Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dr Arsla

#8876 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

VjecitiStudent wrote:Jel ovo plan do 2150. godine?
jeste ali hidžretske :lol:
mayab

#8877 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

The BEN10 wrote:O Bože... :roll: :roll: :roll:
Prisutnima se obratio i ministar Jusko koji je koridor Vc nazvao "koridorom ve ce".
http://ba.n1info.com/a112961/Vijesti/Vi ... ve-ce.html
...kakav konj trebaš biti..........
Dr Arsla

#8878 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

mayab wrote:
The BEN10 wrote:O Bože... :roll: :roll: :roll:
Prisutnima se obratio i ministar Jusko koji je koridor Vc nazvao "koridorom ve ce".
http://ba.n1info.com/a112961/Vijesti/Vi ... ve-ce.html
...kakav konj trebaš biti..........

Fahrin dorat :D
drndalo

#8879 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Ne vrijedjajte dorate, to su plamenite zivotinje...
shake69

#8880 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ljudi, izbori samo što nisu a Karaula se ne javlja!? Hoće li biti otvorenja? :zoka:
kB27

#8881 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kB27 »

prog321 wrote:Ima magistrala i prema Jablanici. :-D

Da si islo direktno iz Zenice u Jablanicu ustedile bi se stotine miliona KM :-D
Da se nije nikako pravilo uštedilo bi se bruku para. :-)
I šta imaš od autoputa Zenica - Jablanica....
kakaljin

#8882 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

kB27 wrote:
prog321 wrote:Ima magistrala i prema Jablanici. :-D

Da si islo direktno iz Zenice u Jablanicu ustedile bi se stotine miliona KM :-D
Da se nije nikako pravilo uštedilo bi se bruku para. :-)
I šta imaš od autoputa Zenica - Jablanica....
Imas to da bi se ustedilo vriejme putovanja jer bi se izbjego IVAN , i voznja kroz Konjic i kroz Jablanicu, jer je taj dio usko grlo
Last edited by kakaljin on 20/09/2016 14:43, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#8883 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
spree wrote:Zna li neko kada bi mogao biti taj spoj sa safeta zajke? Ja sam negdje citao da ce se nekako zaobilaznica spojiti sa zagrebackom? Kako je to uopste izvodivo? I eventualno kada bi moglo biti?

Poslano sa mog koristeći Tapatalk
Biće "privremeni" spoj malo manje od kilometar od kružnog u Briješću.

A ta što će se spojiti sa Zagrebačkom nije autoput. To je gradska prva transferzala u nadležnosti FBiH, a donedavno je bila u nadležnosti kantona. Ta prva transferzala imaće spoj preko petlje sa gradskim "autoputom" ispod Velešića. Ali, to je daleka priča.

Možda da Fahro nije jednom nogom u čuzi - nešta bi i bilo. :D
Sorry za off-topic: Sumnjam da će se ikad spojiti sa Zagrebačkom jer u to slučaju treba da presiječe Vilsonovo a to neće biti baš lako jer će se pola grada pobuniti...
Last edited by VladaFBiH on 20/09/2016 14:47, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8884 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Truba »

jagnjeci lobi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kB27

#8885 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kB27 »

kakaljin wrote:
Imas to da bi se ustedilo vriejme putovanja jer bi se izbjego IVAN , i voznja kroz Konjic i kroz Jablanicu, jer je taj dio usko grlo
Stvarno misliš da je Jablanica - Sarajevo interesantna dionica za bilo šta? Posao, industrija, školstvo, bilo šta? Jedino bi tranzit kroz BiH skratio za npr. 40km - a nekome ko će napraviti 400km kroz BiH je sasvim svejedno.

Majke ti gdje ima da autoput ne ide ni blizu glavnog grada prema kojem ide pola saobraćaja u državi? Kad se završi koridor Vc kakav treba biti, bujrum pa nek se gradi Jablanica - Zenica, Žepće - Usora, i slični 'bitni' autoputevi.
kakaljin

#8886 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:
spree wrote:Zna li neko kada bi mogao biti taj spoj sa safeta zajke? Ja sam negdje citao da ce se nekako zaobilaznica spojiti sa zagrebackom? Kako je to uopste izvodivo? I eventualno kada bi moglo biti?

A ta što će se spojiti sa Zagrebačkom nije autoput. To je gradska prva transferzala u nadležnosti FBiH, a donedavno je bila u nadležnosti kantona. Ta prva transferzala imaće spoj preko petlje sa gradskim "autoputom" ispod Velešića. Ali, to je daleka priča.

Sorry za off-topic: Sumnjam da će se ikad spojiti sa Zagrebačkom jer u to slučaju treba da presiječe Vilsonovo a to neće biti baš lako jer će se pola grada pobuniti...
Moze se sve napraviti da jedno drugom ne smeta, Samo ako se hoce.
kB27

#8887 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kB27 »

VladaFBiH wrote:[

Mislim da je tu planirana cesta koja bi po profilu išla iznad Vilsonovog - Vilsonovo bi ostalo netaknuto. Otprilike bi prolazilo negdje pored muzeja i išlo u pravcu Ars Aevi mosta. Koliko sam ja uspio upratiti ovih godina. :)
Black swan wrote:jagnjeci lobi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma ja. :mrgreen: Treba prvo izgraditi odmorište u jagnjećoj dolini, pa onda po svaku cijenu dovesti autoput da prolazi tom dionicom. :lol:
kakaljin

#8888 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

kB27 wrote:
kakaljin wrote:
Stvarno misliš da je Jablanica - Sarajevo interesantna dionica za bilo šta? Posao, industrija, školstvo, bilo šta? Jedino bi tranzit kroz BiH skratio za npr. 40km - a nekome ko će napraviti 400km kroz BiH je sasvim svejedno.

Majke ti gdje ima da autoput ne ide ni blizu glavnog grada prema kojem ide pola saobraćaja u državi? Kad se završi koridor Vc kakav treba biti, bujrum pa nek se gradi Jablanica - Zenica, Žepće - Usora, i slični 'bitni' autoputevi.
Ja ne gledam skracenje kilometraze, vec skracenje vremena putovanja,

A ta dionica o kojoj se prica je dio autoputa Vc, ali posto su promjenili trasu i idu kroz Prenj, nacekacemo se mi na tu dionicu.
kB27

#8889 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kB27 »

kakaljin wrote: Ja ne gledam skracenje kilometraze, vec skracenje vremena putovanja,

A ta dionica o kojoj se prica je dio autoputa Vc, ali posto su promjenili trasu i idu kroz Prenj, nacekacemo se mi na tu dionicu.
Pa ako su promijenili trasu, više nije dio autoputa Vc. :mrgreen: I neće ti to nikad (čitaj zadugo) biti jer je bespotrebno (u odnosu na druge potrebe za cestama bržim od magistralnih).

Ja sam lupio da je to 40km razlike, vjerovatno i manje al hajd. Što se vremena putovanja tiče to je 15-20 minuta duže putovanje. Super, za 15 minuta brže stigneš iz Zenice u Jablanicu, ali zato iz Sarajeva u Zenicu i/ili iz Sarajeva u Jablanicu za više od pola sata sporije. :)
kritichar

#8890 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

shake69 wrote:Ljudi, izbori samo što nisu a Karaula se ne javlja!? Hoće li biti otvorenja? :zoka:
Karaula je gotova, možda čekaju da svi bitni plotičari budu slobodni.
Haris.ba

#8891 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:

Može se dići cesta iznad Vilsonovog, ali problem je što je blizu muzej, i mislim da bi to bilo grdno. Nek prvo naprave nultu transferzalu, pa tek onda kontaju za tu dionicu. Ali to je daleka budućnost. Ne mogu dogurati sa druge strane do Velešića, a ne šta drugo.
kB27 wrote:
kakaljin wrote: Ja ne gledam skracenje kilometraze, vec skracenje vremena putovanja,

Pa ako su promijenili trasu, više nije dio autoputa Vc. :mrgreen: I neće ti to nikad (čitaj zadugo) biti jer je bespotrebno (u odnosu na druge potrebe za cestama bržim od magistralnih).

Ja sam lupio da je to 40km razlike, vjerovatno i manje al hajd. Što se vremena putovanja tiče to je 15-20 minuta duže putovanje. Super, za 15 minuta brže stigneš iz Zenice u Jablanicu, ali zato iz Sarajeva u Zenicu i/ili iz Sarajeva u Jablanicu za više od pola sata sporije. :)
Nije ucrtana trasa u evropskim dokumentima. Ucrtan je koridor. Prvobitno je bio sjeverni ulaz u Bosanskom Brodu. Pa je sad u Svilaju kod Odžaka. Evropu zanima Budimpešta - Osjek - Sarajevo - Ploče. Zato i vijuga autoput prema Sarajevu. Zato i nismo mogli praviti autoput do Neuma (mada i nema potrebe - trebaju samo konačno završiti modernizaciju magistralne ceste). Mislim, mogli smo mi. Ali, bi teško našli pare. A, i u kontekstu jadranskog koridora nema smisla.

Razumijem ja Jablanicu što se buni. Ali ima života i mimo ekonomije od tranzitnog prometa. Kako Prozor živi? :D
Eno u Jablanici prave trotoar uz magistralnu cestu. To su metarski podzidi da se stavi trotoara širine pola metra.

A i može se naravno dogovoriti ogromno odmorište prije tunela kod Konjica. Pa napraviti "jagnje siti". Pa svako bi planirao tu stajanje i odmor.
Bolje im je da se bore za ulaganje u magistralnu cestu prema Vakufu. Tako bi imali sa jedne strane brzu cestu, a sa druge strane autoput kod Konjica.
mijonja

#8892 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Ma bice opet prometa kroz Jablanicu, nece ni svi ici autocestom. Kome se ne žuri lagano ce na staru magistralu, nece platiti putarinu, pa na jeagnjetinu :-D

Vjerovatno neće svi restorani opstati, ali neće se ni svi zatvoriti
kritichar

#8893 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

Meni je uživancija voziti od Jablanice do Mostara, ne vjerujem da će ta magistrala biti zapostavljena, bar oni koji putuju turistički.
ultima_palabra

#8894 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ultima_palabra »

Jašta nego uživancija, samo čekam kad će se stijena skotrljati odozdo.
biske

#8895 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by biske »

ultima_palabra wrote:Jašta nego uživancija, samo čekam kad će se stijena skotrljati odozdo.
totalno nerealan strah. :D
kB27

#8896 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kB27 »

@Haris.ba, upravu si - po onome što sam ja čitao, moralo bi se provući između Zemaljskog i Historijskog muzeja, što bi bilo malo.. čudno.. mada vjerujem da se može napraviti i lijepo i funkcionalno, ali što kažeš to je daleka budućnost. Možda čak i nema potrebe za tim, kad bi bilo napravljeno pola onoga o čemu se već priča da treba 'uskoro' biti - problema u saobraćaju ne bi bilo. Hoćeš na gradski autoput tamo sa Zagrebačke, imaš možda kilometar južne longitudinale do Pofalića, pa presjeci transferzalom i uključi se.

Za jagnjeće odmorište sam se već zezao, ali što da ne. Vala oni njihovi objekti su da Bog sačuva, većina ih više liči na montažne nego na neki lijep ugostiteljski objekat. Što kažeš napraviš odmorište gore prije tunela i bujrum - sagradite novu jagnjeću dolinu i napravite hit u Evropi. :mrgreen:
kritichar wrote:Meni je uživancija voziti od Jablanice do Mostara, ne vjerujem da će ta magistrala biti zapostavljena, bar oni koji putuju turistički.
Meni isto, slažem se, jedna od ljepših dionica.. ali izuzetno izuzetno opasna iako tako ne izgleda. Ne zbog odrona, stijena, i slično, nego što svi znamo kako se tu vozi. :run:
tec

#8897 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Sa SSC od boger
Video sa nove dionice na Karauli :cheers:

https://drive.google.com/file/d/0B00fYq ... BtTFE/view
shake69

#8898 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

tec wrote:Sa SSC od boger

Bogme lijepo uradjen silaz iz pravca Olova, ja mislio neke metalne ploce ce biti! :mrgreen:
archi_a

#8899 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

biske wrote:
ultima_palabra wrote:Jašta nego uživancija, samo čekam kad će se stijena skotrljati odozdo.
totalno nerealan strah. :D
:lol:
kritichar

#8900 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

tec wrote:Sa SSC od boger

Lijepo, dovoljno prostora da se obiđu eventualni nagomilani kamioni, jedino ovaj se nagib još mogao srezati ali nema veze, svakako je privremeni priključak
Post Reply