Ti ne razumijes da ces histerijom protiv ovih ljudi naskoditi prije svega sebi jer si za desnicare ista kao i oni. Oni su svakako homogena masa na "socijali" koja prodaje drogu i siluje zene. I te price.Nisrin wrote:CPT wrote:
Ide ides LEGALNO (hilade Bosanaca nije islo i ne ide) jer MOZES. Vecina njih ne moze. Znaci sjedi i cekaj smrt ili pokusaj uraditi nesto. Vecina je pokusala nesto. Vecina evropskih desnicara nije odusevljena Balkanom i vecina bi stavila zid kao Trump. Pa bi vidjeli onda kako je biti na "pogresnoj strani". Vecina ne zeli vidjeti tebe (karikiram) tebe ili ove migrante. Kad dodju do vlasti nemoj se varati da ce samo oni biti na tapeti.
Vecina ne moze otici "odakle god", jos manje "doci". Bas zbog je i poceli unistavanje dokumenata jer su ljudi iz pojedinih drzava postali nepozeljni preko noci. Ljudi (sasvim racionalno btw) poceli unistavati svoje dokumente i koristiti tudje. Tebe niko nije sikanirao jer si imala srecu. Nemoj to generalizirati na sve ostale i postavljati kao pravilo. Sikaniranje "integrisanih" je svakodnevica na Zapadu. Sigurno si cula bar za najpoznatije?!
Nikako ne razumijes sustinu, nismo ni mi pozeljni bilo gdje sa bh. pasosom, ogrooomna je procedura doci do Njemacke, Sknadinavije, Irske, USA...proces koji traje godinama i proces u kojem moras hiljade eur skupiti prije nego odes i proces koji iziskuje zrtvovanje- razdvajanje porodice i ispunjavanje milion uslova...
Niko njima u Alziru ili Maroku ili Bangladesu (pouzdano znam) ne brani da negdje drugo odu, ali moras sebi stvoriti uslove, ne moze ni svako iz Bosne otici iako bi mozda htio, to nije do drzave kao drzave, nego nije u mogucnosti iz licnih razloga...
Ali isto tako, ne treba postojati razlog da ih se pusta u Bosnu bez bilo kakvog licnog dokumenta jer ne znam zasto su ovdje i ko su, sta ce uraditi u narednom periodu itd...
Zemlje za koje pouzdano znam gdje ti treba dozvola za kretati se, tj otici negdje drugo zivjeti su Sj. Koreka, Rusija, Ukrajina i Kuba...
Kako je otici iz BIH znam, kako su tj. smo odlazili iz BIH isto znam. Sta se sve tad radilo isto tako. Sve od sedemdesetih pa do danas. I uvijek se islo u pravcu DE. Preko sume ili legalno. Nije se cesto islu u neku Bugarsku iako se "moglo". Vjerovato znas zasto?
Ako mislis da ce mio ljudi cekati mirno smrt, varas se. To sto je EU od toga napravila sport, dolazi racun i za to.