Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Tesla10

#8826 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

Završio sam Samarkand od tog pisca i mogu ti reči da je knjiga bila odlična. Vjerujem da mu je i ta dobra sigurno :) .
Juliuscezar

#8827 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Tesla10 wrote:Završio sam Samarkand od tog pisca i mogu ti reči da je knjiga bila odlična. Vjerujem da mu je i ta dobra sigurno :) .
Koliko sam vidio iz prvih par stranica definitvno ima zanimljiv stil pisanja. U potpunosti se drzi historijskih cinjenica ali ih ne iznosi suhoparno kao u klasicnom historijskom djelu.
Tesla10

#8828 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

bhnapoleon1 wrote:
Tesla10 wrote:Završio sam Samarkand od tog pisca i mogu ti reči da je knjiga bila odlična. Vjerujem da mu je i ta dobra sigurno :) .
Koliko sam vidio iz prvih par stranica definitvno ima zanimljiv stil pisanja. U potpunosti se drzi historijskih cinjenica ali ih ne iznosi suhoparno kao u klasicnom historijskom djelu.
Tako je :) . Oduševio me je opis Perzije i grada Smarkanda. Polako i bez žurbe. Odličan pisac :) .
Tesla10

#8829 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

Ima li ovdje ljubitelja Fridriha Ničea? Uzeo sam knjigu "Volja za moć" pa me zanima vaš komentar.
alcho

#8830 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alcho »

Tesla10 wrote:Ima li ovdje ljubitelja Fridriha Ničea? Uzeo sam knjigu "Volja za moć" pa me zanima vaš komentar.
Vjerovatno ima ljubitelja, ali nema komentara...ovdje je bitno samo zalijepiti naslovnicu, bez ijednog slova o knjizi.
sig_garret

#8831 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sig_garret »

Image

Opširna recenzija slijedi
Donnie Smith

#8832 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

CJ Lyons: Linija života

Image

Prvi slučaj dr. Lydije Fiore, liječnice u hitnoj službi u Pittsburghu, prošao je mnogo bolje od drugog: Jonah, sin šefa kirurgije, umire usprkos svim njezinim naporima. Našavši se pod trenutnom suspenzijom, iščekujući interno ispitivanje i bez jasnih odgovora na pitanje zašto je mladić umro, Lydia pokreće vlastitu istragu. Nalazi autopsije govore joj da se radi u umorstvu, a ...

Na 287. sam strani, od ukupni 411 i za sada :thumbup:

Inače, najezda ovih knjiga po cijeni od 4,95 je nanijela toliko trasha, da je to naprosto nevjerovatno, ali ova im knjiga popravlja dojam. Za sada
Sancho Panza

#8833 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sancho Panza »

Master i Margarita
Nikolai Stavrogin

#8834 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nikolai Stavrogin »

Evo baš krećem čitati "Fedona" od Platona :D. Kupio u Konzumu za 4,95km :lol: . Sereš se na tu "kultuTu i umjeŠnost" koju uzmeš po akcijskoj cijeni u Konzumu za famoznih 4,95 :sad: . Nadam se da ovdje ima čitatelja koji kupuju knjige na pijačnim štandovima po marku, dvije, a wannabe pozeri čitači nek' kupuju knjige za 4,95 :shock: .
Tesla10

#8835 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

Nikolai Stavrogin wrote:Evo baš krećem čitati "Fedona" od Platona :D. Kupio u Konzumu za 4,95km :lol: . Sereš se na tu "kultuTu i umjeŠnost" koju uzmeš po akcijskoj cijeni u Konzumu za famoznih 4,95 :sad: . Nadam se da ovdje ima čitatelja koji kupuju knjige na pijačnim štandovima po marku, dvije, a wannabe pozeri čitači nek' kupuju knjige za 4,95 :shock: .
"Kapital" od Karla Marxa sam u smeću pronašao. Nov, bez oštećenja :) . Raduje me što se odlične knjige mogu pronaći po jeftinim cijenama.
Nikolai Stavrogin

#8836 Re: Šta trenutno čitate?

Tesla10 wrote:
Nikolai Stavrogin wrote:Evo baš krećem čitati "Fedona" od Platona :D. Kupio u Konzumu za 4,95km :lol: . Sereš se na tu "kultuTu i umjeŠnost" koju uzmeš po akcijskoj cijeni u Konzumu za famoznih 4,95 :sad: . Nadam se da ovdje ima čitatelja koji kupuju knjige na pijačnim štandovima po marku, dvije, a wannabe pozeri čitači nek' kupuju knjige za 4,95 :shock: .
"Kapital" od Karla Marxa sam u smeću pronašao. Nov, bez oštećenja :) . Raduje me što se odlične knjige mogu pronaći po jeftinim cijenama.
Prave vrijednosti na smetljištu, "prave" na pozornici i izlozima. Kapital-penzioner-hljeb-kontejner, socijalizam u grobu, hljeb u kontejneru, kapital(izam) na djelu. :run:
mondo bizarro

#8837 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

ja skoro sve knjige samo na buvljaku kupujem i tu sam našla sve što nisam mogla po knjižarama... što naći, što platiti...
kad sam rekla prodavaču da mi je njegov štand najdraži u cijelom gradu, on mi rekao da je to tako tužno :cry: :D
ja mislila da će mu biti drago :lol:
TaraCrvena

#8838 Re: Šta trenutno čitate?

Post by TaraCrvena »

Hramsove price
AhmetShabo

#8839 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AhmetShabo »

Treba mi knjiga da poklonim nekome. Zelio bih da to bude knjiga sa radnjom u vozu ili vezano za to po mogucnosti neka romansa ili slicno (nemojte se smijati ). :D
Valjda me razumijete sta govorim. Pa predlozite mi ako ima takvih a da su bas dobre.
Tabhana

#8840 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tabhana »

AhmetShabo wrote:Treba mi knjiga da poklonim nekome. Zelio bih da to bude knjiga sa radnjom u vozu ili vezano za to po mogucnosti neka romansa ili slicno (nemojte se smijati ). :D
Valjda me razumijete sta govorim. Pa predlozite mi ako ima takvih a da su bas dobre.
Image

:evil:
ExNihilo

#8841 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

AhmetShabo wrote:Treba mi knjiga da poklonim nekome. Zelio bih da to bude knjiga sa radnjom u vozu ili vezano za to po mogucnosti neka romansa ili slicno (nemojte se smijati ). :D

Image

:D :D
Tesla10

#8842 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

Samo tu voz dolazi malo kasnije :mrgreen: .
sadmire

#8843 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Imas finu knjigu na temu voza, njegove istorije, putnika i prijateljstava u njemu, Mozart od Jasne Samic...ne znam koliko ce ta tematika bit interesantna osobi kojoj bi je poklonio, ali je knjiga svakako vrijedna citanja...
SmokingMan

#8844 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Inache besplatan pdf...Jako dobra...

Image
MaD_ProfessoR

#8845 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MaD_ProfessoR »

Završio obimnu Mukarakijevu Hroniku ptice navijalice, haman 600 str.
Svidjelo se nekome ili ne ono o čemu piše, lik je izvrstan pripovjedač, u stanju od skoro ničega skrojiti takve magične pripovijesti da knjigu ne možeš ispustiti iz ruku.

Spremam se Huxleyevu Genij & Boginja početi večeras.
Nikolai Stavrogin

#8846 Re: Šta trenutno čitate?

mondo bizarro wrote:ja skoro sve knjige samo na buvljaku kupujem i tu sam našla sve što nisam mogla po knjižarama... što naći, što platiti...
kad sam rekla prodavaču da mi je njegov štand najdraži u cijelom gradu, on mi rekao da je to tako tužno :cry: :D
ja mislila da će mu biti drago :lol:
Zadnji put kad sam bio u Sarajevu, svratim nekad oko 4 sati kod čovjeka na Ciglanama koji se pakovao, pun kioščić knjiga svakojakih. Proberem 4 knjige, malo se cjenkao, na kraju sve skupa bilo 8 km, hej 8km 4 knjige relativno očuvane :| . Kaže on meni da bude po 2,3 dana niko ništa ne kupi, to je mnogo žalosno, ljudi se guraju po knjižarama,fensiraju se po jebenom Konzumu da ih vide kako kupuju glupe knjige od 4,95, žale se kako su knjige skupe, a ovamo ćeš pomoći siromašnom čovjeku tako što ćeš kupiti od njega knjigu, sebi ćeš još više pomoći kupivši toliki kvalitet za tako mizernu cijenu.
dobar osjecaj

#8847 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dobar osjecaj »

Pao si mi na pamet kad sam maloprije u izlogu opet vidjela naslov "Nocni voz za Lisabon". Nisam citala, po opisu ne bih rekla da je romansa. Obozavam vozove i dogodovstine iz vozova.

http://www.delfi.rs/knjige/6430_nocni_v ... izare.html

Nasla sam ovaj komentar:
Iako zaplet insistira na misterioznosti, dramatičnosti, koincidencijama i naglim preokretima, ova knjiga se nikako ne može svesti samo na to, ponajviše zbog knjige u knjizi - neverovatnih filozofskih refleksija u formi dnevnika jednog od junaka. Amado de Prado, čiji život glavni junak pokušava da razotkrije, je pravi vodič kroz preispitivanje duše, života i odluka. Pitanja odnosa slobode i uslovljenosti koje nameću, ili društvene norme, ili porodična tradicija, ili religija, ili pristojnost, se na svakoj stranici iznova postavljaju - da li svako od nas može u nekom trenutku života, pa i onom poznom, da raskine okove sačinjene od konvencija ili straha, i da usmeri život u drugom pravcu. Nesloboda se preispituje na svim nivoima - bilo kao usamljenost (zavisnost od drugih), strah od promene i želja za sigurnošću, strah od represije i političkog ugnjetavanja... Roman se vrti oko ideje da sloboda ne znači i neograničen broj izbora, jer ispravne i dobre namere mogu da dovedu do novih zločina, jer je život komplikovaniji od 10 zapovesti i vaspitanja. Etičke dileme i izbori koji se javljaju pred junacima ove knjige teraju nas da se zamislimo nad svojim izborima i odlukama. Možda je ključna reč koja opisjue ovu potragu – putovanje. Tako putujući vozom za Lisabon, i putujući na mesta gde ga dnevnik odvede, glavni junak, a i mi sa njim, stiže ne samo u nove predele, već i na one raskrnice svoje duše i svoje sudbine, koje ga teraju da pogleda u pravcu životnog puta koji nije izabrao i koji nije ostvario. Knjiga ne nudi odgovor, rasplet i olakšanje, već samo ohrabrenje da se istraže različite mogućnosti i da se osvoji sloboda, bez garancije da je napravljeni izbor i ispravan... Definitivno knjiga koja se ne zaboravlja lako.
Negdje na nekom buvljaku sam bila naisla na neku knjigu koja isto prati avanture nekog lika koji beskrajno putuje vozom ali se nisam uspjela vratiti po knjigu i nemam pojma kako se zove i ko je autor.
AhmetShabo

#8848 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AhmetShabo »

@dobar osjecaj
Hvala mnogo. Ako jos neko ima neku knjigu na ovu tematiku nej predlozi slobodno..Najbolje bi bilo da je kakva ljubavna vezana za voz. :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8849 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

postaviše na sličica dana...

na koje vas djelo podsjeća? :D

Image
Romanija

#8850 Sapiens: A Brief History of Humankind

Post by Romanija »

Image
Post Reply