Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A razmotri alternativnu dimenziju 205/60 ili možda Fulda, koja bi trebala da je tu negdje po cijeni i kvalitetu.
Unitrade si već spominjao da su te izradili, ali oni rade i sa Fuldom, pa ako ti se ne gade da probaš.
Ili probaj da kod nekog naručiš pa da čekaš 15-20 dana. Jbg. malo si okasnio, pa te još izradili... ne valja u zadnji čas te stvari rješavati.
Koje je to vozilo kod tebe?
Kod ovoga ih vise nema, i kaze nece dolaziti do kraja godine.
Ma gledam fabricku dimenziju + visinu gume, tako da mi godi 215/55/r16 jer su kola niska pa dobijem malo na visini umjesto 205/55 r16.
Da me unitrade nije izradio, uganjao bi ja gume negdje drugo, nego narucis, cekas 7 dana i onda nema.
A ne skidaju mi se trenutne gume sto su na sedamneskama, pa montiranje save HP 2 (225/55/r17 oko 140-150 KM dodje komad).
Najvise sam HP2 gledao, zbog dobri rezultata na testu a i zbog tezinskog indexa koji mi godi pravo.
A razmotri alternativnu dimenziju 205/60 ili možda Fulda, koja bi trebala da je tu negdje po cijeni i kvalitetu.
Unitrade si već spominjao da su te izradili, ali oni rade i sa Fuldom, pa ako ti se ne gade da probaš.
Ili probaj da kod nekog naručiš pa da čekaš 15-20 dana. Jbg. malo si okasnio, pa te još izradili... ne valja u zadnji čas te stvari rješavati.
Ma gledam fabricku dimenziju + visinu gume, tako da mi godi 215/55/r16 jer su kola niska pa dobijem malo na visini umjesto 205/55 r16.
Da me unitrade nije izradio, uganjao bi ja gume negdje drugo, nego narucis, cekas 7 dana i onda nema.
A ne skidaju mi se trenutne gume sto su na sedamneskama, pa montiranje save HP 2 (225/55/r17 oko 140-150 KM dodje komad).
Najvise sam HP2 gledao, zbog dobri rezultata na testu a i zbog tezinskog indexa koji mi godi pravo.
Alfa 159 1.9 SW
Ništa ti ne mogu pomoći. Pokušaj okrenuti telefonom Maju u Sarajevu. Oni će ti pouzdano reći može li se nabaviti taj profil i za koliko vremena. Pa nekako se sa njima dogovori oko slanja.
Samo čekaj malo nešto mi se ne slaže ili si nešto pogrešno napisao? Sad imaš 225/55 R17? Tražiš 215/55 R16?
To ti je razlika 5,5% u prečniku točka.
Ili si htio napisati 225/45 R17?
Alfa 159 1.9 SW
Ništa ti ne mogu pomoći. Pokušaj okrenuti telefonom Maju u Sarajevu. Oni će ti pouzdano reći može li se nabaviti taj profil i za koliko vremena. Pa nekako se sa njima dogovori oko slanja.
Samo čekaj malo nešto mi se ne slaže ili si nešto pogrešno napisao? Sad imaš 225/55 R17? Tražiš 215/55 R16?
Ma greska, sad imam 225/50 r17 Pirelli P4 all season ali ne bi se usudio na njima vozikati, posto su vec potrosene (ljeti mogu, ali zimi tesko zbog sare)
530i wrote:Pa evo taj ti ima i drugih guma osim Save u toj dimenziji...
Ma najvjerovatnije idem na Fulda Kristal Control HP2 ako nista ne izganja do kraja sedmice.
(ma isao sam na savu zbog cijene a i testova, ali izgleda nista od toga, 110-120 KM za gumu koja je u rangu guma od 180 KM dobra prilika)
drugi profil wrote:
Ma greska, sad imam 225/50 r17 Pirelli P4 all season ali ne bi se usudio na njima vozikati, posto su vec potrosene (ljeti mogu, ali zimi tesko zbog sare)
225/50 R17 je skoro identična kao 225/55 R16, a 215/55 R16 je fabrička za tvoje vozilo i manja je za 2,4% od sadašnje ljetne.
E sad odluči hoćeš li ostati na toj visočijoj gumi koja može biti problem za eventualne lance, ili ćeš ići na fabričku koju je teško nabaviti. Možeš i ovu drugu dimenziju tražiti. Vidim da je zimska Sava HP2 225/55 R16 oko 140 KM. Dok ovo tražiš pretpostavljam da imaš već odgovarajuće felge 16".
Ako si već namjerio na Savu probaj ovo gore sa dimenzijama, a i Fulde cristal control HP2 bi trebala da je tu negdje u cjenovnom rangu i kvaliteti kao i sava HP2.
Za vikend napravim jedan duzi put (cca 800 km u oba pravca) u autu na Miselin Alpinkama. Utisak je da su poprilicno tvrde, krute i glasne (u poredjenju sa Sportivom). Opet sa Sportivom sam imao jedno naglo kocenje na onom jutarnjem mrazu nizbrdo od Kobilje Glave i bilo je jedno solidno proklizavanje, srecom bez posljedica.
drugi profil wrote:Našao sam da su model Apollo Alnac Winter i Kleber Krisalp HP 2 na Auto bildovom shot out testu 2015 prošli u finale. Riječ je o testu gdje se mjeri samo zaustavni put na mokroj cesti i zasnježenoj cesti. Riječ je o dimenziji 185/60 R15
Od 51 modela 19 je prošlo u finalno testiranje gdje se testira držanje krivine, kočenje na suhom i sl.
Sve su gume poslije dobile prolaznu ocjenu, s tim da je naravno Conti TS850 prvi, Pirelli Snowcontrol 3 drugi, a iznenađujuće treće mjesto Barum polaris 3.
Ove tri su ocjenjene kao "exemplary", olitiga uzorne.idealne...
Ovo jako ističe bitne razlike u performansama gume ovisno od težine vozila i dimenzija same gume.
Dakle ovo uzmite sa rezervom ako vam je guma drugih dimenzija.
Apollo Alnac je svrstan u preporučljuvu gumu po ovom testu, a Kleber Krisalp HP2 u zadovoljavajuću.
Još bih dodao da niko ne zna kakve su te gume nakon 20K km ili 2-3 zime jer se takvi testovi ne rade. Ono što se zna je da neki proizvođači približno zadržavaju karakteristike gume tokom eksploatacije do preporučene dubine šare, dok drugima smjesa deteorira i za dvije godine su kao drvene.
Ovakve gume bih stavio samo ako ću imati kilometraže da ih poderem za dvije godine.
boshniak wrote:
Na gornjoj strani imas sve dimenzije koje su dozvoljene, pa bujrum
Prema toj stranici od 15ki su dozvoljene 185/55/15 i 195/50/15 iako je ibiza dolazila samo na 195/55/15 od 15ki.
Na kraju stavio 185/60 r15 Hancock 4x I jedan set šarafa, sve pet.
Još skinuo ratkape da ne pokušavaju skidati bezze ( u naselju su već dva auta na ciglama ostavili).
Ne znam, ne bavim se ja tim streĆovanjima. A 185ica bez problema ide na 7 cola felgu, jos uvijek je guma sira, ovo su original celicne felge na Cee'd-u i siroke su svega 5.5 cola.