toska wrote: ↑16/01/2025 08:58
Laplace wrote: ↑16/01/2025 08:54
toska wrote: ↑16/01/2025 08:41
Pripada carstvu životinja kao i porodici primata, sisara i na kraju, živim bićima planete.
Fizičko tijelo je identično životinjskom, ali čovjek znaci drugo od životinje.
Reći da je čovjek životinja je pogrešno.
Reći da je čovjek životinja je faktički tačno. Pripada carstvu životinja, dakle jeste životinja. Dva puta nula je nula, matematika je jasna.
Ne znam profa za tvoju školu, ali mene su učili:
Čovjek je jedino svjesno i razumno biće dok životinje vode instinkti i nagoni.
P. S. Očito niste svjesni posljedica takvog razmišljanja, ono, više i niže rase i tako to.
toska wrote: ↑16/01/2025 09:12
Laplace wrote: ↑16/01/2025 09:07
toska wrote: ↑16/01/2025 08:58
Ne znam profa za tvoju školu, ali mene su učili:
Čovjek je jedino svjesno i razumno biće dok životinje vode instinkti i nagoni.
P. S. Očito niste svjesni posljedica takvog razmišljanja, ono, više i niže rase i tako to.
Veliko je pitanje da li je čovjek jedino razumno biće na Zemlji. Definitivno je pokazano da životinje ne vode samo instinkti i nagoni.
Kakve to veze ima sa višim i nižim rasama? Postoji jedna ljudska rasa, biološki smo svi ista rasa.
Znam ja odakle vjetar puše i zašto većina danas ne želi priznati da su ljudi životinje, ali činjenice su jasne.
Samo ponavljam sta su me učili još u ateistickom školskom sistemu bivše države.
Time i tvoj argument "danas" otpada.
Brkas puno toga, bivsi sistem nije bio ateisticki, moze se reci da religija nije bila popularna i da je bilo malo teze probiti se u KPJ i dobiti neku dobru poziciju ako si zvanicno vjernik, ali daleko od toga da je ateisticki sa nekim ateistickim zakonima, kao sto ni danas nemamo vjersku drzavu sa vjerskim zakonima, vec je samo vjera puno popularnije nego ranije i slicno kao tad malo je teze doci do neke politicke pozicije ako nisi u vodecim strankama za koje treba ici na dzumu/misu i slicno.
Dalje, to sto drzava nije bila pod kontrolom religije, ne znaci da je sve sto se tad ucilo ispravno, da nije bilo nastavnika koji nisu znali neke stvari ili nisu zeljeli da se uce cak i ako su ih znali jer nije odgovaralo njihovom svjetonazoru koji moze ali ne mora biti vezan za religiju, neko moze i da ne bude religiozan a da opet ne moze prihvatiit neke cinjenice o ljudima. Moguce je mozda i da su takvi ljudi bili u vrhu obrazovanja i slicno, tako da ne znaci da je sve sto se tad ucilo tacno samo zato sto drzava nije bila pod uticajem vjere. Dalje, neka saznanja se vremenom mijenjaju, ne mogu se baviti kad se sta otkrilo ali vjerovatno je nekad zvanicno stanoviste bilo da zivotinje nemaju svijest dok se nije dokazalo drugacije.
Nasa svijest i inteligencija se jeste razvila u drugacijem smjeru u odnosu na ostale zivotinje, jedina smo vrsta na zemlji koja je dozivjela ovakav tehnoloski napredak, ali to sto neke vrste nemaju tehnoloski napredak i sto nisu smislile sve moguce nacine za ubijanje drugih jedinki (bilo svoje vrste ili druge) ne znaci da nemaju svijesti i inteligenciju, samo imaju nesto drugaciju nego mi.