...nastavak sa prethodnog posta (nakon kahve)...
(Sine, jesi li zašiljio plajvaz da babo još koju kaže u papir

)
...helem, "debata" se ubrzo ispostavi kao fula: Nakon kvalitetne i dobro odmjerene uvodne riječi Valentina Inzka, u kojoj je bocnuo Dodika kako je obećavao kao mlad političar iz malog mjesta sjeverno od Banja Luke kako će on (ukoliko dobije naklonost međunarodne zajednice, tadašnjeg "činovnika" Michaela Steinera) "povesti Bosnu i Hercegovinu na europski put i ubrzo izbrisati entitetske linije razgraničenja". Inzko se ironično zapitao šta bi sa onakvim političarem i s kim danas treba razgovarati... Nakon prvih riječi Dodika, Inzko me pogleda, zavrti glavom kao da kaže: "nemam ti ja u Dodiku nikakvog sagovornika, moj Khane"
Dodik priča, citira čak i Max Webera (naravno vadeći iz konteksta njegovu priču o mogućnosti opstanka višenacionalne države) a ja se istovremeno prisjećam šta sam ono nekada učio iz političke sociologije, o Frankfurtskoj školi (ili kritičkoj teoriji društva koja se trudila da do u tančine rasvijetli pojavu fašizma, nacizma, komunizma...i ostalih totalitarizama). Sjetim se Erich Fromma i njegovog opisa profila diktatora, autoritarne ličnosti, kao preduslova za genezu totalitarizma. Gledam Dodika kako (da izvine ženska publika) doslovice "drka" (pokretima gore - dole) onaj mikrofon za govornicom, kao nekakav falus i to me na neki način podsjeti na Frommovu sinergiju sa psihoanalizom Sigmunda Freuda koji je onomad rekao da sve traume iz djetinjstva, pogotovo one seksualne prirode, koje vremenom potiskujemo u sferu ida (podsvjesnog) stalno na ovaj ili onaj način manifestiramo u sferi ega (svjesnog). Dodik priča, bljuje po Inzku (do duše hvali on njega kao čovjeka, ali kao instituciju...), priča kako Visoki predstavnik nema mandat da donosi zakone, poništava odluke itd. i prva dva reda sa diplomatskim korom se ibreti obilju gluposti koje stane u jednu ili dvije prosto-proširene rečenice, ali show goes on...
Moderatorica "debate" glumi kvalitetnu organizaciju i vadi niz pitanja za Dodika na koja on kao iz topa odgovara dobro odmjerenim riječima, što pametnom slušaocu daje do znanja da je ovaj dio uvježban, dogovoren putem kabineta Premijera, ali kako rekoh - show must go on...
Onda dolaze pitanja publike. Po meni, najbolje pitanje postavi Eldin Karić, koji je shvatio da je ova "debata" obična farsa (da ne kažem sranje, jer ovo moje dijete piše a ja diktiram). Naime, dotični novinar u svojstvenom stilu postavi provokativno, ali kvalitetno pitanje: "Da li Dodik i dalje insistira na tome da ga Visoki predstavnik povuče za ..." Bura smijeha uguši mogućnost za bilo kakav odgovor, a Dodik zbunjeno reče kako on nije insistirao
Pitanja se redaju, a publika sve više frustrirano shvaća kako je "debata" tako nazvana isuviše ambiciozno jer se sve pretvorilo u "show jednog lica", monolog,...pripremljenu i uvježbanu demagogiju Premijera, ali dijaloga nigdje ni za lijeka. A koliko ja znam, za jednu "debatu" je potreban dijalog, zar ne? S obzirom da uvijek težim tome da idem korak dalje i dublje u promišljanju, pa pokušavam dokučiti "šta je ba ovo!?" Kakvo je ovo silovanje inteligencije prisutnih ljudi!? A onda načujem od nekih izrevoltiranih novinara kako samo TV ALFA (Fahre Radončića AKA "Šćepe") ima pravo prenosa ove nazovi debate, i naravno, lampice se upale, kockice se poslože taman u momentu kada Dodik izgovara svoju rečenicu kako on "ovdje u Federaciji nema pravog sagovornika"...Valjda da neuki svijet skonta pravu poruku kako bi takav lik mogao/trebao biti neki "uspješan biznismen", "čovjek koji ima čvrst politički stav", čovjek koji ima iza sebe samo uspjeh" (ne, nije Chuck Norris!), jednostavno rečeno - nekakav Federalni Dodik, jer ako bismo i mi u Federaciji imali nekoga ko se umjesto autom vozao avionom, onda bi nam sve ruže procvjetale, sve bi bilo OK...
Helem, da skratim: Bio sam sudionik na raznim događajima, ali odavno nisam na zabavniji način IZGUBIO 2 SATA SVOG DRAGOCJENOG VREMENA kao na jučerašnjoj tzv. "debati"
(Hajde ti sine idi gledati Ligu prvaka, a sad' pusti babu svoga da sam nabada sa forumašima

)