Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajlac

#8851 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

Wind wrote:Jeste li zavrsili sa ovom sezonom ili jos pedalate? :D
Idete li gdje ovih dana?
Kod mene "sezona" traje od cca marta 2013. :-D - Čitavu prošlu zimu vozio pon-pet.
Inače, prošlih godina jedino januar, februar+dio decembra obično ne bih mogao voziti.

Evo nekih od osnovnih stvari koje to čine mogućim:

Image

Image
Image

Naravno uz tople rukavice, merino vunu itd. :)

P.S. Tema je Biciklom kroz Sarajevo - ne oko Sarajeva :D
Biciklistička infrastruktura i tako to :run:

Btw, zna li se koji mamlazi su odgovorni za onako debele šipke kod mosta na Skenderiji, koje maloumno navode bicikliste na korištenje/kupovinu upravo najnesigurnijeg oblika brava - običnih sajli? D-lock šipkama nemoguće je zavezati tu bicikl :twisted:
Čisto bacanje para i medvjeđa usluga!
bombašica

#8852 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bombašica »

Idete li gdje ovih dana?
Jaštaradi, danas laganini na Trebević... :D
quarterback

#8853 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Idete li gdje ovih dana?
kakvi druze, cijele godine...
shandrprcSA

#8854 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

bombašica wrote:
Idete li gdje ovih dana?
upravo se spremam :D pa dokle dobacim :D :D :D
quarterback

#8855 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

shandrprcSA wrote:
bombašica wrote:
Idete li gdje ovih dana?
upravo se spremam :D pa dokle dobacim :D :D :D
:thumbup: idealno za bajkanje
Wind

#8856 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

paaa...hocemo li onda na neku voznju? :roll:

A evo nam i staze.....

Image
Image
Image
Image
Image
Image

:skoljka:
Hajlac

#8857 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

Wind wrote:paaa...hocemo li onda na neku voznju? :roll:

A evo nam i staze.....
Image
Image
Image
:skoljka:
Znači odron! Aj se usudi pa prikoči u vožnji na toj plastičnoj glazuri kad bude kišovito vrijeme :evil:
Obaška što je garant toksičan materijal koji će se vremenom sapirati u rijeke i na kraju mora... :(
Džibuti-Burundi
Wind

#8858 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

daaa....kad sam je vidio to mi je prvo bilo....auu al' ce ovo biti klizavoooo.

Dakle, staza je ko staklo!? Bas me zanima sastav podloge i cija je to ideja?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8860 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mk ultra »

jučer prešao preko ove crvene staze, barem meni na cestovnim gumama je bilo klizavo i na suhom... po mokrom ne bih smio probati :mrgreen: :mrgreen:
Hajlac

#8861 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

Image

The illustration put into physical form the ideas of Austrian philosopher Ivan Illich. In his 1978 book From Energy and equity: Toward a History of Needs Illich wrote:

“The bicycle uses little space. Eighteen bikes can be parked in the place of one car, thirty of them can move along in the space devoured by a single automobile. It takes three lanes of a given size to move 40,000 people across a bridge in one hour by using automated trains, four to move them on buses, twelve to move them in their cars, and only two lanes for them to pedal across on bicycles. Of all these vehicles, only the bicycle really allows people to go from door to door without walking. The cyclist can reach new destinations of his choice without his tool creating new locations from which he is barred.

“Bicycles let people move with greater speed without taking up significant amounts of scarce space, energy, or time. They can spend fewer hours on each mile and still travel more miles in a year. They can get the benefit of technological breakthroughs without putting undue claims on the schedules, energy, or space of others. They become masters of their own movements without blocking those of their fellows. Their new tool creates only those demands which it can also satisfy. Every increase in motorized speed creates new demands on space and time. The use of the bicycle is self-limiting. It allows people to create a new relationship between their life-space and their life-time, between their territory and the pulse of their being, without destroying their inherited balance. The advantages of modern self-powered traffic are obvious, and ignored.”
Hajlac

#8862 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

macmoodan

#8863 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by macmoodan »

mk ultra wrote:jučer prešao preko ove crvene staze, barem meni na cestovnim gumama je bilo klizavo i na suhom... po mokrom ne bih smio probati :mrgreen: :mrgreen:
nevjerovatno koliko su bezobrazni i glupi :(
Hajlac

#8864 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

Stop demonizing “bike culture”!

Many more people are killed by cars than bikes, so why are cyclists treated like enemies of the state?

Between 1996 and 2005, 11 New York City pedestrians were killed by cyclists. During the same period, 225 cyclists and 1,944 pedestrians were killed by cars.

http://www.salon.com/2014/09/28/stop_de ... e_culture/
Hajvan

#8865 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajvan »

macmoodan wrote:
mk ultra wrote:jučer prešao preko ove crvene staze, barem meni na cestovnim gumama je bilo klizavo i na suhom... po mokrom ne bih smio probati :mrgreen: :mrgreen:
nevjerovatno koliko su bezobrazni i glupi :(

kod mene nikavih problema- napravio čak policajku blokirajuci zadnji točak na fiksiranom prenosu...
muz66

#8866 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

U pi*du materinu, sve trkaci i rejseri. Tipicni nas glupi balkanski mentalitet. Vidio sliku staze na forumu i odmah ide pljuvanje. Inace se vozi 300 tim stazama, pa mora biti trenje kao na Monzi. Probajte staviti neke normalne gume, a ne Rubenu od 11 markica, nauciti kociti i nema problema.
RahatHurmašica

#8867 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by RahatHurmašica »

trkač ili ne, kad se nešto dodatno ugrađuje i plaća to onda mora imati neku prednost. U čemu je tačno prednost ove plastike i čime opravdava trošak?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8868 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mk ultra »

muz66 wrote:U pi*du materinu, sve trkaci i rejseri. Tipicni nas glupi balkanski mentalitet. Vidio sliku staze na forumu i odmah ide pljuvanje. Inace se vozi 300 tim stazama, pa mora biti trenje kao na Monzi. Probajte staviti neke normalne gume, a ne Rubenu od 11 markica, nauciti kociti i nema problema.
Image

vozim na ovim gumama
na suhom pefektne za asfalta
na šljunku, onako, mora se biti oprezan
mokar asfalt, pravo pravo oprezan, zadnja blokira pri svakom kočenju, kliže se dosta, ali ne prskaju skoro nikako
meni je vozanje na ovom crvenom bilo skoro kao na mokrom asfaltu
muz66

#8869 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

Ja mislim da pretjerujete, ali opet...mozda ja grijesim. Recimo danas sam tuda prosao, gume su realno lose, i super lijepi za podlogu. Za asfalt probaj Michelin Cross Country. Perfektne, po mokrom bolje od Continental Mountain King II, Geax Gato 2.3, i slicno. Sirina im je 1.75.
quarterback

#8870 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

dobro ti nama dosao :) :thumbup:
Hajlac

#8871 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

muz66 wrote:U pi*du materinu, sve trkaci i rejseri. Tipicni nas glupi balkanski mentalitet. Vidio sliku staze na forumu i odmah ide pljuvanje. Inace se vozi 300 tim stazama, pa mora biti trenje kao na Monzi. Probajte staviti neke normalne gume, a ne Rubenu od 11 markica, nauciti kociti i nema problema.
muz66 wrote:Ja mislim da pretjerujete, ali opet...mozda ja grijesim. Recimo danas sam tuda prosao, gume su realno lose, i super lijepi za podlogu. Za asfalt probaj Michelin Cross Country. Perfektne, po mokrom bolje od Continental Mountain King II, Geax Gato 2.3, i slicno. Sirina im je 1.75.
Danas nije bilo mokro/kišovito ;-)

Image

39KM jedna.

A ranije što bezimene, što 2-3 modela Kende(Khan i Police), što Continental Top Contact, što još jedan model Specializeda(ranije Hemisphere Sport). 10 godina unazad.

Prema tome, glupa ti je priča...

Znam kako je na mokrom asfaltu u krivinama/raskrsnicama a kamoli po mokroj glazuri/plastici kad valja prikočiti radi pješaka ili auta :shock:
Hajlac

#8872 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

RahatHurmašica wrote:trkač ili ne, kad se nešto dodatno ugrađuje i plaća to onda mora imati neku prednost. U čemu je tačno prednost ove plastike i čime opravdava trošak?
Pa eto, ovako je vidno drugačija od ostatka pješačke... :-) Kao da to išta znači pješacima - eno vidimo svakodnevno koliko pješaci "poštuju" biciklističku stazu duž A faze Alipašina(trebaće vremena i xy verbalnih sukoba dok se ne nauče redu)...

Što je najgore, vrlo moguće da mudrijaši planiraju nastaviti s ovom plastičnom glazurom dalje prema gradu tu planiranu biciklističku stazu uz Bitumenku, RTV dom itd. :roll:

Koliko ovo šljašteće čudo od glazure košta po metru kvadratnom a koliko bi koštala normalna i naveliko korištena varijanta 5cm uzdignute biciklističke staze ili asfaltirane uz sporadične graničnike/ćunjeve?

Što bi jednostavno(prikazano ispod) kad može komplikovano?
Hajlac wrote:Nije zgoreg podastrti pozitivne primjere :skoljka:

Naglašavanje bajk staza na raskrsnicama:

Image

Kombinacija klupa i bajk staze:

Image

Još jedan način naglašavanja staze na raskršćima:

Image

Vizuelno razdvajanje drugom podlogom, kako je urađeno duž A faze i na Č.Vili:

Image

Kombinacija pješačke i biciklističke dvosmjerne trake:

Image

Fizičko odvajanje opasne automobilske od biciklističke trake:

Image

Image

Image

Image

I za kraj biseri :-)

Image

Image

Image

Image

Image
quarterback

#8873 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ipak je ova staza napredak u odnosu na prijasnja rjesenja, nadajmo se da cemo docekati i ove normalne

po meni nije bilo potrebe da se preko asfalta navlaci ova nekakva smjesa (bar tako izgleda na slikama), dovoljno je bilo ofarbati asfalt po mogucnosti nekom bojom koja nije "klizava" ako takva postoji, cini mi se da sam u banjaluci vidjao takve staze

dok sam bio u giro di sarajevo aktivno smo radili na tome da se povezemo sa zavodom za izgradnju grada i zajedno preciziramo kakve staze trebaju biti i kuda trebaju ici, da li se na tome i sada radi - ne znam, od prosle zime nisam vise u giro
RahatHurmašica

#8874 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by RahatHurmašica »

quarterback wrote:ipak je ova staza napredak u odnosu na prijasnja rjesenja, nadajmo se da cemo docekati i ove normalne

po meni nije bilo potrebe da se preko asfalta navlaci ova nekakva smjesa (bar tako izgleda na slikama), dovoljno je bilo ofarbati asfalt po mogucnosti nekom bojom koja nije "klizava" ako takva postoji, cini mi se da sam u banjaluci vidjao takve staze

dok sam bio u giro di sarajevo aktivno smo radili na tome da se povezemo sa zavodom za izgradnju grada i zajedno preciziramo kakve staze trebaju biti i kuda trebaju ici, da li se na tome i sada radi - ne znam, od prosle zime nisam vise u giro
ona plastika će prije ili poslije početi da otpada i onda će biti pravo ruglo, i za vidjeti i za voziti po tome.
dadoka84

#8875 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Tesko da ce otpadati, jesi vidjela debljinu sloja.
Post Reply