pa jel to znaci da si im stete bile tolike?Janjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
Drinski
#8876 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Havatar
#8877 Re: Poplave u cijeloj BiH
Samo dok naplate trebace him najmanje godinu dana posto i osiguravajuce kuce gledaju na svaki nacin da izbjegnu placanjeJanjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#8878 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nije do turaka nego banka kad je davala kredit stavila uslov da se osiguraju od poplave pošto su na samoj obali.Herr Flick wrote:Pa nije Turčin glup da ne osigura firmu u blizini rijekeJanjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#8879 Re: Poplave u cijeloj BiH
Griješiš. Ne namiruju štetu Muji iza potoka nego gigantu koji godišnje plaća milione premije.Havatar wrote:Samo dok naplate trebace him najmanje godinu dana posto i osiguravajuce kuce gledaju na svaki nacin da izbjegnu placanjeJanjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
- Janjicar
#8880 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa da, sve masine su otisle.Drinski wrote:pa jel to znaci da si im stete bile tolike?Janjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
U ovih par dana su napravili sve FAP masine medjutim MAN kamioni i ostala MAN oprema zbog toga sto je savremenija i ima vise instalacija se ne moze sanirati.
U Natronku Hayat su vec u Nedjelju radnici krenuli s poslom da vide sta mogu spasiti.
-
Drinski
#8881 Re: Poplave u cijeloj BiH
ma vidi, to moze biti i dobro, mozda osiguranja i reosiguranja sada izlobiraju bolje mjere zastite vodotoka.Janjicar wrote:Pa da, sve masine su otisle.Drinski wrote:pa jel to znaci da si im stete bile tolike?Janjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
U ovih par dana su napravili sve FAP masine medjutim MAN kamioni i ostala MAN oprema zbog toga sto je savremenija i ima vise instalacija se ne moze sanirati.
U Natronku Hayat su vec u Nedjelju radnici krenuli s poslom da vide sta mogu spasiti.
- Janjicar
#8882 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zahvaljujemo svima na donacijama jer ljudima samo to moze pomoci a nikako ova drzava. A sada ce i izbori pa se nadamo da ce se nesto promijeniti. Hvala svima koji su ucestvovali u ovim akcijamaQuestionEverything wrote:Ovo je strahota vidjeti; toliko mi je zao sto se ovo desava nasoj domovini i svim dobrim ljudima koji su sve gradili poslije rata, i sad su opet sve izgubili. Koja je to tuga i zalost.![]()
Ja zivim u SAD, i moja porodica i ja smo donirali pare kao i mnogi drugi ljudi ovdje.
Evo link za donaciju koja je jedna od mnogih tokom ovih poplava.
http://www.gofundme.com/98iwck
Za pet dana je se skupilo preko $80,000, a gospodja koja je sve to pokrenula ce uskoro da ide u Bosnu, pa ce se licno pobrinuti da te pare stignu u prave ruke.
Isto tako, mnogo dzamija sirom Amerike pozivaju na donacije i organizuju da posalju pakete najpotrebnijih stvari kao hrana za bebe, higijenske potrepstine, odjeca, pelene, itd.
Nadam se svakom dobru i molim Boga da nam je svima na pomoci.
-
StupskaBitanga
#8883 Re: Poplave u cijeloj BiH
fine će pare dobitiarman1 wrote:Nije do turaka nego banka kad je davala kredit stavila uslov da se osiguraju od poplave pošto su na samoj obali.Herr Flick wrote:Pa nije Turčin glup da ne osigura firmu u blizini rijekeJanjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
- Janjicar
#8884 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bez obzira na to Osiguranja nikada nisu u minusuDrinski wrote: ma vidi, to moze biti i dobro, mozda osiguranja i reosiguranja sada izlobiraju bolje mjere zastite vodotoka.
-
Zlataner
#8885 Re: Poplave u cijeloj BiH
Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
-
StupskaBitanga
#8886 Re: Poplave u cijeloj BiH
Prvi smo ušli u Doboj. Tamo nisu bile poplave, tamo je bio potop za samo nekoliko sati, izjavio je ekskluzivno za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Izudin Ahmetlić, vlasnik grupacije „Hifa Oil“ iz Tešnja.
Ahmetlić je od prvog dana bio u središtu spasilačkih napora, te predvodio organiziranje slanja pomoći posebno u Doboj i Maglaj. Bio je tu kada je bilo najteže.
Više od 70 radnika ove kompanije, kako saznaje Patria, već danima je u pogonu, a mehanizacija je na terenu. Ahmetlić, iako se medijski ne želi eksponirati, zbog svojih radnika i onih koji su učestvovali u spašavanju ističe kako Tešanj danima ne spava zbog Doboja i Maglaja i drugih ugroženih mjesta.
- Sa mehanizacijom smo se probili do Doboja, bili smo u matici poplave. Policajci su me na punktu pitali ko sam ja. Dostavili smo odmah 10.000 hljebova, pola u Doboj u bolnicu, a 4.000 smo vrećama preko brda prebacili u Maglaj, a jednu hiljadu u općinu Doboj Jug. Za samo nekoliko minuta privrednici iz Tešnja su hitno u tim trenutcima sakupili 51.000 KM za pomoć narodu Maglaja – kaže Ahmetlić.
Prema njegovim riječima, situacija je od samog početka bila dramatična. Ali, on ističe da je još prije nego je bilo ko od zvaničnih organa znao o poplavama naslutio da prijeti katastrofa.
- Ja sam se vraćao sa puta i sletio u Sarajevo dan prije pravih polava. Kada sam vidio Miljacku kako izgleda zabrinuo sam se, ali dalje prema Tešnju, vodostaj Bosne me tek zaprepastio. Takvu Bosni nisam vidio u životu. Odmah sam nazvao svoje direktore u grupaciji i rekao da naprave uzbunu da spremaju vreće i spasilačku opremu. Nazvao sam i načelnika Doboja Obrena Petrovića i rekao da mora praviti krizni štab. Ali, voda je bila tolika da nije bilo pomoći – kaže Ahmetlić.
Prema njegovim riječima, svi resursi grupacije „Hifa Oil“ su od prvog dana u spasilačkim akcijama, a pomagao im je i lokalni radio Antena, koji je informacijama sa terena usmjeravao spasioce.
- Nosili smo ljude u kašikama bagera i spašavali živote. Naši radnici se nisu štedili. Dovukli smo iz Tešnja cisternu vode u dobojsku bolnicu. Pomagali smo i policiji. Ovo je zaista teška situacija, ali ako Bog da bit će bolje. Pokazalo se da, u ovakvim situacijama nije važna ni stranka ni nacionalnost, bitno je pomoći čovjeku. Ja sam ponosan što sam Tešnjak. Ono što je Tešanj uradio ovih dana je materijal za film – ističe Ahmetlić.
Mehanizacija Hifa Oil-a od prvog dana u službi spašavanja: Pomoć komšijama.
Kako navodi, šteta na objektima i komapanijama grupacije u koju spadaju i firme „Bosanka“ u Doboju i „Eurometali“ se procjenjuje na više od milion maraka. Kaže da su uspjeli spasiti 13 cisterni iz Doboja i druge mašine, ali da je šteta na pogonima velika.
- Obnovit ćemo to ako Bog da. Evo, u inat ovoj katastrofi sutra u Tešnju otvaramo sajam privrede. Neka nas bude i pedeset, ali nećemo odustati da pokažemo ljudima da se može izaći iz ove krize, iako je Tešanja faktički sad odsječen zbog putnih komunikacija – dodaje Ahmetlić u razgovoru za Patriu.
-
Drinski
#8887 Re: Poplave u cijeloj BiH
lično mislim da to nije tacno, jer nema činjenica o tome.Zlataner wrote:Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
ali iskreno, i da je tacno, zabole me zivo, to je unutar srpski problem. u poplavljenom Batkovicu je bio logor a logorasi su radili po tim njivama.
- Janjicar
#8888 Re: Poplave u cijeloj BiH
Snjima su u talu i Zlatko i Bakir jer im je to jedini nacin da napune budzet drzave. Humanitarna pomoc ce pristizati sa svih strana te ce se novac sliti u budzete i samim tim ce se isplatiti budzetski korisnici.Zlataner wrote:Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
I jos bih da dodam xd
- Janjicar
#8889 Re: Poplave u cijeloj BiH
@stupskabitanga (Y)
Hifa group prema rijecima ljudi koji rade kod njih jedna od postenijih firmi u BiH (Y)
Takodje dali su svoj helikopter prvi dan poplava da se koristi i spasavaju ljudi medjutim to medijski niko nije popratio a zasluzili su ako nista onda malo reklame
Hifa group prema rijecima ljudi koji rade kod njih jedna od postenijih firmi u BiH (Y)
Takodje dali su svoj helikopter prvi dan poplava da se koristi i spasavaju ljudi medjutim to medijski niko nije popratio a zasluzili su ako nista onda malo reklame
-
todd_smith
#8890 Re: Poplave u cijeloj BiH
to je njihov narod, sutiZlataner wrote:Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
Last edited by todd_smith on 22/05/2014 00:04, edited 1 time in total.
- friskyoreo
#8891 Re: Poplave u cijeloj BiH
I prije par minuta nacelnik Doboja daje izjavu na BN-u i kaze da su im prvi pomogli Prnjavor i Teslic... Ni pomenuo nije ni Maglaj, ni Tesanj... Politicari su krenuli sa svojom prljavom igrom, isto kao sto je bilo i za proteste... Za koji dan ocekujte izjave politicara da su Bosnjaci namjerno "naveli" vodu na grad u RS-u, i obrnuto... Oluja se zavrsila, cobani ponovo tjeraju ovce u svoje torove, a mi po starom dobrom obicaju samo blejimo...StupskaBitanga wrote:Prvi smo ušli u Doboj. Tamo nisu bile poplave, tamo je bio potop za samo nekoliko sati, izjavio je ekskluzivno za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Izudin Ahmetlić, vlasnik grupacije „Hifa Oil“ iz Tešnja.
Ahmetlić je od prvog dana bio u središtu spasilačkih napora, te predvodio organiziranje slanja pomoći posebno u Doboj i Maglaj. Bio je tu kada je bilo najteže.
...
- Obnovit ćemo to ako Bog da. Evo, u inat ovoj katastrofi sutra u Tešnju otvaramo sajam privrede. Neka nas bude i pedeset, ali nećemo odustati da pokažemo ljudima da se može izaći iz ove krize, iako je Tešanja faktički sad odsječen zbog putnih komunikacija – dodaje Ahmetlić u razgovoru za Patriu.
- mO k3
#8892 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nasip je puko na četiri mjesta U identičnim razmacima umjesto da pod pritiskom pukne na najslabijoj Tacki pa yebi me ako nije prodata semberija .... Još uz to bijeljina pod kontrolom sds .....Zlataner wrote:Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
- art vandeley
#8893 Re: Poplave u cijeloj BiH
ma daajjjjjjjjjjjfriskyoreo wrote: I prije par minuta nacelnik Doboja daje izjavu na BN-u i kaze da su im prvi pomogli Prnjavor i Teslic... Ni pomenuo nije ni Maglaj, ni Tesanj...
- friskyoreo
#8894 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo sad ko je gledao dnevnik na BN-u nek potvrdi, dosli i ti gradonacelnici iz Prnjavora i iz Teslica...art vandeley wrote:ma daajjjjjjjjjjjfriskyoreo wrote: I prije par minuta nacelnik Doboja daje izjavu na BN-u i kaze da su im prvi pomogli Prnjavor i Teslic... Ni pomenuo nije ni Maglaj, ni Tesanj...![]()
![]()
- mO k3
#8895 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bas me zanima koje ce to zemljište dobiti pajdasi oko njega ....O'zone wrote:Poštujem
Nikšić: Dat ćemo državno zemljište za izgradnju novih domova
21. maj 2014. u 20:51
"Još uvijek je stanje u Posavskom kantonu teško i borimo se sa vodenom stihijom. Nastoji se zaštiti Orašje od poplave", kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić za agenciju Patria.
On je istakao da se stanje u ostalom dijelu FBiH koliko-toliko normalizuje, ali da sada najveći problem predstavlja ogroman broj klizišta na teritoriji cijele FBiH.
"Ta klizišta ugrožavaju veliki broj stambenih objekata, stanovništvo je evakuisano. Prvi zadatak je sagledavanje kompletnog stanja, da vidimo koja su to područja u koja se ljudi više neće moći vratiti.
Dali smo nalog ministarstvima da rade na tome, da dodijelimo državno zemljište tamo gdje ga ima bilo za izgradnju individualnih ili kolektivnih stambenih objekata, naselja, zgrada – kazao je Nikšić i dodao da su velika klizišta u Olovu i Željeznom Polju te da se radi na uspostavljanju putne komunikacije prema trinaest sela u Željeznom Polju.
Premijer Nikšić je kazao da se trebaju evidentirati sve štete koje su pretrpjela domaćinstva, ali i privredni subjekti čije štete su višemilionske s ozbzirom na infrastrukturu.
"Paralelno s tim trebamo praviti akciju saniranja stanja, i raditi na zaštiti i prevenciji stanovništva od zaraza i epidemija. Trebamo raditi na rješavanju problema sa nadoknadama šteta onima koji su pretpjelu štetu" kazao je Nikšić za Patriu.
Što se tiče sanacije klizišta, Nikšić je kazao da se svi nivoi vlasti trebaju uključiti u rješavanje nastalih problema počevši svakako od općina.
Na današnjoj sjednici Vlada FBiH utvrdila je rebalans budžeta kako bi se iznašla sredstva za sanaciju šteta od poplava.
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je sastanak entitetskih i državnog premijera sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom koja je danas u poslijepodnevnim satima doputovala u BiH iz Srbije.
Održala je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom kako bi se sagledala situacija u BiH.a
-
SirokiB
#8896 Re: Poplave u cijeloj BiH
a dobro ti ljudi skupljaju..nevjerojatno..od subote konstatno kamioni idu gore..samo se tocno salje direktno tako da ne bude zakinut netkoU srijedu iz Širokog Brijega humanitarna pomoć otišla u Zenicu i Željezno Polje
Drugi dan velike akcije prikupljanja pomoći za stanovništvo pogođeno poplavama u Bosni bio je veoma odličan, građani su i dalje ostavljali donacije u vidu hrane, pitke vode, odjeće, deka i ostalih potrepština.
U akciju se iz dana u dan uključuje sve veći broj volontera, a iz Crvenog križa Široki Brijeg potvrdili su za portal Jabuka.tv da je u danas iz Širokog Brijega poslan veliki kamion pun humanitarne pomoći za Zenicu i Željezno polje.
Akcija se nastavlja i u četvrtak, a svi građani svoje donacije mogu donijeti u prostorije MZ Lijeva obala od 10:00 do 18:00 sati te u prostorije Duhanske stanice (Dogane) od 9:00 do 21:00 sat.
svaka čast ljudi!!!
-
palermo
#8897 Re: Poplave u cijeloj BiH
Gledam i slušam onog Momira Zeca na BHT.......šta je ono
, čojek penzioner, vidi se da bi najradije negdje paradajz sadio....a bogami i sposobnost iskazivanja misli mu je već vrlo upitna...
Ja mislio Dodik posalo nekog momčinu (pa makar se i ne slagali sa njim) da sređuje stvari po Doboju kad ono dedo..
Ja mislio Dodik posalo nekog momčinu (pa makar se i ne slagali sa njim) da sređuje stvari po Doboju kad ono dedo..
Last edited by palermo on 21/05/2014 23:45, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#8898 Re: Poplave u cijeloj BiH
Danas...sa FB.
Ja danas u Maglaju nisam uspjela dobiti niti masku da se zaštitim od zaraze,,jer je nisam uspjela naći,,Obišla sam dvije crkve,,Merhamet i Crveni križ,,I na svim mjestima su mi rekli da nemaju.O hrani da ne pričam,,,nI flašu vode nisam dobila,Ja sam naravno sve to ponijela sa sobom ali šta je sa domaćim narodom kojem je voda sve odnijela i koji nema šta jesti??Gdje završava ta silna humanitarna pomoć??Možemo li ikako na to utjecati??Pozzzzzz
-
palermo
#8899 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma sve su to lični utisci.....meni kćerka bila danas u Maglaju, čistili kod neke nene kuću....rekla im nena, ništa im ne fali, imaju i vode i hrane......častila ih i napolitankama, i sok im pravilavatrogasac wrote:Danas...sa FB.
Ja danas u Maglaju nisam uspjela dobiti niti masku da se zaštitim od zaraze,,jer je nisam uspjela naći,,Obišla sam dvije crkve,,Merhamet i Crveni križ,,I na svim mjestima su mi rekli da nemaju.O hrani da ne pričam,,,nI flašu vode nisam dobila,Ja sam naravno sve to ponijela sa sobom ali šta je sa domaćim narodom kojem je voda sve odnijela i koji nema šta jesti??Gdje završava ta silna humanitarna pomoć??Možemo li ikako na to utjecati??Pozzzzzz
Ovo za maske je vjerovatno tačno, nego kako se onaj narod tamo uopšte informiše o mogućnostima zaraze, mi na forumu sve znamo, ali trebalo bi nekako tu akciju prosvjećivanja voditi i među tim narodom koji živi dole