Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
mijonja
#8851 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa autocesta nece ici ni blizu Jablanice, ako ce praviti tunel Prenj, tako da ta opcija gradnje nije izgledna. Jedino sto su mogli od Tarcina do Bradine i do petlje Konjic napraviti, ali im je valjda sada to preskupo raditi...
-
tec
#8852 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tarčin-Jablanica 46km, vala ja bi se na glavu nasadio ali bi ovo pokrenuo i završio da sam neki faktor kao što nisam. Faktički kada bi ovo dionica bila završena od Sarajeva do Jablanice bi se stizalo za 45 min. lagane vožnje? Neprocjenjivo!
Ovaj most na Svilaju je super vijest. Dakle Hrvati su definitivno odustali od mosta kod Gradiške? A nije ni čudo u ovakvoj političkoj situaciji. Jesam li ja dobro čuo ili nešto fulam da navodno EBRD ili neko iz EU želi finansirati cijeli koridor 5C?
Autocesta ne ide prema Jablanici nego dolinom Konjičke Bijele kroz Prenj prema Mostaru dok petlja Konjic će biti kod Ovčara.
Hrvati nisu odustali od mosta kod Gradiški ali rade istom brzinom kao što su sa njima radili Slovenci. Dodatno oni su predložili da se u prvoj fazi gradi samo jedan most sa dvije trake i dio novog spojnog puta.
- supercali
#8853 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jbt kako ljudi ne citaju
Ja rekoh koja mi je dionica najgora nisam rekao dokle treba ap ici
Nek prave autoput preko foce meni je nagori dio opet tarcin jablanica i to do onog dijela kad se izadje na pravac ptije mosta begic i begovic
Nek prave autoput preko foce meni je nagori dio opet tarcin jablanica i to do onog dijela kad se izadje na pravac ptije mosta begic i begovic
-
kakaljin
#8854 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da se napravi Autoput do Donje Jablanice od Tarcina, za uhar bi bilo, pa taman da se izadje pred Most Begica i Begovica na M17 kod mjesta Donja Jablanica i Glogosnica Most Kod Restorana Kovacevic bi bio spoj na M17, To bi itekako skratilo vrijeme putovanja, a pocnu kopati Prenjsupercali wrote:Jbt kako ljudi ne citaju
- Haris.ba
#8855 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako počnu kopati Prenj, onda nema autoputa oko Jablanice ni oko Mosta Begića i Begovića.
Tu se pravi najveće napuštanje magistralne trase. Na novoj trasi autoputa odrasti će generacije koje neće znati za jablaničko pečenje.
Jer kod Konjica autoput ide oštro lijevo od magistrale i približava joj se tek u Vrapčićima kod Mostara. Ustvari trebao bi joj se najviše približiti negdje oko Blagaja (presjeći je).
Ali to je moguće tek za jedno 10 godina (da sutra krenu planovi ozbiljno). Tako da do tada - još će se vozati kanjonom Neretve od Konjica.
P.S.
Da ponovim. Do izbora 2018. jedino se možemo nadati da završe neku dionicu oko Zenice (kojom se ne može vozati dok se ne završi sve oko Zenice). Te možda završe spoj autoputa sa petlje Vlakovo sa Mostarskim raskršćem. Te će se završiti "privremeni" spoj sa Safeta Zajke u Sarajevu. Mrljaće se nešta u Hercegovini oko Počitelja, te most na Savi. Ali, sumnjam da će biti spremno pred izbore 2018.
Tu se pravi najveće napuštanje magistralne trase. Na novoj trasi autoputa odrasti će generacije koje neće znati za jablaničko pečenje.
Jer kod Konjica autoput ide oštro lijevo od magistrale i približava joj se tek u Vrapčićima kod Mostara. Ustvari trebao bi joj se najviše približiti negdje oko Blagaja (presjeći je).
Ali to je moguće tek za jedno 10 godina (da sutra krenu planovi ozbiljno). Tako da do tada - još će se vozati kanjonom Neretve od Konjica.
P.S.
Da ponovim. Do izbora 2018. jedino se možemo nadati da završe neku dionicu oko Zenice (kojom se ne može vozati dok se ne završi sve oko Zenice). Te možda završe spoj autoputa sa petlje Vlakovo sa Mostarskim raskršćem. Te će se završiti "privremeni" spoj sa Safeta Zajke u Sarajevu. Mrljaće se nešta u Hercegovini oko Počitelja, te most na Savi. Ali, sumnjam da će biti spremno pred izbore 2018.
Last edited by Haris.ba on 14/09/2016 12:11, edited 1 time in total.
- biske
#8856 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
daj nam broj dilera, svega ti.kakaljin wrote:Da se napravi Autoput do Donje Jablanice od Tarcina, za uhar bi bilo, pa taman da se izadje pred Most Begica i Begovica na M17 kod mjesta Donja Jablanica i Glogosnica Most Kod Restorana Kovacevic bi bio spoj na M17, To bi itekako skratilo vrijeme putovanja, a pocnu kopati Prenjsupercali wrote:Jbt kako ljudi ne citaju
fino ti čovjek gore napisa. neće se nikako praviti kroz i oko jablanice JER će se bušiti prenj.

- spree
#8857 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zna li neko kada bi mogao biti taj spoj sa safeta zajke? Ja sam negdje citao da ce se nekako zaobilaznica spojiti sa zagrebackom? Kako je to uopste izvodivo? I eventualno kada bi moglo biti?
Poslano sa mog koristeći Tapatalk
- kritichar
#8858 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bušenje Prenja će biti posebna avantura, prvo što je to potpuno neistraženo i nemoguće je istražiti takav teren, a drugo što se radi o 10 km kroz krš, ima da nađu svakakvih pećina, jezera i rijeka, to treba dati nekoj ozbiljnoj stranoj kompaniji, ovi naši bi tu polomili zube
-
kakaljin
#8859 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Daj plan kuda ce ici tunel kroz prenj, jer sam ja pisao na osnovu onoga sto vidim na navigaciji Osmand na telefonu gdje je ucrtan kompletan autoput kroz BiH-a, pa sam tako i pisao gdje bi mogao izlaz biti prije Prenja.biske wrote:daj nam broj dilera, svega ti.kakaljin wrote:Da se napravi Autoput do Donje Jablanice od Tarcina, za uhar bi bilo, pa taman da se izadje pred Most Begica i Begovica na M17 kod mjesta Donja Jablanica i Glogosnica Most Kod Restorana Kovacevic bi bio spoj na M17, To bi itekako skratilo vrijeme putovanja, a pocnu kopati Prenjsupercali wrote:Jbt kako ljudi ne citaju
fino ti čovjek gore napisa. neće se nikako praviti kroz i oko jablanice JER će se bušiti prenj.
- perfect_guy
#8860 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
okvirno bi trebao biti ovakav pravac pružanjakakaljin wrote: Daj plan kuda ce ici tunel kroz prenj, jer sam ja pisao na osnovu onoga sto vidim na navigaciji Osmand na telefonu gdje je ucrtan kompletan autoput kroz BiH-a, pa sam tako i pisao gdje bi mogao izlaz biti prije Prenja.

-
kakaljin
#8861 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako je ovako , onda sam ja na osnovu pogresne informacije pisao post.perfect_guy wrote:okvirno bi trebao biti ovakav pravac pružanjakakaljin wrote: Daj plan kuda ce ici tunel kroz prenj, jer sam ja pisao na osnovu onoga sto vidim na navigaciji Osmand na telefonu gdje je ucrtan kompletan autoput kroz BiH-a, pa sam tako i pisao gdje bi mogao izlaz biti prije Prenja.
- biske
#8862 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vjerovatno si gledao "staru" trasu, prije nego što je odlučeno da se prenj buši.kakaljin wrote:Ako je ovako , onda sam ja na osnovu pogresne informacije pisao post.perfect_guy wrote:okvirno bi trebao biti ovakav pravac pružanjakakaljin wrote: Daj plan kuda ce ici tunel kroz prenj, jer sam ja pisao na osnovu onoga sto vidim na navigaciji Osmand na telefonu gdje je ucrtan kompletan autoput kroz BiH-a, pa sam tako i pisao gdje bi mogao izlaz biti prije Prenja.
p.s. izvini za onog dilera...
-
The BEN10
#8863 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naročito ako ne putuješ često - za 5 KM urahatiti se barem na toj dionici.drugi profil wrote:Vala je od Tarcina do Sarajeva jedan od najgorih djelova M17. Ogranicenja, kolone, radari, pjesaci, pijanci, padobranci....
Autoput i samo autoput... cini mi se i da je 5 maraka putarina placao bih.
- perfect_guy
#8864 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
po prvoj varijanti petlja konjic bi bila kod oznake e73 kod konjica, a sad kod ovčara, kako je napisano
- Haris.ba
#8865 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Biće "privremeni" spoj malo manje od kilometar od kružnog u Briješću.spree wrote:Zna li neko kada bi mogao biti taj spoj sa safeta zajke? Ja sam negdje citao da ce se nekako zaobilaznica spojiti sa zagrebackom? Kako je to uopste izvodivo? I eventualno kada bi moglo biti?
A ta što će se spojiti sa Zagrebačkom nije autoput. To je gradska prva transferzala u nadležnosti FBiH, a donedavno je bila u nadležnosti kantona. Ta prva transferzala imaće spoj preko petlje sa gradskim "autoputom" ispod Velešića. Ali, to je daleka priča.
Možda da Fahro nije jednom nogom u čuzi - nešta bi i bilo.
- spree
#8866 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala za info [emoji106] . Znas li kad bi mogao biti zavrsen taj privremeni spoj?Haris.ba wrote:Biće "privremeni" spoj malo manje od kilometar od kružnog u Briješću.spree wrote:Zna li neko kada bi mogao biti taj spoj sa safeta zajke? Ja sam negdje citao da ce se nekako zaobilaznica spojiti sa zagrebackom? Kako je to uopste izvodivo? I eventualno kada bi moglo biti?
A ta što će se spojiti sa Zagrebačkom nije autoput. To je gradska prva transferzala u nadležnosti FBiH, a donedavno je bila u nadležnosti kantona. Ta prva transferzala imaće spoj preko petlje sa gradskim "autoputom" ispod Velešića. Ali, to je daleka priča.
- Haris.ba
#8867 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da je pisalo da je godina za izvođenje radova ,a već se radi nekoliko mjeseci. Ima se praviti pergola (nadvožnjak) iznad željezničke pruge, pa onda spajanje sa Safeta Zajke. Do pruge je nasip napravljen.
To je ustvari kraj gradskog autoputa u praksi. Jer sumnjam da će se u slijedećih 10 godina išta više praviti. Jer cilj je sada južna longitudinale, prve, jedanaesta i dvanaesta transferzala, te možda i zaboravljena sjeverna longitudinala, te se neće imati sredstava, ni vremena za gradski autoput.
Haj nek završe barem oko Zenice. Pa stvore preduslove da se dođe do Žepča - pa možda i krene krak za Tuzlu onda. Dosta je Sarajevu i ovo trenutno što se tiče autocesta. Mislim da je red da kanton i federacija nastave ostalo.
To je ustvari kraj gradskog autoputa u praksi. Jer sumnjam da će se u slijedećih 10 godina išta više praviti. Jer cilj je sada južna longitudinale, prve, jedanaesta i dvanaesta transferzala, te možda i zaboravljena sjeverna longitudinala, te se neće imati sredstava, ni vremena za gradski autoput.
Haj nek završe barem oko Zenice. Pa stvore preduslove da se dođe do Žepča - pa možda i krene krak za Tuzlu onda. Dosta je Sarajevu i ovo trenutno što se tiče autocesta. Mislim da je red da kanton i federacija nastave ostalo.
- perfect_guy
#8868 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
usvojili su prenj i to je to. I ono što se zna jeste da je početak tunela u zoni polja bijela i da kod naselja pred mostarom autoput opet dolazi blizu magistraleKvaziExpert wrote:
jel' ovo definitivno odlučeno ovako, ili ima još nešto da se raspravlja? šta je bilo od one žalbe jablaničana, ništa, odjebaus![]()
-
The BEN10
#8869 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
O Bože...
http://ba.n1info.com/a112961/Vijesti/Vi ... ve-ce.htmlPrisutnima se obratio i ministar Jusko koji je koridor Vc nazvao "koridorom ve ce".
-
probook
#8870 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne moze autoput ici cik cak kako ni povezao svako naselje, zna se kako se autoput pravi. E sada sto je tu bio jak jagnjeći lobi to je druga stvar, ali hvala Bogu dozvali su se pameti i napravili plan trase mimo Jablanice.perfect_guy wrote:usvojili su prenj i to je to. I ono što se zna jeste da je početak tunela u zoni polja bijela i da kod naselja pred mostarom autoput opet dolazi blizu magistraleKvaziExpert wrote:
jel' ovo definitivno odlučeno ovako, ili ima još nešto da se raspravlja? šta je bilo od one žalbe jablaničana, ništa, odjebaus![]()
-
prog321
#8871 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ide cik cak prema Sarajevu 
- ultima_palabra
#8872 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ide zato što je se pratila trasa magistrale. Ovdje to nema smisla.
-
prog321
#8873 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima magistrala i prema Jablanici.
Da si islo direktno iz Zenice u Jablanicu ustedile bi se stotine miliona KM

Da si islo direktno iz Zenice u Jablanicu ustedile bi se stotine miliona KM

- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#8874 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
u vezi ovih brzih cesta...prog321 wrote:Ima magistrala i prema Jablanici.![]()
Da si islo direktno iz Zenice u Jablanicu ustedile bi se stotine miliona KM![]()
zar za krajinu tj. usk ne bi bilo bolje praviti brzu cestu prema prijedoru?
autoput u rs'u se pravi od doboja preko prnjavora do banja luke. koliko sam ja negdje procito treba da se nastavi do prijedora.
tako bi iz bihaca puno brze stigli u sve vece gradove u bih osim mostara
b1 do travnika i b3 do granice ce se sigurno praviti.
b2 je bacanje para jer je put i sada dobar a prometa ima samo zimi kad dalmatinci dolaze na skijanje na kupres i vlasic.
b4 nazalost sluzi samo za predizbornu kampanju u bpk ... ko poznaje ovaj teren zna da nikad brza cesta nece ici koridorom do gorazda. jedina isplatljiva opcija ovdje je brza cesta preko pala, prace i tunel kroz hranjen.
-
VjecitiStudent
#8875 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jel ovo plan do 2150. godine?