Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nera18

#8876 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

procitaj malo o tome za sta je zaduzena tj sta radi ustvari folna pa ces onda znati kad je koristiti, tj odlucit ces lakse :)
tablete folne kupis u apoteci, prenatal je ipak za drugu fazu, nema potrebe da sad kupujes iste,
sretno, pozz
JanuaryJones

#8877 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

aamilicaa wrote:Pozdrav, nova sam na forumu i voljela bih sve trudnice i one koje su vec postale majke da mi daju jedan savjet...ja sam 'friska' mlada koja pokusava zatrudniti i citala sam da je korisno piti folnu kiselinu prije trudnoce pa ako mozete da mi preporucite neke tablete?da li je bolje piti samo folnu kiselinu (ako uopste imaju takve tablete) ili da uzmem ovaj prenatal http://www.naturalwealth.com.hr/prenatal-85.aspx koji je mjesavina folne kiseline + ostalo ?
U nadi da cu uskoro dozivjeti svoj + iskreno se unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
http://www.roda.hr/article/read/kako-se ... a-trudnocu

Sent from my iPad using Tapatalk
Sheftelija

#8878 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sheftelija »

mama3djece wrote:Pozdrav svim forumasima. Nova sam medju vama.
Majka sam troje predivne djece. Trecu bebu sam rodila 21.03.2014.god., pa me ovo oko porodiljskih
naknada jako ljuti. Ja sam rjesenje dobila prije nekih mjesec dana za 460KM, danas mi postar donosi
novac sa uplatnicom sa 743KM-cica, tj.oduzeli su mi odmah za tri mjeseca po 100KM.

:twisted: Namjeravam ici na taj protest, jer nepodrzavam ovu otimacinu. Meni je zao svake zrtve koja je
prezivjela bilo kakvu stetu u poplavama. Politicari trebaju tako velikodusno izdvojiti od svoje plate ili naknade, a ne od najmladjih za koje bi se trebali boriti da dobiju, da im jos uzmu.
I ja sada čekam treću bebu pa me zanima koliko si dobila porodiljskog za treće dijete. U zakonu nešto stoji kao da se za treće, blizance i svako naredno dobije 18 mjeseci? Je li to tačno?
Drinski

#8879 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Drinski »

Jeli ovo stvarno u KS naknada 360,00 KM? U TK je prosjecna plata. OVo je stvarno dno, dna.
granita

#8880 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Je li se ikome desavalo da osjeca neki pritisak (ne bol) i zatezanje u stomaku uz veeelikee i krupne pokrete bebe dok hoda? Ja sam se danas jedva dovukla kuci. To je kao mix boli u okruglim ligamentima i pritisak, imam osjecaj da mi cijeli stomak otvrdne. Inace, ne nosim nisko, stomak mi je prilicno mali za 31. sedmicu i normalno hodam. Nisam krupna, imam 58 kg i udebljala sam se do sada samo 6 kila, tako da nije ni od moje tezine. Danas sam imala osjecaj da mi dijete ima 5 kila i da ja to vucem za sobom. Kad sam sjela i malo se odmorila, jedno 5. minuta, to je prestalo. Jesu li to Braxton Hicks? Svako ih drugacije opisuje, pa sam skrz zbunjena. Prosle sedmice sam bila na kontroli i sve je bilo super, osim sto mi se grlic skratio sa 40 na 37, ali je doktor rekao da to nije nista.

Pls, somebody? Hvala
JanuaryJones

#8881 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

granita wrote:Je li se ikome desavalo da osjeca neki pritisak (ne bol) i zatezanje u stomaku uz veeelikee i krupne pokrete bebe dok hoda? Ja sam se danas jedva dovukla kuci. To je kao mix boli u okruglim ligamentima i pritisak, imam osjecaj da mi cijeli stomak otvrdne. Inace, ne nosim nisko, stomak mi je prilicno mali za 31. sedmicu i normalno hodam. Nisam krupna, imam 58 kg i udebljala sam se do sada samo 6 kila, tako da nije ni od moje tezine. Danas sam imala osjecaj da mi dijete ima 5 kila i da ja to vucem za sobom. Kad sam sjela i malo se odmorila, jedno 5. minuta, to je prestalo. Jesu li to Braxton Hicks? Svako ih drugacije opisuje, pa sam skrz zbunjena. Prosle sedmice sam bila na kontroli i sve je bilo super, osim sto mi se grlic skratio sa 40 na 37, ali je doktor rekao da to nije nista.

Pls, somebody? Hvala
Zvuči kao BH tj. lažnjaci pogotovo jer te popusti nakon 5 min. Ako te uhvati u kući probaj leći na bok i vidi hoće li proći. Ako prodje za 5-10 min onda su BH ;) samo lagano.

granita

#8882 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Upravo to, prodje cim sjednem ili legnem na desnu stranu. Uh...
JanuaryJones

#8883 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

granita wrote:Upravo to, prodje cim sjednem ili legnem na desnu stranu. Uh...
Samo lagano, usput vježbaj disanje i popij čašu Donata Mg.

duboka_misao

#8884 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

gdje nam doktor ne radi mu pp ?
maybelline

#8885 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Drage moje, savjet, smirenje, slicna iskustva - HELP! U 24-oj sam sedmici, trudnoca zasad lijepo tekla (kuc, kuc), medjutim na zadnjem pregledu mi doktor ustanovi blago rasirenje/prosirenje cervixa (3-4 mm). Buduci da mi je prva trudnoca i ja vrlo emotivna, prilicno sam se uspanicila, sto znam, nimalo mi ne pomaze. Terapija: dobrostan 3x1 i mirovanje.

Je li vrijeme da panicim ili ne?
julisiz es grant

#8886 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

duboka_misao wrote:gdje nam doktor ne radi mu pp ?
Doktor je tu, a pp ne radi jer sam ga ja namjestio da ne radi (ne zbog vas, od početka je tako) :)
Sva pitanja, kao i do sada, možete postaviti ovdje.
duboka_misao

#8887 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

julisiz es grant wrote:
Doktor je tu, a pp ne radi jer sam ga ja namjestio da ne radi (ne zbog vas, od početka je tako) :)
Vidim fali mi dugme za pp , elem nakon podvezivanja jajnika ionako obilne menstruacije su pocele da lice na nesto iz jeftinih horor filmova znate ono krvi do koljena,krvna slika mi je srozana pa sam odlucila da stavim mirenu da malo dodjem sebi,papa test i pregled sve ok,a sad pitanja : kontraindikacije mirene za nekoga ko ima velike probleme sa venama na nogama? I kaze mi ginekolog da 'se moze ugraditi sa anestezijom,kakva anestezija,lokalna gdje se daje,jel bash treba ? Ovo bi trebalo ici na vagine i pichice al mi daleko prebaciti,et hvala unaprijed.
maybelline

#8888 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

maybelline wrote:Drage moje, savjet, smirenje, slicna iskustva - HELP! U 24-oj sam sedmici, trudnoca zasad lijepo tekla (kuc, kuc), medjutim na zadnjem pregledu mi doktor ustanovi blago rasirenje/prosirenje cervixa (3-4 mm). Buduci da mi je prva trudnoca i ja vrlo emotivna, prilicno sam se uspanicila, sto znam, nimalo mi ne pomaze. Terapija: dobrostan 3x1 i mirovanje.

Je li vrijeme da panicim ili ne?

Juhuu, anyone there? Stvarno bih bila zahvalna na nekom komentaru ili podrsci.
manekenka u penziji

#8889 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

3-4 mm nisu ništa. Zene znaju biti otvorene po 2 cm i to tako stoji :)
Ja kao laik cu ti reći da se trebaš pripaziti radi bakterija (pij brusnicu) i naravno nemoj raditi/dizati nista teško.
Ja sam skoro čitavu trudnoću pila dabrostan 3x1 a uz to sam primila vise od 50 injekcija.
Ne sikiraj se :)
jenky79

#8890 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jenky79 »

Nova sam i imam pitanja za dr. i druge ako su imale slicnu situaciju(mada cisto sumnjam,moja dr.kaze da sam ja unikat)!!!! Nakon duzeg cekanja ostala sam trudna hvala bogu,tek mi je 6 nedjelja i sretna sam pravo,mada sam bolesna i pijem lijekove pa su mi dr.savjetovali prekid,sto nebi ni u ludilu!Guracu dok mognem,inace operisala sam macroadenom hipofize prije skoro 2g.,nakon toga sam na th Cortefa(hidrocortison) i Siofora jer su mi nakon mora gubitaka svijesti skontali da imam i INZULINOM koji nemogu da nadju(bas me cudi).Lijekove moram piti a mogu nastetiti plodu.Kada najranije mogu znati jel sve ok sa bebom i na koji nacin?Moj gin.kaze da je za sada sve ok.POMAGAJTE MOLIM VAS :roll: :-) Strasno bi voljela cuti ako je neko imao i slicnu situaciju,usput rekli su mi da ja ni pod tacku razno nemogu ostati trudna;al eto cuda se desavaju!!!HVALAAAA
manekenka u penziji

#8891 Re: Trudnjače i porodilje online

Od 11. do 14. sedmice se radi double test i on je jedan od najranijih pokazatelja da li je sve uredu s plodom.
To je sve sto ja znam i jedino sto ti i mogu odgovoriti.
Sretno!
julisiz es grant

#8892 Re: Trudnjače i porodilje online

duboka_misao wrote:
julisiz es grant wrote:
Vidim fali mi dugme za pp , elem nakon podvezivanja jajnika ionako obilne menstruacije su pocele da lice na nesto iz jeftinih horor filmova znate ono krvi do koljena,krvna slika mi je srozana pa sam odlucila da stavim mirenu da malo dodjem sebi,papa test i pregled sve ok,a sad pitanja : kontraindikacije mirene za nekoga ko ima velike probleme sa venama na nogama? I kaze mi ginekolog da 'se moze ugraditi sa anestezijom,kakva anestezija,lokalna gdje se daje,jel bash treba ? Ovo bi trebalo ici na vagine i pichice al mi daleko prebaciti,et hvala unaprijed.
Proširene vene, kao ni tromboze i flebitisi nisu kontraindikacija za Mirenu. Trombotični incidenti kod kontraceptiva uzrokovani su estrogenom, kojeg u Mireni nema. Čak same proširene vene, bez upale i tromboze, nisu kontraindikacija ni za pilule, a to mnogi naši ginekolozi ne znaju.
Ne znam o kakvoj anesteziji govori i čemu anestezija. Sam čin stavljanja Mirene (ne uzimajući u obzir pripreme, za vrijeme kojih se ženi ništa osim pranja genitalija ne radi) traje, kada se radi ispravno, oko minutu i, osim male nelagode, trebao bi da bude bezbolan.
julisiz es grant

#8893 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Od 11. do 14. sedmice se radi double test i on je jedan od najranijih pokazatelja da li je sve uredu s plodom.
To je sve sto ja znam i jedino sto ti i mogu odgovoriti.
Sretno!
Double test govori da li je povišen rizik za tri najčešće hromozomske abnormalnosti, a one nemaju veze sa uzimanjem lijekova.
Uzimanje štetnih lijekova u prve četiri nedjelje gestacije dovodi u slučaju oštećenja ploda skoro uvijek do njegovog odumiranja (pa se to i zove "sve ili ništa period"), tako da je sama činjenica da je plod živ i raste dobar znak. Daljim pregledima pratiće se eventualni tjelesni nedostaci koji se mogu vidjeti UZ (jer mnogi nažalost ne mogu, zbog svoje prirode), naročito između 18. i 22. sedmice, kada se radi detaljan pregled na anomalije.
jenky79

#8894 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jenky79 »

Hvala vam puno i javim se sa novim informacijama,pozzz :shock:
maybelline

#8895 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

manekenka u penziji wrote:3-4 mm nisu ništa. Zene znaju biti otvorene po 2 cm i to tako stoji :)
Ja kao laik cu ti reći da se trebaš pripaziti radi bakterija (pij brusnicu) i naravno nemoj raditi/dizati nista teško.
Ja sam skoro čitavu trudnoću pila dabrostan 3x1 a uz to sam primila vise od 50 injekcija.
Ne sikiraj se :)
Hvala ti puno! Pijem i brusnicu, pocet cu je sanjati vise:-) Hvala, malo si me opustila. :)
maybelline

#8896 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Zene, kakvo je vase misljenje o mijenjanju ginekologa u toku trudnoce? Je li bolje drzati se svoga, naravno pod uslovom da ste zadovoljne s njim/njom, ili nije lose dobiti jos jedno misljenje?
manekenka u penziji

#8897 Re: Trudnjače i porodilje online

Pitanje za doktora:

Planirala sam posjetiti svog ginekologa 40 dana nakon poroda, medjutim još uvijek imam smedjkasti iscjedak koji nije intenzivan ali je stalno prisutan i ne mogu reći da mi izgleda kao da ce preko noći nestati. Porodila sam se 8.5.
Je li normalno da još uvijek nešto izlazi?
julisiz es grant

#8898 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Pitanje za doktora:

Planirala sam posjetiti svog ginekologa 40 dana nakon poroda, medjutim još uvijek imam smedjkasti iscjedak koji nije intenzivan ali je stalno prisutan i ne mogu reći da mi izgleda kao da ce preko noći nestati. Porodila sam se 8.5.
Je li normalno da još uvijek nešto izlazi?
Moguće da su tzv. lohije još uvijek, nije rijetkost da se desi da žena kaže da su joj trajale svih šest sedmica. Pa i ako ne prestane, posjeti ginekologa, bolje će ti znati reći kad vidi, naravno.
julisiz es grant

#8899 Re: Trudnjače i porodilje online

maybelline wrote:Zene, kakvo je vase misljenje o mijenjanju ginekologa u toku trudnoce? Je li bolje drzati se svoga, naravno pod uslovom da ste zadovoljne s njim/njom, ili nije lose dobiti jos jedno misljenje?
Mogu li ja postaviti kontrapitanje: Zašto mijenjati doktora, ako ste zadovoljne njim? Koji razlog za promjenu ljekara ima, osim nezadovoljstva uslugom?
maybelline

#8900 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

julisiz es grant wrote:
maybelline wrote:Zene, kakvo je vase misljenje o mijenjanju ginekologa u toku trudnoce? Je li bolje drzati se svoga, naravno pod uslovom da ste zadovoljne s njim/njom, ili nije lose dobiti jos jedno misljenje?
Mogu li ja postaviti kontrapitanje: Zašto mijenjati doktora, ako ste zadovoljne njim? Koji razlog za promjenu ljekara ima, osim nezadovoljstva uslugom?

Zbog drugog misljenja? Doduse, i ja samo naglas razmisljam. Prvi put sam trudna, cujem hrpu nekakvih misljenja i doktora, pa eto, cisto onako da razmjenim misljenja :)
Post Reply