Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
weredsf

#8876 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

lerdi wrote:Kompletan plan sadrži preko 300 stranica teksta. ;)
Nauka je primjenjena logika :D :D
brzica

#8877 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by brzica »

Nije kritika, ne mogu kritizirati jer još nema cijelog programa, samo iznosim zapažanje...
učinilo mi se da ima malo većih rupa i u ovako kratkom tekstu, pa ako ima netko da
pojasni ili demantira...

1. Nije moguće narediti javnim poduzećima da rade samo sa domaćim bankama
(past će to na sudu, konkurencijskom vijeći ili sl.), a da se ne izazove odgovor
EU, povlačenje kapitala od strane banaka sa stranim vlasništvom...
2. Javna poduzeća ne mogu biti ravnopravna na tržištu, to je barem svima jasno.
Mogla biti uz neke izmjene zakona, recimo izuzeća iz zakona o javnim nabavkama
za što je potrebna suglasnost na državnoj razini te iznimno poštena uprava poduzeća
koja bi bila izuzeta, morale bi se desiti promjene kolektivnih ugovora što bi izazvalo
ogroman otpor i sl...i da DF želi povući reformske rezove, i zbog dobrobiti društva
izgubiti sljedeće izbore, gdje će naći još jedan politički subjekt koji je isto spreman...
3. Kako objasniti članovima stranke da su ljudi koji dolaze izvan stranke bolji od
njih, i da su bolji izbor za NO, UO, direktorske pozicije i sl...to se kosi sa logikom
rada i svrhom postojanja političkih stranaka, te bi odmah značilo potrese, i masovne
izlaske iz stranke...
4. Ruralni razvoj i turizam...ovo je sve objašnjeno na način "trebalo bi, bilo bi
dobro" i sl...čini mi se da se moglo i ovdje nešto kokretnije pojasniti, npr. kako
se planira natjerati sve subjekte da prijavljuju goste i sl...
HM 2011

#8878 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Pregledao sažetak - osnovni komentar je:

Svaki razvoj traži ulaganje novčanih sredstava - to ujedno znači nova zaduženja za nove projekte.

Sekundarno pitanje je Provođenje penzione reforme - koja se htjeli to mi ili ne - mora provesti - ko će to platiti (100% je opasno provoditi istu uz zaduženja i tu se niko ne smije igrati)....

Debirokratizacija divna stvar - povlači za sobom smanjenje prihoda - treba to dodatno regulisati jer birokratizacija i jeste izmišljena radi dvije stvari : Veća kontrola i povećan prihod.

Prvi korak ka povoljnijem poslovnom ambijentu je stvaranje pravne i institucionalne sigurnosti učesnicima u privredi.

Ovo je menadžerski i tehnokratski lahko provesti, i na terenu brzo i efikasno može dati rezultate - primjer FINA - Hrvatska....

http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1490
HM 2011

#8879 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Mostarska fronta:

"Smiješno je da neko traži uvid u nešto što je intelektualno i autorsko vlasništvo više osoba ili jedne stranke, pa šta sad treba pokazat ga vama da ga kopirate i predstavite kao program svoje stranke.De ljudi malo ohladite s tim krkanskim, malograđanskim manirima."

28:27 sekunda na videu.......

Nije fronta niti pogledala video.....

tačka 2:

intelektualno i autorsko vlasništvo više osoba ili jedne stranke treba pokazati svima i dati na čitanje, a ako je ikome stalo do društvenih promjena trebalo bi biti svima drago da bilo ko i kopira taj program......

Međutim - sa stavom Mostarske fronte - ja ja ja i opet ja i samo ja - pokazuju se prefinjeni maniri - koji za rezultat nemaju famozno "apsolutno" nikakvu promjenu, jer samo fontovci znaju kako promjeniti stvatri i niko više na ovoj planeti....

i još čovjek fino napomenu krkanske i malograđanske manire....
HM 2011

#8880 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Mostarska Fronta wrote:
HM 2011 wrote:
shiljak wrote:Demokratska fronta predstavila svoje viđenje ekonomskog oporavka i razvoja BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/demokrat ... /140405028

PUNO PRIČAJU A NIŠTA NE RADE :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Nekakvih 50 stručnih ljudi našao i radili čitavu godinu dana :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

https://www.facebook.com/Demokratska.fronta.BiH/
Image

Ja neću pričati puno pričaju - nego ću pitati - gdje je razultat rada:

gdje pronaći program koji će biti ponuđen svima, na argumentovanu kritiku, raspravu i slično ???????

traži se uvid u program zvani VIzija 14-22.
Smiješno je da neko traži uvid u nešto što je intelektualno i autorsko vlasništvo više osoba ili jedne stranke, pa šta sad treba pokazat ga vama da ga kopirate i predstavite kao program svoje stranke.De ljudi malo ohladite s tim krkanskim, malograđanskim manirima.
28:27 sekunda na videu.......

Nije fronta niti pogledala video.....

tačka 2:

intelektualno i autorsko vlasništvo više osoba ili jedne stranke treba pokazati svima i dati na čitanje, a ako je ikome stalo do društvenih promjena trebalo bi biti svima drago da bilo ko i kopira taj program......

Međutim - sa stavom Mostarske fronte - ja ja ja i opet ja i samo ja - pokazuju se prefinjeni maniri - koji za rezultat nemaju famozno "apsolutno" nikakvu promjenu, jer samo fontovci znaju kako promjeniti stvatri i niko više na ovoj planeti....

i još čovjek fino napomenu krkanske i malograđanske manire....
brzica

#8881 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by brzica »

Ima li možda netko iz DF-a...neki komentar, pojašnjenje...
brzica wrote:Nije kritika, ne mogu kritizirati jer još nema cijelog programa, samo iznosim zapažanje...
učinilo mi se da ima malo većih rupa i u ovako kratkom tekstu, pa ako ima netko da
pojasni ili demantira...

(past će to na sudu, konkurencijskom vijeći ili sl.), a da se ne izazove odgovor
za što je potrebna suglasnost na državnoj razini te iznimno poštena uprava poduzeća
koja bi bila izuzeta, morale bi se desiti promjene kolektivnih ugovora što bi izazvalo
ogroman otpor i sl...i da DF želi povući reformske rezove, i zbog dobrobiti društva
izgubiti sljedeće izbore, gdje će naći još jedan politički subjekt koji je isto spreman...
3. Kako objasniti članovima stranke da su ljudi koji dolaze izvan stranke bolji od
njih, i da su bolji izbor za NO, UO, direktorske pozicije i sl...to se kosi sa logikom
rada i svrhom postojanja političkih stranaka, te bi odmah značilo potrese, i masovne
izlaske iz stranke...
4. Ruralni razvoj i turizam...ovo je sve objašnjeno na način "trebalo bi, bilo bi
dobro" i sl...čini mi se da se moglo i ovdje nešto kokretnije pojasniti, npr. kako
HM 2011

#8882 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Mostarska Fronta wrote:
HM 2011 wrote: intelektualno i autorsko vlasništvo više osoba ili jedne stranke treba pokazati svima i dati na čitanje, a ako je ikome stalo do društvenih promjena trebalo bi biti svima drago da bilo ko i kopira taj program......
Odlično dakle želiš u ime svoje stranke uzeti nečiji program i predstaviti ga kao svoj(PLAGIJAT), koje dubokoumno razmišljanje i brezobrazluk.

28:27 ti je ovo http://mostarskafronta.info/index.php?t ... 14-22.168/ pa ako imaš sugestije predloge i slično objavi a ne šuplje sujetne priče šarat okolo.Dolazi vam polako kraj i najviše se toga bojite, jer ste čvrsto vezani za fotelje i funkcije ne radeći ništa sem demagogije u svim sferama života, narodu niste ponudili ništa i nikad iz vaših usta neće ni izaći ništa dobro jer vi ne znate komunicirat sem ako to nije oblajavanje drugog u cilju uzdizanja propale ideologije i politike.

Za kraj ti opet kažem malograđanštinu i krkanluk ostavi za partijskih sastanaka i svojih ukućana.

ja objavio pitanja i komentare..... prije ovog posta...

prozivanje za malogradjanstinu i krkanluk mene partije i moje porodice govori mnogo o tebi....

ne daj boze da neko nesto procita iz plana mogao bi ne daj boze pokusati primjeniti ako u planu uopste ima bilo sta pametno.....

a gledajuci agresivne komentare prema meni koji trazim da procitam taj "plan" vjerovati je da se autori sve do jednog stide istog... ne postoji drugi razlog...

malogradjanstina i krkanluk = ko me optuzi...

"Dolazi vam polako kraj i najviše se toga bojite, jer ste čvrsto vezani za fotelje i funkcije ne radeći ništa sem demagogije u svim sferama života, narodu niste ponudili ništa i nikad iz vaših usta neće ni izaći ništa dobro jer vi ne znate komunicirat sem ako to nije oblajavanje drugog u cilju uzdizanja propale ideologije i politike."

jel ovo govoris o sebi ?
HM 2011

#8883 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

brzica wrote:Nije kritika, ne mogu kritizirati jer još nema cijelog programa, samo iznosim zapažanje...
pojasni ili demantira...

izlaske iz stranke...

1. pod jedan moguće je - i nije nedozvoljeno - većinski vlasnik kompanije odlučuje koja će banka pružati bankarske usluge - ako troškovi uslulge prelaze 6000 KM na godišnjem nivou - podložni su propisivanju poziva za dostavljanje ponuda prema Zakonu o javnim nabavkama - ako ne bukvalno direktno biraju s kim će poslovati..... I banka je u tom slučaju servis.....

Problemi koji nastaju su druge kategorije:
1. Pregovaračka pozicija sa bankama koje nisu u većinskom državnom kapitalu opada,
2. Depozit tih banAka-banki opada, pa možda dođe do malog rasta kamatne stope na kredite...

Za ostalo nemam komentara....
HM 2011

#8884 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Usput - ne znam jel prvokacija ili šta - ali evo vijest o DF-u....

http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M55f2f060825.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belmu Došlić i Demokratsku frontu BH Telecom i Arena Sport vode na utakmicu Lige prvaka

Nagradna igra je bila organizovana za gledaoce kanala Premijer liga On demand na MojojTV i MojojTV Biz

Svi korisnici koji su gledali utakmicu četvrtfinala Kupa BiH: FK Sarajevo - FK Željezničar, 26.03.2014. na Mojoj TV i MojojTV Biz, na kanalu Premijer liga On demand, bili su direktni učesnici u nagradnoj igri.

Dva najsretnija korisnika Belma Došlić i Demokratska fronta osvojili su ulaznice za četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka Borussia Dortmund - Real Madrid, koja se igra 08.04.2014. godine na stadionu u Dortmundu.

Čestitamo!

BH Telecom

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premijer liga on Demand se gleda na teret članarine.....

Pa ti plati članarinu.... i Pošalji ekipu u Dortmund.....

"Dolazi vam polako kraj i najviše se toga bojite, jer ste čvrsto vezani za fotelje i funkcije ne radeći ništa sem demagogije u svim sferama života, narodu niste ponudili ništa i nikad iz vaših usta neće ni izaći ništa dobro jer vi ne znate komunicirat sem ako to nije oblajavanje drugog u cilju uzdizanja propale ideologije i politike."

Jel vode sve članove koji plaćaju članarinu ili samo onog koji je kliknuo na TV on Demand ?
oakville

#8885 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by oakville »

HM 2011 wrote:Pregledao sažetak - osnovni komentar je:

Svaki razvoj traži ulaganje novčanih sredstava - to ujedno znači nova zaduženja za nove projekte.

Sekundarno pitanje je Provođenje penzione reforme - koja se htjeli to mi ili ne - mora provesti - ko će to platiti (100% je opasno provoditi istu uz zaduženja i tu se niko ne smije igrati)....

Debirokratizacija divna stvar - povlači za sobom smanjenje prihoda - treba to dodatno regulisati jer birokratizacija i jeste izmišljena radi dvije stvari : Veća kontrola i povećan prihod.

Prvi korak ka povoljnijem poslovnom ambijentu je stvaranje pravne i institucionalne sigurnosti učesnicima u privredi.

Ovo je menadžerski i tehnokratski lahko provesti, i na terenu brzo i efikasno može dati rezultate - primjer FINA - Hrvatska....

http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1490

Samo ovo su postavili kao uslov? :-D :-D U tom slučaju trebat će im 333 četvorogodišnja mandata da to provedu u djelo, pod pretpostavkom da oko zgrada OHR i EU na Vrbanji i Skenderiji stoje Čečeni i ne daju izaći nikome, plus prekinu komunikacije, a da je kompletan okoliš u rasponu Vječna vatra - Marindvor blokiran narednih 10 godina uz zabranu govora svim "parlamentarcima" i poželjno privremeno gašenje svih medija :D Upalilo je u Ruandi, pa možda su dobili inspiraciju.
MuaDib

#8886 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MuaDib »

Image
almir90

#8887 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by almir90 »

Moje mišljenje, sad možda sam u krivu, al' eto demokratija je, pa da napišem. :D

Zar za ekonomska pitanja, ne bi bilo bolje naći osobe koje su zapravo stekle nešto u životu svojim ekonomisanjem, ima firmi i vlasnika koje ne iskorištavaju svoje radnike, rade regularno i ostvaruju profit. Da li bi bilo koristi da takvi učestvuju u razvitku ekonomskog plana, ili osobe koje su bile na nekim direktorskim funkcijama koje su radile svoj posao, trudili se, pa otpali zarad nekog drugog?

Danas svako pametuje o ekonomiji, šta treba i kako, mogu i ja, može bilo ko, bez ikakvog pokrića djelima te svoje priče. Šta ja mogu pametovati o ekonomisanju, kad ja privatno nisam ništa ostvario. Niti ima pravo onaj koji svijesno radi svojih interesa iskorištava radnike. Al' vjerujem da se može naći i korisnih ljudi po tom pitanju.
MuaDib

#8888 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MuaDib »

almir90 wrote:Moje mišljenje, sad možda sam u krivu, al' eto demokratija je, pa da napišem. :D

Zar za ekonomska pitanja, ne bi bilo bolje naći osobe koje su zapravo stekle nešto u životu svojim ekonomisanjem, ima firmi i vlasnika koje ne iskorištavaju svoje radnike, rade regularno i ostvaruju profit. Da li bi bilo koristi da takvi učestvuju u razvitku ekonomskog plana, ili osobe koje su bile na nekim direktorskim funkcijama koje su radile svoj posao, trudili se, pa otpali zarad nekog drugog?

Danas svako pametuje o ekonomiji, šta treba i kako, mogu i ja, može bilo ko, bez ikakvog pokrića djelima te svoje priče. Šta ja mogu pametovati o ekonomisanju, kad ja privatno nisam ništa ostvario. Niti ima pravo onaj koji svijesno radi svojih interesa iskorištava radnike. Al' vjerujem da se može naći i korisnih ljudi po tom pitanju.
Veliki broj savjesnih poslodavaca i osoba iz realnog ekonomskog sektora učestvuje u razvoju ekonomskog programa DF-a, amo ne žele da se eksponiraju. Ovo do sada objavljeno je samo nacrt programa, koji je koncipiran da bude meta za konstruktivne kritike, kako bi se došlo do štzo kvalitetnijeg programa.
Hafis

#8889 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Eh, kako li naš Želja takoreći preko noći okupi te ''savjesne poslodavce i osobe iz realnog ekonomskog sektora'', koji su usput i toliko samozatajni da se ne žele ni eksponirati. Zar ima takvih ljudi u ovoj državi?
Nego, nebitno je sad tko su i što su i što rade (ako stvarno rade - da ne bude kao i onaj SDP-ov program koji je pravilo 100 000 ljudi 4 godine p smo vidjeli kako izgleda u praksi).
Jedno me čudi, što je to do sada sprječavalo našeg Željka tijekom prethodnih 7 godina dok je besposleno češkao jaja u zgradi predsjedništva da isto tako, makar na ideološkoj matrici okupi ove nestranačke samozatajne stručnjake i sklepaju kakav program i gratis ponude javnosti.....kao znak brige i opravdavanja onolikih glasova.
Ili se ovoga ipak dosjetio tek kad je dogorjelo do nokata, i kada je došlo takvo vrijeme da se i on (ovaj put sam) konačno treba pobrinuti o svojoj guzici, pa ćemo za početak ponuditi ekonomski program umjesto nekadašnjeg lupanja po prstima...
što bi rekli u Bahreinu: besposlen pop i jariće krsti.
Corto Maltese

#8890 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

MuaDib wrote:Veliki broj savjesnih poslodavaca i osoba iz realnog ekonomskog sektora učestvuje u razvoju ekonomskog programa DF-a, amo ne žele da se eksponiraju. Ovo do sada objavljeno je samo nacrt programa, koji je koncipiran da bude meta za konstruktivne kritike, kako bi se došlo do štzo kvalitetnijeg programa.
Besime ti, reci nam jesu l' to oni što rade i dok mi spavamo?
pemanapemani

#8891 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:Eh, kako li naš Želja takoreći preko noći okupi te ''savjesne poslodavce i osobe iz realnog ekonomskog sektora'', koji su usput i toliko samozatajni da se ne žele ni eksponirati. Zar ima takvih ljudi u ovoj državi?
Nego, nebitno je sad tko su i što su i što rade (ako stvarno rade - da ne bude kao i onaj SDP-ov program koji je pravilo 100 000 ljudi 4 godine p smo vidjeli kako izgleda u praksi).
Jedno me čudi, što je to do sada sprječavalo našeg Željka tijekom prethodnih 7 godina dok je besposleno češkao jaja u zgradi predsjedništva da isto tako, makar na ideološkoj matrici okupi ove nestranačke samozatajne stručnjake i sklepaju kakav program i gratis ponude javnosti.....kao znak brige i opravdavanja onolikih glasova.
Ili se ovoga ipak dosjetio tek kad je dogorjelo do nokata, i kada je došlo takvo vrijeme da se i on (ovaj put sam) konačno treba pobrinuti o svojoj guzici, pa ćemo za početak ponuditi ekonomski program umjesto nekadašnjeg lupanja po prstima...
što bi rekli u Bahreinu: besposlen pop i jariće krsti.
Pojedinci godinama Komšića predstavljaju kao osobu sa posebnim potrebama sa IQ od 40 do 60. Čovjeka koji zna samo kao mutav ponavljati "po prstima, po prstima". :-)
Ovakav razvoj situacije je očito zabezeknuo mnoge, pa se sada ekonomski program DF-a podastire kao pandan onome "po prstima".
Sad, treba smisliti kako sve logički uobličiti i spojiti "mutavca" Komšića, kojemu je najveći uspjeh verbalna prijetnja fašisti Koštunici, i solidni pokušaj planiranja ekonomskog oporavka.
Ne sumnjam da ćeš kao vrhunski sveučilištarac to razraditi do u detalj.
Hafis

#8892 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

pemanapemani wrote:
Pojedinci godinama Komšića predstavljaju kao osobu sa posebnim potrebama sa IQ od 40 do 60. Čovjeka koji zna samo kao mutav ponavljati "po prstima, po prstima". :-)
Ovakav razvoj situacije je očito zabezeknuo mnoge, pa se sada ekonomski program DF-a podastire kao pandan onome "po prstima".
Sad, treba smisliti kako sve logički uobličiti i spojiti "mutavca" Komšića, kojemu je najveći uspjeh verbalna prijetnja fašisti Koštunici, i solidni pokušaj planiranja ekonomskog oporavka.
Znači tebi je nbjegov krajnji domen to što će mu nekoliko, hajdemo reći ''jačih'' ekonomista sklepati nekakav program. I kada ga napokon sklepaju (na papiru i u teškoj teoriji hvala bogu) Komšo je znači razuvjerio sve one koji su sumnjali u njegov IQ.
Znači nakon više od 10-15 godina bavljenja visokom politikom (jebeš takvog čovjeka kojeg su šoferi k'o vreću krompira vozali državnim autima 15 godina) konačno se sjetio da sklepa (da mu sklepaju) nekakav ekonomski program, u koji se inače razumije ''k'o kenjac u kantar''.
Pa ja sam također svjedok nedavnog prokjekta SDP-a i 5 politika. Pa ono ne bi smislili Emerik Blum i Moša Pijade zajedno s Edvardom Kardeljom za 30 godina. I šta bi? Negdje valjda neka mala greškica u samom sustavu...a inače teorijski provodiv.
Kuku državi u kojoj se izanđali i ofucani populistički kadrovi nakon upornog i sistematskog 15-togodišnjeg sisanja njenih jasli sjete da joj i ''osmisle'' oporavak iz krize i povuku je naprijed.
pemanapemani

#8893 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:
pemanapemani wrote:
Znači tebi je nbjegov krajnji domen to što će mu nekoliko, hajdemo reći ''jačih'' ekonomista sklepati nekakav program. I kada ga napokon sklepaju (na papiru i u teškoj teoriji hvala bogu) Komšo je znači razuvjerio sve one koji su sumnjali u njegov IQ.
Znači nakon više od 10-15 godina bavljenja visokom politikom (jebeš takvog čovjeka kojeg su šoferi k'o vreću krompira vozali državnim autima 15 godina) konačno se sjetio da sklepa (da mu sklepaju) nekakav ekonomski program, u koji se inače razumije ''k'o kenjac u kantar''.
Pa ja sam također svjedok nedavnog prokjekta SDP-a i 5 politika. Pa ono ne bi smislili Emerik Blum i Moša Pijade zajedno s Edvardom Kardeljom za 30 godina. I šta bi? Negdje valjda neka mala greškica u samom sustavu...a inače teorijski provodiv.
Kuku državi u kojoj se izanđali i ofucani populistički kadrovi nakon upornog i sistematskog 15-togodišnjeg sisanja njenih jasli sjete da joj i ''osmisle'' oporavak iz krize i povuku je naprijed.
Komšić je bio u SDP-u i sudjelovao u provođenju politike te stranke. Svih tih godina je bio u poziciji da sluša Vođu vjerujući da će jednom doći vrijeme da se sve zamišljeno ispuni.
Jebi ga, SDP je slagao i sistemski sjebao 300 000 ljudi. U toj cifri je i Komšić, moja mama, profesor Asim Mujkić, fra Petar Jeleč, Damir iz trgovine, na kraju krajeva i moja malenkost. Svi smo zatvarali oči pred aferom reket, Lagumdžijinim bolesnim egoizmom, Mićkom, malverzacijama u općinama, itd., vjerujući da će ipak biti samo, ali samo malo bolje kada oni budu jedan točak u vlasti. Dobili smo to što smo dobili, najgoru vlast od kraja agresije na BiH.
Komšić je mogao osigurati doživotno mjesto u parlamentu ili ambasadorskoj mreži mantrajući o patriotizmu iz prostorija SDP-a. On je to odbio i napravio to što je napravio.

To je moj ugao/kut gledanja. Ti ga naravno smatraš maloumnim i manje vrijednim ili pokušajem majorizacije hrvatskog naroda.

Ti nikad nećeš priznati vlastite greške i greške HDZ-a. Odnosno, reći ćeš da su kao lopovi, ali i stameni kamen svekolikog hrvatstva u BiH. Taj stameni i legitimni stub hrvatstva je učinio ono što nikome u povijesti nije uspjelo, raseliti skoro pola katoličkog življa iz BiH za manje od desetljeća. Aferim zaštitnici.
drug_profi

#8894 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Ne znam hoce li se ista ispuniti i ko je napisao.
Znam samo da mi niko drugi ne nudi nista slicno. Sve se svodi na "ukidanje", "entitet" i "referendum".
To se ne jede, jbg.
Hafis

#8895 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

pemanapemani wrote:
Ti nikad nećeš priznati vlastite greške i greške HDZ-a. Odnosno, reći ćeš da su kao lopovi, ali i stameni kamen svekolikog hrvatstva u BiH. Taj stameni i legitimni stub hrvatstva je učinio ono što nikome u povijesti nije uspjelo, raseliti skoro pola katoličkog življa iz BiH za manje od desetljeća. Aferim zaštitnici.
Ne možemo na taj način voditi raspravu. ja niti jednim slovom niti jednom riječju nisam istakao primjer HDZ-a kao progresivne stranke, kako na ovoj temi tako i na forumu. Jedno je ono u čemu se slažem s HDZ-om, to je isključivo pitanje rješavanja S-F, to jest način na koji je gotovo u zadnji tren, u 5 do 12h ipak uspio spriječiti i definitivno ozakonjenje jedne doista paradoksalne situacije o kjojoj smo toliko mnogo ovdje pisali. Tako da je i moj stav po pitanju Komšića kao paradigme te situacije u tom pogledu nedvomislen.
Međutim da se vratim temi. Znači ja ne tvrdim na je netko iz drugih stranaka (ne znam - bilo HDZ, bilo tko drugi) nešto posebno ili vrijedan osvrta, samo ovdje tvrdim da je Komšić u stvari ogledan primjer nemoći i dugoročnog neuspjeha ovog društva. Isticati kao pozitivan primjer čovjeka kojega su godinama vodali i pokazivali kao mečku po cirkusu, i koji se pored činjenice da je mogao još ''s mirom uzimati kakvu takvu plaću'' ipak usudio dignuti glas i reći dosta.
Hajdemo malo logike: Zašto je taj čovjek šutio tolike godine i izigravao maskotu. Normalno, godila mu je popularnost koju je oko njega stvorio veliki meštar, pažnja i ekstaza naivčina koji su padali na te fore, pa vozači, tjelohranitelji, putovanja, odijela, skijanje, folovi...nije lako..a još pristojna lova u padže..kud ćeš bolje.
I sad ti hoćeš mene uvjeriti da se taj manje-više poluprosječni lik, poslije 15 godina doslovce ležanja i uživanja svih mogućih beneficija koje ovo jadno društvo može pružiti nekom čovjeku - konačno dozvao pameti, shvatio je da je okružen pokvarenjacima (koji su ga usput i stvorili,) i vjerojatno osjetivši neki unutarnji poziv u sebi, možda i mantru, konačno ozbiljno odlučio pomoći ovom narodu.
Nekako mi filmski zvuči.
Mislim da se radi o refleksu političara koji je osjetio da gubi tlo u svojoj stranci, (koja ionako ima veoma zamršene unutarnje odnose) i na vrijeme odlučio povući svoj potez, jer zna da nema što izgubiti.
Da je ostao u SDP i dan danas kakva bi mu bila politička sudbina? Poslije osam godina ''predsjednikovanja'' otići u oporbu i hrvati se s onim brojnim apartičicima za mjesto pored šefa? Stvarno ne ide, ali koliko vidim i oni ga ne bi fermali za suhu šljivu.
Čak bi se mogle povući i neke paralele s osobom Harisa Silajdžića, čija je stranka završila kao i sve stranke jednog lica, Što neće zaobići ni DF.

Znači,svjedoci smo preobrazbe ljutog patriote, lomitelja prstiju, njihovog a našega' Željka'' i ''predsjednika svih građana BiH u trokutu Sa-Ze-Tz'' u ekonomskog vizionara, čovjeka okrenutog budućnosti s jasnim programom ozdravljenja, koji vrlo dobro zna što je potrebno ovom društvu.

E moj kume, teško je tu svu bandu najesti.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8896 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

Nekoga ko se predstavlja europejcem i intelektuacem, a parelelno napiše kako u Stocu "Bošnjačkoj djeci predaju čistokrvni Bošnjaci" nešto baš niikako ne mogu uzeti za ozbiljno, ni za općenito diskusiju. Na stranu što ne zna da je prof. Boris Tihi najveći stručnjak za marketing valjda poslije Pavleka u regiji, a ne samo u BIH.
Iako, kreće DF izgleda (kojima zaista želim da dobro prođu na izborima) sa ozbiljnom kampanjom Kukuća za člana predsjedništva, tako da ćemo imati vrelo ljeto. I koliko god ne želim nekog Ivu Miru Jovića ili Nikolu Lovrinovića u predsjedništvu, ne želim ni nove tenzije oko člana predsjedništva.
pemanapemani

#8897 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:
pemanapemani wrote:
Ne možemo na taj način voditi raspravu. ja niti jednim slovom niti jednom riječju nisam istakao primjer HDZ-a kao progresivne stranke, kako na ovoj temi tako i na forumu. Jedno je ono u čemu se slažem s HDZ-om, to je isključivo pitanje rješavanja S-F, to jest način na koji je gotovo u zadnji tren, u 5 do 12h ipak uspio spriječiti i definitivno ozakonjenje jedne doista paradoksalne situacije o kjojoj smo toliko mnogo ovdje pisali. Tako da je i moj stav po pitanju Komšića kao paradigme te situacije u tom pogledu nedvomislen.
Međutim da se vratim temi. Znači ja ne tvrdim na je netko iz drugih stranaka (ne znam - bilo HDZ, bilo tko drugi) nešto posebno ili vrijedan osvrta, samo ovdje tvrdim da je Komšić u stvari ogledan primjer nemoći i dugoročnog neuspjeha ovog društva. Isticati kao pozitivan primjer čovjeka kojega su godinama vodali i pokazivali kao mečku po cirkusu, i koji se pored činjenice da je mogao još ''s mirom uzimati kakvu takvu plaću'' ipak usudio dignuti glas i reći dosta.
Hajdemo malo logike: Zašto je taj čovjek šutio tolike godine i izigravao maskotu. Normalno, godila mu je popularnost koju je oko njega stvorio veliki meštar, pažnja i ekstaza naivčina koji su padali na te fore, pa vozači, tjelohranitelji, putovanja, odijela, skijanje, folovi...nije lako..a još pristojna lova u padže..kud ćeš bolje.
I sad ti hoćeš mene uvjeriti da se taj manje-više poluprosječni lik, poslije 15 godina doslovce ležanja i uživanja svih mogućih beneficija koje ovo jadno društvo može pružiti nekom čovjeku - konačno dozvao pameti, shvatio je da je okružen pokvarenjacima (koji su ga usput i stvorili,) i vjerojatno osjetivši neki unutarnji poziv u sebi, možda i mantru, konačno ozbiljno odlučio pomoći ovom narodu.
Nekako mi filmski zvuči.
Mislim da se radi o refleksu političara koji je osjetio da gubi tlo u svojoj stranci, (koja ionako ima veoma zamršene unutarnje odnose) i na vrijeme odlučio povući svoj potez, jer zna da nema što izgubiti.
Da je ostao u SDP i dan danas kakva bi mu bila politička sudbina? Poslije osam godina ''predsjednikovanja'' otići u oporbu i hrvati se s onim brojnim apartičicima za mjesto pored šefa? Stvarno ne ide, ali koliko vidim i oni ga ne bi fermali za suhu šljivu.
Čak bi se mogle povući i neke paralele s osobom Harisa Silajdžića, čija je stranka završila kao i sve stranke jednog lica, Što neće zaobići ni DF.

Znači,svjedoci smo preobrazbe ljutog patriote, lomitelja prstiju, njihovog a našega' Željka'' i ''predsjednika svih građana BiH u trokutu Sa-Ze-Tz'' u ekonomskog vizionara, čovjeka okrenutog budućnosti s jasnim programom ozdravljenja, koji vrlo dobro zna što je potrebno ovom društvu.

E moj kume, teško je tu svu bandu najesti.
Ti se sa HDZ-om slažeš da bi ovu državu trebalo razjebati, pa makar i bilo kakvim etničkim razgraničenjima. Rijetko se u svojim postovima osvrćeš na stanje Hrvata u RS-u, jer je to gotova stvar, riješena "humanim preseljenjem naroda", genijalnim izumom oca domovine Tuđmana. Iako o mrtvima sve najbolje, njemu od srca želim da se vječno pati.

Sada da se vratimo na temu.
Uzmimo da je Komšić jednako nesposoban kao ostali političari, jer niko nije pokazao niti pokušaj sposobnosti, čast vrlo rijetkim izuzetcima koji su se u određenim trenutcima, ili vremenskim intervalima, pokazali sposobni.
Znači, jednako nesposoban kao ostali u ponudi, ali bar koliko toliko pošten.

Navedeno je najgora solucija i opet je bolja od postojeće. Svaki dodatni vrijedan i stručan čovjek u DF-u može biti samo dodatni plus.

Ti mi sad daj argumente koji će potkrijepiti da su ostali političari na BiH političkoj sceni sposobniji od Komšića, ili daj dokaze ili nagađanja iz kuloara o njegovom kriminalu?

Svedi to na još banalniju stvar, biraš između čovjeka koji mijenja tok rijeke Radobolje za svoje potrebe (Čović) i čovjeka koji ima stan u neboderu.

To je jednostavno sistem logike i dugogodišnjeg iskustva, jer ponuda je jednostavno takva.
Prpa.ba

#8898 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Prpa.ba »

Sta kazu gazde iz NDI-ja, hoce li DF usmjeriti u istom pravcu kao i SDP birvaktile? :lol:
Hafis

#8899 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

"pemanapemani"
Ti se sa HDZ-om slažeš da bi ovu državu trebalo razjebati, pa makar i bilo kakvim etničkim razgraničenjima. Rijetko se u svojim postovima osvrćeš na stanje Hrvata u RS-u, jer je to gotova stvar, riješena "humanim preseljenjem naroda"
Ne vidim apsolutno nikakvu povezanost s ovom temom.
Uostalom kao što rekoh jednom davno ovdje: čim mi netko iz čista mira i u potpunosti nevezano s temom spomene Posavinu ili Hrvate u RS, znam koliko je sati.
Ustalom, koliko je puta taj tvoj ŽK obišao svoje ''sunarodnjake'' Hrvate - povratnike u RS-u. Ima li on uopće pojma o njima...gdje su, što su, što rade, kako žive. Je li ikada ishodio bilo kakvu pomoć za obnovu, ili neku malu školicu, je li ih ikada igdje spomenuo? Iskreno, za 8 godina nije nosa promolio tamo i objektivno govoreći njega ta problematika uopće ne interesira iz jednostavnog razloga - nisu njegova interesna skupina. A s druge strane odgovara i njima također. ŽK baš i nije ''miljenik'' u sredini u kojoj namjeravaju dalje živjeti i graditi budućnost, tako da im njegova ''pomoć'' i nije baš neki prioritet.
Mislim stvarno ti je nevezana priča s temom. Uostalom, odgovorno tvrdim da položaj Srba kao kolektiviteta u federaciji nije ništa bolji od položaja Hrvata u RS, ako ne i gori.
Sada da se vratimo na temu.
Uzmimo da je Komšić jednako nesposoban kao ostali političari, jer niko nije pokazao niti pokušaj sposobnosti, čast vrlo rijetkim izuzetcima koji su se u određenim trenutcima, ili vremenskim intervalima, pokazali sposobni.
Znači, jednako nesposoban kao ostali u ponudi, ali bar koliko toliko pošten.
Sam si odgovorio.
Uzmimo hipotetički: da li bi volio da te operira kako-tako dobar i stručan kirurg, za kojeg se baš i ne može reći da je nesklon primanju mita, ili bi volio da te onako momački otvori jedna poštenjačina, koja baš i nije najvještija skalpelu, to jest - da se uči na tebi.
Komšić je danas prije svega paradigma jedne političke anomalije i mislim da je solidno odigrao tu ulogu i tu se njegov ''politički'' angažman treba završiti.
Smiješno je i pomisliti da se od jednog etnički podobnog lika (političar je ipak malo složenija kvalifikacija) koji je godinama služio isključivo za izigravanje multietničnosti i popunjavanje etničke kvote, pokušava izgraditi jedna nova dimenzija i slika ''poštenjačine'', koji eto živi u neboderu (mogao se nakrasti ali nije) i koji...gle čuda ima čak i ''plan''...koji je opet nekim čudom napravljen baš uoči predizborne kampanje.
Ti mi sad daj argumente koji će potkrijepiti da su ostali političari na BiH političkoj sceni sposobniji od Komšića, ili daj dokaze ili nagađanja iz kuloara o njegovom kriminalu?
Ne raspravljamo o poštenju već o sposobnosti.
Čovjek je realno dospio tu gdje je na način koji svi znamo i koji danas pokušava iskoristiti preostale mrvice ''popularnosti'', koja je opet stečena u sasvim drugim vremenima i na sasvim drugim temama, i iza koje ne stoji apsolutno ništa.

Inače, biti će stvarno interesantno ako ta njegova stranka stvarno odlomi jedan dio SDP-ovog izbornog kolača...i još ako taj dio bude važan pri sklapanju postizbornih koalicija.....a gledajući sarajevsko političko ''šarenilo'' - biti će.
U tom slučaju, ono formiranje federalne vlade i onoliko natezanje s HDZ-ovima nakon izbora 2010. bit će malo dječije veselje u usporedbi s dernekom koja će se dešavati u četverokutu SDA-SDP-SBB-DF
brzica

#8900 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by brzica »

brzica wrote:Ima li možda netko iz DF-a...neki komentar, pojašnjenje...da znam treba li vam
dati glas...ako su glupa pitanja samo recite...
pojasni ili demantira...

izlaske iz stranke...
Post Reply