Tako je. Pare nisu najveci problem, vise je to pouzdan i dobar majstor.topcam wrote: ↑17/07/2023 19:52Jest problem ozbiljan i pouzdan majstor. Tu placanje nije bitno, sto bi ti ili ja nekome bio bitan? Dodjes mu na servis jednom godisnjepreludezalude wrote: ↑10/07/2023 03:10 Nije problem pouzdan majstor. Ima dobrih majstora. Problem je platit majstora. Vecina nas bi se je*ala a da mu ne udje.
i kad moras tj. imas problem. Mozes uduplat racun svaki put, nista ti to ne znaci. Pripaziti ce te ako si neko ko mu moze
valjati ili znas nekoga ko mu je valjao i moze valjati u buducnosti.
Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mirsek
#8851 Re: Ljetne gume
-
preludezalude
#8852 Re: Ljetne gume
Upravo si opisao dobrog majstora. Samo sto je mnogima mnogo dati 80 KM za pravu dijagnostiku kvara pa ide tamo gdje je dijagnostika 20KM ali majstor zna samo procitati sta komp kaze i to je sve. Dobro je meni pricao Dzevad iz Tuzle (poznati Mazda majstor)... svaka stavka rada ima svoju cijenu, apsolutno nista nije dzabe. Prikopcavanje na dijagnostiku mu je 80 KM ali se radi prvo brisanje svih gresaka, zatim se auto provoza, onda se prikopca opet na dijagnostiku, iscitaju greske i isprinta nalaz. Izvolte nalaz , to je 80KM. Popravka je zaseban posao i mozete i ovdje ili gdje god hocete. On je vrhunski majstor i iza svakog posla stoji ali je zaaaaara skup. Ali ima posla ko u prici. Sad bi mogao dogovorit termin tek za mjesec.topcam wrote: ↑17/07/2023 19:52Jest problem ozbiljan i pouzdan majstor. Tu placanje nije bitno, sto bi ti ili ja nekome bio bitan? Dodjes mu na servis jednom godisnjepreludezalude wrote: ↑10/07/2023 03:10 Nije problem pouzdan majstor. Ima dobrih majstora. Problem je platit majstora. Vecina nas bi se je*ala a da mu ne udje.
i kad moras tj. imas problem. Mozes uduplat racun svaki put, nista ti to ne znaci. Pripaziti ce te ako si neko ko mu moze
Ali si potpuno u pravu da ima i losih majstora a busaju se u prsa i znaju naplatiti dobro, muljaju sa ugradjenim djelovima, preprodaju udarena auta i sl. Misli radio je u ovlastenom servisu i zna posao a u stvari neka balavurdija radi pod njegovom dirigentskom palicom i nakon ugradnje seta kvacila se cuje zujanje iz mjenjaca i onda nece da skine mjenjac da se provjeri sta je problem. Vjerovatno da vlasnik nebi vidio sta je ugradjeno od dijelova sta je vlasnik narucio i kupio.
- kravamuzara
#8853 Re: Ljetne gume
Kako je ne znam Dzevadapreludezalude wrote: ↑17/07/2023 20:12Upravo si opisao dobrog majstora. Samo sto je mnogima mnogo dati 80 KM za pravu dijagnostiku kvara pa ide tamo gdje je dijagnostika 20KM ali majstor zna samo procitati sta komp kaze i to je sve. Dobro je meni pricao Dzevad iz Tuzle (poznati Mazda majstor)... svaka stavka rada ima svoju cijenu, apsolutno nista nije dzabe. Prikopcavanje na dijagnostiku mu je 80 KM ali se radi prvo brisanje svih gresaka, zatim se auto provoza, onda se prikopca opet na dijagnostiku, iscitaju greske i isprinta nalaz. Izvolte nalaz , to je 80KM. Popravka je zaseban posao i mozete i ovdje ili gdje god hocete. On je vrhunski majstor i iza svakog posla stoji ali je zaaaaara skup. Ali ima posla ko u prici. Sad bi mogao dogovorit termin tek za mjesec.topcam wrote: ↑17/07/2023 19:52
Jest problem ozbiljan i pouzdan majstor. Tu placanje nije bitno, sto bi ti ili ja nekome bio bitan? Dodjes mu na servis jednom godisnje
Ali si potpuno u pravu da ima i losih majstora a busaju se u prsa i znaju naplatiti dobro, muljaju sa ugradjenim djelovima, preprodaju udarena auta i sl. Misli radio je u ovlastenom servisu i zna posao a u stvari neka balavurdija radi pod njegovom dirigentskom palicom i nakon ugradnje seta kvacila se cuje zujanje iz mjenjaca i onda nece da skine mjenjac da se provjeri sta je problem. Vjerovatno da vlasnik nebi vidio sta je ugradjeno od dijelova sta je vlasnik narucio i kupio.
- kabal1337
#8854 Re: Ljetne gume
Lol 80 KM za sto obrise greske, provoza, i opet spoji. Po cemu je to dijagnostika kvara? Pa valjda je dijagnostika da ti pronadje sta je pravi uzrok kao sto je Aid, Laplacu radio na Opelu.
80 qraca, razlika velika pa otidji 2x i plati 40 KM, i ustedis duplo a dobijes identicno
mee meee
Vole ljudi sminku
Klepometar, ne kazem ja da ne treba naplatiti amortizaciju opreme, ali cisti klepometar nikakvu bolju uslugu(rezultat) nisi dobio, a platio si 4x vise komad a4 papira.
80 qraca, razlika velika pa otidji 2x i plati 40 KM, i ustedis duplo a dobijes identicno
Vole ljudi sminku
Klepometar, ne kazem ja da ne treba naplatiti amortizaciju opreme, ali cisti klepometar nikakvu bolju uslugu(rezultat) nisi dobio, a platio si 4x vise komad a4 papira.
-
preludezalude
#8855 Re: Ljetne gume
Upravo o ovom i govorim. Majstor nije skup ako rjesava problem. A Dzevad je zasebna prica dobrog majstora. Radi samo Mazde ali papreno cijeni svoj rad. Covjek je mladji ali je skontao kako treba raditi. Rjesava probleme sto i ovlasteni ne mogu rijesiti ali za svoj rad daje garanciju i to debelo naplati. Pa njemu iz Beograda iz servisa auto dodje na labudici na popravak.kabal1337 wrote: ↑17/07/2023 22:38 Lol 80 KM za sto obrise greske, provoza, i opet spoji. Po cemu je to dinagnostika kvara? Pa valjda je dijagnostika da ti pronadje sta je pravi uzrok kao sto je Aid Laplacu radio na Opelu.
80 qraca, razlika velika pa otidji 2x i plati 40 KM, i ustedis duplo a dobijes identicnomee meee
Vole ljudi sminku
-
preludezalude
#8856 Re: Ljetne gume
I bolje da ti ne treba da ga upoznas.kravamuzara wrote: ↑17/07/2023 20:40Kako je ne znam Dzevadapreludezalude wrote: ↑17/07/2023 20:12
Upravo si opisao dobrog majstora. Samo sto je mnogima mnogo dati 80 KM za pravu dijagnostiku kvara pa ide tamo gdje je dijagnostika 20KM ali majstor zna samo procitati sta komp kaze i to je sve. Dobro je meni pricao Dzevad iz Tuzle (poznati Mazda majstor)... svaka stavka rada ima svoju cijenu, apsolutno nista nije dzabe. Prikopcavanje na dijagnostiku mu je 80 KM ali se radi prvo brisanje svih gresaka, zatim se auto provoza, onda se prikopca opet na dijagnostiku, iscitaju greske i isprinta nalaz. Izvolte nalaz , to je 80KM. Popravka je zaseban posao i mozete i ovdje ili gdje god hocete. On je vrhunski majstor i iza svakog posla stoji ali je zaaaaara skup. Ali ima posla ko u prici. Sad bi mogao dogovorit termin tek za mjesec.
Ali si potpuno u pravu da ima i losih majstora a busaju se u prsa i znaju naplatiti dobro, muljaju sa ugradjenim djelovima, preprodaju udarena auta i sl. Misli radio je u ovlastenom servisu i zna posao a u stvari neka balavurdija radi pod njegovom dirigentskom palicom i nakon ugradnje seta kvacila se cuje zujanje iz mjenjaca i onda nece da skine mjenjac da se provjeri sta je problem. Vjerovatno da vlasnik nebi vidio sta je ugradjeno od dijelova sta je vlasnik narucio i kupio.![]()
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#8857 Re: Ljetne gume
puna je BiH lesheva, pogtovo dizela, zato i ima toliko posla 
- kravamuzara
#8858 Re: Ljetne gume
Zestoko klepanje, umisle ljudi da su ekskluziva i da im nema ravnih, u sred Njemacke ces to u ovlastenom platiti 30 eura.
A i sam da kupis Forscan aplikaciju i neki obd adapter prodjes za toliko.
- kabal1337
#8859 Re: Ljetne gume
Pa bas, cuj 80 KM sto ti obrise, i iscita opet. Kakva je to dijagnostika kvara, nikakva cista amaterska.kravamuzara wrote: ↑17/07/2023 22:53 Zestoko klepanje, umisle ljudi da su ekskluziva i da im nema ravnih, u sred Njemacke ces to u ovlastenom platiti 30 eura.
Pa za 80 KM kupis sebi kvalitetan adapter + forscan i radi to kad god ti je qrcu cejf.
Kupi termalni printer, ako hoces da si sminka i radi isto. Isprintas sad pa sad, izdas kao racun.
- Evolution_IV
#8860 Re: Ljetne gume
pa stani malo, u ovlastenom 50KM dijagnostika??? 
- kravamuzara
#8861 Re: Ljetne gume
Zivo me zanima kako radi i sta radi i po kojim cijenama.
I je li stvarno zna stoseve oko dizela.
-
preludezalude
#8862 Re: Ljetne gume
Upravo o ovom govorim. Ja imam obd adapter i aplikaciju ali to me ne cini majstorom. Znam procitat opis greske ko i svako pismen ali...kravamuzara wrote: ↑17/07/2023 22:53 Zestoko klepanje, umisle ljudi da su ekskluziva i da im nema ravnih, u sred Njemacke ces to u ovlastenom platiti 30 eura.
- kabal1337
#8863 Re: Ljetne gume
Aliii... ? Ne volis istrazivat, cackat, pokusavat, citat ?preludezalude wrote: ↑17/07/2023 22:58Upravo o ovom govorim. Ja imam obd adapter i aplikaciju ali to me ne cini majstorom. Znam procitat opis greske ko i svako pismen ali...kravamuzara wrote: ↑17/07/2023 22:53 Zestoko klepanje, umisle ljudi da su ekskluziva i da im nema ravnih, u sred Njemacke ces to u ovlastenom platiti 30 eura.
- kravamuzara
#8864 Re: Ljetne gume
Otjerat ce Dzevad i ovo malo Mazdi
On skupocom a Metago skupocom i nestrucnoscu.
-
preludezalude
#8865 Re: Ljetne gume
Vjeruj mi da je ekspert za Mazde. Iz Srbije i Hrvatske mu dolaze na popravke. Licno sam vidio auto iz Beograda kad mu je doslo na labudici. Znaci da tamo nisu uspjeli rijesiti. Ja ga nagovarao da mi nesto radi na Mercedesu i nije htjeo. Kaze ne tadi mercedesa i gotovo.kravamuzara wrote: ↑17/07/2023 22:57Zivo me zanima kako radi i sta radi i po kojim cijenama.
-
preludezalude
#8866 Re: Ljetne gume
Volim. Mene to interesuje i nisam bas tuta ali nisam majstor.kabal1337 wrote: ↑17/07/2023 23:02Aliii... ? Ne volis istrazivat, cackat, pokusavat, citat ?preludezalude wrote: ↑17/07/2023 22:58
Upravo o ovom govorim. Ja imam obd adapter i aplikaciju ali to me ne cini majstorom. Znam procitat opis greske ko i svako pismen ali...
- kravamuzara
#8867 Re: Ljetne gume
Jbg skontao rupu na trzistu, vecina majstora se boji Mazde ko ovca noza a motor ko motor, 95% klasicnog mehanicarskog posla i 5% specificnih stvari koje bi naucili za tri dana da zele.preludezalude wrote: ↑17/07/2023 23:04Vjeruj mi da je ekspert za Mazde. Iz Srbije i Hrvatske mu dolaze na popravke. Licno sam vidio auto iz Beograda kad mu je doslo na labudici. Znaci da tamo nisu uspjeli rijesiti. Ja ga nagovarao da mi nesto radi na Mercedesu i nije htjeo. Kaze ne tadi mercedesa i gotovo.kravamuzara wrote: ↑17/07/2023 22:57
Zivo me zanima kako radi i sta radi i po kojim cijenama.
- nivla
#8868 Re: Ljetne gume
imam kineski vcds i delphi, solidno za osnovne stvari i kodiranja, mogu ukazati sta je problem, vcds ima dobru bazu znanja i mozes tacno za gresku sto ti iscita pretpostaviti sta je problem, ko ima vremena i alat moze sam i popraviti, ali realno malo je ljudi koji to entuzijasticno sami rade
sto se tog dzevada tice, vjerovatno je rijec o majstoru koji se posvetio specijalizovanju za servis mazdi, pa onda ima i dosta iskustva kad se stvari dese, ali nije bas da nema jos 5 dzevada koji to takodjer znaju rijesiti ali im se ne isplati, sjetimo se amarove zice i koliko je bitanga trazio gdje je prekid, lakse je reci ne znam idi tamo pa uradit 5-10 malih servisa, nego kopati gdje bi mogao biti kvar
a istina je da je kod 95% auta servis i zamjena dijelova svejedno gdje se radi, danas za svako auto treba i neka dijagnostika, pa onda majstori pucaju na marke koje vecina ima, zato za mazde ima dzevad, al to se ne kvari pa ne treba ni dzevad
sto se tog dzevada tice, vjerovatno je rijec o majstoru koji se posvetio specijalizovanju za servis mazdi, pa onda ima i dosta iskustva kad se stvari dese, ali nije bas da nema jos 5 dzevada koji to takodjer znaju rijesiti ali im se ne isplati, sjetimo se amarove zice i koliko je bitanga trazio gdje je prekid, lakse je reci ne znam idi tamo pa uradit 5-10 malih servisa, nego kopati gdje bi mogao biti kvar
a istina je da je kod 95% auta servis i zamjena dijelova svejedno gdje se radi, danas za svako auto treba i neka dijagnostika, pa onda majstori pucaju na marke koje vecina ima, zato za mazde ima dzevad, al to se ne kvari pa ne treba ni dzevad
- kravamuzara
#8869 Re: Ljetne gume
Ne bi onda Dzevad primio Amarovog Ford-žoa ako stvarno samo Mazde radi 
- kabal1337
#8870 Re: Ljetne gume
Ma nisam ni ja, prije nekoliko godina majstor mi uvalio obradjene diskove pod nove kad je auto prodavao. Nikad necu zaboravit " nisam rekao da su novi iznutra, vec sa vana". Iskreno losa iskustva sa majstorima su me natjerali na ovo. Nista nisam znao, citao istrazivao, pokusao dosta stvari sam. Pa sta sam ja sati proveo za dijagnostikom kad sam imao neki problem pa citaj, pa probaj ovo, pa ono. itd.preludezalude wrote: ↑17/07/2023 23:06Volim. Mene to interesuje i nisam bas tuta ali nisam majstor.
Uvijek ces imati one sto te podjebavaju i one sto su voljni korisne informacije da proslijede.
-
preludezalude
#8871 Re: Ljetne gume
Ma naravno. Ja imam onaj jeftini obd adapter od 15 KM i kupio Torq aplikaciju za 3 eura i mogu prekontrolisati eventualne greske i izbrisati ih. Ja volim cackat ali vise volim nemehaniku. Vise volim tapacirunge, nebo, oko instrument table, sjedista. Ja sam sam rasturio unutrasnjost mercedesa da se nanovo uradi nebo, stubovi, siber... To je meni odmor za mozak. Sad za vikend je bilo skidanje prednje karambolke i farova da se ociste.Ja sam nedavno imao zanimljivu gresku. Upalila se check engine lampica i sa ovom aplikacijom iscitam gresku "Neadekvatan pritisak ulja - sistem iskljucivanja cilindara". Pigledam na boardu i pritiska ima. Ponistim gresku i opet se pojavi kad se motor dobro zagrije. Da sam isao majstoru mogu mislit kako bi se razvijalo, mozda bi doslo i do uljne pumpe. Ja prvo malo istrazivao na netu i pronadjem vise prituzbi na uljni filter Fram narancasti i ljudi govore da je smece a bas taj sam ugradio prije 1000 km. Hajde to je glupost od cijene i zamjenim filter sa bosch. I stvarno vise greske nema a pritisak za 0.4 bar je veci. Taman je to bilo da izadje iz nekih parametara.A imam jarana koji vec 10 mjeseci ima iste dvije cudne greske i majstori ne znaju rijesiti. Jedna greska je bank 1 bogata smjesa a druga greska je bank 2 siromasna smjesa i autu sigurno fali 30% konja a radi dobro. Obe greske su okinute sa lambdi poslije katalizatora. Jedan majstor mijenjao prednje lambde, drugi radio klapnu gasa i kalibraciju, treci petljao oko pumpe. Cetvrti tvrdi da izduv ne valja i trazi 1900 KM da napravi novi izduv. I tu je jaran odustao. Vozaj kako jest. A posebna prica je ono kad mu je navikani majstor zamjenio set kvacila sa zamajcem i nakon toga iz mjenjaca zuji. Isao jaran da se skine mjenjac da se vidi u cemu je problem i sta je ugradjeno i majstor ga odjebao kao nema vremena.kabal1337 wrote: ↑17/07/2023 23:18Ma nisam ni ja, prije nekoliko godina majstor mi uvalio obradjene diskove pod nove kad je auto prodavao. Nikad necu zaboravit " nisam rekao da su novi iznutra, vec sa vana". Iskreno losa iskustva sa majstorima su me natjerali na ovo. Nista nisam znao, citao istrazivao, pokusao dosta stvari sam. Pa sta sam ja sati proveo za dijagnostikom kad sam imao neki problem pa citaj, pa probaj ovo, pa ono. itd.preludezalude wrote: ↑17/07/2023 23:06
Volim. Mene to interesuje i nisam bas tuta ali nisam majstor.
Uvijek ces imati one sto te podjebavaju i one sto su voljni korisne informacije da proslijede.
Ma u pravu si ti. Ima dundjera i za velike pare.
- kabal1337
#8872 Re: Ljetne gume
kod elm327 kupovati one koje imaju PIC18F25K80 cip. Imate besplatnu app zove se CarScanner, na nekim autima cak mozete i kodirati pomocu nje.
- Evolution_IV
#8873 Re: Ljetne gume
tourq je leshic, pokazuje gluposti umjesto pravih gresaka
kad me jebavala ona zica, tourq pokazuje abs senzor
, a car scanner low fuel pressure i pressure regulator open circut...
car scanner dobar
kad me jebavala ona zica, tourq pokazuje abs senzor
car scanner dobar
-
preludezalude
#8874 Re: Ljetne gume
Meni torque pokazuje dobro code greske ali zna biti pogresan opis greske. Ali provjeris na netu code i dobijes pravi opis.Evolution_IV wrote: ↑18/07/2023 11:39 tourq je leshic, pokazuje gluposti umjesto pravih gresaka![]()
kad me jebavala ona zica, tourq pokazuje abs senzor, a car scanner low fuel pressure i pressure regulator open circut...
car scanner dobar![]()
- omega369
#8875 Re: Ljetne gume
Al upoznas i DzAVADA
Sta hoces vise