Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#8826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Ima li igdje dostupan taj novi Zakon o soc.zaštiti?

Edit: evo ga http://www.feb.ba/zakon-o-izmjenama-i-d ... sa-djecom/

Ja koliko sam shvatila, majkama koje imaju manje od 12 mjeseci staza umanjuje se naknada na 30% od prosječne plate a onima koje imaju vise od 12 mjeseci se isplaćuje 60% od prosječne plate.
DaffyDuck

#8827 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DaffyDuck »

Zakon o socijalnoj smjehuriji.
granita

#8828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

manekenka u penziji wrote:Ima li igdje dostupan taj novi Zakon o soc.zaštiti?

Edit: evo ga http://www.feb.ba/zakon-o-izmjenama-i-d ... sa-djecom/

Ja koliko sam shvatila, majkama koje imaju manje od 12 mjeseci staza umanjuje se naknada na 30% od prosječne plate a onima koje imaju vise od 12 mjeseci se isplaćuje 60% od prosječne plate.
WTF? I ja tako shvatih, ali to je cista discriminacija. Znaci mlade djevojke, koje rade manje od godinu dana, dobile posao i napokon se odlucile za porodicu oni rezu i to malo jada sto se dobije? JAO FUUUUUUUUUUUUUUUUUJ!
Mis mekinjas

#8829 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Taj zakon je svugdje isti kad majke nemaju godinu staza u kontinuitetu. Nije novost.
aristocat

#8830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by aristocat »

Ja imam 14 godina radnog staza i naknada mi je smanjena, sad mi bio postar....znaci nema veze sa stazom, svima je smanjena :sad:
manekenka u penziji

#8831 Re: Trudnjače i porodilje online

A kolika je naknada inače bila?
aristocat

#8832 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by aristocat »

Po rjesenju 458 KM, mada svaki mjesec varira...al otprilike se vrti oko ovog iznosa. Sad sam dobila 360 KM.
manekenka u penziji

#8833 Re: Trudnjače i porodilje online

Dzubrad gladna!
febo_acm

#8834 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by febo_acm »

Pozdrav, može li jedno pitanje za upućene?
Žena mi je trudna i dobila je preporuku od doktorice za Orthomol natal(ili tako nešto). Ima li neke razlike između ovih i nekih drugih vitamina i ima te li neku preporuku i koja im je cijena?
maki222

#8835 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

febo_acm wrote:Pozdrav, može li jedno pitanje za upućene?
Žena mi je trudna i dobila je preporuku od doktorice za Orthomol natal(ili tako nešto). Ima li neke razlike između ovih i nekih drugih vitamina i ima te li neku preporuku i koja im je cijena?
Cestitam!!!!
Ja sam i u prvoj trudnoci i sada u drugoj uzimala/uzimam Prenatal ( Natural Wealth), kosta cca 30KM, 100 tableta. Lako se guta,a nalazi su mi dobri, pogotovo zeljezo jer sam inace malokrvna. Probala sam i Elevit, ali od tih vitamina imala sam mucninu.
febo_acm

#8836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by febo_acm »

Hvala :thumbup: Novi smo u ovome pa se snalazimo i raspitujemo :)
granita

#8837 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

febo_acm wrote:Pozdrav, može li jedno pitanje za upućene?
Orthomol natal je odlican, jer pored vitamnina uz njega se pije i probiotik koji dodje uz vitamine. Cijena je paprena od 100 do 105 KM, zavisi kako-gdje. Meni je apotekarka preporucila zamjenu Solgar Prenatal Nutrients koji su odlicni (ne padaju tesko na stomak kao sto mi je padao Pregnacare), a moj doktor je odusevljen sastavom i stalno pita uspjevamo li ih i dalje nabaviti. Cijena je 30 KM, a traju mjesec dana. Piju se po dva dnevno, poslije obroka. Inace su ovi vitamnini bez bojila i hemijskih dodataka, 100% prirodni. Kako mi apotekarka rece, tu su u dva grama, ali je ogromna razlika u cijeni.

Cesitam i sretno!
princess Leia

#8838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

Da li glasna muzika moze nauditi bebacu? :-) sinoc smo bili na vjencanju i stol nam je bio bas blizu zvucnika. Bebac je cijele noci, tj do malprije, udarao. Ne znam je se rasplesao, il mu nije godila tako glasna muzika :-D
Kako i koliko cuju bebe u majcinom stomaku? :? :-)
bebac123

#8839 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebac123 »

Sto se tice naknade sram neka ih bude od ovo malo crkavice nam uzimaju,a nije mi jasno kao oduzeli nam 100KM da se poveca nezaposlenim majkama a njima povecano za 60KM????Svakako nam je naknada mala a sad da ne pricam....
Jedno pitanje za porodilje:Mozrete li mi preporuciti neke vitamine,buduci da sam totalno blijeda ispijena stalno pospana i umorna,a ne dojim malog vec tri mjeseca podocnjaci mi dosli do pola lica.. :sad: ne znam jel iko imao slicnih problema??hvala
sarajevo_84

#8840 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

aristocat wrote:Po rjesenju 458 KM, mada svaki mjesec varira...al otprilike se vrti oko ovog iznosa. Sad sam dobila 360 KM.
Zna li neka mama, u vezi nastale situacije i smanjenja naknada, hoće li barem firme uplaćivati iznos do visine plaće?
Samo kod nas!
:-x :-x
granita

#8841 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

sarajevo_84 wrote:
aristocat wrote:Po rjesenju 458 KM, mada svaki mjesec varira...al otprilike se vrti oko ovog iznosa. Sad sam dobila 360 KM.
Zna li neka mama, u vezi nastale situacije i smanjenja naknada, hoće li barem firme uplaćivati iznos do visine plaće?
Samo kod nas!
:-x :-x
To zavisi od firme. Npr. kod mene je situacija sljedeca - ako potpisem da cu se vratiti na posao za 6. mjeseci dobit cu cijelu platu minus ovaj dio od kantona (tih jadnih 360 KM), a ako uzmem godinu necu dobiti nista. Tako da su kod mene sve zene na porodiljskom 6 mjeseci. Prijateljica koja je sada pred terminom, a radi za jednu americku organizaciju ima samo 6 sedmica placenog. Poslije toga moze produziti, ali joj niko ne garantuje povratak na posao poslije toga. Ovih 6. sedmica je placeno. Ako si u drzavnoj firmi, tim bolje, jer koliko znam tamo se uplacuje ostatak do visine plate.
blondina

#8842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Zna li neko koliko sad iznosi porodiljska naknada za nezaposlene mame?
bebac123

#8843 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebac123 »

180KM za nezaposlene
blondina

#8844 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

bebac123 wrote:180KM za nezaposlene
Ja sam sad u petak dobila rješenje u kojem piše da naknada iznosi 120 KM,u pitanju je općina Novi Grad.
manekenka u penziji

#8845 Re: Trudnjače i porodilje online

Bas si brzo dobila rješenje. Kad si predala? Meni još nije stiglo
blondina

#8846 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

manekenka u penziji wrote:Bas si brzo dobila rješenje. Kad si predala? Meni još nije stiglo
Predala sam 30.05 a zvali su me 06.06 da je gotovor rješenje i suprug odma otišao i uzeo rješenje.I u rješenju piše da mi je naknada 120 KM,pa mi nije jasno jel se to razlikuje od opštine do opštine.
Država

#8847 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Država »

Ja sam primjetio da je u Sarajevu svaka druga žena trudna, ocam... Svaka čast.

:thumbup:
manekenka u penziji

#8848 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

blondina wrote:
manekenka u penziji wrote:Bas si brzo dobila rješenje. Kad si predala? Meni još nije stiglo
Predala sam 30.05 a zvali su me 06.06 da je gotovor rješenje i suprug odma otišao i uzeo rješenje.I u rješenju piše da mi je naknada 120 KM,pa mi nije jasno jel se to razlikuje od opštine do opštine.
Ja sam predala 28.05. ali mi nista nije stiglo niti su me zvali, doduše ja sam Novo Sarajevo.
Ne bi trebalo da se razlikuje po općinama, vjerovatno su pohitili da smanje ove naknade za zaposlene pa nezaposlenima još nisu stigli povećati. Vjerovatno ce ti stići retroaktivno.
PurpurHazel

#8849 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

@Doktore, spasite me od šizenja. :-D. 34 sedmice, bebica po prvi put 5 dana manja ukupnom težinom od ustaljenih mjera (dosad uvijek pičila napredno), no pojedinačne mjere nisu odstupajuće, VAT uredan, posteljica i plodna voda - uredno, protocima doktorica zadovoljna, vidim napisala RI ACM - 0, 72. Ona se ne zabrinjava pretjerano, kaže da je moja konstitucija takva, visoka/mršava, da jednostavno ništa ne mora značiti, da curica može biti sitnija, bla bla i naruči me tek za 2 sedmice. Ova mjera protoka kakva Vam se čini? Ne moram ni reći da se ne bih puno uzrujavala tim procjenama težine da je inače sve okej, ali ovako s trombofilijom...infarkt posteljice je moja najveća noćna mora i strah. :( Sutra radim nove koagulacijske testove, čitavu trudnoću su odlični, terapija je Fragmin 5000.
julisiz es grant

#8850 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

PurpurHazel wrote:@Doktore, spasite me od šizenja. :-D. 34 sedmice, bebica po prvi put 5 dana manja ukupnom težinom od ustaljenih mjera (dosad uvijek pičila napredno), no pojedinačne mjere nisu odstupajuće, VAT uredan, posteljica i plodna voda - uredno, protocima doktorica zadovoljna, vidim napisala RI ACM - 0, 72. Ona se ne zabrinjava pretjerano, kaže da je moja konstitucija takva, visoka/mršava, da jednostavno ništa ne mora značiti, da curica može biti sitnija, bla bla i naruči me tek za 2 sedmice. Ova mjera protoka kakva Vam se čini? Ne moram ni reći da se ne bih puno uzrujavala tim procjenama težine da je inače sve okej, ali ovako s trombofilijom...infarkt posteljice je moja najveća noćna mora i strah. :( Sutra radim nove koagulacijske testove, čitavu trudnoću su odlični, terapija je Fragmin 5000.
To što je 5 dana "manja" u tako visokoj trudnoći ništa ne znači, treba samo nastaviti pratiti rast, a 2 sedmice razmaka je sasvim razuman interval za tako nešto. Taj RI se odnos na protok kroz središnju moždanu arteriju i u redu je. Vjerovatno jeizmjerila i protok u pupčanoj arteriji, što se radi uvijek kada se sumnja na zastoj u rastu (za sada je to jedina stvarna indikacija i inače za mjerenje protoka u pupčanoj arteriji). Uglavnom, samo bez brige i straha, to nikada dobro ne čini.
Post Reply