš nikad doživjeti preko 200 000 stanovnika uključujući migracije i turiste. Ostali kolosijeci su industrijski i birvaktile dok je šibao Vaso MIskin i ostali gianti, a industijske osim velepekare i Penny-ja danas niko i ne koristi. Sve terminale izbaciti iz grada, ostaviti industrijsku prugu do Alipašinog mosta i dva kolosijeka do Željezničke stanice.

Povezati Vogošću u dalekoj budućnosti prugom i napraviti krug i to je to.
Nije to, kanton donese odluku da pravi autoput, i ukida kolosjeke. Ne ukidaju se željeznički kolosjeci tek tako jednostavno. Evo, garantujem ti da kad bi se nekome ukinuo industrijski kolosjek da bi se spremila debela tužba.

Stvar je što je pruga federalna, a ovaj put kantonalni. Pa čak i da su oba federalna - ukidanje željezničih kolosjeka nije tako jednostavno.
studiorum_tuzlaensis

#8906 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ali to zato i jeste PLAN, PLAN da nešto uradiš u budućnosti. Kanton je država, a ne Federacija. Kanton donosi prostorni plan, a ne Federacija. Nadležnosti... Pruga se može ukinuti, pogotovo industrijski kolosijeci, naravno da je potrebna saglasnost federalnog nivoa jer su u pitanju saobraćajnice/pruge koje povezuju više kantona. To što je zemljište u vlasništvu federalnog preduzeća ne znači da Kanton ne može pokrenuti da se to Zemljište proglasi kao zemljište od javnog interesa za GA. Za 3 godine, možda sjaše SDA i sa nivoa FBiH, pa se lako dogovore.
Haris.ba

#8907 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ne znam kako da ti kažem - kanton se ništa ne pita oko pruge. Za prugu, FBiH donosi prostorni plan. Kanton mora svoj prostorni plan uskladiti sa federalnim. Nije u nadležnosti kantona da proglašava javni interes u pojasu pruge.
So What!

#8908 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba wrote:Kuda? Eto sam si stavio sliku. Kuda ima trasa?
Pa ovaj prostor između već postojećih stubova, po meni je dovoljan da se provuče saobraćajnica u gabaritima gradskog autoputa ispod.
Haris.ba

#8909 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

So What! wrote:
Pa ovaj prostor između već postojećih stubova, po meni je dovoljan da se provuče saobraćajnica u gabaritima gradskog autoputa ispod.
Jesi ti pogledao mapu kako to izgleda? Misliš desno od pruge (gledajući istočno) provući saobraćajnicu? Nakon izgrađene pergole da cesta ide lijevo od pruge.
So What!

#8910 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba wrote:
So What! wrote:
Jesi ti pogledao mapu kako to izgleda? Misliš desno od pruge (gledajući istočno) provući saobraćajnicu? Nakon izgrađene pergole da cesta ide lijevo od pruge.
Da, po meni jedina solucija je da gradski autoput, pergolama na nekoliko mjesta skače s jedne strane pruge na drugu.
kakaljin

#8911 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

A koliko je izvodljivo da gradski autoput ide iznad pruge na stubovima. Po meni je ovo najbolja opcija, imas i jedno i drugo.
_Reds_

#8912 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Ma kakva je korist od zeljeznice gore, haman nikakva.

Zeljeznica se moze u Rajlovac prebaciti, a Rajloavac tramvajem povezati.
studiorum_tuzlaensis

#8913 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Neka stanice u gradu, to imaju svi veliki gradovi.
kakaljin

#8914 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

_Reds_ wrote:Ma kakva je korist od zeljeznice gore, haman nikakva.

Ni pod razno izmjestanje zeljeznicke stanice
studiorum_tuzlaensis

#8915 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ne znamo napraviti obični autoput, a ovaj na stubovima bi bio toliko skup da bi obezbijedio praunucad Euroasfalta i Heringa od danas pa do kraja svijeta i vijeka
Naslovnica

#8916 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

studiorum_tuzlaensis wrote:Neka stanice u gradu, to imaju svi veliki gradovi.
Sarajevo nije veliki grad.
Gray

#8917 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Gray »

kakaljin wrote:A koliko je izvodljivo da gradski autoput ide iznad pruge na stubovima. Po meni je ovo najbolja opcija, imas i jedno i drugo.
I ja mislim. Zar se ovo ne može napraviti sa nekin prefabricated stubovima i pločama, da se negdje drugo naprave i onda samo da se redaju iznad pruge i poslije asfaltira preko?
VladaFBiH

#8918 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote:
pa jel' ga zato treba napraviti kasabom?
kakaljin

#8919 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

VladaFBiH wrote:
Naslovnica wrote:
pa jel' ga zato treba napraviti kasabom?

Izgleda da neki zele da Sarajevo bude kasaba, a ne europski grad.
corvus_edin

#8920 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by corvus_edin »

Gray wrote:
kakaljin wrote:A koliko je izvodljivo da gradski autoput ide iznad pruge na stubovima. Po meni je ovo najbolja opcija, imas i jedno i drugo.
I ja mislim. Zar se ovo ne može napraviti sa nekin prefabricated stubovima i pločama, da se negdje drugo naprave i onda samo da se redaju iznad pruge i poslije asfaltira preko?
Naravno - isto kao ovo

Image
Logovan

#8921 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

_Reds_ wrote:Ma kakva je korist od zeljeznice gore, haman nikakva.

Željeznicu ne dirati. Ne samo da se ne smije premještati, nego ovo ni ne bi trebala biti opcija.
corvus_edin

#8922 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by corvus_edin »

kakaljin wrote:
Izgleda da neki zele da Sarajevo bude kasaba, a ne europski grad.
Vise bih rekao da jednostavno ne znaju znacenje
Hajvan

#8923 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Sarajvo ne treba biti “europski" grad, vec samo (ugodan za zivot) grad (a jedinstven i drugaciji ako iikao more, a me mora)

a ne ovo:

Image
Haris.ba

#8924 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Gray wrote:
Košta puno, da se ne otvaraju drugi problemi koje otvara to rešenje.
I najvažnije, nema potrebe.
To se radi samo kada nema baš nikakve druge alternative. To ti je kao da praviš most 9 transferzale čitavom dužinom Sarajeva. To ni mnogo bogatija društva sebi ne mogu dopustiti.

A ovdje imaš u biti samo jednu firmu koja smeta. Mislim, razumijem da je to procedura, ali ništa što se ne može izmjestiti na zadovoljstvo svih - kada se želi. Ta firma da dopusti izgradnju - u biti trasa je skoro pa čista do podvožnjaka Buća potok. Ovdje isto kao da pričamo da nešta ne može. Trasa postoji koja ne smeta uopće nikome, ni Safeta Zajki, ni prugi - ono samo pravi nasip i pravi cestu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#8925 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

VladaFBiH wrote: pa jel' ga zato treba napraviti kasabom?
odavno je kasaba...
Post Reply