nema reakcije pa da nastavim, a najviše radi Amerike i Trumpa.toska wrote: ↑07/02/2025 22:04
Bar tri puta sam postavio upit kako ljudi glasaju i uvijek naveo da je to zbog očekivane materijalne ili nematerijalne koristi, tu ulazi i pobjeda moje ideologije jer se onda osjećam komotnije u sredini.
Upravo ovako provokativno očekujući da neko kontrira i razuvjeri me, ali ništa.
Znači, svaki glasač glasa samo i isključivo zbog ličnog interesa, nema tu viših ciljeva tj. ima ali njegov interes je ujedno i viši.
Time je pitanje koristi kod glasanja besmisleno.
Očekivana materijalna korist je glavni pokretač na izborima. Tu se glasač odlučuje na osnovu procjene iz prijašnjih iskustava i predizbornih obećanja, nisu neki temelji ali nema se za šta drugo uhvatiti.
Glasati za materijalnu korist je samopodrazumjevajuće mada ima zamke.
Tako si i Njemcima mogao prodati priču da će biti master rasa, a drugi narodi služiti njima.
Druga stavka je nematerijalna korist. To ide od beznačajnog, da moji istomišljenici vladaju, do krajnje iracionalnog.
Ne treba ići daleko, Srbija od raspada Yu.
Već krajem maja 1992. Srbiji i CG, a zbog agresije na BiH i manje HR, UN uvode najjače sankcije za koja ja znam (zna li neko za jači primjer?), čak je i Rusija podržala i glasala Za.
To je i budali jasno da vodi u siromaštvo i bijedu, ali srpstvo je bilo jače, tako i glasaju. Dejtonom 1996. počinje dizanje sankcija, ali džaba, opet je srpstvo važnije i kreće rat na Kosovu. Onda hajd opet sankcije 1998. pa kad vidiš da budali ništa ne znače počeše bombe padati. Kao i svakog nasilnika i primitivaca, veća sila ga jedino može vaspitati i tek oktobra 2000. skinuše Miloševića i dođe p. Đindžić.
Nisu više pravili (oružanih) problema drugima zbog veće sile u komšiluku, ali i dalje Srbiju vodi iracionalno, besmisleno, čak nema ni neka ideologija izuzev maglovitog srpstva, crna ovca Europe, i drže sebe i BiH van EU.
Pad Rusije i studenti daju neku nadu, vidjet ćemo.