Već na jednom drugom mjestu prognoziraju da će biti cca 5l po metru kvadratnom što se ne može porediti sa onih 60 od neki dan.jastuk1 wrote:Proljetni pljuskovi - ne bi trebalo biti velikih količina (10 do 15 litara mislim max po pljusku gdje naleti jači). Nezgodno je za ljude na klizištima, jer su sad te pukotine otvorene i voda drito može da ide i "podmazuje" osnovicu klizišta...
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- vatrogasac
#8851 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Kikibombona
#8852 Re: Poplave u cijeloj BiH
kamen spoticanja wrote:Udruženje turskih proizvođača namještaja (MOSDER) pokrenulo je kampanju "100 šlepera namještaja“ za poplavama ugrožena područja u Bosni i Hercegovini.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/proizvod ... /140521114
-
julisiz es grant
#8853 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma vala, ako ćemo sad od svake kiše strahovat, jebeš onda takav život.vatrogasac wrote:Već na jednom drugom mjestu prognoziraju da će biti cca 5l po metru kvadratnom što se ne može porediti sa onih 60 od neki dan.jastuk1 wrote:Proljetni pljuskovi - ne bi trebalo biti velikih količina (10 do 15 litara mislim max po pljusku gdje naleti jači). Nezgodno je za ljude na klizištima, jer su sad te pukotine otvorene i voda drito može da ide i "podmazuje" osnovicu klizišta...
- O'zone
- Globalni moderator
#8854 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovi gdje su klizišta će strahovat i od situacije kad cuko zapiša banderu.julisiz es grant wrote:Ma vala, ako ćemo sad od svake kiše strahovat, jebeš onda takav život.vatrogasac wrote:Već na jednom drugom mjestu prognoziraju da će biti cca 5l po metru kvadratnom što se ne može porediti sa onih 60 od neki dan.jastuk1 wrote:Proljetni pljuskovi - ne bi trebalo biti velikih količina (10 do 15 litara mislim max po pljusku gdje naleti jači). Nezgodno je za ljude na klizištima, jer su sad te pukotine otvorene i voda drito može da ide i "podmazuje" osnovicu klizišta...
Za sanaciju klizišta trebaju ogromni novci za drenažu i ravanje na pola od ovih 1500-2000 klizišta to neće biti ni urađeno a većina ih je u naseljenim mjestim
- O'zone
- Globalni moderator
#8855 Re: Poplave u cijeloj BiH
"Filozofski fakultet i sutra prima donacije koje će slati u najugroženija područja. Donacije možete donijeti od 10 do 16h u hol fakulteta.
BITNO i HITNO:Spisak potrebnih namirnica i sredstava:
riža
šećer
supe
tjestenina
kafa
brašno
pasta za zube/četkice
dezedoransi/šamponi
ulošci
sapuni
spuzvice za sudje
hrana za bebe
deterdzent"
- seoBIH
#8856 Re: Poplave u cijeloj BiH
Molim nekoga da mi se javi na pp sa idejom sta da se kupi porodici koja ima 2 odrasle osobe, troje djece od 5 (djevojcica) do 15 godina i staru nanu.
Izdvojit ce se oko 50KM za osnovne namirnice, dok ce se oko 200KM uruciti u ruke, tako da nema potrebe kupovati sve i svasta. Nije potrebno brasno, voda, rukavice i cizme.
Izdvojit ce se oko 50KM za osnovne namirnice, dok ce se oko 200KM uruciti u ruke, tako da nema potrebe kupovati sve i svasta. Nije potrebno brasno, voda, rukavice i cizme.
- Magarece_godine
#8857 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jel mogu donirati mlijeko ?
-
Drinski
#8858 Re: Poplave u cijeloj BiH
higijenski pribor, posuđe, i kupi maloj kakvu igracku /sevap je, sto bi se kazalo/.
- O'zone
- Globalni moderator
#8859 Re: Poplave u cijeloj BiH
Galerija Boris Smoje će u petak organizovati prikupljanje donacija za gradove nastradale u poplavama. Naša je ideja da skupljamo samo i isključivo potrepštine za radne grupe, dakle:
1. gumene čizme
2. zaštitne maske za lice
3. rukavice (radne i jednokrate)
4. lopate
5. dezinfekcijska sredstva
6. metle
7. četke
8. pumpe za izbacivanje vode
9. boje za zidove
10. pribor za bojenje
11. baterijske lampe
Ukoliko imate nešto od ovoga što smo naveli, ili možda nešto što smo zaboravili spomenuti, a vi smatrate da je bitno za radne akcije, molimo vas donesite u galeriju Boris Smoje (Radićeva 11) u petak od 10 do 19h
Hvala svima unaprijed na pomoći / GBS
060 349 17 26
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#8860 Re: Poplave u cijeloj BiH
DaMagarece_godine wrote:Jel mogu donirati mlijeko ?
- O'zone
- Globalni moderator
#8861 Re: Poplave u cijeloj BiH
Poštujem
Nikšić: Dat ćemo državno zemljište za izgradnju novih domova
21. maj 2014. u 20:51
"Još uvijek je stanje u Posavskom kantonu teško i borimo se sa vodenom stihijom. Nastoji se zaštiti Orašje od poplave", kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić za agenciju Patria.
On je istakao da se stanje u ostalom dijelu FBiH koliko-toliko normalizuje, ali da sada najveći problem predstavlja ogroman broj klizišta na teritoriji cijele FBiH.
"Ta klizišta ugrožavaju veliki broj stambenih objekata, stanovništvo je evakuisano. Prvi zadatak je sagledavanje kompletnog stanja, da vidimo koja su to područja u koja se ljudi više neće moći vratiti.
Dali smo nalog ministarstvima da rade na tome, da dodijelimo državno zemljište tamo gdje ga ima bilo za izgradnju individualnih ili kolektivnih stambenih objekata, naselja, zgrada – kazao je Nikšić i dodao da su velika klizišta u Olovu i Željeznom Polju te da se radi na uspostavljanju putne komunikacije prema trinaest sela u Željeznom Polju.
Premijer Nikšić je kazao da se trebaju evidentirati sve štete koje su pretrpjela domaćinstva, ali i privredni subjekti čije štete su višemilionske s ozbzirom na infrastrukturu.
"Paralelno s tim trebamo praviti akciju saniranja stanja, i raditi na zaštiti i prevenciji stanovništva od zaraza i epidemija. Trebamo raditi na rješavanju problema sa nadoknadama šteta onima koji su pretpjelu štetu" kazao je Nikšić za Patriu.
Što se tiče sanacije klizišta, Nikšić je kazao da se svi nivoi vlasti trebaju uključiti u rješavanje nastalih problema počevši svakako od općina.
Na današnjoj sjednici Vlada FBiH utvrdila je rebalans budžeta kako bi se iznašla sredstva za sanaciju šteta od poplava.
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je sastanak entitetskih i državnog premijera sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom koja je danas u poslijepodnevnim satima doputovala u BiH iz Srbije.
Održala je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom kako bi se sagledala situacija u BiH.a
- Janjicar
#8862 Re: Poplave u cijeloj BiH
To ako bude istina i ako ne bude malverzacija, ja imam kucu sva uredu daj mi jos i zemljiste, bit ce to jedina dobra odluka ove vlade.
- vatrogasac
#8863 Re: Poplave u cijeloj BiH
To bi mu inače trebalo biti u opisu posla. Ne daje svoje. Nego mi nismo navikli da nam daju naše pa to bude za ibreta.O'zone wrote:Poštujem
"Još uvijek je stanje u Posavskom kantonu teško i borimo se sa vodenom stihijom. Nastoji se zaštiti Orašje od poplave", kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić za agenciju Patria.
On je istakao da se stanje u ostalom dijelu FBiH koliko-toliko normalizuje, ali da sada najveći problem predstavlja ogroman broj klizišta na teritoriji cijele FBiH.
"Ta klizišta ugrožavaju veliki broj stambenih objekata, stanovništvo je evakuisano. Prvi zadatak je sagledavanje kompletnog stanja, da vidimo koja su to područja u koja se ljudi više neće moći vratiti.
Dali smo nalog ministarstvima da rade na tome, da dodijelimo državno zemljište tamo gdje ga ima bilo za izgradnju individualnih ili kolektivnih stambenih objekata, naselja, zgrada – kazao je Nikšić i dodao da su velika klizišta u Olovu i Željeznom Polju te da se radi na uspostavljanju putne komunikacije prema trinaest sela u Željeznom Polju.
Premijer Nikšić je kazao da se trebaju evidentirati sve štete koje su pretrpjela domaćinstva, ali i privredni subjekti čije štete su višemilionske s ozbzirom na infrastrukturu.
"Paralelno s tim trebamo praviti akciju saniranja stanja, i raditi na zaštiti i prevenciji stanovništva od zaraza i epidemija. Trebamo raditi na rješavanju problema sa nadoknadama šteta onima koji su pretpjelu štetu" kazao je Nikšić za Patriu.
Što se tiče sanacije klizišta, Nikšić je kazao da se svi nivoi vlasti trebaju uključiti u rješavanje nastalih problema počevši svakako od općina.
Na današnjoj sjednici Vlada FBiH utvrdila je rebalans budžeta kako bi se iznašla sredstva za sanaciju šteta od poplava.
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je sastanak entitetskih i državnog premijera sa komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom koja je danas u poslijepodnevnim satima doputovala u BiH iz Srbije.
Održala je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom kako bi se sagledala situacija u BiH.a
- Janjicar
-
Max Bunker
#8865 Re: Poplave u cijeloj BiH
E stani sada. Ok, dati mjesto ali neka se to radi sistemski.Nemoj gdje ko stigne i slicno.O'zone wrote:Poštujem
Ne bi losa ideja bila da se, recimo, od ovih unistenih sela u Zeljeznom polju napravi MJESTO Zeljezno polje. Das ljudima zemlju na odredjenoj lokaciji (ili recimo das im zemlju u Doboj-Istoku), das im besplatne prikljucke, oslobodis nekih dazbina i kazes im da kuce mogu graditi u odredjenim gabaritima i na odredjene nacine. Vremenom se tu napravi osnovna skola, ambulanta, mjesna zajednica, dom kulture i od zaseoka si napravio mjestasce u kojem ce biti i veca koncentracija ljudi i vecna (koliko-toliko) koncentracija novca nego u zaseocima (jbg., selo je bogatije od zaseoka, mjesto od sela, grad od mjesta itd.)
P.S.
I naravno, voditi racuna kome se daje.
-
almir1977
#8866 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nije to samo tako - daj nekom kuću ili stan. To su mjesta gdje su ljudi živjeli mahom od stočarstva i poljoprivrede, neće se oni tek tako iseliti negdje pa da zidove jedu.
-
mefistofilis
#8867 Re: Poplave u cijeloj BiH
evo ovako, bijah i ja danas u Maglaju, u Omrzlom polju a u ranijim postovima procitah da bi se to moglo i drukcije zvati.
nisam pricao ni sa kim nista jer mi to nije trebalo u tim trenucima
maske i rukavice i sve ostalo cete cuvati prvih 10 minuta dok ne skontate da od te pjesme nema nista. isprljaju se i maske a ne rukavice. kolicina mulja je nevjerovatna.
ako planirate raditi duzi vremenski ja bih preporucio da imate minimalno ali bas minimalno dva para rukavica, a maske su ionako u pakovanju od 10 kom 2-3 marke.
isto tako, moja licna preferensa su one medicinske maske a ne bijele sa onim kupama
sretno i lahka vam lopata... i mokri cilimi od po 200 kg
nisam pricao ni sa kim nista jer mi to nije trebalo u tim trenucima
maske i rukavice i sve ostalo cete cuvati prvih 10 minuta dok ne skontate da od te pjesme nema nista. isprljaju se i maske a ne rukavice. kolicina mulja je nevjerovatna.
ako planirate raditi duzi vremenski ja bih preporucio da imate minimalno ali bas minimalno dva para rukavica, a maske su ionako u pakovanju od 10 kom 2-3 marke.
isto tako, moja licna preferensa su one medicinske maske a ne bijele sa onim kupama
sretno i lahka vam lopata... i mokri cilimi od po 200 kg
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
-
Drinski
#8869 Re: Poplave u cijeloj BiH
ma ja, ali ako nema mogucnosti za zivot u tom Ž. polju, kako ces mu dati da zivi i radi tamo gdje u svakom momentu moze poginuti.almir1977 wrote:Nije to samo tako - daj nekom kuću ili stan. To su mjesta gdje su ljudi živjeli mahom od stočarstva i poljoprivrede, neće se oni tek tako iseliti negdje pa da zidove jedu.
ja bih, iskreno, volio kada bi ovo bila prekretnica: da krenemo raditi onako kako treba da se radi, počev od flasa u potocima pa do boljeg sistema CZ i bespravne gradnje.
čak mislim da ne bi bilo lose pokrenuti akciju u kojoj bi svaki djecak ili djevojcica koji krene u školu zasadio (dobro, oni to ne mogu zasaditi, jos su tada mali, ali bi tu bili radi "viseg" cilja, krampali bi roditelji ili radnici iz sumarije) "svoje" drvo na nekoj od planina, time bi razvijali eko duh a i pošumili se goleti.
-
emmir1
#8870 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sinoć oko 2 nisam mogao da spavam pa pregledao kanale , kada na Hayatu ekstra emisija , jedno sat vremena momci idu kroz Željezno polje , sve su pokazali.
Dosta je uništeno , ali nije baš toliko koliko su u prvi mah javljali.
Dosta je mještana pričalo , jednostavno ne postoji opcija da oni napuste Željezno Polje
Mogu im se kuće napravit na sigurnijim lokacijama ali samo na opštini Žepče , odnosno u širem rejonu Željeznog Polja jer postoji lokacija .
Jedan je dedo pričao da je Željezno Polje nastalo tako što su pobjeglisa klizišta i tu naselje napravili
Dosta je uništeno , ali nije baš toliko koliko su u prvi mah javljali.
Dosta je mještana pričalo , jednostavno ne postoji opcija da oni napuste Željezno Polje
Mogu im se kuće napravit na sigurnijim lokacijama ali samo na opštini Žepče , odnosno u širem rejonu Željeznog Polja jer postoji lokacija .
Jedan je dedo pričao da je Željezno Polje nastalo tako što su pobjeglisa klizišta i tu naselje napravili
-
emirolini
#8871 Re: Poplave u cijeloj BiH
[youtube]8GxgIVpIb1g[/youtube]
laku noc dobri ljudi
- Janjicar
#8872 Re: Poplave u cijeloj BiH
Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
- Herr Flick
#8873 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa nije Turčin glup da ne osigura firmu u blizini rijekeJanjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura
- QuestionEverything
#8874 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovo je strahota vidjeti; toliko mi je zao sto se ovo desava nasoj domovini i svim dobrim ljudima koji su sve gradili poslije rata, i sad su opet sve izgubili. Koja je to tuga i zalost.
Ja zivim u SAD, i moja porodica i ja smo donirali pare kao i mnogi drugi ljudi ovdje.
Evo link za donaciju koja je jedna od mnogih tokom ovih poplava.
http://www.gofundme.com/98iwck
Za pet dana je se skupilo preko $80,000, a gospodja koja je sve to pokrenula ce uskoro da ide u Bosnu, pa ce se licno pobrinuti da te pare stignu u prave ruke.
Isto tako, mnogo dzamija sirom Amerike pozivaju na donacije i organizuju da posalju pakete najpotrebnijih stvari kao hrana za bebe, higijenske potrepstine, odjeca, pelene, itd.
Nadam se svakom dobru i molim Boga da nam je svima na pomoci.
Ja zivim u SAD, i moja porodica i ja smo donirali pare kao i mnogi drugi ljudi ovdje.
Evo link za donaciju koja je jedna od mnogih tokom ovih poplava.
http://www.gofundme.com/98iwck
Za pet dana je se skupilo preko $80,000, a gospodja koja je sve to pokrenula ce uskoro da ide u Bosnu, pa ce se licno pobrinuti da te pare stignu u prave ruke.
Isto tako, mnogo dzamija sirom Amerike pozivaju na donacije i organizuju da posalju pakete najpotrebnijih stvari kao hrana za bebe, higijenske potrepstine, odjeca, pelene, itd.
Nadam se svakom dobru i molim Boga da nam je svima na pomoci.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#8875 Re: Poplave u cijeloj BiH
Važnije je to da turci odlučili da nastave poslovanje. Ekipa se pojavila čim se voda povukla i kad su došli i vidjeli mravinjak(radnici raščišćavali) odlučili su da se sve ponovo pokrene.Janjicar wrote:Natron Hayat u Maglaju je kompletno osiguran od poplava i ocekuje se da ce za naplatu stete dobiti 120 mil. eura