Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Ned071
#8851 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
daj boze da budete u pravu ali...
- So What!
#8852 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
i mi se samo nadamo, barem ja, s tim da nikada nismo bili bliže mitskoj Prvoj ...Ned071 wrote:daj boze da budete u pravu ali...
- insaneinthebrain
#8853 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
podrzavam fahra, nek rasciste do kruznog i el tarik pumpe sa cetri trake. dalje i ne morajuNed071 wrote:suplja... fahro ucjenjuje pozicijom u vlasti da mu se rascisti do alhosa, za dalje ga zaboli... nema od te pjesme nista...
- Hajvan
#8854 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
insaneinthebrain wrote:podrzavam fahra, nek rasciste do kruznog i el tarik pumpe sa cetri trake. dalje i ne morajuNed071 wrote:suplja... fahro ucjenjuje pozicijom u vlasti da mu se rascisti do alhosa, za dalje ga zaboli... nema od te pjesme nista...
a vidis, ja bih je rado pruzio do Ilijasa
- P308
#8855 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
insaneinthebrain wrote:podrzavam fahra, nek rasciste do kruznog i el tarik pumpe sa cetri trake. dalje i ne morajuNed071 wrote:suplja... fahro ucjenjuje pozicijom u vlasti da mu se rascisti do alhosa, za dalje ga zaboli... nema od te pjesme nista...
Pa kad se izmjesti GRAS, cini mi se da nema prepreka da se to zaista i uradi, ili grijesim? Cini mi se da je sve ostalo otkupljeno na tom dijelu do Penny-ja, eventualno jos jedan-dva objekta da su ostala?
- Haris.ba
#8856 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zar nije jednostavnije ukinuti naplatu putarine? Oko Ilijaša ide autoput, glupost je praviti dodatne ceste.Hajvan wrote:
- Hajvan
#8857 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Haris.ba wrote:Zar nije jednostavnije ukinuti naplatu putarine? Oko Ilijaša ide autoput, glupost je praviti dodatne ceste.Hajvan wrote:
Jeste, ali mi too radical da spomenem…
hvala sto si to uradio mjesto mene, jer otkako postoji sistem napalate, ja se cudom ne mogu iscuditi zasto i Ilijas nije uklucen u zonu “gradskog autoputa"
- Haris.ba
#8858 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zašto radikalno? Ako ćemo pošteno, nema opravdanja naplata putarine, naročito nakon povećanja akciza.Hajvan wrote:Jeste, ali mi too radical da spomenem…
hvala sto si to uradio mjesto mene, jer otkako postoji sistem napalate, ja se cudom ne mogu iscuditi zasto i Ilijas nije uklucen u zonu “gradskog autoputa"
Ali, to su naši planeri. Umjesto da planiraju Sarajevo koje će izaći iz korita Miljacke, da mogu napravili bi zid na Marin dvoru.
Ne kontaju da bi Sarajevo buknulo u razvoju, a da bi i manjim sredinama bilo dobro jer bi narod tamo hrlio da živi. Ovako uzgajamo favele po brdima oko kotline.
- Hajvan
#8859 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
to ja stalno ponvljamHaris.ba wrote:Zašto radikalno? Ako ćemo pošteno, nema opravdanja naplata putarine, naročito nakon povećanja akciza.Hajvan wrote:Jeste, ali mi too radical da spomenem…
Ali, to su naši planeri. Umjesto da planiraju Sarajevo koje će izaći iz korita Miljacke, da mogu napravili bi zid na Marin dvoru.
Ne kontaju da bi Sarajevo buknulo u razvoju, a da bi i manjim sredinama bilo dobro jer bi narod tamo hrlio da živi. Ovako uzgajamo favele po brdima oko kotline.
al mi smo, generalno, skucen narod
nazalost
- Ned071
#8860 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
a sta smo dobili time, osim sto fahro ima fin ulaz u toranj? premjestimo čep 300 metara dalje i sta onda?
- Thorgerson
#8861 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Trebace desetine i desetine miliona da se Penny makne.
Gledam sad, konkretno Penni je vlasnik zemljista gdje su objekti. Dakle, gdje onaj veliki objekat pravo i desno gdje je market, te ona nova igraona. Vlasnik tog zemljista je firma Penny. Kako su uopste oni dosli do onog zemljista ne znam.
Ovamo gdje je parking, gdje im je ono stovariste materijala vlasnik zemljista je Zeljeznice FBiH. Je li Penny placa koristenje tog zemljista i kako li su to dogovorili ne znam...
Uglavnom, ja ne vidim kako uopste rijesiti ovo na obostrano zadovoljstvo.
Penny kao vlasnik ce traziti ogromne novce, ne samo zbog vrijednosti zemljista, vec i zbog samog biznisam te samih objekata. Da ne govorim da je Penniju ovo mjesto izuzetno bitno ne zbog kupaca koji znaju da su tu, vec zbog lokacije i blizine pruge kojom dovlace robu. Pruga im bukvalno ulazi u njihovo skladište. Premjesti ih negdje drugo, bukvalno im remetis citav biznis. Nije isto dovlaciti kamionima robu i to raditi prugom Ploče - Sarajevo.
Zao mi je sto ovo kazem, ali mislim da ce se trebati okrenuti alternativnim rjesenjima i mislim da je zaobilazak Pennyja najizvjesnije rjesenje. Sad mi je i malo jasnije zasto se to i spominjalo.
Trazice previse novca, ja ne vidim kako se isplati to dati. Mislim za taj novac se moze tu vijadukt napraviti ili tunel jbt. Angazovati strucnjake i rijesiti to, dati Penniju sad desetine miliiona maraka je meni budalastina. Izace nas skuplje pita od tepsije. A jos gore je pregovarati i peglati se oko toga, proce desetljeca dok se tu iko ista dogovori. A o rastu cijene zemljista da ne govorim.
Gledam sad, konkretno Penni je vlasnik zemljista gdje su objekti. Dakle, gdje onaj veliki objekat pravo i desno gdje je market, te ona nova igraona. Vlasnik tog zemljista je firma Penny. Kako su uopste oni dosli do onog zemljista ne znam.
Ovamo gdje je parking, gdje im je ono stovariste materijala vlasnik zemljista je Zeljeznice FBiH. Je li Penny placa koristenje tog zemljista i kako li su to dogovorili ne znam...
Penny kao vlasnik ce traziti ogromne novce, ne samo zbog vrijednosti zemljista, vec i zbog samog biznisam te samih objekata. Da ne govorim da je Penniju ovo mjesto izuzetno bitno ne zbog kupaca koji znaju da su tu, vec zbog lokacije i blizine pruge kojom dovlace robu. Pruga im bukvalno ulazi u njihovo skladište. Premjesti ih negdje drugo, bukvalno im remetis citav biznis. Nije isto dovlaciti kamionima robu i to raditi prugom Ploče - Sarajevo.
Zao mi je sto ovo kazem, ali mislim da ce se trebati okrenuti alternativnim rjesenjima i mislim da je zaobilazak Pennyja najizvjesnije rjesenje. Sad mi je i malo jasnije zasto se to i spominjalo.
Trazice previse novca, ja ne vidim kako se isplati to dati. Mislim za taj novac se moze tu vijadukt napraviti ili tunel jbt. Angazovati strucnjake i rijesiti to, dati Penniju sad desetine miliiona maraka je meni budalastina. Izace nas skuplje pita od tepsije. A jos gore je pregovarati i peglati se oko toga, proce desetljeca dok se tu iko ista dogovori. A o rastu cijene zemljista da ne govorim.
-
BadBoy
#8862 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A i ostatak trase poslije Pennya nije čist. Treba rušiti dosta objekata u Barama, tako da stvarno ne vidim kako se ovaj projekat može realizovati u potpunosti.
- VladaFBiH
#8863 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Tražit će novac na osnovu čega? ilegalno sagrađenih objekata na trasi I transverzale? u najboljem slučaju može dobiti građevinsku vrijednost objekata i to u opštini centar jer mu je Ajnadžić dao nekakve papire koji opet ne odgovaraju stanju na terenu navedeno je da tamo stoji kuća i dvorište (a za ove papire treba tužiti onoga ko mu ih je dao). Za opštinu Novo Sarajevo Penny nema apsolutno nikakve papire!Thorgerson wrote:Trebace desetine i desetine miliona da se Penny makne.
i na žalost ne postoji alternativno rješenje jer se tu nalazi petlja I transverzala - Gradski autoput koju nemaš gdje pomjeriti i da hoćeš
- Ned071
#8864 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Citas li pobogu ono sto komentiras? Covjek pise o zemljištu, ne o objektima...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#8865 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Javni interes, eksproprijacija, isplati se trzisna cijena, a ne neka izmisljena i zeljena, idemo dalje.
- VladaFBiH
#8866 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
prvo čovjek je napisao: "Penny kao vlasnik ce traziti ogromne novce, ne samo zbog vrijednosti zemljista, vec i zbog samog biznisam te samih objekata. Da ne govorim da je Penniju ovo mjesto izuzetno bitno ne zbog kupaca koji znaju da su tu, vec zbog lokacije i blizine pruge kojom dovlace robu. Pruga im bukvalno ulazi u njihovo skladište. Premjesti ih negdje drugo, bukvalno im remetis citav biznis. Nije isto dovlaciti kamionima robu i to raditi prugom Ploče - Sarajevo." Iz ovoga se vidi da govori o zgradama i biznisu na ovoj lokaciji a ne samo o zemljištu a za ostatak ti je odgovorio čovjek - cijena zemljišta neće biti veća (proglasi se javni interes s tim da će se vjerovatno desiti kada Ajnadžić odleti s načelničke pozicije u Opštini Centar) zbog biznisa i sl. već zbog eventualnih građevina koje se tu nalaze a Ajnadžić ih je dijelom ozakonio (istina ne kao poslovne što opet Penniju ne ide potpuno u prilog) i to je jedino za šta se Penny može "hvatati" prilikom eksproprijacije jer zemljište bez dozvola a koje ni ne možeš dobiti nema neku posebnu vrijednost bez obzira na sveNed071 wrote:Citas li pobogu ono sto komentiras? Covjek pise o zemljištu, ne o objektima...
- Ned071
#8867 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Procitaj drugi pasus... Mimo toga, ako je dunum na sarajevskoj obilaznici kod butila bio 40 hiljada pogodi koliko kosta danas u velesicima a placa se i kad se rusi ilegalno... Nema od te igranke nista
- Haris.ba
#8868 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Trenutno - ne plaća se. Taj dio zakona se odnosi samo na trasu autoputa (pa je produžen i na trasu gradskog autoputa do petlje Briješće - zato je to malo autoput, malo spojna cesta kako kada odgovara). Hoće li šta mijenjati i u vezi sa daljom trasom - sumnjam, ali nikada se ne zna. Nije imalo smisla ni prvobitno što se uguralo u zakon da se plaća cijena građevine (ne tržišna cijena) izgrađene nelegalno.Ned071 wrote:Procitaj drugi pasus... Mimo toga, ako je dunum na sarajevskoj obilaznici kod butila bio 40 hiljada pogodi koliko kosta danas u velesicima a placa se i kad se rusi ilegalno... Nema od te igranke nista
Ali, prva transferzala nije priča o propisima.
Da se gleda po propisima, trasa bi bila čista davnih dana. Zakon je fantastičan. Niko više ne može blokirati oduzimanje zemljišta traženjem nekih ludih cifri. Zemljište se oduzima, pa ako misliš da si zakinut ideš na sud, ali samo raspravljaš o cijeni.
- Thorgerson
#8869 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vi ste bas naivni.
Jedan Ivazovic sa obicnom kucom koja cak nije ni bila citava na trasi kocio zavrsetak A transverzale. Hoce frajko direktan prilaz. Na kraju mu nista nisu mogli i dobio prikljucak direktno na transverzalu jedini na tom potezu.
I vi sad mislite da ce se tako jedan, za nase uslove, gigant poput Pennija tek tako maknuti od onakvog da kazem "zlatna koka" zemljista, koje je btw u njegovom vlasnistvu.

Jedan Ivazovic sa obicnom kucom koja cak nije ni bila citava na trasi kocio zavrsetak A transverzale. Hoce frajko direktan prilaz. Na kraju mu nista nisu mogli i dobio prikljucak direktno na transverzalu jedini na tom potezu.
I vi sad mislite da ce se tako jedan, za nase uslove, gigant poput Pennija tek tako maknuti od onakvog da kazem "zlatna koka" zemljista, koje je btw u njegovom vlasnistvu.
- Thorgerson
#8870 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A sta je trzisna cijena za tu zemlju? Pa valjda i tu cijenu treba da utvrdi neki strucnjak, procjenitelj.sime_cipol wrote:Javni interes, eksproprijacija, isplati se trzisna cijena, a ne neka izmisljena i zeljena, idemo dalje.
Zemlju gdje se nalazi jedan razvijeni biznis + koja je uvazana prugom direktno sa lukom Ploče. To ce jel neko tek tako zanemariti u procjeni?
Mislim, laik sam oko tih stvari. Ali da ce Penny tek tako bez borbe odustati od onog zemljista...tesko.
- Porodice Foht
#8871 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Slazem se. Penny ce traziti veliku lovu a kakva nam je praksa i pravosudje, moglo bi to pravo dugo potrajati.VladaFBiH wrote:prvo čovjek je napisao: "Penny kao vlasnik ce traziti ogromne novce, ne samo zbog vrijednosti zemljista, vec i zbog samog biznisam te samih objekata. Da ne govorim da je Penniju ovo mjesto izuzetno bitno ne zbog kupaca koji znaju da su tu, vec zbog lokacije i blizine pruge kojom dovlace robu. Pruga im bukvalno ulazi u njihovo skladište. Premjesti ih negdje drugo, bukvalno im remetis citav biznis. Nije isto dovlaciti kamionima robu i to raditi prugom Ploče - Sarajevo." Iz ovoga se vidi da govori o zgradama i biznisu na ovoj lokaciji a ne samo o zemljištu a za ostatak ti je odgovorio čovjek - cijena zemljišta neće biti veća (proglasi se javni interes s tim da će se vjerovatno desiti kada Ajnadžić odleti s načelničke pozicije u Opštini Centar) zbog biznisa i sl. već zbog eventualnih građevina koje se tu nalaze a Ajnadžić ih je dijelom ozakonio (istina ne kao poslovne što opet Penniju ne ide potpuno u prilog) i to je jedino za šta se Penny može "hvatati" prilikom eksproprijacije jer zemljište bez dozvola a koje ni ne možeš dobiti nema neku posebnu vrijednost bez obzira na sveNed071 wrote:Citas li pobogu ono sto komentiras? Covjek pise o zemljištu, ne o objektima...
- Haris.ba
#8872 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kada se gleda propis, sve je jasno. Drugo je što neko tamo može "mimo propisa". Bezveze razpredamo. Evo, imali su sastanak u kantonu - pa ko biva sada sve riješeno.Thorgerson wrote:A sta je trzisna cijena za tu zemlju? Pa valjda i tu cijenu treba da utvrdi neki strucnjak, procjenitelj.sime_cipol wrote:Javni interes, eksproprijacija, isplati se trzisna cijena, a ne neka izmisljena i zeljena, idemo dalje.
Zemlju gdje se nalazi jedan razvijeni biznis + koja je uvazana prugom direktno sa lukom Ploče. To ce jel neko tek tako zanemariti u procjeni?
Mislim, laik sam oko tih stvari. Ali da ce Penny tek tako bez borbe odustati od onog zemljista...tesko.
Zakon je takav, država može ući u posjed i sve maknuti i napraviti cestu. Niko je ne može blokirati kada država hoće.
Ne znam kako više objasniti, već da crtam dijagrame raznim bojicama. Država može uzeti nekretninu i ući u posjed iste bez da ikakvo sudovanje je ometa. Možeš se ti suditi 10 godina sa državom samo oko cijene. To ništa ne ometa da se cesta napravi. Ali,....Porodice Foht wrote:Slazem se. Penny ce traziti veliku lovu a kakva nam je praksa i pravosudje, moglo bi to pravo dugo potrajati.
- Haris.ba
#8873 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Znaš li šta je bilo ko Ivazovića? Čitavu priĆu?Thorgerson wrote:
Jedan Ivazovic sa obicnom kucom koja cak nije ni bila citava na trasi kocio zavrsetak A transverzale. Hoce frajko direktan prilaz. Na kraju mu nista nisu mogli i dobio prikljucak direktno na transverzalu jedini na tom potezu.![]()
- Porodice Foht
#8874 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Druze, znam i ja, ali nam praksa govori na bezbroj primjera da nije bas mlijeko uvijek bijelo.Haris.ba wrote:Kada se gleda propis, sve je jasno. Drugo je što neko tamo može "mimo propisa". Bezveze razpredamo. Evo, imali su sastanak u kantonu - pa ko biva sada sve riješeno.Thorgerson wrote:A sta je trzisna cijena za tu zemlju? Pa valjda i tu cijenu treba da utvrdi neki strucnjak, procjenitelj.sime_cipol wrote:Javni interes, eksproprijacija, isplati se trzisna cijena, a ne neka izmisljena i zeljena, idemo dalje.
Zakon je takav, država može ući u posjed i sve maknuti i napraviti cestu. Niko je ne može blokirati kada država hoće.Ne znam kako više objasniti, već da crtam dijagrame raznim bojicama. Država može uzeti nekretninu i ući u posjed iste bez da ikakvo sudovanje je ometa. Možeš se ti suditi 10 godina sa državom samo oko cijene. To ništa ne ometa da se cesta napravi. Ali,....Porodice Foht wrote:Slazem se. Penny ce traziti veliku lovu a kakva nam je praksa i pravosudje, moglo bi to pravo dugo potrajati.
- Thorgerson
#8875 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Gdje i kada je država to uradila? Pa ne mogu da maknu one dvije barake na početku te prve, a eto maknut će jedan Penny ono ko da rukom odneseš.Haris.ba wrote:
Ne znam kako više objasniti, već da crtam dijagrame raznim bojicama. Država može uzeti nekretninu i ući u posjed iste bez da ikakvo sudovanje je ometa. Možeš se ti suditi 10 godina sa državom samo oko cijene. To ništa ne ometa da se cesta napravi. Ali,....
Ja ću tebi da nabrojim jedno min 10 primjera gdje su ljudi zajebavali državu, kanton, opštinu u zdrav mozak.
Ne bih ja baš bio tako siguran da država može raditi šta hoće, ako imaš dobrog advokata i ako si finansijski potkovan, politički uvezan (Penny to jeste) nije baš da će to ići glatko.