BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

anelsol

#8826 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

.
Last edited by anelsol on 29/04/2019 18:13, edited 2 times in total.
155_mm

#8827 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

hvala kolega za kordinate.
znaci to je potpuno odvojen kompleks. tako da se ne moze govoriti o prosirenju nego se tu mora postaviti potpuno zaokruzena proizvodnja. takoreci jedan zasebni IGMAN, IGMAN 2. naravno povrsina je ekstra.

bilo je govora u onom klix-ovom tekstu da su vec dobili neke dijelove titovog bunkera na koristenje. ali ova kasarna je izgleda sasvim nesto drugo.
anelsol

#8828 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote:hvala kolega za kordinate.
znaci to je potpuno odvojen kompleks. tako da se ne moze govoriti o prosirenju nego se tu mora postaviti potpuno zaokruzena proizvodnja. takoreci jedan zasebni IGMAN, IGMAN 2. naravno povrsina je ekstra.

bilo je govora u onom klix-ovom tekstu da su vec dobili neke dijelove titovog bunkera na koristenje. ali ova kasarna je izgleda sasvim nesto drugo.
Vakat im je da se prošire na malo jače kalibra, tipa 30 mm.
155_mm

#8829 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

anelsol wrote:
155_mm wrote:ima li neko kordinate te kasarne. da vidimo gdje se to nalazi. na nekim forumima uhvatise voz u krugu PRETIS-a sa istovarenim kontejnerima a mi nemamo nikog da moze naci toliku kasrnu.
:D
Zanimljivo kako je ono neko snimio preko google earth-a u krugu PRETIS-a. Ono je bilo nekad ili tokom jeseni ili zime. Vidi sve to po šumi okolo koja je sada zelena, a kad je ono snimano nije bilo zelenila. Kasarna je odlična lokacija za Igman. Ima veliku površinu i dosta već sagrađenih vojničkih baraka. Vjerovatno će uložiti nešto u adaptaciju, ali objekti i priključi su već tu.
koji baksuz moras biti da te google uslika kako istovaras kontejnere sa teretnog voza. vjerovatno neka nova postrojenja. a ovamo gledas da izazivas sto manje bezpotrebne paznje oko NI.
:lol: :lol: :lol: :lol:
155_mm

#8830 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

anelsol wrote:

Vakat im je da se prošire na malo jače kalibra, tipa 30 mm.
i ja vjerujem da su svjesni da ne mogu ostaviti onu rupu u kalibrima izmedju 12.7 i 76 mm.

kazem 76 mm posto su izgleda obnovili mogucnosti izrade velikih cahura zbog NATO tenkovske municije. pa predpostavljam da mogu da rade i cahure za kalibar 76 mm.
Guadalajara

#8831 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Ovo bi trebao da bude IGMAN 3, jer jedinica i dvica vec postoje

Jedinica(povrsinski dio u industrijskoj zoni)
https://www.google.com/maps/place/Konji ... 17.9590172

Dvica(podzemni tunelski dio) sa Arkom

I treci dio je ova kasarna.
славянин

#8832 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
i ja vjerujem da su svjesni da ne mogu ostaviti onu rupu u kalibrima izmedju 12.7 i 76 mm.

kazem 76 mm posto su izgleda obnovili mogucnosti izrade velikih cahura zbog NATO tenkovske municije. pa predpostavljam da mogu da rade i cahure za kalibar 76 mm.
Znaci pored najave (?) Unis a da ce praviti 120 mm municiju , postoje informacije da i Igman moze proizvoditi cahure za istu ? (pa onda se vjerovatno sklapa negdje ?) Puno ? Ako ima nekih zvanicnih info ili nesto da to potvrdi ?
anelsol

#8833 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Igman dd Prihod 2018. 108,45 mil KM dobit 15,66 mil KM odnosno 27 KM po dionici.

BNT-Tmih prihod 8,6 mil KM dobit 584.000 KM

Pretis prihod 49,2 mil KM dobit 7,87 mil KM odnosno 1,85 KM po dionici.
http://invest.ba/forum/viewtopic.php?f= ... &start=110

Pretis odličan prošle godine sa 7,87 miliona dobiti. Prestigli Ginex po prihodu i dobiti.Pomalo neočekivan pad za BNT, ali ipak dobit. Vidicemo kako će se prijem velikog broja radnika odraziti na obim proizvodnje i prihode.
Last edited by anelsol on 29/04/2019 18:19, edited 1 time in total.
anelsol

#8834 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote:

Jesu li zaista preuzeli dio Arka? Znam da je bilo govora o tome, ali ništa zvanično.
славянин

#8835 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Ne razumijem kako mogu koristiti nesto gdje su ulazna vrata 2 metra siroka i gdje je jedan "normalan" ulaz - namjena totalno razlicita od fabrika/proizvodnja :?
Guadalajara

#8836 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:Ne razumijem kako mogu koristiti nesto gdje su ulazna vrata 2 metra siroka i gdje je jedan "normalan" ulaz - namjena totalno razlicita od fabrika/proizvodnja :?
Mogu za skladista ulaznih materijala, skladiste otpada, rezervne dijelvove, radionice...Ovo je sve jedan kompleks. Jos samo da prehranu organizuju preko ribnjaka. Na sta su oni mislis kad su gradili ovaj kompleks. :-D
славянин

#8837 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:Ne razumijem kako mogu koristiti nesto gdje su ulazna vrata 2 metra siroka i gdje je jedan "normalan" ulaz - namjena totalno razlicita od fabrika/proizvodnja :?
Mogu za skladista ulaznih materijala, skladiste otpada, rezervne dijelvove, radionice...Ovo je sve jedan kompleks. Jos samo da prehranu organizuju preko ribnjaka. Na sta su oni mislis kad su gradili ovaj kompleks. :-D
Jes kada su ga gradili nisu planirali da prostorije ratne komande se koriste kao skladiste ili radionice - naprimjer znaci sva ta skladista,radionice itd
kroz ova vrata :
Image
Guadalajara

#8838 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote:
Guadalajara wrote:

Jesu li zaista preuzeli dio Arka? Znam da je bilo govora o tome, ali ništa zvanično.
Kako je to pravno rijeseno ne znam, ali to je sve jedna cjelina. Sada kako je kasarna u Ljutoj integrisana u Igman mislim da nece biti dozvoljeno civilima i onim koji nisu zaposleni da imaju pristup Igmanu zbog sigurnosnih razloga. Ovaj zapadni ulaz iz industrijske zone vodi direktno u podzemnu fabriku i ARK, a sa druge strane sada se mora preci preko mosta, fabrike municije da se dodje do ARKa.
155_mm

#8839 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pa klix je pisao da se u nekim djelovima ARK-a vec proizvodi. i to je ono sto nas je zbunjivalo onomad

p. s. mislio sam na ovaj dio teksta.
Gotovo pet kilometara od zgrade uprave i samog ulaza u fabriku, dolazimo do dijela Titovog tunela, mjesta koje u potpunosti oslikava uspjeh Igmana. Radnici u ovom impozantnom objektu u jednom danu proizvedu od 400 do 500 hiljada metaka.

Podsjećamo, ova građevina u Konjicu trebala je služiti za spas Predsjedništva i izvršne vlasti Jugoslavije u slučaju nuklearnog napada. Dugo je niko nije koristio, a od prije nekoliko godina Vlada FBiH ustupila je Igmanu na korištenje.

Nedaleko od ovog tunela nalazi se i Titov bunker (D0 ARK) koji se koristi u turističke svrhe kao vojno-umjetnički muzej.
155_mm

#8840 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Guadalajara
uz tvoje pojasnjenje se meni cini da je IK dobio na koristenje tunel koji je povezivao IK i ARK.
славянин

#8841 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

U konjicu onda oko 180 miliona metaka godisnje je proizvodnja ?
anelsol

#8842 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

славянин wrote:U konjicu onda oko 180 miliona metaka godisnje je proizvodnja ?
Bilo je raznih cifara. Niko sa sigurnošću ne zna koliki su kapaciteti Igmana.
155_mm

#8843 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Guadalajara

sad vidjeh da si novi clan foruma. pa da ti pozelim dobrodoslixu na ovu temu.
anelsol

#8844 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

I od mene dobrodoslica @Guadalajara. Igman i u 2018 godini 15 miliona dobiti. Standardno dobar. Najvise me raduje dobit Pretisa. Konacno su ušli u seriju dobrih poslovnih rezultata, posebno ova iz 2018. godine.
@mba

#8845 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

Guadalajara

#8846 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:@Guadalajara

sad vidjeh da si novi clan foruma. pa da ti pozelim dobrodoslixu na ovu temu.
anelsol wrote:I od mene dobrodoslica @Guadalajara. Igman i u 2018 godini 15 miliona dobiti. Standardno dobar. Najvise me raduje dobit Pretisa. Konacno su ušli u seriju dobrih poslovnih rezultata, posebno ova iz 2018. godine.
Hvala, hvala :-D
155_mm

#8847 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@anelsol
iskopao sam jos jednu informaciju o godisnjoj proizvodnji u IK.
250-300 miliona. licno izgovoreno od druga Berke Zecevica za intervju jos 2015.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a19928/Zec ... u-BiH.html

sto potvrdjuje nedavmu izjavu direktora IK o "stotinama miliona"

a i mi smo racunali na osnovu godisnjeg prometa i takodje smo dosli do nekih 300 miliona komada godisnje. sa novim pogonima su najvjerovatnije debelo preko 300.

ali sto rece kolega arci u stilu "zar mi stvarno ocekujemo da oni nama tacno kazu koliko proizvedu metaka".
славянин

#8848 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:@anelsol

a i mi smo racunali na osnovu godisnjeg prometa i takodje smo dosli do nekih 300 miliona komada godisnje. sa novim pogonima su najvjerovatnije debelo preko 300.

ali sto rece kolega arci u stilu "zar mi stvarno ocekujemo da oni nama tacno kazu koliko proizvedu metaka".
Da doduse to je tajna a ne ko glupi Ameri objave od Lake city-a godisnju proizvodnju od 1.3 milijarde kom municije :lol:

sto jes jes iskoristeno je onda u igmanu proizvodna povrsina do maksimuma jer ovi na:
LCAAP is housed on 3,935 acres (15.92 km2) with 458 buildings, 40 igloos and storage capacity of 707,000 square feet (65,700 m2)

proizvedu samo 1.3 milijarde komada :D
Guadalajara

#8849 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
155_mm wrote:@anelsol

Da doduse to je tajna a ne ko glupi Ameri objave od Lake city-a godisnju proizvodnju od 1.3 milijarde kom municije :lol:

sto jes jes iskoristeno je onda u igmanu proizvodna povrsina do maksimuma jer ovi na:
LCAAP is housed on 3,935 acres (15.92 km2) with 458 buildings, 40 igloos and storage capacity of 707,000 square feet (65,700 m2)

proizvedu samo 1.3 milijarde komada :D
I to je nesto porediti Americke/Ruske fabrike sa nasim. :D
славянин

#8850 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
I to je nesto porediti Americke/Ruske fabrike sa nasim. :D
pa ako pravimo 200-300 mil komada godisnje u igmanu sto da ne to je 20ak procenata lake city-a naprimjer... i oni sa 458 objekata toliko proizvedu pa mi imamo efikasnost :D
Post Reply