TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#8826 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:pih **** mater :zid: :roll:

mozda dobijes novi TV,samo u tom slucaju losiji model NU :-) ,sretno :)
Znam drug, sranje...
A ne bih nista da prejudiciram, vidjecemo sta ce se desiti(nadam se sto ranije).
CooK

#8827 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

sencobih wrote:
CooK wrote:
REDDEVILS wrote:To je izgleda standardna procedura jer sam i ja poslao TV bez daljinskog i postolja, ali kad su me nazvali i rekli da ću dobiti nov zamjenski TV rečeno mi je da ću TV od Sonya dobiti bez daljinskog i postolja tj. bice izvađeni iz kutije :)
Nije standardna procedura nego se nadaju da ce moci otkloniti kvar a onda kada vide da je jedini nacin da se otkloni kvar zamjena panela a ako se radi o TV-u kojem panel kosta skoro kao cijeli televizor(sto je u mnogo slucajeva tako) onda se odluce za zamjenu TV-a.
Kod druga su zamijenili TV GRUNDIG baš zbog slične situacije, polumjesec se formirao ,isto kao da je "učadio "ekran , kao da se dim provlačio, i to pred sami kraj garancije, nije bilo više takvog modela pa je uzeo drugi u istom cjenovnom rangu, samo što mu je ispalo bolje jer je dobio novu seriju tv-a nego što je imao za iste pare.
U mom slucaju to ne bi bilo bolje zato sto je novija serija losija od ove starije jer nema Smart daljinski, bluetooth, DTS podrsku, ima losiji kontrast a i postolje je losije. Najjeftiniji model NU serije 7 koji ima ovo sto ima i MU6172 je NU7400 ali on je skuplji. A drago mi je da ti je jaran uspio dobiti novi TV pred kraj garancije, izgleda da i turci imaju obzira prema kupcima mada i nisu imali drugog izbora ako nisu mogli popraviti njegov stari TV.
CooK

#8828 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

lonely_wolf wrote:
CooK wrote:BTW da napisem da se na mom Samsungu 50MU6172 pojavila fleka u donjem desnom uglu i jucer je zavrsio u servisu. Fleka se ne vidi uvijek nego pretezno na tamnijim bojama. Dakle sranja se desavaju i kod dobrih brendova a na njima je sada da pokazu zasto su jedan on najpoznatijih i najboljih brendova i da rijese ovaj problem u sto kracem periodu.
Drug fakat mi je zao, znam koliko si se trudio da na racun svog iskustva i znanja preporucis upravo taj panel, al' to je samo dokaz da sa novom "tehnologijom" nema pravila i da se sranja desavaju svima. Nadam se da ce Samsung opravdati svoju velicinu i u sto kracem roku rijesiti tvoj slucaj.
Nisam preporucivao samo taj panel nego generalno MU6172 televizore jer su se pokazali kao najbolji odnos ulozenog i dobijenog kada je srednja klasa televizora u pitanju. I dalje mislim tako bez obzira sto se ovaj moj pokazao kao los jer nekoliko losih primjeraka ne osporava cinjenicu da je MU6100 serija napravila bum na evropskom trzistu televizora srednje klase kakav nije bio jos od 2014-te godine i H6400 serije. MU6172 je za nevelike pare nudio televizor sa sasvim soldinom slikom, Smart univerzalnim daljinskim, pouzdanim bluetooth-om, brzim i funkcionalnim Tizenom, solidnim postoljem, itd...
A hvala na podrsci, i ja se nadam da ce se u sto kracem roku rijesiti ovaj moj slucaj.
strucnjakdemagog

#8829 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by strucnjakdemagog »

CooK wrote: U mom slucaju to ne bi bilo bolje zato sto je novija serija losija od ove starije jer nema Smart daljinski, bluetooth, DTS podrsku, ima losiji kontrast a i postolje je losije. Najjeftiniji model NU serije 7 koji ima ovo sto ima i MU6172 je NU7400 ali on je skuplji. A drago mi je da ti je jaran uspio dobiti novi TV pred kraj garancije, izgleda da i turci imaju obzira prema kupcima mada i nisu imali drugog izbora ako nisu mogli popraviti njegov stari TV.
pa nema logike da ti daju losiji TV. dakle, vjerujem da ces dobiti novi MU6172 (pretpostavljam da imaju negdje u steku bas zbog reklamacija) ili eventulano NU7400. kako ti mogu dati TV koji nema funkcije tog kojeg si reklamirao? samo ce ti garanciju korigovati, odnosno ne vjerujem da ces dobiti punu garanciju.
Russs

#8830 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Russs »

Zamjenit ce ti panel i to je to, a novi tv neces dobiti sigurno a garancija i dalje tece
PlusSA

#8831 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

CooK wrote:BTW da napisem da se na mom Samsungu 50MU6172 pojavila fleka u donjem desnom uglu i jucer je zavrsio u servisu. Fleka se ne vidi uvijek nego pretezno na tamnijim bojama. Dakle sranja se desavaju i kod dobrih brendova a na njima je sada da pokazu zasto su jedan on najpoznatijih i najboljih brendova i da rijese ovaj problem u sto kracem periodu.
Image
Image

Baš tebe da potrefi :-)
Koji je caka da se ovo desi TV-u?

VA panel kod tebe nisi ni godinu dana koristio TV ako sam dobro cesljao forum.
M416

#8832 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

Image
Image
Ne mogu da vjerujem sta se desava sa ovim novim VA panelima evo ja monitor moram da nosim na servis fasovao burn in.Nikada prije nisam cuo da je VA panel patio od ovakvih problema kao ovi novi paneli.Malo proguglam kad vidim i Samsung Qled monitori pate od istog problema sa burn in.Iskreno se nadam da ces dobiti novi TV da nece popravljati nista i mislim da ce ti dozvoliti da ti odaberes sta ces u zamjenu,a ne da ti pokusaju utrapiti nesto sto ti ne odgovara bar je tako bilo u mom slucaju prije pola godine u comtrade servisu.
diablobih

#8833 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

VA panel, samim tim ni QLED ne moze fasovati burn in. Ti si vjerovatno nesto drugo fasovao.
M416

#8834 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

diablobih wrote:VA panel, samim tim ni QLED ne moze fasovati burn in. Ti si vjerovatno nesto drugo fasovao.
Imas pp sa slikom i linkovima da ne bude da gluposti valjam.Vjeruj danas je sve moguce sta se proizvodi to je drama.Znam i ja vrlo dobro da VA paneli nisu bili podlozni burn in,ali sada itekako jesu.Ovo se odnosi iskljucivo na monitore ne govorim nista za TV.
diablobih

#8835 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Samo image retention ili kako se vec zove moze se desiti, ali i to se vrlo lahko rijesi...
M416

#8836 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

diablobih wrote:Samo image retention ili kako se vec zove moze se desiti, ali i to se vrlo lahko rijesi...
Sve oprobano od duzeg gasenja do video klipova po YT za fix bur in i nista ne pomaze nazalost.Kao sto sam ti napisao u pp moguce da su ovo neki new gen VA paneli koji veze nemaju za starijim VA panelima.Ko ce im ga znati sta petljaju po fabrikama,ali i za retention je nevjerovatno da bilo koji panel fasuje nakon samo 4-5 mjeseci pogotovo monitor srednjeg cjenovnog ranga.Ocigledno je da cemo se nagledati svega i svacega jer kvalitet vise ne postoji definitivno iz godine u godinu je sve gore jer evo iz licnog iskustva govorim cest sam gost servisa zadnje 2-3 godine.
VladaFBiH

#8837 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by VladaFBiH »

CooK wrote:
VladaFBiH wrote: npr. zadnji Panasonic je bio FX550B 4k ili D300 ili A300 ili CX350 ili CX400 model - to baš nije "bajata" informacija ali eto ako ti kažeš da nisam u pravu onda nisam...

Edit: Vidim da sam inicijalno bio možda nejasan i da je ispalo da Vestel proizvodi isključivo televizore za gore navedene brendove - bilo bi jasnije da sam napisao da je proizvodio pojedine modele i za njih... dok sam za AWT vidio 2 modela koji su Vestel (iskreno nisam zagledao više jer me marka ne interesuje a poznavajući rad Robota vjerujem da samo kupuju od njih jer ne vjerujem da bi sebi bespotrebno komplikovali život sa 2-3 dobavljača)
Razumio sam ja tebe. Vestel je imao otkupljenu licencu za europu za proizvodnju npr Sharp televizora koju vise nema i on je proizvodio te televizore po svojim standardima i normama a najnize klase poznatijih brendova poput tih Panasonica se samo proizvode u Vestelovim pogonima ali po Panasonicovim standardima, normama i kontrolom kvaliteta. Isto radi npr Sony koji najnize klase nekih svojih televizora proizvodi u Arcelik fabrici u turskoj koja inace proizvodi Grundig i Beko televizore. Dakle trebas razlikovati kada neki turski proizvodjac otkupi licencu za neki brend pa proizvodi televizore kakve on hoce od toga kada neki brend naruci proizvodnju televizora kod nekog od tih turskih proizvodjaca jer se tada moraju ispostovati neke norme tog brenda i onda apsolutno nema veze gdje se proizvode ti televizori. Na kraju, kada si vec toliko upoznat sa radom Vestela onda mozes primjetiti da poznati brendovi proizvode samo neke najnize klase i najlosije televizore u Vestelu, to govori sve o kvalitetu i mogucnostima Vestela.
Sto se tice AWT-a ja sam samo na njihove kineze nalijetao a imao sam priliku vidjeti ih i nekoliko rasklopljenih i nigdje se Vestel ne spominje. Moguce da Robot narucuje televizore od Vestela a Vestel ih za njih nabavlja iz Kine i isporucuje kao svoje, to ne znam. Takodje je moguce da u nekim AWT modelima Vestel ubacuje kineske panele a svoju elektroniku. Lako je provjeriti je li ko nekog TV-a barem Vestelova elektronika, samo se na daljinskom ukuca MENU, 4,7,2,5 i ako TV udje u servisni menu onda je Vestelova elektronika. I BTW, jedno pitanje ali da mi iskreno odgovoris, jel ti stvarno mislis da 32-incni TV koji kosta 199KM moze ista valjati? Odbij tu PDV koji je 35KM i to izadje 165KM, pa onda odbij troskove transporta kao i zaradu proizvodjaca i prodavaca i to spada ispod 140KM po primjerku, nema tu kvaliteta vjeruj mi.
Eh, ovo je detaljno objašnjenje :) a što se tiče kupovine ovakvog TV-a to je čisto bacanje para

btw. nedavno sam vidio u Mercatoru neki "ELIT" TV 55" za 550KM sa 5. godina garancije :) nekad oko nove godine akcija bila
aktivacija

#8838 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

Jedno seljacko pitanje .... :)
Igra li veliku ulogu zastitna folija za kvalitet slike? :)
Kad sam kupio prosli tv, curica mi isti dan uzela safciger i povukla ćizu :)
Sad me strah da skinem.
majstor.yoda

#8839 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Image
Image
ne mogu da vjerujem da gledas ocajne kucanice, ili kako se vec zove serija :D

meni se na proslom samsung tv-u pojavile tri fleke na ekranu, nakon godinu i po, tako nesto. prvo mislio da su otisci prstiju, ali se nije dalo ocistiti. odnio u onaj servis kod marka marulica (ne znam kako se zove), sredili to za par dana. nisu mijenjali displej, ali je tv poslije radio ko singerica.

sto se tice ovog Vestela, sad na Mobile World Congressu vidjeh da imaju prilicno veliki stand, svasta izlazu. zraknuo ga iz daljine. medjutim, koliko su ga ovdje ljudi kudili, nisam htio ni da pridjem. svakako je bilo pametnijih stvari za vidjeti :D
CooK

#8840 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

strucnjakdemagog wrote:
CooK wrote: U mom slucaju to ne bi bilo bolje zato sto je novija serija losija od ove starije jer nema Smart daljinski, bluetooth, DTS podrsku, ima losiji kontrast a i postolje je losije. Najjeftiniji model NU serije 7 koji ima ovo sto ima i MU6172 je NU7400 ali on je skuplji. A drago mi je da ti je jaran uspio dobiti novi TV pred kraj garancije, izgleda da i turci imaju obzira prema kupcima mada i nisu imali drugog izbora ako nisu mogli popraviti njegov stari TV.
pa nema logike da ti daju losiji TV. dakle, vjerujem da ces dobiti novi MU6172 (pretpostavljam da imaju negdje u steku bas zbog reklamacija) ili eventulano NU7400. kako ti mogu dati TV koji nema funkcije tog kojeg si reklamirao? samo ce ti garanciju korigovati, odnosno ne vjerujem da ces dobiti punu garanciju.
Nema ni meni logike ali kada odluce da ce ti dati novi TV obicno daju da izaberes drugi TV po cijeni slicnoj kao sto je bio taj koji si kupio. Obicno to bude kvalitativno i funkcionalno isti ili bolji TV jer je novija serija do sada bila ista ili bolja od prethodne ali ove godine to nije slucaj i nova serija je losija od prethodne a jedino sto je bolje je to sto su na papiru podigli klasu i sad je serija 6 postala serija 7 a realno su ga osakatili da su ga trebali spustiti u seriju 5.
CooK

#8841 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Russs wrote:Zamjenit ce ti panel i to je to, a novi tv neces dobiti sigurno a garancija i dalje tece
Nisam ja ni napisao da cu dobiti novi TV nego su to pisalo drugi forumasi a svako ima pravo na svoje misljenje. I meni se cini da ce zamijeniti panel jer ne daju oni novi TV tako lako. Uglavnom ce biti kako ovi u KimTec servisu kazu a nazvacu ih u ponedjeljak pa cemo cuti sta ce reci.
strucnjakdemagog

#8842 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by strucnjakdemagog »

pa ako ti daju nesto da izaberes, ti mozes da im odgovoris da ne zelis tu opciju vec ponudis neku svoju. pa cak i da doplatis nesto malo za recimo NU7400. ne mogu te prisiliti da izaberes nesto sto ti se ne sviđa.
mislim da se s njima moze pregovarati na tu temu i da nece dopustiti da na kraju budes nezadovoljan.
CooK

#8843 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

PlusSA wrote:
Image
Image

Baš tebe da potrefi :-)
Koji je caka da se ovo desi TV-u?

VA panel kod tebe nisi ni godinu dana koristio TV ako sam dobro cesljao forum.
Jah jesi vidio kakve sam govnjive srece. :-x Ma nema tu nikakve cake, kvarovi se desavaju. Da ima kakva caka proizvodjaci bi radili na tome i ne bi bilo kvarova. Serijska proizvodnja jbg, ne moze se nista napraviti perfektno i da se ne kvari. Masovna proizvodnja uzrokuje pojavljivanje kvarova i u skupljim televizorima visoke klase gdje se koriste kvalitetniji materijali pa nije nikakvo cudo da se i u ovim srednje klase to desi.
A u pravu si, nije proslo godinu dana. TV je kupljen prije 8 i pol mjeseci.
CooK

#8844 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:ne mogu da vjerujem da gledas ocajne kucanice, ili kako se vec zove serija :D

meni se na proslom samsung tv-u pojavile tri fleke na ekranu, nakon godinu i po, tako nesto. prvo mislio da su otisci prstiju, ali se nije dalo ocistiti. odnio u onaj servis kod marka marulica (ne znam kako se zove), sredili to za par dana. nisu mijenjali displej, ali je tv poslije radio ko singerica.

sto se tice ovog Vestela, sad na Mobile World Congressu vidjeh da imaju prilicno veliki stand, svasta izlazu. zraknuo ga iz daljine. medjutim, koliko su ga ovdje ljudi kudili, nisam htio ni da pridjem. svakako je bilo pametnijih stvari za vidjeti :D
Ma ne gledam ocajne kucanice nego se fleka ne vidi uvijek nego pretezno na tamnijim bojama pa saltao kanale dok nisam naletio na neki na kojem se vidi fleka pa da mogu slikati.
Koji TV ti je bio pa su uspjeli srediti fleke bez zamjene panela? Moguce da se kod tebe zavukla prljavstina u panel pa zato nije mijenjan a mislim da kod mene nije to slucaj.
Svaki stand na Mobile World Congress-u je interesantan samo se cesto tu nalaze prezentacije uredjaja koji uopste nisu a nekada i nece biti u masovnoj proizvodni. Npr. prosle godine je Vestel imao robota na standu, kad nisam pukao od smijeha. :D BTW. Otkud ti u Barceloni, zivis tamo ili? :)
CooK

#8845 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

M416 wrote:Ne mogu da vjerujem sta se desava sa ovim novim VA panelima evo ja monitor moram da nosim na servis fasovao burn in.Nikada prije nisam cuo da je VA panel patio od ovakvih problema kao ovi novi paneli.Malo proguglam kad vidim i Samsung Qled monitori pate od istog problema sa burn in.Iskreno se nadam da ces dobiti novi TV da nece popravljati nista i mislim da ce ti dozvoliti da ti odaberes sta ces u zamjenu,a ne da ti pokusaju utrapiti nesto sto ti ne odgovara bar je tako bilo u mom slucaju prije pola godine u comtrade servisu.
Prvi put cujem da je neki LCD panel, bilo to IPS ili VA, fasovao burn-in. Neki IPS paneli mogu fasovati prilicno dugotrajan image retention ali se opet na kraju sve vrati u normalu ali vecina VA panela nije podlozna ni image retentionu. Burn in je jednostavno nesto sto se ne desava na display-ima sa tecnim kristalom. Ako ti nije problem postavi ovdje koju sliku pa da vidimo na sta to lici.
I ne skontah te u zadnjoj recenici, jesu li tebi u Comtrade-u pokusali utrapiti TV koji ti ne odgovara ili su ti dozvolili da izaberes sta ces u zamjenu? Kod mene nije Comtrade nego KimTec pa mi nije bitno ali onako me interesuje.
CooK

#8846 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

aktivacija wrote:Jedno seljacko pitanje .... :)
Sad me strah da skinem.
Folija se mora skinuti. Evo da ne moram kucati, citaj odavde:
Image
PlusSA

#8847 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Vjerujem da imaju MU6172 serije na lageru, mogu ih naci u Bingu pa ti pošalju 8-)

Nadam se najboljem riješenju, u kojoj radnji si @Cook kupio TV? Jesi li se radnji javio ili odmah Samsung servisu?
M416

#8848 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

CooK wrote:
M416 wrote:Ne mogu da vjerujem sta se desava sa ovim novim VA panelima evo ja monitor moram da nosim na servis fasovao burn in.Nikada prije nisam cuo da je VA panel patio od ovakvih problema kao ovi novi paneli.Malo proguglam kad vidim i Samsung Qled monitori pate od istog problema sa burn in.Iskreno se nadam da ces dobiti novi TV da nece popravljati nista i mislim da ce ti dozvoliti da ti odaberes sta ces u zamjenu,a ne da ti pokusaju utrapiti nesto sto ti ne odgovara bar je tako bilo u mom slucaju prije pola godine u comtrade servisu.
Prvi put cujem da je neki LCD panel, bilo to IPS ili VA, fasovao burn-in. Neki IPS paneli mogu fasovati prilicno dugotrajan image retention ali se opet na kraju sve vrati u normalu ali vecina VA panela nije podlozna ni image retentionu. Burn in je jednostavno nesto sto se ne desava na display-ima sa tecnim kristalom. Ako ti nije problem postavi ovdje koju sliku pa da vidimo na sta to lici.
I ne skontah te u zadnjoj recenici, jesu li tebi u Comtrade-u pokusali utrapiti TV koji ti ne odgovara ili su ti dozvolili da izaberes sta ces u zamjenu? Kod mene nije Comtrade nego KimTec pa mi nije bitno ali onako me interesuje.
Nije mi TV zamjenjen nego monitor u comtrade i imao sam opciju da izaberem sta god hocu sto imaju na stanju i ja izabrah ovaj :D evo slike kao i linkova sa identicnim problemom kod nekih drugih VA panela pa cak i Samsung Quantum Dot monitora :

https://www.reddit.com/r/Monitors/comme ... a_burn_in/

https://linustechtips.com/main/topic/92 ... ng-creepy/

Ovo je slika od mog monitora :

https://imgur.com/a/sCwtmaO
Last edited by M416 on 02/03/2019 10:01, edited 1 time in total.
channel10

#8849 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

CooK wrote:
aktivacija wrote:Jedno seljacko pitanje .... :)
Sad me strah da skinem.
Folija se mora skinuti. Evo da ne moram kucati, citaj odavde:
Image
Ja se nesto ne sjećam da mi je na ekranu bila bilo kakva folija kad sam.uzeo prošli tv. Jel to dodje na svakom tvu ili?
CooK

#8850 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

PlusSA wrote:Vjerujem da imaju MU6172 serije na lageru, mogu ih naci u Bingu pa ti pošalju 8-)

Nadam se najboljem riješenju, u kojoj radnji si @Cook kupio TV? Jesi li se radnji javio ili odmah Samsung servisu?
Ja nesto sumnjam da ce uopste slati novi TV nego da ce samo panel zamijeniti. TV sam kupio na ekupi.ba. Da, prvo sam se javio Samsung(KimTec) servisu tako sto sam im napisao e-mail.
Post Reply