Baš spalitiladyblue18 wrote:Maske, cizme, lopatu, kese za smece, rukavice, sredstva za dezinfekciju i ciscenje, nesto za ciscenje ruku, hranu sebi, vodu, odjecu za presvuci se, gaze, zavoje. Nije lose ponjeti i one zastitne naocale zbog svog blata i mulja koje leti na sto strana.cyprus wrote:Sutra idem u Maglaj, pa imam koje pitanje... Dobio sam takve savjete šta sve da spremim i kako da se pripremim, maltene ko da idem u Černobil... E sad, može li mi neko iz prve ruke reći - kako je tamo? Šta je od opreme zaista nužno? Naročito su mi naglašavali dezinfekciju, pa kakva je situacija sa tim?
Znam da opreza nikad dosta, ali nekako previše sam uputa dobio... Kontam kako onda to stanovništvo tamo živi
Odjecu u kojoj budes tamo radio kazu najbolje spaliti po povratku iako neki samo dobro operu u masini ali ja se ne bih zajebavala.
Ovo vazi i za ostale koji idu pomagati tamo.
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
sophieEl
#8826 Re: Poplave u cijeloj BiH
-
crnoplavo
#8827 Re: Poplave u cijeloj BiH
kamen spoticanja wrote:Alfons Kauders wrote:kamen spoticanja wrote:mozda nije tema ali je aktuelno
jucer su u doboju oko 14h lokalni policijski sluzbenici ,uhapsili a potom i pretukli 4 vozaca komiona jedna zenicke firme
uz obavezni folklor jebavanja balijski majki
ev ih kod nas na pregledima![]()
ima li kakvih detalja?
danas nisam stigao vise da tipkam ali da ne ostanem nedorecen:
Tridesetosmogodišnji Hasib Halilović iz Nemile kod Zenice ostao je prošle sedmice bez kuće, koju su uništili poplava i klizište. Porodica mu je evakuirana, a on je sa prijateljima četiri dana pokušavao da spasi što se spasiti može.
Nakon toga je sjeo za volan kamiona širokobriješke firme za koju radi, jer "od nečeg se mora živjeti". Ni slutio nije da će u povratku sa puta iz Slovenije, nadomak kuće, doživjeti traumu, koja će ga, kako kaže, pratiti dok je živ.
- U mjestu Rudanka kod Doboja ispred kamiona je istrčao policajac, koji je odmah počeo lupati palicom po vratima i govoriti: "Izlazi napolje, gore ruke!" Zbunjeno sam ga pitao zašto viče, šta sam uradio, a on je rekao: "Izađi napolje da ti pokažem šta si uradio." Prišao je drugi, čini se komandir s činovima, i mirno rekao da izađem, da se ništa neće dogoditi i to sam uradio. Čim sam izašao, stavili su mi lisice, oborili me na zemlju i odvukli do livade pored ceste - neprestano jecajući govori Hasib.
Kaže da je policija isto uradila sa još trojicom vozača Irfanom iz Siska, Slavkom iz Banje Luke te s trećim kojem nije zapamtio ime. Navodi da su tu "intervenciju" snimile osobe koje su se zatekle na benzinskoj pumpi prekoputa i neki od suvozača, ali da je policija potom došla do njih i oduzela im telefone.
- Doveli su nas u prostorije Saobraćajne policije kod Kule u Doboju, koje su dopola u mulju, blatu, uništene. Mene su zatvorili u prostoriju u kojoj, osim blata, nije bilo ničega. Došla su dvojica, jedan me je udarao u stomak, a drugi hvatao za lice, usta i vikao da "priznam da sam zgazio policajca". Tu su mi rekli da smo, valjda, prošli neku zabranu te da smo jedino preko mrtvog policajca mogli doći do Rudanke. Molio sam ih da me ne udaraju, da sigurno nikoga nismo ni vidjeli, a kamoli udarili - govori Halilović te dodaje da su s njima bili i specijalci, koji su došli u ispomoć iz Istočnog Sarajeva.
Potom su ih, navodi, natjerali da krampovima i lopatama uklanjaju ostatke inventara i opreme te parketa u potopljenim prostorijama i da ih tovare u kamione, neprekidno ih udarajući u prolazu, držeći ih do puštanja bez vode i hrane. Osam sati nakon hapšenja i privođenja, odvedeni su u lokalnu bolnicu.
- Tamo je doktor iz druge prostorije pitao za imena, nije ni ušao u prostoriju gdje su mene doveli. Dobio sam potvrdu da nisam povrijeđen te potvrdu o saobraćajnom prekrašju od 100 KM. Pitao sam policajce koji su me vodili, šta sam urdio, a jedan me je udario i rekao da će me, ako kome šta ispričam ili nastavim pitati, opet vratiti u podrum, samo me onda niko neće naći - kazao nam je Hasib.
Po njega su nedaleko od Doboja došli brat i kolege iz firme, a i druge vozače su otpratile kolege iz firmi. S njim smo razgovarali na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica. Slučaj je porodica prijavila zeničkoj policiji.
http://www.zenicablog.com/zenica/vijest ... miona.html
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140521082
http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... kod-doboja
a ti izgleda uzivas da siris ove informacije
-
Pjanic15
#8828 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zna se po tradiciji kome: http://youtu.be/tPDeX8vXgdAshibonja wrote:almir1977 wrote:U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka.
Samo je pitanje na ciji racun ce to uplatiti?
Nadam se da nece nekoj stranci ili politicaru>???
-
emmir1
#8829 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Turskoj ima oko 90 000 džamija , neka u prosjeku 100 ljudi u džamiji
Neka dadnu po 2 km , eto 15-20 miliona
-
5 0 5
- kamen spoticanja
#8831 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jel to neki problem?crnoplavo wrote:]
Nisam primjetio da ti je zasmetalo to sto dodik potiče chetnikovanje nakon što pola doboja javno zahvaljuje tim istim balijama?
Tegobi te to što se o tome prica
- Alfons Kauders
#8832 Re: Poplave u cijeloj BiH
treba da se prica i treba da se reagujekamen spoticanja wrote:Jel to neki problem?crnoplavo wrote:]
Nisam primjetio da ti je zasmetalo to sto dodik potiče chetnikovanje nakon što pola doboja javno zahvaljuje tim istim balijama?
Tegobi te to što se o tome prica
da jos neko slucajno ne pomisli da je ovo proljece 1992 a ne 2014, pa da se ne vrati starim navikama...
idioti su oteli cetiri neduzna covjeka, maltretirali ih i prijetili im smrcu... da ima drzave veceras bi sjedili u pritvoru
-
visocicaguy
#8833 Re: Poplave u cijeloj BiH
treba da se prica. naravno, treba i da se istrazi. ali u svakom slucaju - ne smije se desavati. trusno je ovo tlo, da bismo sebi smjeli dopustiti takve stvari da ase desavaju... trusno je podrucje ne samo za klizista tla...
- vatrogasac
#8834 Re: Poplave u cijeloj BiH
Procjene su dosta veće, ali neka je 10 miliona u jednom danu nije malo.emmir1 wrote:U Turskoj ima oko 90 000 džamija , neka u prosjeku 100 ljudi u džamiji
http://blogcikcik.blogspot.com/2014/05/ ... stize.html
-
almir1977
#8835 Re: Poplave u cijeloj BiH
Znam da Fahru neće garantPjanic15 wrote:Zna se po tradiciji kome: http://youtu.be/tPDeX8vXgdAshibonja wrote:almir1977 wrote:U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka.
Samo je pitanje na ciji racun ce to uplatiti?
Nadam se da nece nekoj stranci ili politicaru>???
-
Innovation
#8836 Re: Poplave u cijeloj BiH
Obren Petrović oštro protiv SNSD-ove vlasti u RS-u
Gradonačelnik Doboja: Kriv sam im što sam probosanski orjentiran, što želim u NATO i EU, a ne želim otcjepljenje
Petrović: Gradonačelnik svih građana
Gradonačelnik Doboja: Kriv sam im što sam probosanski orjentiran, što želim u NATO i EU, a ne želim otcjepljenje
Nakon što sam dobio naredbu da se Gradski štab za vanredne situacije Doboj stavlja pod komandu povjerenika Republičkog štaba generala Momira Zeca, čime su prestale sve moje ingerencije, podnio sam krivičnu prijavu protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović (SNSD). Kazao je to za „Avaz“ gradonačelnik Doboja i dojučerašnji čelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Obren Petrović (SDS).
- Smatram da je to nelegalna i nezakonita odluka. Ali, ja se bavim problemima građana, a kada prođe vanredno stanje onda ćemo pričati o ostalim stvarima. Jasno je da smetam vlasti, odnosno SNSD-u ne samo zbog toga što sam iz opozicionog SDS-a. Kriv sam i zbog toga što sam probosanski orjentiran. Svi znaju da je njima Doboj crna rupa. Ne mogu prihvatiti to da je politika Doboja, koju ja jasno zagovaram, takva kakva jeste. Ja sam gradonačelnik kojeg su izabrali svi građani i poštujem i izvršavam odluke građana svih nacionalnosti. To je politika koja ne želi nikakvo odvajanje iz BiH, želimo integracije u NATO pakt, Evropsku uniju... – rekao je Petrović.
Dobojski gradonačelnik, kako tvrdi za „Dnevni avaz“ spreman je i za referendum.
- Ako ćemo ići na referendum, evo ja sam spreman da u Doboju idemo na referendum o čemu god hoće. Siguran sam da ćemo u našem gradu imati više od 50 posto građana za ulazak u NATO i EU. Prema tome, mi smo jasno rekli svoje stavove i mišljenje. To se ovdje ne smije govoriti. Njihovo mišljenje je da me treba sklonuti da ne govorim ove stvari. Smatrali su da će me ugušiti u ovoj vanrednoj situaciji – naveo je Petrović.
Međutim, kada su vidjeli da je Doboj dobio veliku podršku u svakom smislu iz Federacije BH, ali i mnogih država, to je nekome zasmetalo. Nekome je to zasmetalo pa rade svim sredstvima protiv nas.
- Nije vrijeme za Doboj da se bavimo ovim stvarima. Ja nisam znao kad je uvedeno vanredno stanje, niko iz Banja Luke nije mi htio dostaviti papir. Ali, ja to ostavljam za kasnije, svima ću reći kako je bilo. Ali nije vrijeme sada da se o tome raspravlja, posebno zbog građana Doboja. Čime se sve služe govori i činjenica da su mi rekli da ja uopće nisam bio u doboju. Ako je tako, onda ja tvrdim da premijerka Željka Cvijanović (SNSD) nije bila u RS-u, da su snimci samo montirani. Znači, služe se i propagandom. A, na kraju, mi ćemo se naći i na sudu, oni treba da budu spremni za suda. Jer, zakon o civilnoj zaštiti ne poznaje njihov način rada – istakao je Petrović.
Petrović: Gradonačelnik svih građana
Nakon što sam dobio naredbu da se Gradski štab za vanredne situacije Doboj stavlja pod komandu povjerenika Republičkog štaba generala Momira Zeca, čime su prestale sve moje ingerencije, podnio sam krivičnu prijavu protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović (SNSD). Kazao je to za „Avaz“ gradonačelnik Doboja i dojučerašnji čelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Obren Petrović (SDS).
- Smatram da je to nelegalna i nezakonita odluka. Ali, ja se bavim problemima građana, a kada prođe vanredno stanje onda ćemo pričati o ostalim stvarima. Jasno je da smetam vlasti, odnosno SNSD-u ne samo zbog toga što sam iz opozicionog SDS-a. Kriv sam i zbog toga što sam probosanski orjentiran. Svi znaju da je njima Doboj crna rupa. Ne mogu prihvatiti to da je politika Doboja, koju ja jasno zagovaram, takva kakva jeste. Ja sam gradonačelnik kojeg su izabrali svi građani i poštujem i izvršavam odluke građana svih nacionalnosti. To je politika koja ne želi nikakvo odvajanje iz BiH, želimo integracije u NATO pakt, Evropsku uniju... – rekao je Petrović.
Dobojski gradonačelnik, kako tvrdi za „Dnevni avaz“ spreman je i za referendum.
- Ako ćemo ići na referendum, evo ja sam spreman da u Doboju idemo na referendum o čemu god hoće. Siguran sam da ćemo u našem gradu imati više od 50 posto građana za ulazak u NATO i EU. Prema tome, mi smo jasno rekli svoje stavove i mišljenje. To se ovdje ne smije govoriti. Njihovo mišljenje je da me treba sklonuti da ne govorim ove stvari. Smatrali su da će me ugušiti u ovoj vanrednoj situaciji – naveo je Petrović.
Međutim, kada su vidjeli da je Doboj dobio veliku podršku u svakom smislu iz Federacije BH, ali i mnogih država, to je nekome zasmetalo. Nekome je to zasmetalo pa rade svim sredstvima protiv nas.
- Nije vrijeme za Doboj da se bavimo ovim stvarima. Ja nisam znao kad je uvedeno vanredno stanje, niko iz Banja Luke nije mi htio dostaviti papir. Ali, ja to ostavljam za kasnije, svima ću reći kako je bilo. Ali nije vrijeme sada da se o tome raspravlja, posebno zbog građana Doboja. Čime se sve služe govori i činjenica da su mi rekli da ja uopće nisam bio u doboju. Ako je tako, onda ja tvrdim da premijerka Željka Cvijanović (SNSD) nije bila u RS-u, da su snimci samo montirani. Znači, služe se i propagandom. A, na kraju, mi ćemo se naći i na sudu, oni treba da budu spremni za suda. Jer, zakon o civilnoj zaštiti ne poznaje njihov način rada – istakao je Petrović.
-
emmir1
#8837 Re: Poplave u cijeloj BiH
Znači očekuju 100 miliona eura da prikupe.
Jel se to uplaćuje islamskoj zajednici ili će napraviti zajeb pa uplatiti na račun Bosne i Hercegovine
Jel se to uplaćuje islamskoj zajednici ili će napraviti zajeb pa uplatiti na račun Bosne i Hercegovine
-
todd_smith
#8838 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma nije u parama problem, para uvijek ima sa svake strane da dolete, problem je gdje ce zavrsiti te pare. Klise, ali jbga da klise je klise jer je istina.Herr Flick wrote:Šta deseci miliona maraka.to su deseci miliona euraalmir1977 wrote:U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka.
- Herr Flick
#8839 Re: Poplave u cijeloj BiH
Najbolje bi bilo da se svakom osobno ko je izgubio kuću,poljoprivredno dobro i ostali koji su izgubili nešto daju pare i to je to,jedino tako se može naprijed,a ne na racune pa da guzonje dijele,od tog nema nista dobro
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#8840 Re: Poplave u cijeloj BiH
5 slika mi je strahovita, nekako nisam mogla da sebi predstavim kolicinu ovoga dok ne vidjeh ulicnu lampu kako izviruje
- Mračajski proto
#8841 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bravo za Tursku.
-
channel10
#8842 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kad smo vec kod donacija, gledam sad na B92 kako je Đoković uplatio novce za sanaciju vrtica u Srbiji, pa se sjetih onih 700 000 eura koje je donirao Srbiji i BIH-a.
Zna li se kome je i koliko uplatio za BIH-a i gdje zavrsise te pare?
Zna li se kome je i koliko uplatio za BIH-a i gdje zavrsise te pare?
-
StupskaBitanga
#8843 Re: Poplave u cijeloj BiH
evo ti videoladyblue18 wrote:5 slika mi je strahovita, nekako nisam mogla da sebi predstavim kolicinu ovoga dok ne vidjeh ulicnu lampu kako izviruje
http://balkans.aljazeera.net/video/topc ... vanju-kuca
- red evil
#8844 Re: Poplave u cijeloj BiH
Izgleda da nam preko vikenda dolazi novi val kiše. Tako piše na ovoj stranici. Ova stranica je jedina dala upozorenje za ovu situaciju.
https://www.facebook.com/pages/Vremensk ... 2475809465
- Janjicar
#8845 Re: Poplave u cijeloj BiH
Neki dan je Majstorovic isto rekAo da je kisa za vikend ali tacnije prognoze ce dati pred vikend jer su tacnijered evil wrote:Izgleda da nam preko vikenda dolazi novi val kiše. Tako piše na ovoj stranici. Ova stranica je jedina dala upozorenje za ovu situaciju.![]()
- art vandeley
#8846 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bogme i ova kojoj poprilicno vjerujem govori da ce biti kise nekoliko dana, barem u SAred evil wrote:Izgleda da nam preko vikenda dolazi novi val kiše. Tako piše na ovoj stranici. Ova stranica je jedina dala upozorenje za ovu situaciju.![]()
http://upload.slike.com/slike/2014/05/1 ... 3n0a4q.png
-
jastuk1
#8847 Re: Poplave u cijeloj BiH
Proljetni pljuskovi - ne bi trebalo biti velikih količina (10 do 15 litara mislim max po pljusku gdje naleti jači). Nezgodno je za ljude na klizištima, jer su sad te pukotine otvorene i voda drito može da ide i "podmazuje" osnovicu klizišta...
-
todd_smith
#8848 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa rekli su odmah da ce biti kise, ali ni blizu kao sto je padalo ovih dana.
- O'zone
- Globalni moderator
#8849 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Petak je sergija i u svim džematima u BiH namjenjena za poplavljene dijeloveHerr Flick wrote:Šta deseci miliona maraka.to su deseci miliona euraalmir1977 wrote:U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka.
- kamen spoticanja
#8850 Re: Poplave u cijeloj BiH
Udruženje turskih proizvođača namještaja (MOSDER) pokrenulo je kampanju "100 šlepera namještaja“ za poplavama ugrožena područja u Bosni i Hercegovini.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/proizvod ... /140521114
http://www.klix.ba/vijesti/bih/proizvod ... /140521114