Dozeru, navedenim pokazuješ da si jako zanemario epistemičke dužnosti.Dozer wrote:Ma nije valjda...Edouard wrote:A mit je zbog toga jer uključuje jedno dogmatsko vjerovanje, mimo i protivno i nauci i ljudskom iskustvu, čak i intuiciji, da na početku i u temelju sveukupne stvarnosti stoji isključivo materija, vjerovanje da eminentno ljudska obilježja, obilježja ljudskog duha: razum, sloboda, svijest, ljubav, misao..., jesu produkt materije.
Zato je bespremetno odmjeravati ateizam s abrahamskim religijama.
1. Ljudski duh = ljudska izmisljotina. Konstrukt nastao iz pokusaja definisanja ljudske prirode, a kojim se obiljezavaju necije karakteristike, individualne ili grupne. Dakle - metafizika. Neopipljivo.
2. Razum = Takodjer ljudski konstrukt, kojim se oznacava skup raznih vrijednosti koje su ljudi kroz istoriju sami sebi nametnuli kao ispravne.
3. Sloboda = Opet ljudski konstrukt koji bi trebalo da oznacava nekakvu nezavisnost od bilo cega. A posto smo mi i te kako zavisni od svega necega, tako taj termin bas i nema neke tezine u realnosti.
4. Svijest = Jos jedan ljudski konstrukt kojim se oznacava - sta tacno? Svijest u smislu znanja? Svijest u smislu razumijevanja? Svijest u smislu spoznaje i ucenja? Sve od nabrojanoga?
5. Ljubav = Logicno, jos jedan ljudski konstrukt kojim se oznacava privrzenost nekome ili necemu.
6. Misao = Kao i sve prethodno, i ovo je ljudski konstrukt, a kojim se oznacava nasa sposobnost da planiramo, razmisljamo, ucimo, itd.
Ali, kada sve ovo podvucemo, do cega dolazimo? Do - mozga. Jer, sve gore nabrojano je nastalo u ljudskom mozgu, medju milijardama neurona i sinapsi, neurita i dendrita, itd., a, kao sto znamo - to su ipak opipjive fizicke stvari, mjerljive na razne nacine, pa cak i u kilogramima.
Ne znam da li ti je poznato, ali ljudsi mozak je drugi najtezi pojedinacni organ u nasem tijelu, nakon jetre, i vrlo je - materijalan.
Zakljucak - bez mozga, koji je opipljiv i vrlo, vrlo materijalan, ne bi bilo nicega drugog sto si nabrojao, a samim tim ni - reigija i vjerovanja u ono sto je produkt, opet - naseg MATERIJALNOG mozga.
Ateizam vs. Religija
-
Edouard
#8851 Re: Ateizam vs. Religija
-
šarf
- Dozer
#8853 Re: Ateizam vs. Religija
Ah, teorija znanja je vec jedna duboka filozofska zavrzlama, ali koja bas i ne korespondira s ovim gore, jer ovo gore su ipak cinjenice. Ili zelis reci da nas mozak nije materijalan i da to ne znamo?Edouard wrote: Dozeru, navedenim pokazuješ da si jako zanemario epistemičke dužnosti.
-
broj dva
#8854 Re: Ateizam vs. Religija
Tu se vidi snaga nauke. Nije bitno koji autoritet, nije bitno kako povolja i dobrodošla teorija, mora se rigorozno braniti od kritika i ako se nađu greške teorija se.odbacuje ili mjenja.
Apsolutni autoriteti i apsolutne istine su za ovu drugu ekipu...
- ¤ jelena ¤
#8855 Re: Ateizam vs. Religija
naam ja, medo, da ima i drugačijih (čak onih kojima je riječ Božja i sadržaj Svete knjige važnije i od života najbližih im ljudi i svega gore nabrojanog) ali Viktor Frankl, u onom gore nesrećnom citatu na koji sam reagovala, nagađa o nereligioznim ljudima i, po mom mišljenju, lupio je nevjerovatnu glupost koju sam morala demantovati.medvjed23 wrote:džaba.. sve podvučeno < riječi čovjeka koji tvrdi da mu se bog obratio¤ jelena ¤ wrote:
Nema se tu šta pobijati, dovoljno je samo pažljivo i s razumijevanjem pročitati i zapitati se, ali dobro, u slučaju da je pobijanje ovog nekome ipak potrebno...to je odavno uradio Karl Jaspers, a ja sam ti ovdje samo živi primjer da to napisano što si citirao ne vrijedi pišljiva boba...
I ne samo ja, ali sebe uzimam za primjer da ne bih nagađala o drugima.
A potvrdićeš to i sam sebi. Za tu potvrdu je dovoljno samo da se osvrneš oko sebe, razmisliš svojom glavom o tome šta za tebe predstavlja smisao tvog života, u čemu ga sve tražiš, šta ti je sve u životu neprocjenjivo vrijedno, šta ti i ko ti sve ne dozvoljava da se ponašaš nemoralno - prije Boga, a poslije ili izvan sopstvene savjesti.
Ako između svoje savjesti i Boga ne vidiš ništa drugo sem magluštine i neizvjesnosti u koju je umotana ta ideja o Bogu ili sam Bog....
ako ne vidiš svoje bližnje, porodicu, prijatelje koje voliš; sve ljudske autoritete za koje znaš i koje poštuješ; sistem, državno uređenje u kojem živiš i (za mene, kao ateistu, na kraju) univerzalne vrijednosti i čovječanstvo u cjelini...onda OK... sve je u životu samo magla, neizvjesnost i do kraja životnog puta nema ničeg jasnog i konkretnog u čemu leži smisao ovog života i na čemu je baziran sistem vrijednosti - sem ljubavi i pokornosti usmjerene ka Bogu, koji iz te magluštine viri i čeka nas/vas na kraju.
Ja vala vidim cijeli spektar izvora smisla i moralnosti (odgovornosti) u životu, i sve to izvan domena sopstvene savjesti, a nereligiozan sam čovjek.
Prema tome, čika Viktor, ili autor ovih redova koje si pronašao na internetu, nije u pravu - najljepše rečeno.
riječi čovjeka koji tvrdi da mu se bog obratio = apsolutni, objektivni moral
sve ostalo = tlapnje koje urušavaju temelje moralnosti
možeš ti, jelo, do sutra obrazlagati i zatrpavati temu svojim kvaziargumentima, ali matematika je neumoljiva
I ne samo ja, nego je tu glupost demantovao i Karl Jaspers, u svojoj knjizi ''Pitanje krivnje...'', cijelih 50 godina prije Franklovog ''Boga podsvijesti'.
Ne može se čovjek, kao društveno biće primorano na život u zajednici sa drugim ljudima, oslanjati samo i isključivo na sopstvenu savjest - bio religiozan ili ne.
Nikad se i ni u čemu ne pitam samo ja i samo moja: savjest, volja, želja, htijenje...kao što to tvrdi gosn Frankl.
- medvjed23
#8856 Re: Ateizam vs. Religija
meni je sve to interesantno u kontekstu moralne arogancije kojoj je dio vjernika sklon.. ok, ima svako pravo da vjeruje da određene riječi potječu od boga.. ni meni vjera (u koga i u šta, nebitno) nije strana.. međutim, najblaže rečeno, smiješno je vlastitu vjeru uzdizati na nivo objektivnog i apsolutnog te po drugačijim uvjerenjima pljuckati.. moja vjera je subjektivni konstrukt i kao takva nije dovoljna, daleko od toga, da ono u što vjerujem učini činjenicom.. ako govorimo o činjenicama, riječi osobe koja tvrdi da joj se bog obratio nemaju ništa veću objektivnu težinu od riječi nekog sekularnog filozofa..
je li ateistički moral relativan i prožet subjektivnošću? jeste.. je li religijski moral išta bolji? nije..
je li ateistički moral relativan i prožet subjektivnošću? jeste.. je li religijski moral išta bolji? nije..
-
Edouard
#8857 Re: Ateizam vs. Religija
A koja bi to bila "druga ekipa"...?broj dva wrote:Tu se vidi snaga nauke. Nije bitno koji autoritet, nije bitno kako povolja i dobrodošla teorija, mora se rigorozno braniti od kritika i ako se nađu greške teorija se.odbacuje ili mjenja.
Apsolutni autoriteti i apsolutne istine su za ovu drugu ekipu...
Kad je riječ o nastanku svemira i nauci, nije na odmet spomenuti da ateistički naučnici, kao i ostali ateisti, držali su čak još početkom druge polovine prošlog stoljeća da je svemir ovakav kakvim ga vidimo vječan.
Dakle, vjerovali su jednako kao i stari Grci prije cca 2500 godina, dok ta "druga ekipa" već preko tri milenija vjeruje da ovaj svemir ima svoj vremenski početak.
Nadalje, ne iznenađuje, ali je vrlo indikativno da autor članka koji je inače ateist, premda je teorija Velikog praska i u podnaslovu, pod svaku cijenu izbjegava navesti ime utemeljitelja teorije Velikog praska, belgijskog katoličkog svećenika, matematičara i astronoma, Georgesa Lemaître-a, već jedino navodi Edwina Hubble-a koji je istina otkrio širenje svemira, ali ne i utemeljio još i danas važeću teoriju.
Neću generalizirati da svim ateistima nije do istine, ali ipak ateizam kao ideologija čini svoje, i puno puta je potvrđeno da autor teksta u tome nije usamljen.
-
broj dva
#8858 Re: Ateizam vs. Religija
1 znaš ti dobro ko je "druga ekipa"
2 nauka nije dogma, u redu je reći (čak i poželjno) da si se zajebo jer i tako nešto naučimo
3 nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije, i još je to uradio sa podsmjehom, da se naruga.
2 nauka nije dogma, u redu je reći (čak i poželjno) da si se zajebo jer i tako nešto naučimo
3 nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije, i još je to uradio sa podsmjehom, da se naruga.
- Dozer
#8859 Re: Ateizam vs. Religija
I - ateizam nije ideologija. Svasta...
Da bi nesto bilo ideologija, potrebno je da se naslanja na nesto, neka pravila, neke smjernice, pravac...Sta bi to bilo u ateizmu, osim nevjerovanja u religijskog boga...?
A nevjerovanje nije = ideologija. Dzaba se trudite da ateizam podvucete pod istu kapu pod koju spadaju religije, a koje zapravo jesu ideologija.
Da bi nesto bilo ideologija, potrebno je da se naslanja na nesto, neka pravila, neke smjernice, pravac...Sta bi to bilo u ateizmu, osim nevjerovanja u religijskog boga...?
A nevjerovanje nije = ideologija. Dzaba se trudite da ateizam podvucete pod istu kapu pod koju spadaju religije, a koje zapravo jesu ideologija.
- HardcoreMX
#8860 Re: Ateizam vs. Religija
interesantno da za islam ustvari ateizam i ne postoji..odnosno drugacije ga definira..
- славянин
#8861 Re: Ateizam vs. Religija
Zato postoji kamenje koje prica i dobro je definisanoHardcoreMX wrote:interesantno da za islam ustvari ateizam i ne postoji..odnosno drugacije ga definira..
- HardcoreMX
#8862 Re: Ateizam vs. Religija
pa pricaj nam malo o tome...i da ateizam je ideologija jer nema dokaza da suprotan stav nije u pravu..ustvari sa pozicije nauke i filozofije stoji u nezahvalnijoj poziciji...
Last edited by HardcoreMX on 03/10/2018 16:33, edited 1 time in total.
-
Edouard
#8863 Re: Ateizam vs. Religija
A što je Dozeru dogmatsko vjerovanje da na početku i u temelju svega stoji materija kao što drži ateizam?Dozer wrote:I - ateizam nije ideologija. Svasta...
Da nije možda nauka, ako nije ideologija?
-
Edouard
#8864 Re: Ateizam vs. Religija
broj dva wrote:1 znaš ti dobro ko je "druga ekipa"
Ma kakvu kovanicu čovječe? Napisao "Prvi atom", objasnio Hubbleovo širenje svemira, postavio hipotezu koja i to objašnjava, otkrićem pozadinskog mikrovalnog zračenja 1964 od Penziasa i Wilsona za što su 1978 dobili Nobelovu nagradu, hipoteza potvrđena i postala teorijom.nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije
Znatno manji je problem biti neupućen u prirodne nauke, a puno veći je negirati i iskrivljavati postojeće činjenice.
-
broj dva
#8865 Re: Ateizam vs. Religija
Penzias i Wilson nisu znali šta su odkrili dok im fizičari nisu objasnili o čemu se radi a značaj svoga 'odkrića' nisu razumjeli dok nisu dok nisu pročitali članak u NYT.Edouard wrote:broj dva wrote:1 znaš ti dobro ko je "druga ekipa"
3 nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije, i još je to uradio sa podsmjehom, da se naruga.Ma kakvu kovanicu čovječe? Napisao "Prvi atom", objasnio Hubbleovo širenje svemira, postavio hipotezu koja i to objašnjava, otkrićem pozadinskog mikrovalnog zračenja 1964 od Penziasa i Wilsona za što su 1978 dobili Nobelovu nagradu, hipoteza potvrđena i postala teorijom.nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije
Znatno manji je problem biti neupućen u prirodne nauke, a puno veći je negirati i iskrivljavati postojeće činjenice.
A ostajem pri tvrdnji da je skovao samo izraz, i to da ismijava teoriju. Valjda smo različite knjige čitali..
-
broj dva
#8866 Re: Ateizam vs. Religija
A to za 'neupućenost' i 'negiranje činjenica' ti ne treba, nisi jedini sa fakultetom i ako imaš argumente bujrum a prozivanje i omalovažavaje nisu argumenti.
-
Edouard
#8867 Re: Ateizam vs. Religija
Dobro znam priču s Penziasom i Wilsonom, ali znaš li onda tko je postavio hipotezu, teoriju Velikog praska ako je Lemaitre samo skovao izraz?broj dva wrote:Penzias i Wilson nisu znali šta su odkrili dok im fizičari nisu objasnili o čemu se radi a značaj svoga 'odkrića' nisu razumjeli dok nisu dok nisu pročitali članak u NYT.Edouard wrote:broj dva wrote:1 znaš ti dobro ko je "druga ekipa"
3 nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije, i još je to uradio sa podsmjehom, da se naruga.Ma kakvu kovanicu čovječe? Napisao "Prvi atom", objasnio Hubbleovo širenje svemira, postavio hipotezu koja i to objašnjava, otkrićem pozadinskog mikrovalnog zračenja 1964 od Penziasa i Wilsona za što su 1978 dobili Nobelovu nagradu, hipoteza potvrđena i postala teorijom.nije utemeljio teoriju nego kovanicu " veliki prasak" što je nešto sasvim drugačije
A ostajem pri tvrdnji da je skovao samo izraz, i to da ismijava teoriju. Valjda smo različite knjige čitali..
A ono o neupućenosti je reakcija na tvoje: "Apsolutni autoriteti i apsolutne istine su za ovu drugu ekipu..."
-
broj dva
#8868 Re: Ateizam vs. Religija
Izvini ali zar nisu.? Ima apsolutni autoritet (biblija, kuran..) i apsolutna istina sadržana u knjizi.
Ako griješim ispravi me.
Ako griješim ispravi me.
- Dozer
#8869 Re: Ateizam vs. Religija
Netacno. Najveci dokaz ateizmu je religijska nemogucnost konfirmacije predmeta vjerovanja.HardcoreMX wrote:pa pricaj nam malo o tome...i da ateizam je ideologija jer nema dokaza da suprotan stav nije u pravu..ustvari sa pozicije nauke i filozofije stoji u nezahvalnijoj poziciji...
Edouard wrote: A što je Dozeru dogmatsko vjerovanje da na početku i u temelju svega stoji materija kao što drži ateizam?
To nije vjerovanje, nego cinjenicno stanje. Bar dok se ne pokaze i dokaze drugacije.
Sve metafizicko su samo manifestacije proistekle iz ljudskog mozga. A mozak je, kako je vec nepobitno utvrdjeno - materijalan.
Kao i sve ostalo sto osjetimo svojim culima okusa, mirisa, sluha, dodira i vida, ukljucujuci i ono sto vidimo samo pomocu tehnike i tehnologije (IRS, atomi, itd.).
-
Edouard
#8870 Re: Ateizam vs. Religija
Istrgnuto iz konteksta moglo bi zvučati i prihvatljivo.broj dva wrote:Izvini ali zar nisu.? Ima apsolutni autoritet (biblija, kuran..) i apsolutna istina sadržana u knjizi.
Ako griješim ispravi me.
Međutim, u cjelovitom svom kontekstu (govora o nauci) poruka postaje jasna i nedvosmislena, pogotovo za "drugu ekipu", i lako ju je razumjeti.
Nego, zaboravio si navesti ime utemeljitelja teorije Velikog praska
-
Edouard
#8871 Re: Ateizam vs. Religija
Dozeru, to da je isključivo materija na početku i u temelju svega, nije nikakva, niti naučna, niti iskustvena činjenica, već prvorazredna metafizička tvrdnja, dogmatsko vjerovanje, kao posljedica ateizma.Dozer wrote:Netacno. Najveci dokaz ateizmu je religijska nemogucnost konfirmacije predmeta vjerovanja.HardcoreMX wrote:pa pricaj nam malo o tome...i da ateizam je ideologija jer nema dokaza da suprotan stav nije u pravu..ustvari sa pozicije nauke i filozofije stoji u nezahvalnijoj poziciji...
Edouard wrote: A što je Dozeru dogmatsko vjerovanje da na početku i u temelju svega stoji materija kao što drži ateizam?
To nije vjerovanje, nego cinjenicno stanje. Bar dok se ne pokaze i dokaze drugacije.
Sve metafizicko su samo manifestacije proistekle iz ljudskog mozga. A mozak je, kako je vec nepobitno utvrdjeno - materijalan.
Kao i sve ostalo sto osjetimo svojim culima okusa, mirisa, sluha, dodira i vida, ukljucujuci i ono sto vidimo samo pomocu tehnike i tehnologije (IRS, atomi, itd.).
Mozak jest materijalan i bez njega nema ni svijesti ni misli, ali niti svijest niti misao kao nematerijalni entiteti nisu mozak ili dio mozga.
A kad već spominješ atom, tehniku, tehnologiju, kao uvjereni materijalist znaš li kakav je položaj elektrona u atomu - gdje se on nalazi?
- MarlboroGold
#8872 Re: Ateizam vs. Religija
Ateizam samo može biti dio neke ideologije. Nikad nije ideologija sam po sebi. To vam je objašnjeno hiljadu puta i stalno iznova pokušavate prikazati na takav način... naravno, uzaludno.
- HardcoreMX
#8873 Re: Ateizam vs. Religija
alAudiras na ono vjerujes u samo ono sto cujes, vidis, omirises, opipas etc..?!Dozer wrote: Netacno. Najveci dokaz ateizmu je religijska nemogucnost konfirmacije predmeta vjerovanja.
Last edited by HardcoreMX on 03/10/2018 23:46, edited 1 time in total.
- Dozer
#8874 Re: Ateizam vs. Religija
Deda Mraz - slika.
Kamen - slika.
Bog - ?
Kamen - slika.
Bog - ?
- HardcoreMX
#8875 Re: Ateizam vs. Religija
slika...pun muzej..galerija slika..ali nigdje slikara..da li su se slike same naslikale?!Dozer wrote:Deda Mraz - slika.
Kamen - slika.
Bog - ?