Ukoliko budeš banovan (što zbog "bosanski balija", što zbog ovog), banovat će te neki globalni moderator ili administrator, oni će odlučiti da ili ne, ne uplići meneZaitsev wrote:I eto Arzo brate, banuj mene zbog vrijeđanja, ali učini nešto i po pitanju ove gluposti i maloumnosti majka mu stara...
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- arzuhal
#8876 Re: Ateizam
- aurora313
#8877 Re: Ateizam
Čekam da neko opali sa kontra dokazom!

- beni-bu-man
#8878 Re: Ateizam
Ne sikiraj se sad ce Smrle s brojevima, Clipovima i mackamaaurora313 wrote:Čekam da neko opali sa kontra dokazom!
- irac300
#8879 Re: Ateizam
Ma davno su skontali da im je to jedna od nebuloza, sada im je furka da 7 dana nije ustvari klasičan dan, nego mnogo veći svemirski interval vremena. Kada im ide u korist onda se ''svete knjige'' shvataju bukvalno, ali gdje zaškripi, uvijek ostaje slobodna interpretacija. Win win situacija.aurora313 wrote:Čekam da neko opali sa kontra dokazom!
- aurora313
#8881 Re: Ateizam
Normalnoj osobi može da bude nejasno zašto Isusa još nema? Prema Bibliji, Isus je izjavio da će se vratiti prije nego što generacija kojoj je on o to obećao pomre. To su onda teološki ‘naučnici’ valjda duboko studirali obzirom da su generacije dolazile i odlazile, a Isus nikako da se pojavi. Zatim su neki od tih naučnika iznijeli tvrdnju da jedna generacija traje cijeli milenium!irac300 wrote:Ma davno su skontali da im je to jedna od nebuloza, sada im je furka da 7 dana nije ustvari klasičan dan, nego mnogo veći svemirski interval vremena. Kada im ide u korist onda se ''svete knjige'' shvataju bukvalno, ali gdje zaškripi, uvijek ostaje slobodna interpretacija. Win win situacija.
Jerbo kod boga, greške se ne događaju.
- harač
#8882 Re: Ateizam

uoci skorog objavljivanja knjige, dva zanimljiva intervjua sa autorima. jedan je bivsi dekan teoloskog fakulteta koji je nakon 18 godina rada u Crkvi postao ateista (ucestvovao je i u Dennetovom projektu Clergy Project koji okuplja bivse vjerske sluzbenike), a drugi profesor filozofije iz zagreba
http://www.telegram.hr/price/kako-je-de ... o-ateizmu/
Isjecak:
“Nekoliko sam se godina borio sam sa sobom, bila je tu agonija u kojoj sam najprije prestao biti kreacionost te sam počeo prihvaćati ideju inteligentnog dizajna. Pokušao sam stvoriti jedan svoj neoortodoksni adventizam, međutim nije išlo. I potom se dogodilo ono što sam najmanje želio: prestao sam vjerovati u bilo što natprirodno. Posebno mi je bilo teško jer sam bio blizak s prijateljima i kolegama iz Adventističke crkve. No, nisam si mogao pomoći: ideološki više nisam pripadao tom krugu, morao sam otići jer nije bilo moguće dugo paratizirati i igrati dvostruku igru. U cijeloj toj situaciji najmanje mi je trebao ateizam, ali nisam mogao protiv sebe”
Prvi i ključni razlog gubitka vjere jest jedna jedina riječ – argument. Ja sam, zapravo, svim srcem pronalazio argumente za svoju vjeru i onda, na svoje neugodno iznenađenje, shvatio da oni ne drže vodu. S druge strane, moje osobno životno iskustvo počelo mi je sve jače sugerirati da ne postoji Netko tko se nešto posebno brine za mene ili za bilo kog čovjeka.
http://www.telegram.hr/price/u-upravi-s ... onalnosti/Kad su nestali svi prihvatljivi razlozi podupiranja ideje o božanskoj stvarnosti bilo je potrebno samo povući logičku implikaciju. To je proces koji je trajao godinama, kod mene to nije značilo samo promjenu intelektualnog stava, nego i cjelokupnog svog života, pa sam se iskreno i grčevito borio da nikada ne postanem ateist. Ateizam mi uopće nije bio potreban, donio je ogromne komplikacije u mom životu, prihvatio sam ga tek kada više nisam imao protuargumente.
Ateizam je stajalište da nema Boga, bogova, anđela, demona, duhova, natprirodnih sila… To stajalište može biti temelj na kojemu čovjek gradi vlastiti identitet, prema kojemu određuje svoje odnose s ljudima, oko kojega razvija neku svoju filozofiju. To nazivam ishodišni ateizam. No isto stajalište da nema Boga može biti naprosto logička konzekvenca nečije filozofije, jednog skupa stajališta o svijetu i životu. To je posljedični ateizam. On nije ništa odredišno, ništa toliko važno, ništa oko čega bi se čovjek svađao. Iako je danas u svijetu prisutniji ishodišni ateizam po uzoru na Dawkinsa i Hitchensa, meni osobno bliži je ovaj posljedični ateizam. Dok ishodišni ateizam ima oslobađajuće društvene učinke u represivnim okruženjima i okolnostima, mislim da posljedični ateizam predstavlja bolju osnovu za dijalog i izgradnju društvenog povjerenja.
- aurora313
#8883 Re: Ateizam
Sada će neko uletiti sa linkom: Kako sam postao vjernik?
Najraniji primjer oko razočarenja vjernika u religiju dao mi je davno Vasa Pelagić. Interesantno je dodati da ako se on potraži na Vikipediji, nigdje nema tačnog podatka oko njegove oštre kritike Srpske Pravoslavne Crkve i napuštanja teologije, nego... ”Kao upravitelj Bogoslovije u Banja Luci zbog širenja nacionalnih ideja protjeran je od strane turskih vlasti...”?!
A ovako je pisao stvarni Vasa a ne ovaj gore, korigovani od SPC
(Vaso Pelagić, 1879 ”Umovanje zdravog razuma“):
Zabluda je osnovni uzrok svih zala.
Religija je najkrupnija zabluda.
Svjetlost nauke i zdravog razuma
dužna je da rastjera kužnu magluštinu
svih predrasuda.
I:
”Crkva je privilegisani dom zaglupljivanja, laži i ropstva. Ja, kao profesor bogoslovije i arhimandrit, i po tri puta ovo kažem.“
Najraniji primjer oko razočarenja vjernika u religiju dao mi je davno Vasa Pelagić. Interesantno je dodati da ako se on potraži na Vikipediji, nigdje nema tačnog podatka oko njegove oštre kritike Srpske Pravoslavne Crkve i napuštanja teologije, nego... ”Kao upravitelj Bogoslovije u Banja Luci zbog širenja nacionalnih ideja protjeran je od strane turskih vlasti...”?!
A ovako je pisao stvarni Vasa a ne ovaj gore, korigovani od SPC
(Vaso Pelagić, 1879 ”Umovanje zdravog razuma“):
Zabluda je osnovni uzrok svih zala.
Religija je najkrupnija zabluda.
Svjetlost nauke i zdravog razuma
dužna je da rastjera kužnu magluštinu
svih predrasuda.
I:
”Crkva je privilegisani dom zaglupljivanja, laži i ropstva. Ja, kao profesor bogoslovije i arhimandrit, i po tri puta ovo kažem.“
- Connaisseur Karlin
#8884 Re: Ateizam
Isus je rodjen od strane djevice, a to znaci, da je Sin Boziji, tj. njegovo rodjenje je uslovilo njegov "spacijalan" status, tj. Uskrsnuce nakon razapinjanja na kriz, jer ostali su bili takodjer razapeti na kriz, ali nisu uskrsnuli, jer su imali uobicajen proces rodjenjaHakiz wrote:Hrišćanstvo ne počiva na Isusovom rođenju nego na uskrsnuću.Connaisseur Karlin wrote:
problem je jednostvan: ako bi Isus bio rodjen "normlanim putem" tada bi njegova uloga u hriscnastvu nestala, doslovno, Marijino zacece i Isusovo rodjenje su temelji hriscanstva zato se isti detalji ne smiju negirati![]()
- beni-bu-man
#8885 Re: Ateizam
Nije mi jasno (boldirano) sto neki kršćani smatraju isusa bogomConnaisseur Karlin wrote:
Isus je rodjen od strane djevice, a to znaci, da je Sin Boziji, tj. njegovo rodjenje je uslovilo njegov "spacijalan" status, tj. Uskrsnuce nakon razapinjanja na kriz, jer ostali su bili takodjer razapeti na kriz, ali nisu uskrsnuli, jer su imali uobicajen proces rodjenjaMnogi krscani Isusovo rodjenje i uskrsnuce "dozivljvaju" kao metafore a ne kao bozanstvena cuda.
- Connaisseur Karlin
#8886 Re: Ateizam
Bog je Otac, Isus je Sin Bozi i Sveti Duh ; negdje pise da je Isus a Lord, a Lord nije isto sto i God ; no Isus Krist znaci Isus mesija, a to znaci da krscanstvo sinonimm za mesijanstvobeni-bu-man wrote:Nije mi jasno (boldirano) sto neki kršćani smatraju isusa bogomConnaisseur Karlin wrote:
Isus je rodjen od strane djevice, a to znaci, da je Sin Boziji, tj. njegovo rodjenje je uslovilo njegov "spacijalan" status, tj. Uskrsnuce nakon razapinjanja na kriz, jer ostali su bili takodjer razapeti na kriz, ali nisu uskrsnuli, jer su imali uobicajen proces rodjenjaMnogi krscani Isusovo rodjenje i uskrsnuce "dozivljvaju" kao metafore a ne kao bozanstvena cuda.
- beni-bu-man
#8887 Re: Ateizam
Eh haj ti to @patriot_1 objasniConnaisseur Karlin wrote:Bog je Otac, Isus je Sin Bozi i Sveti Duh ; negdje pise da je Isus a Lord, a Lord nije isto sto i God ; no Isus Krist znaci Isus mesija, a to znaci da krscanstvo sinonimm za mesijanstvobeni-bu-man wrote:Nije mi jasno (boldirano) sto neki kršćani smatraju isusa bogomConnaisseur Karlin wrote:
bez Krista nema krscnastva
- Connaisseur Karlin
#8888 Re: Ateizam
nisam razumejla, sto?beni-bu-man wrote:Eh haj ti to @patriot_1 objasniConnaisseur Karlin wrote:Bog je Otac, Isus je Sin Bozi i Sveti Duh ; negdje pise da je Isus a Lord, a Lord nije isto sto i God ; no Isus Krist znaci Isus mesija, a to znaci da krscanstvo sinonimm za mesijanstvobeni-bu-man wrote:
Nije mi jasno (boldirano) sto neki kršćani smatraju isusa bogombez Krista nema krscnastva
drugo, krscanstvo istice muskog Boga
-
Hakiz
#8889 Re: Ateizam
Nije stvar u tome. Uskrsnuće je temelj. Da nije bilo uskrsnuća činjenica da je Isus sin božiji ne bi bila bitna. Na kraju, ako ćemo u kost, svi smo božija djeca, iako su nas pravili otac i majka. Otac i majka su samo sredstva kojima se ostvarila božija volja. Pa čak je i Isus morao biti isporučen posredstvom majke, žene. Nije se samo pojavio niotkud. A to znači da je Isus bio običan čovjek, pa je i umro kao običan čovjek, iako mu je bog otac, sve do usksnuća. Tek je nakon uskrsnuća postao H(K)rist.Connaisseur Karlin wrote:Isus je rodjen od strane djevice, a to znaci, da je Sin Boziji, tj. njegovo rodjenje je uslovilo njegov "spacijalan" status, tj. Uskrsnuce nakon razapinjanja na kriz, jer ostali su bili takodjer razapeti na kriz, ali nisu uskrsnuli, jer su imali uobicajen proces rodjenjaHakiz wrote:Hrišćanstvo ne počiva na Isusovom rođenju nego na uskrsnuću.Connaisseur Karlin wrote:
problem je jednostvan: ako bi Isus bio rodjen "normlanim putem" tada bi njegova uloga u hriscnastvu nestala, doslovno, Marijino zacece i Isusovo rodjenje su temelji hriscanstva zato se isti detalji ne smiju negirati![]()
Mnogi krscani Isusovo rodjenje i uskrsnuce "dozivljvaju" kao metafore a ne kao bozanstvena cuda.
Uostalom, pitaj hrišćanske autoritete i svi će ti reći da bez uskrsnuća sve propada.
Zato se niko više nije vratio iz mrtvih. Jedino je Isus to uradio i to je osnov hrišćanstava. Ne mogu biti dva Isusa i zato više niko neće biti uskrsnut. Jedino što će se pri uznesenju duše zaslužnih uzdići u nebo a onda slijedi kraj svijeta.
Nego, da li je iko razmišljao o paraleli Isusovog uskrsnuća pri kojem je otišao na nebo i Muhammedovog uznesenja? Muslimani prepisali od hrišćana?
- beni-bu-man
#8890 Re: Ateizam
Njemu ne mozes objasniti da isus nije bio bog, kao sto si rekla on je sin boziji kako kazu svete knjige, dao sam mu par citata iz biblijeConnaisseur Karlin wrote:
nisam razumejla, sto?
„Bog nije čovjek“ (Brojevi 23:19)
„Jer sam ja Bog, a ne čovjek“ (Osija 11:9)
„Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus.“ (1 Тimotej 2:5)
- Connaisseur Karlin
#8891 Re: Ateizam
ali,sve je povezano, ne mozes umanjiti vaznost virigin-birth , jer je ista preduslov za Isusovo usksrnuce, konkretno u hriscnastvu, jer hriscnastvo je mesijanstvo, Krist znaci MesijaHakiz wrote:Nije stvar u tome. Uskrsnuće je temelj. Da nije bilo uskrsnuća činjenica da je Isus sin božiji ne bi bila bitna. Na kraju, ako ćemo u kost, svi smo božija djeca, iako su nas pravili otac i majka. Otac i majka su samo sredstva kojima se ostvarila božija volja. Pa čak je i Isus morao biti isporučen posredstvom majke, žene. Nije se samo pojavio niotkud. A to znači da je Isus bio običan čovjek, pa je i umro kao običan čovjek, iako mu je bog otac, sve do usksnuća. Tek je nakon uskrsnuća postao H(K)rist.Connaisseur Karlin wrote:Isus je rodjen od strane djevice, a to znaci, da je Sin Boziji, tj. njegovo rodjenje je uslovilo njegov "spacijalan" status, tj. Uskrsnuce nakon razapinjanja na kriz, jer ostali su bili takodjer razapeti na kriz, ali nisu uskrsnuli, jer su imali uobicajen proces rodjenjaHakiz wrote: Hrišćanstvo ne počiva na Isusovom rođenju nego na uskrsnuću.Mnogi krscani Isusovo rodjenje i uskrsnuce "dozivljvaju" kao metafore a ne kao bozanstvena cuda.
Uostalom, pitaj hrišćanske autoritete i svi će ti reći da bez uskrsnuća sve propada.
Zato se niko više nije vratio iz mrtvih. Jedino je Isus to uradio i to je osnov hrišćanstava. Ne mogu biti dva Isusa i zato više niko neće biti uskrsnut. Jedino što će se pri uznesenju duše zaslužnih uzdići u nebo a onda slijedi kraj svijeta.
Nego, da li je iko razmišljao o paraleli Isusovog uskrsnuća pri kojem je otišao na nebo i Muhammedovog uznesenja? Muslimani prepisali od hrišćana?
Biblija i hriscan isitucu, Isus je bio istovremeno covjek i sin Boziji
- Connaisseur Karlin
#8892 Re: Ateizam
ah too ima svakakvih vjernikabeni-bu-man wrote:Njemu ne mozes objasniti da isus nije bio bog, kao sto si rekla on je sin boziji kako kazu svete knjige, dao sam mu par citata iz biblijeConnaisseur Karlin wrote:
nisam razumejla, sto?
„Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus.“ (1 Тimotej 2:5)
- beni-bu-man
#8893 Re: Ateizam
svakakoConnaisseur Karlin wrote:ah too ima svakakvih vjernikabeni-bu-man wrote:Njemu ne mozes objasniti da isus nije bio bog, kao sto si rekla on je sin boziji kako kazu svete knjige, dao sam mu par citata iz biblijeConnaisseur Karlin wrote:
nisam razumejla, sto?
I da se vratim na to, to sto rece a krscanstvo istice muskog boga, ma hajte molim gdje ce zeMsko biti bog (sarkazam) sama znas koliko je zenski rod bio tad vrijedan....
-
Hakiz
#8894 Re: Ateizam
Ne umanjujem ja značaj način na koji je Isus rođen, ali to nije osnov hrišćanstva.Connaisseur Karlin wrote:
ali,sve je povezano, ne mozes umanjiti vaznost virigin-birth , jer je ista preduslov za Isusovo usksrnuce, konkretno u hriscnastvu, jer hriscnastvo je mesijanstvo, Krist znaci Mesija![]()
Biblija i hriscan isitucu, Isus je bio istovremeno covjek i sin Bozijizato je morao imati majku
Krist ne znači mesija. Isus se od hrišćana smatra mesijom za kojeg je u Starom zavjetu rečeno da će se pojaviti.
Ali: "Judaism rejects the belief that Jesus was the awaited Messiah, arguing that he did not fulfill Messianic prophecies and asserting that his resurrection is a Christian legend.[42]"
A kako je Stari zavjet jevrejski tekst, valjda oni najbolje znaju da li je Isus onaj kojeg su čekali.
Kao što sam već rekao, da ne bih ja filozofirao, pitaj autoritete za hrišćanstvo i oni će ti reći da hrišćanstva nema bez uskrsnuća. Nisam ja to izmislio.
Kao što islam počiva na pet stubova, tako i hrišćanstvo počiva na uskrsnuću.
-
Hakiz
#8895 Re: Ateizam
Ma dobro, Petar (sveti) je bio ljubomoran na Mariju Magdalenu jer je bila bliža sa Isusom od njega. Pa šta je mislio, Isus, 30-godišnjak pun sebe ima izbor: Marija, stručnjak u seksu i Petar, ribar. Mislim da je izbor jasan.beni-bu-man wrote: I da se vratim na to, to sto rece a krscanstvo istice muskog boga, ma hajte molim gdje ce zeMsko biti bog (sarkazam) sama znas koliko je zenski rod bio tad vrijedan....
A ko zna, možda je i Petar trznuo na Mariju pa je bio ljut i ljubomoran na Isusa što je on ima?
To što su žene patile, naročito od strane katoličke crkve, zbog Petrove mržnje prema Mariji (Magdaleni, ne majci Isusovoj), pa zaboga, svaki sukob nosi kolateralnu štetu ili, kako se voli treći, nevine žrtve. Pa makar to bila posljedica frustracija ljubomornog muškarca.
-
sekerbay
#8896 Re: Ateizam
Čekaj, je l ovo ateisti na temi o ateizmu međusobno raspravljaju o vjeri
Ako je tako, nemojte nas musliće zaboravit. Ono, dedera malo o namazu, zekatu i sadaki
A mi ćemo o ateizmu.

Ako je tako, nemojte nas musliće zaboravit. Ono, dedera malo o namazu, zekatu i sadaki
A mi ćemo o ateizmu.
Sedam il šes?zforumas wrote:Ma davno su skontali da im je to jedna od nebuloza, sada im je furka da 7 dana nije ustvari klasičan dan
-
Hakiz
#8897 Re: Ateizam
Ma jok. Nego, podijeli 4 milijarde godina (koliko otprilike Zemlja postoji prema nauci) sa 4000 godina (koliko postoji prema nekima koji su to izračunali iz Biblije) pa podijeli sa 365 i dobićeš koliko je trajao dan kada je bog stvarao svijet.sekerbay wrote:Čekaj, je l ovo ateisti na temi o ateizmu međusobno raspravljaju o vjeri![]()
Ako je tako, nemojte nas musliće zaboravit. Ono, dedera malo o namazu, zekatu i sadaki![]()
A mi ćemo o ateizmu.
Sedam il šes?zforumas wrote:Ma davno su skontali da im je to jedna od nebuloza, sada im je furka da 7 dana nije ustvari klasičan dan
Dakle, njegov dan je trajao 2.740 naših dana. Iliti bog je stvarao svijet 19.178 dana, to jeste naših 7.000 godina.
Otprilike.
Svemogući bog. A bilo mu je dovoljno samo da pucne prstima i sve u sekundi gotovo, stvoreno.
Možda je bio umoran i neraspoložen.
Pao u depresiju kada je shvatio šta će stvoriti, pogotovo kada je odlučio da stvori nas.
Radio preko volje, pa mu je tolko trebalo.
-
sekerbay
#8898 Re: Ateizam
Ne znam. Ne miješam se u kršćanske dogme
) jer joj je neko od zagovornika bio na babinama?
A morel da je 4,5 il 5 milijardi, il se zna tačno to otprilike (Hakiz wrote:Nego, podijeli 4 milijarde godina (koliko otprilike Zemlja postoji prema nauci)
- Zaitsev
#8899 Re: Ateizam
Ma nije problem nikakav, svjestan sam sankcija. Globalni moderatori ili administratori sumnjam da citaju ove teme, reaguju na prijavljeni post. Ja nemam obicaj da icije prijavljujem, ali ako je to sto sam pisao uvreda, veca je uvreda sto ovaj pise, iz posta u post. Vrijedja inteligenciju, tacnije siluje inteligenciju jebote... Ali nejse... Inace Arzo, sve ok?arzuhal wrote:Ukoliko budeš banovan (što zbog "bosanski balija", što zbog ovog), banovat će te neki globalni moderator ili administrator, oni će odlučiti da ili ne, ne uplići meneZaitsev wrote:I eto Arzo brate, banuj mene zbog vrijeđanja, ali učini nešto i po pitanju ove gluposti i maloumnosti majka mu stara...
- Towelie
#8900 Re: Ateizam
Lijepi Islam, tamo se zna da su nebesa i Zemlja stvoreni u 6 dana ili perioda, a ne ko ovi naucnici sto fulaju starost Zemlje za pola milijarde godina.sekerbay wrote:Ne znam. Ne miješam se u kršćanske dogme
A morel da je 4,5 il 5 milijardi, il se zna tačno to otprilike (Hakiz wrote:Nego, podijeli 4 milijarde godina (koliko otprilike Zemlja postoji prema nauci)) jer joj je neko od zagovornika bio na babinama?
Jes da nebesa i Zemlja nisu nastali zajedno, vec je Zemlja kasnije nastala od "nebesa", ali necemo sad u detalje. Pise tamo da su bili jedna celina pa ih je Allax raskomadao, kako je to covek tog vremena mogao znati, pitam ja vas?