Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#8876 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Gdje i kada je država to uradila? Pa ne mogu da maknu one dvije barake na početku te prve, a eto maknut će jedan Penny ono ko da rukom odneseš.

Ja ću tebi da nabrojim jedno min 10 primjera gdje su ljudi zajebavali državu, kanton, opštinu u zdrav mozak.

Ne bih ja baš bio tako siguran da država može raditi šta hoće, ako imaš dobrog advokata i ako si finansijski potkovan, politički uvezan (Penny to jeste) nije baš da će to ići glatko.
Ne žele da maknu nijedan objekat. U tome je čitav smisao.

A to što je neko odugovlačio proces je samo do države jer ne želi da radi. Država može sve kada hoće.
Thorgerson

#8877 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:Gdje i kada je država to uradila? Pa ne mogu da maknu one dvije barake na početku te prve, a eto maknut će jedan Penny ono ko da rukom odneseš.

Ja ću tebi da nabrojim jedno min 10 primjera gdje su ljudi zajebavali državu, kanton, opštinu u zdrav mozak.

Ne bih ja baš bio tako siguran da država može raditi šta hoće, ako imaš dobrog advokata i ako si finansijski potkovan, politički uvezan (Penny to jeste) nije baš da će to ići glatko.
Ne žele da maknu nijedan objekat. U tome je čitav smisao.

A to što je neko odugovlačio proces je samo do države jer ne želi da radi. Država može sve kada hoće.
Druze mi nemamo drzavu. U tome je fazon. I ovdje radi ko sta hoce.

Zato kazem, ili da cekamo jos 20 godina da napravimo drzavu ili da idemo alternativom.

Sto se mene tice, ja nisam optimistican ni za ovih 20 godina i radije bih se odlucio za alternativu - ma kakva ona bila. Dovedi inizinjere i napravit ce alternativu - ali ja milione ne bih tek tako bacao. I radije bih busio ako treba i tunel ispod, ali Penniju ne bih dao feninga.
Cossack

#8878 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Ubrzava se dinamika rješavanja imovinskih odnosa na trasi Prve transverzale

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... ansverzale
Haris.ba

#8879 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Je li iko zapazio rečenicu da općina centar nije proglasila javni interes na trasi prve transferzale? :D
geralt

#8880 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by geralt »

Ned071 wrote:a sta smo dobili time, osim sto fahro ima fin ulaz u toranj? premjestimo čep 300 metara dalje i sta onda?
Pa nije bas samo da ce Fahro imati fin ulaz u toranj. Ako se kvalitetno uradi prikljucenje na Livanjsku/Brace Begic, rasteretio si citav zapadni prilaz Kosevskom brdu, plus sto tu cestu koristi vecina od 800+ radnika Bosnalijeka. A ni u Avaz ne ide samo Fahro, imas nekoliko stotina ljudi koji rade u raznim firmama u tom tornju.
So What!

#8881 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba wrote:Je li iko zapazio rečenicu da općina centar nije proglasila javni interes na trasi prve transferzale? :D
Da, da, pa zna se ko je kočničar ovog projekta zarad sitnog interesa stranačkog Pennya.

Ali eto dopustili su čišćenje objekata u njihovom vlasništvu na trasi.
Cossack

#8882 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Započeli radovi na sanaciji saobraćajnice u Ulici Urjan Dedina

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... jan-dedina
Cossack

#8883 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

U završnoj fazi projekat sanacije i rekonstrukcije puta Babin Do – Šabići

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... -do-sabici
Cossack

#8884 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

So What! wrote:
Haris.ba wrote:Je li iko zapazio rečenicu da općina centar nije proglasila javni interes na trasi prve transferzale? :D
Da, da, pa zna se ko je kočničar ovog projekta zarad sitnog interesa stranačkog Pennya.

Ali eto dopustili su čišćenje objekata u njihovom vlasništvu na trasi.
https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... za-srijedu

Očigledno je veliki pritisak da se ovo maksimalno ubrza.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#8885 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

Izgradi li ova vlast I transverzalu i spoje Vogoscu, vladat će KS narednih 10 godina.
U tih 10 nek naprave i gradski AP, vladat će još 10.
problemnatravunu

#8886 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Ovde svi nesto nagadjaju da Radoncic tjera vodu na svoj mlin (ne kažem da to ne radi!),
ali realno, prva transferzala treba da bitno sredi prometnu situaciju , a to što će profitirati i njegov toranj,
je usputna stvar, mada ja ne vidim ni sada neki veliki problem prilasku tornju, osim što će biti bolje i ljepse uredjen!
Ipak je benefit po grad i saobraćaj daleko veći!
Isto tako sam tužan sto se po hitnom postupku ne radi nastavak južne longitudinale, takođe vrlo bitna cesta, koja bi trolejbuskom saobraćaju dala istinski smisao i napredak!
dadoka84

#8887 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Važnije je šta će biti sa prve u vogosci i kako ce se spojiti na autocestu. Jer i sama vogosca je zagusena. Da naprave jos jedan most i da se spoje na petlju u josanici to bi bilo savrseno.
Haris.ba

#8888 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

dadoka84 wrote:Važnije je šta će biti sa prve u vogosci i kako ce se spojiti na autocestu. Jer i sama vogosca je zagusena. Da naprave jos jedan most i da se spoje na petlju u josanici to bi bilo savrseno.
Spajaće se preko postojeće Vogošćanske petlje. Niko ne zna računa li to novi most. Donekle je obećavajuće jer kružni koji se pravi je dimenzioniran da može izdržati dodatni most.

To komotno već mogu sada da naprave. Mogli su prije 5 godina. Mogli su prije 10 godina. Ali, eto. To je tako. Mogao se most napraviti i spojna cesta nekih 2 kilometra prema Vogošći. Pa onda tako otvoriti dodatni ulaz na Vogošću.
dadoka84

#8889 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Nažalost, ja vjerujem da ćemo to po naški riješiti. Ostaje most, ukljuce se na postojecu cestu preko nekog od kruznih tokova i to je to. Samo premjestanje guzve sa jednog mjesta na drugo, pa koga zapadne... Ja da se pitam napravio bi tunel od stadiona do zraka u buca potoku (4.5km) i dodao jos jednu traku ispod pruge na kruznom kod hifa pumpe :D
So What!

#8890 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

So What!

#8891 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Sastanak operativnog tima Prve transverzale zakazan za srijedu
Image

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za srijedu je zakazao sastanak sa načelnicima općina Centar i Vogošća Nedžadom Ajnadžićem i Edinom Smajićem, direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem i Semirom Kovačem iz Direkcije za puteve KS, koji uz pravobranioca Kemala Karića čine Operativni tim za praćenje realizacije projekata izgradnje I transverzale.

Nakon što je Vlada KS izdvojila 15.000.000 KM na poseban podračun Ministarstva saobraćaja KS predviđenih za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na dionici od ulice Kranjčevićeva do Braće Begića, ubrzava se dinamika rješavanja rada na trasi Prve transverzale. Iako su osigurana sredstva od strane Vlade KS, projekt nije bez izazova te je za njegovu uspješnost ključno osigurati efikasnu saradnju svih nivoa i ingerencija, bilo da se radi o Kantonu, općinama, zavodima…

Zakazani operativni sastanak će imati i sedmičnu dinamiku kako bi ključne institucije za provođenje ovog strateškog projekta imale redovnu komunikaciju koja u konačnici treba rezultirati ubrzanim tempom rada na I transverzali.

“Prva transverzala kao plan postoji 40 godina, a kao projekt je aktuelna od 1979. godine. Naša je namjera da konačno završimo ovaj posao.Ovo je jedan od najvažnijih strateških projekata kojeg ova vlada nije započela, ali ćemo ga završiti”, kazao je Forto.

Prva transverzala povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću.

Pored Vogošće prolazi i kopča grad sa Jošaničkom petljom. Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja što je bitno jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine sa centrom grada i infrastrukturom.
SA-C
Better Man

#8892 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Ono što bi itekako rasteretilo gužve je da se završi gradski autoput, a to znači da se dionica koja se završava u Boljakovom potoku nastavi i spoji sa tunelom na Ciglanama. To bi dovelo do velikog rasterećenja saobraćaja u gradu, jer svi koji idu van grada, bilo prema Zenici ili Mostaru bi korstili gradski autoput i gužve bi se smanjile.
Haris.ba

#8893 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Better Man wrote:Ono što bi itekako rasteretilo gužve je da se završi gradski autoput, a to znači da se dionica koja se završava u Boljakovom potoku nastavi i spoji sa tunelom na Ciglanama. To bi dovelo do velikog rasterećenja saobraćaja u gradu, jer svi koji idu van grada, bilo prema Zenici ili Mostaru bi korstili gradski autoput i gužve bi se smanjile.
Imaš gore snimak 9 transferzale. Pogledaj. Tu je trenutno glavna tačka hoće li biti gradskog autoputa. Ako tu ne ostave trasu (na planovima je bilo ispod mosta uz prugu, gledano iz pravca Mostar - Sarajevo lijevo od pruge, sa strane gdje je fudbalski teren) - to je to za slijedećih 100 godina. Čekamo leteća auta.

Kako sada stvari stoje - pravi se zid da čuva nasip. Znači - ništa od trase.
VladaFBiH

#8894 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
Better Man wrote:Ono što bi itekako rasteretilo gužve je da se završi gradski autoput, a to znači da se dionica koja se završava u Boljakovom potoku nastavi i spoji sa tunelom na Ciglanama. To bi dovelo do velikog rasterećenja saobraćaja u gradu, jer svi koji idu van grada, bilo prema Zenici ili Mostaru bi korstili gradski autoput i gužve bi se smanjile.
Imaš gore snimak 9 transferzale. Pogledaj. Tu je trenutno glavna tačka hoće li biti gradskog autoputa. Ako tu ne ostave trasu (na planovima je bilo ispod mosta uz prugu, gledano iz pravca Mostar - Sarajevo lijevo od pruge, sa strane gdje je fudbalski teren) - to je to za slijedećih 100 godina. Čekamo leteća auta.

ja se nekako nadam da će ostati prostor tamo gdje je fudbalski teren jer su najavili da će kružni biti na stubovima što znači da bi u teoriji moglo ostati dovoljno prostora da prođe GA ispod IX
So What!

#8895 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba wrote:Imaš gore snimak 9 transferzale. Pogledaj. Tu je trenutno glavna tačka hoće li biti gradskog autoputa. Ako tu ne ostave trasu (na planovima je bilo ispod mosta uz prugu, gledano iz pravca Mostar - Sarajevo lijevo od pruge, sa strane gdje je fudbalski teren) - to je to za slijedećih 100 godina. Čekamo leteća auta.

Po skicama, most ne smeta gradskom autoputu.

Image

Image
Haris.ba

#8896 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

To je nikada usvojeni plan. I koji planira ukidanje nekoliko traka pruge. Ko je pitao Federaciju smije li se ukidati pruga? Ne funkcioniše to tako.

Ja ne znam jesam li ja ćorav, ali izgleda da jesam. Na tom planu (mislim da ga je radio TZI), a gledajući trenutno rješenje sa stubovima, čitava trasa postojeće pruge se ukida i izmještaju 2 trake tamo gdje nema pruge (udesno), ko misli da je to realno - nek i dalje misli. Samo treba pogledati čija je to zemlja, može li pruga se izmjestiti "udesno".

Jedina šansa je bila da gdje se sada pravi zid koji će držati nasip stave stubovi (uz trasu pruge) i ostavi trasa za put.
Cossack

#8897 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Za sanaciju puteva na olimpijskim planinama bit će uloženo 2,4 miliona KM

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-sana ... /190910040
studiorum_tuzlaensis

#8898 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

sime_cipol wrote:Izgradi li ova vlast I transverzalu i spoje Vogoscu, vladat će KS narednih 10 godina.
U tih 10 nek naprave i gradski AP, vladat će još 10.
kad bi se tako vlast zadržavala, dosad bismo imali sve to ;)
studiorum_tuzlaensis

#8899 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Haris.ba wrote:To je nikada usvojeni plan. I koji planira ukidanje nekoliko traka pruge. Ko je pitao Federaciju smije li se ukidati pruga? Ne funkcioniše to tako.

Ja ne znam jesam li ja ćorav, ali izgleda da jesam. Na tom planu (mislim da ga je radio TZI), a gledajući trenutno rješenje sa stubovima, čitava trasa postojeće pruge se ukida i izmještaju 2 trake tamo gdje nema pruge (udesno), ko misli da je to realno - nek i dalje misli. Samo treba pogledati čija je to zemlja, može li pruga se izmjestiti "udesno".

Jedina šansa je bila da gdje se sada pravi zid koji će držati nasip stave stubovi (uz trasu pruge) i ostavi trasa za put.
Realno, i ne treba više od 2 kolosijeka (ne trake) pruge. Max. dva putnička kolosijeka su i planirana i mogu opslužiti Centar Sarajeva u kojem nećeš nikad doživjeti preko 200 000 stanovnika uključujući migracije i turiste. Ostali kolosijeci su industrijski i birvaktile dok je šibao Vaso MIskin i ostali gianti, a industijske osim velepekare i Penny-ja danas niko i ne koristi. Sve terminale izbaciti iz grada, ostaviti industrijsku prugu do Alipašinog mosta i dva kolosijeka do Željezničke stanice.

Povezati Vogošću u dalekoj budućnosti prugom i napraviti krug i to je to.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 10/09/2019 11:57, edited 1 time in total.
tec

#8900 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tec »

Haris.ba wrote:To je nikada usvojeni plan. I koji planira ukidanje nekoliko traka pruge. Ko je pitao Federaciju smije li se ukidati pruga? Ne funkcioniše to tako.

I ptice već znaju da se radi sve da bi se ukinula prugu ili gradski autoput ili obadvoje. Po videu se vidi jasno, a na to dodaj da su legalizirani objekti bespravno izgrađeni na zemlji u vlasništvu željeznica onda više ne postoji tajni o situaciji na terenu.
Post Reply