Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Henry Chinaski

#8801 Re: Migranti u BiH

Post by Henry Chinaski »

aerodinamika wrote:da, razumijem, ali kazes, "uzimanje otisaka, biometrijskih podataka, da se zna gdje su, koliko ih je sta rade" to automatski podrazumjeva ogranicavanje kretanja odraslih osoba pripadnika ugrozeneih kategorija, osim toga ako bi radili kao spanija sta bi postigli? da li bi mogli dobivati sredstva podrske iz evrope, ne zaboravi da veliki broj ljudi dobro zivi od migranata, lako je reci nesto tako i sve to baciti u vodu, svi ti migranti daju doprinos ekonomiji gradova u kojima borave, samo povecanje potrosnje je nesto sto se ne smije zanemariti
Kakva je to glupost? Meni su vlasti uzele otiske i nije mi ograničeno kretanje. Imam ličnu kartu koju moram pokazati kad me zaustavi policija. Misliš li da migranti trebaju imati neka druga prava?
aerodinamika

#8802 Re: Migranti u BiH

Post by aerodinamika »

Henry Chinaski wrote:
Kakva je to glupost? Meni su vlasti uzele otiske i nije mi ograničeno kretanje. Imam ličnu kartu koju moram pokazati kad me zaustavi policija. Misliš li da migranti trebaju imati neka druga prava?
pazi, rijec je o osobama koje dolaze iz osjetljivih kategorija-protjerani, raseljeni, iz podrucja u kja se ne mogu vratiti, kako nekome ko dolazi iz sirije, afganistana, planisnkih podrucja pakistana reci moras se slikat, dati otiske ? kad ta osoba i nema namjeru da ostane ovdje vec da ide u njemacku (kao sto idu i brojni nasi gradani). jednostavno veliki broj tih ljudi je pretrpio razne oblike tortura, od bjesomucnog granatiranja, unistavanja gradova (pogledaj na sta lice sirijski ili afganistanski gradovi) to nije ni pametnoi a ni moralno nis a ljduskog ni sa moralnog aspekta ponasat se na taj nacin prema tim ljudima, sirienje panike i antimigrantske retorike takode ne pomaze, cak bi se u normalnim zemljama moglo podvesti pod fasiszam i sovinizam
AleksoMKD

#8803 Re: Migranti u BiH

Post by AleksoMKD »

aerodinamika wrote: pazi, rijec je o osobama koje dolaze iz osjetljivih kategorija-protjerani, raseljeni, iz podrucja u kja se ne mogu vratiti, kako nekome ko dolazi iz sirije, afganistana, planisnkih podrucja pakistana reci moras se slikat, dati otiske ? kad ta osoba i nema namjeru da ostane ovdje vec da ide u njemacku (kao sto idu i brojni nasi gradani). jednostavno veliki broj tih ljudi je pretrpio razne oblike tortura, od bjesomucnog granatiranja, unistavanja gradova (pogledaj na sta lice sirijski ili afganistanski gradovi) to nije ni pametnoi a ni moralno nis a ljduskog ni sa moralnog aspekta ponasat se na taj nacin prema tim ljudima, sirienje panike i antimigrantske retorike takode ne pomaze, cak bi se u normalnim zemljama moglo podvesti pod fasiszam i sovinizam
A kako spreciti zloupotrebu bez dokumenata?

Evo ja sam kreten, predstaim se kao izbeglica i odem uzmem pomoc namenjenu migrantima.

Fasizam i sovinizam vodit racuna o toma koliko ljudi ulaze u drzavu?
Odakle ulaze?

Do kada ce biti bez dokumenata? Kako ce raditi bez dokumenata? Primat pomoc, zdravstvene usluge i kako ih udomiti bez registracije i dokumenata?

Pustiti ih bez reda, registracije i dokumentacije je najbolji nacion da se prosiri panika i antimigrantska retorika.
broj dva

#8804 Re: Migranti u BiH

Post by broj dva »

aerodinamika wrote:da, razumijem, ali kazes, "uzimanje otisaka, biometrijskih podataka, da se zna gdje su, koliko ih je sta rade" to automatski podrazumjeva ogranicavanje kretanja odraslih osoba pripadnika ugrozeneih kategorija, osim toga ako bi radili kao spanija sta bi postigli? da li bi mogli dobivati sredstva podrske iz evrope, ne zaboravi da veliki broj ljudi dobro zivi od migranata, lako je reci nesto tako i sve to baciti u vodu, svi ti migranti daju doprinos ekonomiji gradova u kojima borave, samo povecanje potrosnje je nesto sto se ne smije zanemariti
Radim sa azilom 17 godina i manje-vise znam o cemu pricam.
Nije bas veliki broj ljudi sto zivi dobro od migranata - sverceri i eventualno oni cije imovine drzava zakupi za otvaranje prihvatilista.
Birokrate poput mene zive od toga ali da sam se opario sad bas i nisam...
Inace su veliki trosak socijalnom sistemu i policiji (sto nije element u razmatranju molbe za azil ali jeste za drustvo)
I daleko od toga da svi sirijci/afganistanci/iracani/somalijci imaju pravo na azil. Dobro, vecina (ali ne 100%) sirijaca ima dobre razloge za azil ali to jednostavno nije slucaj sa Afganistanom, Irakom, Somalijom...a da ne spominjem Pakistan, sjevernu Afriku, Egipat i slicno.
Azil ima krutu i usku definiciju u zakonu.
A za povecanje potrosnje - nek nam feudalni gospodari dignu plate pa cemo trosit i mi...
CPT

#8805 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

AleksoMKD wrote:Pustiti ih bez reda, registracije i dokumentacije je najbolji nacion da se prosiri panika i antimigrantska retorika.
Sto naravnoi nije istina. "Antimigrantska retorika" dominira u drzava gdje uopste nemaju migranata, registracija ili dokumentacije (Madjarska). To sto neki hoce i da porast desnice svale na migrante je druga stvar. U Austriji desnicari dosli do vlasti prije 20+ godina. Panika se siri populizmom i demagogijom. Ono kad ljude setas gore dol po gradu, kad selektivno potenciras svaki konflikti, generalizacijom, itd, itd, itd...
biscanka2

#8806 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

broj dva wrote:
Radim sa azilom 17 godina i manje-vise znam o cemu pricam.
Nije bas veliki broj ljudi sto zivi dobro od migranata - sverceri i eventualno oni cije imovine drzava zakupi za otvaranje prihvatilista.
Birokrate poput mene zive od toga ali da sam se opario sad bas i nisam...
Inace su veliki trosak socijalnom sistemu i policiji (sto nije element u razmatranju molbe za azil ali jeste za drustvo)
I daleko od toga da svi sirijci/afganistanci/iracani/somalijci imaju pravo na azil. Dobro, vecina (ali ne 100%) sirijaca ima dobre razloge za azil ali to jednostavno nije slucaj sa Afganistanom, Irakom, Somalijom...a da ne spominjem Pakistan, sjevernu Afriku, Egipat i slicno.
Azil ima krutu i usku definiciju u zakonu.
A za povecanje potrosnje - nek nam feudalni gospodari dignu plate pa cemo trosit i mi...
Izbjeglice iz ratnih podrucja,koji se u Njemackoj nalaze, vecinom dobjaju ogranicenu dozvolu boravka a ne azil.S tom dozvolom mogu stupiti i u radni odnos.Po zavrsetku rata u njihovim zemljama dozvole boravka se ne "produzuju".Isti slucaj kao s nasim izbjeglicama koji su za vrijeme rata u Njemackoj boravili.Azil se drugacije tretita.
muha_sa

#8807 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

u istocnoj Bosni praznih kuca kolko hocete--ljudima vracena imovina, hejbet neobradjene zemlje, obnovljene kuce i sad zjape prazne :( nekom služi kao vikendica nekom kad jednom u godini jal dvije dodje na heftu i vozdra :-)
Ustupit ljudima imanja i kuce--privremeno--jakako
nek obradjuju zemlju i eto im lijepog života-bolji nego što je po kojekakvim centrima

al :-) treba radit :(
bingov buraz

#8808 Re: Migranti u BiH

Post by bingov buraz »

Većina njih nišani njemačku socijalu a ne lopate i krampe.
Njanjavi

#8809 Re: Migranti u BiH

Post by Njanjavi »

Da pitam starije malo, posto sam bio djete pa se ne sjecam.
U doba rata kod nas, pod kojim uslovima je muskarac, zdrav prav, borbeno sposoban, mogao izaci iz Bosne i dobiti status izbjeglice u eu.
Mislim ono, cisto da kazes, necu da se borim, želim pobjec od rata i cao.
Jel to bilo moguće izvest?
dječak sa šibicama

#8810 Re: Migranti u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Kako se ko snadje, ljudi su iz vojske dezertirali, ja znam lika koji je iz Bihaca zdusio kod Fikretovih, cak ponio i PM 84 prodao im da dobije para, malo ga drzali u zatvoru da vide ko je sta je i prosao na kraju preko RSK do Zagreba i dalje.

Platis papire kome treba, dozvolu za prolazak, "posjeta familiji" ili nesto tako. Gomila ih je vadila krsne listove u zupnom uredu, da dobiju HR putovnicu.

A u EU, ako imas srece, predjes sumu, bacis papire prijavis se u prvu policijsku stanicu. Smjeste te u emigrantski centar, pa ako imas srece, ostanes tamo. Neki su imali papire da putuju po Europi, i putovali su, sa diplomatskim pasosima recimo a da veze sa politikom nemaju.

Ovi sad su druga prica, ovo je neko organizovao, nije to ko nas rat. Sa nasim pasosem si recimo cijeli rat u Italiju mogao uci kad si htio, ali svi su htjeli u germanske drzave :D
CPT

#8811 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

muha_sa wrote:u istocnoj Bosni praznih kuca kolko hocete--ljudima vracena imovina, hejbet neobradjene zemlje, obnovljene kuce i sad zjape prazne :( nekom služi kao vikendica nekom kad jednom u godini jal dvije dodje na heftu i vozdra :-)
nek obradjuju zemlju i eto im lijepog života-bolji nego što je po kojekakvim centrima

ako Bosnjo nije mogao (za)radit neko iz Sirije ce sigurno moci, vjerovatno sa malinama :thumbup:
dječak sa šibicama

#8812 Re: Migranti u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Jest, on krenuo iz Bangladesa da bi uzgajao maline u zvornickoj Kamenici.
CPT

#8813 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Njanjavi wrote:Da pitam starije malo, posto sam bio djete pa se ne sjecam.
U doba rata kod nas, pod kojim uslovima je muskarac, zdrav prav, borbeno sposoban, mogao izaci iz Bosne i dobiti status izbjeglice u eu.
Mislim ono, cisto da kazes, necu da se borim, želim pobjec od rata i cao.
Jel to bilo moguće izvest?
Jeste... i onda si otisao u Karlovac, Zagreb, Ljubljanu. Tamo si dobio izbjeglicki karton, sa tim karatonom si primao pomoc (u hrani i novcu). To ti je bila karta za odes u trece zemlje. Tako su odlazili i ljudi koji nisu imali veze sa BiH. Ogroman broj onih koji nisu dobili zeljenu trecu zemlju (CH ili DE) su tamo odlazili na crno (preko sume, sa tudjim dokumentima, itd, itd). Puno njih je zaglavilo u Gorici gdje su obicno izbaceni na putu iz HR ili SLO.
sinus

#8814 Re: Migranti u BiH

Post by sinus »

Nama će od 2022 godine skenirati lice na graničnim prijelazima, uzimaće nam otiske prstiju, a ovi Mudađije hodaju po našoj državi i ulaze u našu državu bez ikakvih dokumenata i bez ikakvih problema :-)

Na onom snimku sa klixa gdje ih policija cestom sprovodi, sve same žene i djeca i starci...ISTO KAO KAD JE NAŠ NAROD BJEŽAO OD RATA :-) :shock:
muha_sa

#8815 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

CPT wrote:
muha_sa wrote:u istocnoj Bosni praznih kuca kolko hocete--ljudima vracena imovina, hejbet neobradjene zemlje, obnovljene kuce i sad zjape prazne :( nekom služi kao vikendica nekom kad jednom u godini jal dvije dodje na heftu i vozdra :-)

ako Bosnjo nije mogao (za)radit neko iz Sirije ce sigurno moci, vjerovatno sa malinama :thumbup:
Što bi se malinama bavio :-) krava, ovca i koja kokoš--nek radi da prehrani porodicu i sebe i vozdra
Ima krov nad glavom, ima šta klopat--može štogod i prodat da ima za granapa i bog te veselio :D

sad ide ona papanska :? ne znaš ti kako je teško od zemlje živjet :shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8816 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Jasta ce. Bolje socijala i valjanje gudrovine na Zapadu.
CPT

#8817 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

muha_sa wrote:
CPT wrote:

Što bi se malinama bavio :-) krava, ovca i koja kokoš--nek radi da prehrani porodicu i sebe i vozdra
Ima krov nad glavom, ima šta klopat--može štogod i prodat da ima za granapa i bog te veselio :D

sad ide ona papanska :? ne znaš ti kako je teško od zemlje živjet :shock:
Cudno da se Bosanci nisu sjetili toga vec guraju u tamo neku Njemacku...
muha_sa

#8818 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

CPT wrote:
Cudno da se Bosanci nisu sjetili toga vec guraju u tamo neku Njemacku...
:thumbup: :run:
Nisrin

#8819 Re: Migranti u BiH

Post by Nisrin »

Pa tezak jeste seoski zivot, svi koji su bili prinudjeni na takav zivot to znaju, mada ja migrantima ne bih ostavila izbora- hoces- hoces, neces- idi dalje...nema dzabe ni u stare babe!
I ovo kretanje po cio dan van pameti...ne zna zasto im ne ogranice kretanje, gdje bas svaki dan idu tramvajem i to po najvecim spicama, bez karte?

Pomoci im treba, praviti planski naselja ili ih naseljavati u napustenim kucama, dati im priliku da nesto stvore i imaju...a ovi koji nece vracat ih odakle su dosli...ali radije ce politicari uzeti pare, a nista ne uraditi...
vjesticanametli

#8820 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Hahahaj naseöite ih kod sebe a ne u tuDZe kuce :lol: cuj da se smjeste.....to sve treba katapultirat sto prije....sami divljak :thumbup:
Niemand

#8821 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

I u sarajevu je xy hiljada praznih stanova. Samo sto ja jutros kad sam se probudila mescini da je bilo 21. stoljece u evropskoj i demokratskoj zemlji al kontam da se tesko trgnuti iz komunjarskih vlaznih snova o tudjoj imovini.
:sax:
vjesticanametli

#8822 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Cuj metni ga u priv imovinu neciju :lol: :mrgreen: samo pocherat dalje :mrgreen:
CPT

#8823 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Nisrin wrote:Pa tezak jeste seoski zivot, svi koji su bili prinudjeni na takav zivot to znaju, mada ja migrantima ne bih ostavila izbora- hoces- hoces, neces- idi dalje...nema dzabe ni u stare babe!
I ovo kretanje po cio dan van pameti...ne zna zasto im ne ogranice kretanje, gdje bas svaki dan idu tramvajem i to po najvecim spicama, bez karte?

Pomoci im treba, praviti planski naselja ili ih naseljavati u napustenim kucama, dati im priliku da nesto stvore i imaju...a ovi koji nece vracat ih odakle su dosli...ali radije ce politicari uzeti pare, a nista ne uraditi...
Znaci ti znas da je nesto nemoguce ali bi i dalje ljude u silila u nesto nemoguce jer su eto, migranti. Morali* biti ici dalje iako oni i ne zele ostati.
Ne krecu se po cio dan zbog figure ili zdravlja vec zbog toga sto traze vezu ili xyz put dalje. Ne zadrzavaju se BiH zbog prirodnih ljepota. Ako ljude zatvorit u kavez kao sto radi Trump mozes ocekivati probleme jako brzo cak i ako imas novca koliko i SAD. BiH tog novca nema a zima se blizi.

BIH nije mogla Bosancima ponuditi priliku da "nesto stvore" ali moze nekome iz Sirije. How yes no.
Nisrin

#8824 Re: Migranti u BiH

Post by Nisrin »

Ne izvlaci iz konteksta, napisala sam da jeste tezak seoski zivot, zato se cijela planeta pomjera sa sela u grad, ljudi hoce laksi i lagodniji zivot...ali to ne znaci da i dalje nema ljudi koji zive na selu i bave se seoskim poslovima...
Je li bolje zivjeti na selu, imati svoj krov nad glavom i baviti se "teskim" poslovima- stokom, poljoprivredom i ne biti gladan ili nemati nista? Kad nemas izbora uzimas sta se nudi...kad imas izbora biras manje zlo..cista matematika!
U Njemackoj se ne krecu po cio dan kuda hoce, dobiju fine uslove- zgrade uredjene, uslove dostojne covjeka i ne mozes ih tako lako ni prepoznati vani...kod nas se krecu u coporima, bez karte i kad kako ko hoce...
muha_sa

#8825 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

vjesticanametli wrote:Cuj metni ga u priv imovinu neciju :lol: :mrgreen: samo pocherat dalje :mrgreen:
Ne mereš ih procerat :-) vidiš da nam ih ubacuju :-) sve sracunato :-)

Zašto ih ne smjestit na neciji privatni posjed--posjed koji se ne koristi.
vracena mu imovina, dobio donaciju i obnovio kucu :thumbup: neceš da se vratiš u genocidnu tvorevinu odakle si protjeran--poštujem. hajd sad ustupi nekom beskucniku koji tumara od nemila do netraga dok se neka od zemalja ne smiluje da ih primi :-)
tamo nek se bavi poljoprivredom, nek kravu muze il kokoši gaji :D bolje i to neg da tumara i po parkovima spavaju
Locked