Sarajevo Construction
-
veliki_ah
#8801 Re: Sarajevo Construction
ne znam samo kako je to palo na pamet ljudima u drugim evropskim zemljama, samo eto ljudima u sarajevu ne pada i sasvim im je u redu da svi prislone auto na prvi trotoar ili da parkiraju pred nečiju zgradu pa hodaju 10 minuta da bi uštedili 2 markice.
- studiorum_tuzlaensis
#8802 Re: Sarajevo Construction
taj sistem nije u "svim evropskim zemljama" kao što govoriš, a u dosta gradova je povučen. Plati parking, imaćeš parking. Nije ti ga ćaća napravio, već i tvoj i moj skupa. Nije tvoje parking mjesto, već moje i tvoje.veliki_ah wrote:ne znam samo kako je to palo na pamet ljudima u drugim evropskim zemljama, samo eto ljudima u sarajevu ne pada i sasvim im je u redu da svi prislone auto na prvi trotoar ili da parkiraju pred nečiju zgradu pa hodaju 10 minuta da bi uštedili 2 markice.
Slobodno se parkiraj kod moje zgrade, jer ne mogu ti oteti naše parking mjesto. Ni ti meni također.
-
veliki_ah
#8803 Re: Sarajevo Construction
Otkud ti znas sta je moj caca pravio?studiorum_tuzlaensis wrote:taj sistem nije u "svim evropskim zemljama" kao što govoriš, a u dosta gradova je povučen. Plati parking, imaćeš parking. Nije ti ga ćaća napravio, već i tvoj i moj skupa. Nije tvoje parking mjesto, već moje i tvoje.veliki_ah wrote:ne znam samo kako je to palo na pamet ljudima u drugim evropskim zemljama, samo eto ljudima u sarajevu ne pada i sasvim im je u redu da svi prislone auto na prvi trotoar ili da parkiraju pred nečiju zgradu pa hodaju 10 minuta da bi uštedili 2 markice.
Slobodno se parkiraj kod moje zgrade, jer ne mogu ti oteti naše parking mjesto. Ni ti meni također.
Kada se uvede naplata i definisanje parking mjesta pred stambenim zgradama, pravo zakupa treba da imaju prvo stanari. Meni ne treba mjesto pred tvojom zgradom, treba mi pred mojom.
- thekupus
#8804 Re: Sarajevo Construction
Eeee ovo meni isto pričaju oni koji parkiraju na mjesta koja su zvanično, po katastru, u dvorištu moje zgrade. Inače, ulica u kojoj mi se nalazi zgrada je napravljena negdje početkom 2000ih, do tad je tu bilo brdo. Slijepa ulica, uredno plaćeno uređenje građevinskog zemljišta koje je uključivalo to dvorište kao korisnu površinu građevine. Ispod 3 zgrade se nalazi tačan broj parkinga koliko je stambenih jedinica, plus 3x2 mjesta za poslovne prostore. Avaj, tu je naknadno smještena ambulanta, a nalazimo se i blizu bolnice i stadiona, pa je prepuno auta stalno. Da napomenem, imaju u blizini 2 velika parkinga koji se plaćaju, plus oko 300 mjesta iznad groblja.studiorum_tuzlaensis wrote:taj sistem nije u "svim evropskim zemljama" kao što govoriš, a u dosta gradova je povučen. Plati parking, imaćeš parking. Nije ti ga ćaća napravio, već i tvoj i moj skupa. Nije tvoje parking mjesto, već moje i tvoje.veliki_ah wrote:ne znam samo kako je to palo na pamet ljudima u drugim evropskim zemljama, samo eto ljudima u sarajevu ne pada i sasvim im je u redu da svi prislone auto na prvi trotoar ili da parkiraju pred nečiju zgradu pa hodaju 10 minuta da bi uštedili 2 markice.
I sad meni dođu glavonje, psuju mi mater kad ih zamolim da se pomjere sa tog mjesta u mom dvorištu. Kaže mi jedan neki dan: "Ja ovdje 43 godine parkiram". Prvo, bio je u 40im godinama, što znači da tu parkira od rođenja, a drugo, prije 15 godina tu je bilo bukvalno brdo. Sve da je tu bio parking, to sad više nije, dvorište je zgrade.
Problem je bio zvanične definicije do sad, ali sad gledamo da s Ministarstvom saobraćaja nađemo neko rješenje, jer je postalo nenormalno.
Svašta ja napričah, nisam siguran jesam li promašio poentu .
- studiorum_tuzlaensis
#8805 Re: Sarajevo Construction
Svašta ti naprica. Ako je na tebi nesto u katastru, onda to možeš i ograditi lijepo i neće se niko parkirati. Kome da se pravdas i objasnjavas, udari stubic na katanac i miran si, parkiraj se kad hoćeš.
Ali, nisi kupio parking mjesto, u tome i jeste problem. To se moralo riješiti prije.
Ali, nisi kupio parking mjesto, u tome i jeste problem. To se moralo riješiti prije.
- thekupus
#8806 Re: Sarajevo Construction
Halali, malo mi je šećer skočio poslije iftara, ne znam ni sam šta sam pisaostudiorum_tuzlaensis wrote:Svašta ti naprica. Ako je na tebi nesto u katastru, onda to možeš i ograditi lijepo i neće se niko parkirati. Kome da se pravdas i objasnjavas, udari stubic na katanac i miran si, parkiraj se kad hoćeš.
Ma komplikovana je situacija, al poenta je da je posrano to što ti može neko doći s druge strane grada, i parkirati u dvorište u kojem nema ni jednog mjesta viška. E to je bezveze skroz.
-
lissics
#8807 Re: Sarajevo Construction
Izmišljate toplu vodu. Naplata parkinga je uređena u svim normalnim gradovima Europe. Nema potrebe da vi ovdje gurate svoje nenormalne ideje. Srecom niko vas nece pitati kad dodje vakat (u bosni svakako nista nije brzo pa se opustite)
- славянин
#8808 Re: Sarajevo Construction
Kada privatizujes grad onda mozes da parkiras na svoje, inace ostalo je javna imovina - kolektivna jel ? Pristalica sam da se onim koji zive ponude parking mjesta na mjesecnoj osnovi po manjoj cijeni - ali to ja zivim tu pa imam pravo ? Pa sto onda ljudi placaju garazna mjesta , glupi ?thekupus wrote:Halali, malo mi je šećer skočio poslije iftara, ne znam ni sam šta sam pisaostudiorum_tuzlaensis wrote:Svašta ti naprica. Ako je na tebi nesto u katastru, onda to možeš i ograditi lijepo i neće se niko parkirati. Kome da se pravdas i objasnjavas, udari stubic na katanac i miran si, parkiraj se kad hoćeš.
Ali, nisi kupio parking mjesto, u tome i jeste problem. To se moralo riješiti prije.![]()
![]()
![]()
Ma komplikovana je situacija, al poenta je da je posrano to što ti može neko doći s druge strane grada, i parkirati u dvorište u kojem nema ni jednog mjesta viška. E to je bezveze skroz.
- thekupus
#8809 Re: Sarajevo Construction
Dakle, pričam o zemljištu zgrade. Dvorištu. Sa tačno brojem parkinga koliko je stanova. Ne pričam o parkiranju na javnom trgu. Naravno da dvorište moje zgrade nije javna imovina. I podvlačim, kroz uređenje građevinskog zemljišta mi smo platili za to mjesto kao korisnu površinu. Zašto bih ja platio popločavanje parkinga koji će biti javna imovina?славянин wrote:Kada privatizujes grad onda mozes da parkiras na svoje, inace ostalo je javna imovina - kolektivna jel ? Pristalica sam da se onim koji zive ponude parking mjesta na mjesecnoj osnovi po manjoj cijeni - ali to ja zivim tu pa imam pravo ? Pa sto onda ljudi placaju garazna mjesta , glupi ?thekupus wrote:Halali, malo mi je šećer skočio poslije iftara, ne znam ni sam šta sam pisaostudiorum_tuzlaensis wrote:Svašta ti naprica. Ako je na tebi nesto u katastru, onda to možeš i ograditi lijepo i neće se niko parkirati. Kome da se pravdas i objasnjavas, udari stubic na katanac i miran si, parkiraj se kad hoćeš.
Ali, nisi kupio parking mjesto, u tome i jeste problem. To se moralo riješiti prije.![]()
![]()
![]()
- славянин
#8810 Re: Sarajevo Construction
Svaka zgrada privatna ili ne placa uredjene okolne povrsine - jer je to obaveza u gradjevinskoj dozvoli - sada oni ti pod uredjenje cesto ne dadnu nista ti. Prodaju maglu a nekada i naprave nesto. Opet po to logici privatne firme koje su placale isto to za svoje objekte mogu da onda polazu pravo na javne povrsine.
-
lajkujMe
#8811 Re: Sarajevo Construction
Zna li iko sta se desava s parcelom kod Katedrale bivsa Feroelektro zgrada srusili je napravili rupu i stoji tako dvije godine. Gdje zapelo sto se kaze.
- VladaFBiH
#8812 Re: Sarajevo Construction
https://sa-c.net/news-archive/project-n ... tri-godinelajkujMe wrote:Zna li iko sta se desava s parcelom kod Katedrale bivsa Feroelektro zgrada srusili je napravili rupu i stoji tako dvije godine. Gdje zapelo sto se kaze.
-
lajkujMe
#8813 Re: Sarajevo Construction
Znaci glavni problem sto ne.znaju kako da rjese ulaz u garazu s ulice?VladaFBiH wrote:https://sa-c.net/news-archive/project-n ... tri-godinelajkujMe wrote:Zna li iko sta se desava s parcelom kod Katedrale bivsa Feroelektro zgrada srusili je napravili rupu i stoji tako dvije godine. Gdje zapelo sto se kaze.
Samo u bosni
-
black64
#8814 Re: Sarajevo Construction
Da li zna neko cije su vlasnistvo zgrade u kojima su fakulteti izvan kampusa ?
- JThomas
#8815 Re: Sarajevo Construction
glavni problem je što je turčin kupio objekat i mislio da je s tim završiolajkujMe wrote:
Znaci glavni problem sto ne.znaju kako da rjese ulaz u garazu s ulice?
Samo u bosni
- DaffyDuck
#8816 Re: Sarajevo Construction
Pa to postoji. Al nije to rezervisano parking mjesto. Nego gdje nadjes u okolini.славянин wrote:Kada privatizujes grad onda mozes da parkiras na svoje, inace ostalo je javna imovina - kolektivna jel ? Pristalica sam da se onim koji zive ponude parking mjesta na mjesecnoj osnovi po manjoj cijeni - ali to ja zivim tu pa imam pravo ? Pa sto onda ljudi placaju garazna mjesta , glupi ?thekupus wrote:Halali, malo mi je šećer skočio poslije iftara, ne znam ni sam šta sam pisaostudiorum_tuzlaensis wrote:Svašta ti naprica. Ako je na tebi nesto u katastru, onda to možeš i ograditi lijepo i neće se niko parkirati. Kome da se pravdas i objasnjavas, udari stubic na katanac i miran si, parkiraj se kad hoćeš.
![]()
![]()
- So What!
#8817 Re: Sarajevo Construction
Sarajevo "čeka" Hilton više od tri godine
Akta
Tri godine nakon rušenja zgrade "Feroelektra" u srcu Sarajeva, kod Katedrale, još uvijek nije počela gradnja luksuznog hotela Hilton.
Buduće gradilište i dalje zjapi prazno, a veliki dio površine oko Katedrale je zauzet.
Podsjetimo, ideja o izgradnji hotela na mjestu nekadašnjeg stambeno-poslovnog objekta krenula je još 2016. godine.
Ibrahim Hadžibajrić i turski investitor Fatih Kol su prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora optimistično najavljivali da će luksuzni hotel krasiti centar Sarajeva već krajem 2017. godine.
Tada je riješena riješena dokumentacija prema kojoj je turski biznismen Fatih Kol vlasnik 35 posto, a Općina Stari Grad 65 posto ovog objekta.
Općina je za 3,6 miliona KM prodala svoj dio Fatihu Kolu, koji je ostatak objekta otkupio od privatnog lica, te investirao u uklanjanje one ruševine. Također, izmirio je obaveze prema svim nosiocima stanarskih prava u objektu.
Procjene su da je dosad uložio više od pet miliona maraka, a što se tiče izgradnje hotela, do sada je izdata urbanistička dozvola.
Iz Službe za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo, nedavno je za portal Akta.ba rečeno da je firma KOL d.o.o. Sarajevo, nakon izdavanja urbanističke suglasnost, predala zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.
"Isto još uvijek nije izdato jer investitor nije dostavio potrebnu dokumentaciju", kazali su za Akta.ba u općini Stari Grad.
Prema nekim najavama, problem je nastao što nije riješen način prilaza automobila u garažu hotela iz ulice Mula Mustafa Bašeskija koji je jedini mogući prilaz, s obzirom na to da je sa druge strane objekta ulica Ferhadija, koja je zatvorena za saobraćaj.
Kada i ukoliko se riješi sva papirologija, te počne izgradnja, Hotel Hilton će imati 56 soba, uključujući podzemne garaže na pet etaža.
Također, hotel će zadržati izvorni oblik zgrade koja je bila pod zaštitom države.
- So What!
#8818 Re: Sarajevo Construction
Relej na brdu Hum u Sarajevu dobija osvjetljenje
Klix
U sklopu projekta iluminacije značajnih objekata u Kantonu Sarajevo koje provodi Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, večeras je urađeno testno osvjetljenje releja na brdu Hum u Sarajevu.
Testiranje je proveo arhitekta, dizajner svjetla i profesor na Akedemiji likovnih umjetnosti Srđa Hrisafović.
Reflektorima je bila osvjetljena samo jedna strana releja, a u narednih nekoliko mjeseci planirano je kompletno osvjetljenje jednog od simbola Sarajeva.
- So What!
#8819 Re: Sarajevo Construction
Do kraja godine kamen temeljac za objekt Odjeljenja forenzičke psihijatrije
SA-C
Grad Sarajevo bi uskoro mogao dobiti dugo očekivano Odjeljenje za tretman forenzičkih pacijenata.
Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo prije tri godine je ponudila idejno rješenje za izgradnju objekta Odjeljenja forenzičke psihijatrije, koje je zbog Zakona o javnim nabavkama i previranja među pojedinim ponuđačima, palo u zaborav.
Muhamed Ahmić, direktor Psihijatrijske bolnice KS, u razgovoru za Akta.ba je kazao kako se situacija maknula sa mrtve tačke, te se nada da će se do kraja ove godine položiti kamen temeljac za izgradnju ovog odjeljenja koji je od značaja za cijelu zemlju.
"Centar je zamšiljen kao posebno odjeljenje u okviru Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo. Trenutno je u izradi izvedbeni projekat Odjeljena forenzičke psihijatrije koje izvodi firma Ecoplan iz Mostara. Naše su procjene da će izvedbeni projekat biti gotov do 1. jula, revizija projekta do 15. jula, a građevinska dozvola bi trebala biti zavšena do 15. augusta ove godine, kada bi se trebalo krenuti u realizaciju projekta", rekao je Ahmić.
Procjenjena vrijednost ovog projekta je nešto viša od 6 miliona KM a imat će kapacitet od 75 kreveta, raspoređenih na muškom i ženskom odjeljenju. Izgradnja je planirana da traje tri godine. Objekat će biti izgrađen na dva sprata, sa svim neophodnim unutrašnjim i vanjskim sadržajima.
O ovim rokovima i planu izgradnje, Ahmić kaže da su razgovarali i sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je ovaj projekat proglasila kapitalnom investicijom.
"Iznjeli smo im naša očekivanja kako bi oni dalje preko Ministarastva finansija mogli da pokrenu određene procedure. Vlada Kantona Sarajevo je naš projekat prije dvije godine proglasila kapitalnim i značajnim. Idejno rješenje smo prezentirali pred Skupštinom KS 2016. godine, da bismo 2017. godine mijenjali naše statutarne odredbe kako bi se prilagodili projektu i uspješno ga realizirali", kazao je Ahmić.
Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila dva miliona KM, a iduće godine je u planu izdvajanje još jednog miliona KM za radove.
"Mi smo već izgubili jednu godinu zbog Zakona o javnim nabavkama i žalbi na tendersku dokumentaciju pojedinih izvođača. Naša bolnica se nadala još prošle godine postavljanjem kamena temeljca ali zbog navedenih razloga do toga nije došlo. Ovaj put je situacija drugačija pa se nadamo da naš planirani tok neće poremetiti slični problem", kaže Ahmić.
Naša zemlja je svoj prvi adekavatan psihijatrijski tretman za osobe kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere sigurnosti, osigurala 2014. godine otvorenjem Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac. Ova ustanova je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali služi svim pacijentima iz BiH. Međutim, Federacija BiH još nema ovakvu ustanovu.
"Velika je potreba da se jedan ovakav centar izgradi. Tretman forenzičkih pacijenata je dugotrajan i složen proces. Na nivou Federacije nemamo niti jedan centar koji se bavi ovakvim pacijentima tako da bi njegov otvorenje bilo od velike koristi", kaže Ahmić.
Za razliku od naše zmlje u Hrvatskoj, naprimjer, imaju četiri ovakva centra koja se bave forenzičkim pacijentima.
Troškove tretmana i smještaja forenzičkih pacijenata trenutno snose Ministarstva pravosuđa.
Ahmić kaže da projektom Odjeljenja za tretman forenzičkih pacijenata rješavamo veliki problem društva, jer je BiH od strane EU više puta kritikovana zašto se forenzički pacijenti nalaze u zatvorima a ne u medicinskim ustanovama. Pojašnjava da će kroz ovaj projekat osigurat dalji razvijati bolnicu s jedne strane, a sa druge strane otvoriti mogućnosti zapošljavanja oko 80 novih radnika.
S obzirom na dosadašnji način finansiranja bolnice, Ahmić kaže da je ovaj projekt samoodrživ i ekonomski isplativ, te se nada da će institucije prepoznati njegov višestruki značaj i omogućiti njegovu realizaciju.
Last edited by So What! on 21/05/2019 17:21, edited 1 time in total.
- So What!
#8820 Re: Sarajevo Construction
Jednoj od najljepših ulica u Sarajevu vraća se stari sjaj
Projektnu dokumentaciju izradio je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva, pod čijim nadzorom će se i izvoditi radovi.
Štrosmajerova ulica bi ove godine trebala biti u postpunosti rekostruisana, a radovi na obnovi i restauracija fasada, počeli su martu .
Projekt obnove i restauracije fasada u čuvenoj Štrosmajerovoj ulici, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, već pokazuje svoje prve rezultate. Jedna od najljepših ulica našeg grada vraća stari sjaj na radost svih nas.
Projektnu dokumentaciju izradio je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva, pod čijim nadzorom će se i izvoditi radovi.
Pojekt u cijelosti finansira Grad Sarajevo.
Faktor
- P308
#8821 Re: Sarajevo Construction
Prelijepo i za pohvali. Sada zgrada u nastavku, na uglu Strosmajerove i Zelenih Beretki previse odskace ali mozda i nju nekada obnove. Sta je sa suportnom stranom? Ne mogu se nesto sjetiti u kakvom su stanju fasade na toj strani. Zgrada Sberbanke je obnovljena i zgrada Nove banke, a ne mogu se nesto sjetiti u kakvom su stanju zgrade izmedju?
- Hajvan
#8822 Re: Sarajevo Construction
P308 wrote:Prelijepo i za pohvali. Sada zgrada u nastavku, na uglu Strosmajerove i Zelenih Beretki previse odskace ali mozda i nju nekada obnove. Sta je sa suportnom stranom? Ne mogu se nesto sjetiti u kakvom su stanju fasade na toj strani. Zgrada Sberbanke je obnovljena i zgrada Nove banke, a ne mogu se nesto sjetiti u kakvom su stanju zgrade izmedju?
Kad su navedene banke kupile te zgrade?
Nisam u toku.
- P308
#8823 Re: Sarajevo Construction
Samo sam cekao slican, zlonamjeran komentar. Zgrade u kojima su smjestene navedene banke, je li sad lakse?Hajvan wrote:P308 wrote:Prelijepo i za pohvali. Sada zgrada u nastavku, na uglu Strosmajerove i Zelenih Beretki previse odskace ali mozda i nju nekada obnove. Sta je sa suportnom stranom? Ne mogu se nesto sjetiti u kakvom su stanju fasade na toj strani. Zgrada Sberbanke je obnovljena i zgrada Nove banke, a ne mogu se nesto sjetiti u kakvom su stanju zgrade izmedju?
Nisam u toku.
- Hajvan
#8824 Re: Sarajevo Construction
P308 wrote:Samo sam cekao slican, zlonamjeran komentar. Zgrade u kojima su smjestene navedene banke, je li sad lakse?Hajvan wrote:
Nisam u toku.
Zasto zlonamjeran?
LOL
svasta.
kupuju se citave zgrade po gradu- nista neobicno…
dizu krediti u te svrhe… a onda neko ne moze da otplati, pa preuzmu banke…
no, lakse je izgleda etiketirat a ne promislit o pitanju.
- Haris.ba
#8825 Re: Sarajevo Construction
Zar to nisu opcinski prostori koji cekaju restituciju?