Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- drug_profi
#8801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Satraše se. Valjda im je neko dohaberio da ima para u 'nakoj EBRD banci, pa da im prodaju foru...
-
The BEN10
#8802 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hahaha, tek se sad sjetili da dinamika, tj. nerad, nije dobar! Na pola mandata. 
- johntra
#8803 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeste...nije klasična raskrsnica, ali proširenje za jednu traku i skretanje ka novom mostu...radilo se prije desetak dana asfaltiranje, semafor držao više od pet minuta, stvarale se kolone velike...Alfons Kauders wrote:
Koja raskrsnica prema kojem novom mostu? Prvi put cujem![]()
Preko Stupcanice, tamo gdje je benzinska?
- Alfons Kauders
#8804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Opet ne kontam gdje i kako - dakle gdje ce biti taj novi most u odnosu na postojeci?johntra wrote:Jeste...nije klasična raskrsnica, ali proširenje za jednu traku i skretanje ka novom mostu...radilo se prije desetak dana asfaltiranje, semafor držao više od pet minuta, stvarale se kolone velike...Alfons Kauders wrote:
Koja raskrsnica prema kojem novom mostu? Prvi put cujem![]()
Preko Stupcanice, tamo gdje je benzinska?
I koja mu je svrha - hoce li se raditi novi uspon na Nisice, ili ce se samo spojiti na postojeci put?
- johntra
#8805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma nije prema Karauli, nego u gradu iza Hifa pumpe...odavno je most napravljen, ali nikada nije bio dobro riješen spoj na magistralnu cestu..Alfons Kauders wrote:
Opet ne kontam gdje i kako - dakle gdje ce biti taj novi most u odnosu na postojeci?
I koja mu je svrha - hoce li se raditi novi uspon na Nisice, ili ce se samo spojiti na postojeci put?
- kritichar
#8806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma kakva druga i treća, na početku su najavljivali ograničenje 80 km i traku za spora vozila, znači moze se komotno 90 vozitiAlfons Kauders wrote:Onda izletim iz tunela u drugoj, saltnem u trecu, pun gas... I garantujem skok od dvadesetak metara na vrhu usponakritichar wrote:Na drugoj strani čini mi se da uređuju škarpu, nagib bi jedino mogli riješit krivinom, što ne vjerujem da će raditiAlfons Kauders wrote: Ma s ove strane ce biti super, po projektu. Mene brine druga strana, jer me strah da ce prikljucak biti za kurac radi razlike u visini.
Otvorenje vjerovatno u zadnjoj sedmici septembra, mada i ne moraju zuriti, jer SDA dobija Olovo i Kladanj glat.
- Alfons Kauders
#8807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znam, zato i kazem druga u trecu... Jer u trecu saltam izmedju 90 i 110.kritichar wrote:ma kakva druga i treća, na početku su najavljivali ograničenje 80 km i traku za spora vozila, znači moze se komotno 90 vozitiAlfons Kauders wrote: Onda izletim iz tunela u drugoj, saltnem u trecu, pun gas... I garantujem skok od dvadesetak metara na vrhu uspona
- shiljak
#8808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Piše ACC uređaj košta 39 KM.. Da li se možda dobije već 39 KM kredita ili 0 KM? Znam da su nekad uređaj nudili besplatno dok je akcija bila ili da dobiješ kredita koliko uređaj košta, a sad na stranici ne piše ništa
I da li ovaj acc radi i izvan BiH?
http://www.jpautoceste.ba/20130805658/acc
-
channel10
#8809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To je bila akcija prije 2-4 godine. Jednog Aprilashiljak wrote:Piše ACC uređaj košta 39 KM.. Da li se možda dobije već 39 KM kredita ili 0 KM? Znam da su nekad uređaj nudili besplatno dok je akcija bila ili da dobiješ kredita koliko uređaj košta, a sad na stranici ne piše ništaI da li ovaj acc radi i izvan BiH?
-
Naslovnica
#8810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za 39KM ne dobiješ ništa kredita, znači imaš 0KM.shiljak wrote:Piše ACC uređaj košta 39 KM.. Da li se možda dobije već 39 KM kredita ili 0 KM? Znam da su nekad uređaj nudili besplatno dok je akcija bila ili da dobiješ kredita koliko uređaj košta, a sad na stranici ne piše ništaI da li ovaj acc radi i izvan BiH?
ACC radi samo na autocesti koja je pod nadležnosti JPAC-a.
- drug_profi
#8811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad bi na recimo cvaju svukli taj ACC vala bih odmah uzeo. Ovo 40 mi nekako tesko sracunati da li se isplati. treba napraviti 200 maraka putarine da ti se isplati ulaganje. Ja napravim to mozda za dvije-tri godine privatnim autom.
- spree
#8812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakav im je ono prilaz na novu cestu na karauli? Hoce li ono nesto nivelirati? Danas prolazim i kontam ako ovako ostave bit ce skokova ko na filmovima sa auto potjerama u san francisku.
Poslano sa mog koristeći Tapatalk
-
ing-ecc
#8813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ACC Tag nije skup
da je 100 KM, vjerujte da vrijedi 'elegantno' proci naplatne kucice, bez zadrzavanja i jedne sekunde u redu cekanja i sa rucnom naplatom. A ako cemo isplativost gledati u novcu onda se za onih 20% bonusa na uplate izvrsi povrat ovih 40 KM u nekom periodu. Ja dopunjavam po 50 KM a dobijem 60 tako da sam poslije uplata od 200 KM ACC dobio 'besplatno'. 
- Alfons Kauders
#8814 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoce nivelirat... Narucili su i opremu iz Koreje... Kim je prekjuce testiraospree wrote:Kakav im je ono prilaz na novu cestu na karauli? Hoce li ono nesto nivelirati? Danas prolazim i kontam ako ovako ostave bit ce skokova ko na filmovima sa auto potjerama u san francisku.
- spree
#8815 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Uh dobro je onda. Ja se zabrinuo da nece.Alfons Kauders wrote:Hoce nivelirat... Narucili su i opremu iz Koreje... Kim je prekjuce testiraospree wrote:Kakav im je ono prilaz na novu cestu na karauli? Hoce li ono nesto nivelirati? Danas prolazim i kontam ako ovako ostave bit ce skokova ko na filmovima sa auto potjerama u san francisku.
- kritichar
#8816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da ce to biti korektno, nisu amateri, znaju sta rade.Alfons Kauders wrote:Hoce nivelirat... Narucili su i opremu iz Koreje... Kim je prekjuce testiraospree wrote:Kakav im je ono prilaz na novu cestu na karauli? Hoce li ono nesto nivelirati? Danas prolazim i kontam ako ovako ostave bit ce skokova ko na filmovima sa auto potjerama u san francisku.
Poceli su sa prosirenjem prikljucka, spustili su se jos malo prema Olovu
- Alfons Kauders
#8817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ne sumnjam da tehnika zna sta radi na terenu, i da ce odradit solidan posao...kritichar wrote:Mislim da ce to biti korektno, nisu amateri, znaju sta rade.Alfons Kauders wrote:Hoce nivelirat... Narucili su i opremu iz Koreje... Kim je prekjuce testiraospree wrote:Kakav im je ono prilaz na novu cestu na karauli? Hoce li ono nesto nivelirati? Danas prolazim i kontam ako ovako ostave bit ce skokova ko na filmovima sa auto potjerama u san francisku.
Meni ovdje ide na kurac politika, ono 20 dana do izbora, i tek sad nasli raditi taj prilaz, Ako sta krene po zlu, ili ce sfuseriti da ubodu rok, ili ce opet kasniti...
- kritichar
#8818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako nam je, svi tempiraju, pred izbore potpisu ugovor, a zavrsavaju pred neke buduce izboreAlfons Kauders wrote:Ma ne sumnjam da tehnika zna sta radi na terenu, i da ce odradit solidan posao...kritichar wrote:Mislim da ce to biti korektno, nisu amateri, znaju sta rade.Alfons Kauders wrote:
Hoce nivelirat... Narucili su i opremu iz Koreje... Kim je prekjuce testirao
Meni ovdje ide na kurac politika, ono 20 dana do izbora, i tek sad nasli raditi taj prilaz, Ako sta krene po zlu, ili ce sfuseriti da ubodu rok, ili ce opet kasniti...
Mada ovo realno je skoro pa gotovo, mogli bi zavrsiti u narednoj sedmici
- Alfons Kauders
#8819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Skoro pa gotov, ali samo ovaj dio... Usteda 3-4 minute... Mada ce zimi biti vecakritichar wrote:Tako nam je, svi tempiraju, pred izbore potpisu ugovor, a zavrsavaju pred neke buduce izboreAlfons Kauders wrote:Ma ne sumnjam da tehnika zna sta radi na terenu, i da ce odradit solidan posao...kritichar wrote: Mislim da ce to biti korektno, nisu amateri, znaju sta rade.
Mada ovo realno je skoro pa gotovo, mogli bi zavrsiti u narednoj sedmici
Na ostatku trase od kojeg se odustalo mogla se ustediti jos koja minuta, al jebiga, valja cekati nove izbore
- kritichar
#8820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sljedece sedmice je sastanak na najvisem nivou, a onda krece cunami izgradnjeAlfons Kauders wrote:
Skoro pa gotov, ali samo ovaj dio... Usteda 3-4 minute... Mada ce zimi biti veca
Na ostatku trase od kojeg se odustalo mogla se ustediti jos koja minuta, al jebiga, valja cekati nove izbore
-
crazy_diamond
#8821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
"Promet i prihod na autocesti A1 porasli su za dvadesetak posto u mjesecu augustu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je povećanje prihoda od cestarine bilo za petnestak posto, kažu iz JP Autoceste FBiH.
"Zabilježeno je povećanje prodanih ACC TAG uređaja za 71,47 posto u odnosu na prošlu godinu. Statistika pokazuje da je najprometnija dionica Sarajevo sjever – Zenica jug sa 762.446 vozila, a zatim slijedi Sarajevo zapad – Tarčin sa 291.576 vozila i Međugorje – Ljubuški sa 115.031 vozila", stoji u saopćenju.
Iz JP Autoceste FBiH kažu kako je tokom mjeseca augusta ove godine naplaćena cestarina u iznosu od 4.144.015,97 KM sa PDV-om i vidljiv je trend rasta u odnosu na prošli mjesec za 8,92 posto, kao i za isto razdoblje prošle godine za 14,85 posto.
Prema njihovim podacima, najveću zaradu od cestarine u augustu mjesecu imala je dionica Sarajevo sjever – Zenica jug 3.253.071,42 KM sa PDV-om što je povećanje od 10,86 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2.934.488,34 KM).
Također, vidljiv trend rasta prihoda od naplaćene cestarine bilježi i dionica Sarajevo zapad –Tarčin sa 707.711,36 KM sa PDV-om, što je povećanje od 8,89% u odnosu na prihod ostvaren u prethodnom mjesecu (649.952,62 KM) dok je u odnosu na isto razdoblje prošle godine uvećano za 34,60 posto (525.792,61 KM).
klix
nema ljudi nista od ovih nasih puteva, zarade su su smijesne koliko treba para za izgradnju i odrzavanje, ako se ikad zavrsi bice vise zarade,al opet nedovoljno da se barem trecina ulozenog otplati, jer vidimo koliko je ta slabo prometa narocito dole po hercegovini, al haj zna se da je to vjerovatno politicko uslovljanje hdz bilo da se gradi i dole odmah, a da se ne ceka da se izgradjuje gore prema sjeveru gdje je puno prometnije
da se ima ozbiljnosti u ovoj nasoj politici, trebalo bi ozbiljnije zadebeliti na izgradnju dionice zenica-tuzla,ili jos bolje tuzla - kakanj, ne mora autoput, moze i neka brza cesta dobra, ali ne preko zepca, nego od sicke petlje do koje sad manje vise imamo dobar put s dvije trake do tuzle, od sickog dakle pored jezera modrac i gradova zivinice,lukavac i banovici , preko federalnog dijela ozren planine, i dalje preko ribnice kroz pustahije i pored kraljeve sutjesje da izbije blizu kaknja i lasvanske petlje, to bi bilo oko 80 kilometara koji bi uvezali dosta toga i bilo bi pakleno prometno za nase uslove, o koristi da ne govorimo, jer dosta vecih gradova i opcina bi onda bilo uvezano, sarajevo-tuzla bilo bi otprilike isto kao i preko karaule al duplo brze, tuzla travnik, skraceno,tuzla zenica, tuzla more, sve zivo, a u kontra smijeru sve ovo preko tuzle u evropu dosta brze, to bi trebao biti top prioritet taman da kosta i milijardu neka je zaduziti se
jer nacekati se valja da se kompletan autoput do save zavrsi, a i tada, ogromna tuzlanske regija nema puno fajde, drugi top prioritet bi morao biti tuzla orasje, oko 100 kilometara i spoja preko zupanje na autoput hrvatski i evropsku mrezu. dakle te dvije dionice oko 200 kilometara ajmo reci i onda da vidimo prometa, sta sve to veze,cijelu centralnu evropu, beograd, i istocnu evropu dole prema jadranu, nisam sad strucnjak i ne znam moze li se to zavrsiti s milijardom mocne autoceste, al je ako cemo gledati korist prvenstveno za nas i nase uvezivanje ogromna, a veliki potencijal ima i u mudjunardnom saobracaju, tuzlanski bazen mnogoljudni i jos brcko distrikt da se uveze sa zenicom,sarajevom,srednjom bosnom i hercegovinom, skoro sve je tako i uvezano u federaciji,ovo gore iznad zenice sto je u federacije je manje bitno prema doboju
treci priorite bi bilo od lasvanske petlje gurati prema travniku,jajcu i dalje prema bihacu, a tek cetvrti prioritet kroz prenj prema hercegovini,ako bi moglo istovremeno bilo sjajno, ako ne, koncetrisati se na ovo gore
"Zabilježeno je povećanje prodanih ACC TAG uređaja za 71,47 posto u odnosu na prošlu godinu. Statistika pokazuje da je najprometnija dionica Sarajevo sjever – Zenica jug sa 762.446 vozila, a zatim slijedi Sarajevo zapad – Tarčin sa 291.576 vozila i Međugorje – Ljubuški sa 115.031 vozila", stoji u saopćenju.
Iz JP Autoceste FBiH kažu kako je tokom mjeseca augusta ove godine naplaćena cestarina u iznosu od 4.144.015,97 KM sa PDV-om i vidljiv je trend rasta u odnosu na prošli mjesec za 8,92 posto, kao i za isto razdoblje prošle godine za 14,85 posto.
Prema njihovim podacima, najveću zaradu od cestarine u augustu mjesecu imala je dionica Sarajevo sjever – Zenica jug 3.253.071,42 KM sa PDV-om što je povećanje od 10,86 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2.934.488,34 KM).
Također, vidljiv trend rasta prihoda od naplaćene cestarine bilježi i dionica Sarajevo zapad –Tarčin sa 707.711,36 KM sa PDV-om, što je povećanje od 8,89% u odnosu na prihod ostvaren u prethodnom mjesecu (649.952,62 KM) dok je u odnosu na isto razdoblje prošle godine uvećano za 34,60 posto (525.792,61 KM).
klix
nema ljudi nista od ovih nasih puteva, zarade su su smijesne koliko treba para za izgradnju i odrzavanje, ako se ikad zavrsi bice vise zarade,al opet nedovoljno da se barem trecina ulozenog otplati, jer vidimo koliko je ta slabo prometa narocito dole po hercegovini, al haj zna se da je to vjerovatno politicko uslovljanje hdz bilo da se gradi i dole odmah, a da se ne ceka da se izgradjuje gore prema sjeveru gdje je puno prometnije
da se ima ozbiljnosti u ovoj nasoj politici, trebalo bi ozbiljnije zadebeliti na izgradnju dionice zenica-tuzla,ili jos bolje tuzla - kakanj, ne mora autoput, moze i neka brza cesta dobra, ali ne preko zepca, nego od sicke petlje do koje sad manje vise imamo dobar put s dvije trake do tuzle, od sickog dakle pored jezera modrac i gradova zivinice,lukavac i banovici , preko federalnog dijela ozren planine, i dalje preko ribnice kroz pustahije i pored kraljeve sutjesje da izbije blizu kaknja i lasvanske petlje, to bi bilo oko 80 kilometara koji bi uvezali dosta toga i bilo bi pakleno prometno za nase uslove, o koristi da ne govorimo, jer dosta vecih gradova i opcina bi onda bilo uvezano, sarajevo-tuzla bilo bi otprilike isto kao i preko karaule al duplo brze, tuzla travnik, skraceno,tuzla zenica, tuzla more, sve zivo, a u kontra smijeru sve ovo preko tuzle u evropu dosta brze, to bi trebao biti top prioritet taman da kosta i milijardu neka je zaduziti se
jer nacekati se valja da se kompletan autoput do save zavrsi, a i tada, ogromna tuzlanske regija nema puno fajde, drugi top prioritet bi morao biti tuzla orasje, oko 100 kilometara i spoja preko zupanje na autoput hrvatski i evropsku mrezu. dakle te dvije dionice oko 200 kilometara ajmo reci i onda da vidimo prometa, sta sve to veze,cijelu centralnu evropu, beograd, i istocnu evropu dole prema jadranu, nisam sad strucnjak i ne znam moze li se to zavrsiti s milijardom mocne autoceste, al je ako cemo gledati korist prvenstveno za nas i nase uvezivanje ogromna, a veliki potencijal ima i u mudjunardnom saobracaju, tuzlanski bazen mnogoljudni i jos brcko distrikt da se uveze sa zenicom,sarajevom,srednjom bosnom i hercegovinom, skoro sve je tako i uvezano u federaciji,ovo gore iznad zenice sto je u federacije je manje bitno prema doboju
treci priorite bi bilo od lasvanske petlje gurati prema travniku,jajcu i dalje prema bihacu, a tek cetvrti prioritet kroz prenj prema hercegovini,ako bi moglo istovremeno bilo sjajno, ako ne, koncetrisati se na ovo gore
- shiljak
#8822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa eto isplatilo bi se za 3-5 godina, ali kao da je negdje pisalo da se i ovaj acc uređaj mora ponovo kupiti nekad?drugi profil wrote:Kad bi na recimo cvaju svukli taj ACC vala bih odmah uzeo. Ovo 40 mi nekako tesko sracunati da li se isplati. treba napraviti 200 maraka putarine da ti se isplati ulaganje. Ja napravim to mozda za dvije-tri godine privatnim autom.
- drug_profi
#8823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Meni rekose 5 godina vrijedi.
Poslano sa Tipfeler mašine
Poslano sa Tipfeler mašine
- Qler
#8824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ga kupio čim se pojavio, još marku koštao
meni se isplatio poslije prve vožnje 
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
- shiljak
#8825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moguće da je 5 godina, to bi bilo po 44/48 KM godišnje da platim. 44 Je da mi izađe 20 KM uređaj a 48 da mi izađe besplatan 
@qler mislio sam uzeti kad je bila kacija prije par godina ali nisam nigdje išao
@qler mislio sam uzeti kad je bila kacija prije par godina ali nisam nigdje išao