Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Rene Higuita

#8801 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

victom wrote:glede BTC kursa,evo prognoza:
ovaj mali rast zadnjih par dana je samo uvertira za pad ispod 100 Mlrd. Marketcapa.
Market Cap ide ispod 100Mlr do 20.12.2018
BTC ispod 3000 do 31.12.2018
Vrlo vjerovatno :D
Dozer

#8802 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ja sam se nedavno rijesio CoinHive-a, a on spada u ransomware koliko je meni poznato, upravo na gore opisani nacin. Naravno da zavisi koji je i kakav RW, ali vecina ih nije tako mocna kako se prikazuje i pravovremena reakcija, pa kakva god da je, moze dosta toga spasiti.
Posto je poenta ransomware-a ucjena (sto mu i sam naziv kaze), funkcionise na nacin da blokira napadnuti racunar, najcesce promjenom sistemske sifre, a s ciljem da se od vlasnika iznudi neka cifra.
Radi ovoga je uvijek napadnuta i email aplikacija, iz koje RW pokupi login detalje i posalje ucjenjivacu, a onda on koristi te podatke da posalje svoju ucjenu.
Upravo radi ovoga je bitno iskljuciti mrezu, jer RW mora negdje poslati povratnu info, ali i odmah promijeniti sifru za email. Logicno, sve ovo pod uslovom da je RW otkriven na vrijeme i prije nego je uspio prekucati sistemsku sifru. Vecina antivirusa ima sad i RW i Web i PUA protection, tako da ce u velikoj vecini slucajeva, ako ne blokirati, a ono bar upozoriti na opasnost.

Ransomware nije primarno namijenjen unistavanju HDD-a i brisanju podataka, iako mnogi i to mogu, jer bi to bilo besmisleno i kreator istog ne bi imao nikakve koristi od toga.
CPT

#8803 Re: Bitcoins

Post by CPT »

Dozer wrote:Ja sam se nedavno rijesio CoinHive-a, a on spada u ransomware koliko je meni poznato, upravo na gore opisani nacin. Naravno da zavisi koji je i kakav RW, ali vecina ih nije tako mocna kako se prikazuje i pravovremena reakcija, pa kakva god da je, moze dosta toga spasiti.
Posto je poenta ransomware-a ucjena (sto mu i sam naziv kaze), funkcionise na nacin da blokira napadnuti racunar, najcesce promjenom sistemske sifre, a s ciljem da se od vlasnika iznudi neka cifra.
Radi ovoga je uvijek napadnuta i email aplikacija, iz koje RW pokupi login detalje i posalje ucjenjivacu, a onda on koristi te podatke da posalje svoju ucjenu.
Upravo radi ovoga je bitno iskljuciti mrezu, jer RW mora negdje poslati povratnu info, ali i odmah promijeniti sifru za email. Logicno, sve ovo pod uslovom da je RW otkriven na vrijeme i prije nego je uspio prekucati sistemsku sifru. Vecina antivirusa ima sad i RW i Web i PUA protection, tako da ce u velikoj vecini slucajeva, ako ne blokirati, a ono bar upozoriti na opasnost.

Ransomware nije primarno namijenjen unistavanju HDD-a i brisanju podataka, iako mnogi i to mogu, jer bi to bilo besmisleno i kreator istog ne bi imao nikakve koristi od toga.
Smisao jeste unistavanje podatka jer je to nacin (pritisak) da od nekoga izvuces novac. Ljudi koji ostaju bez podataka ne razmisljaju racionalno i placaju stvari koje inace ne bi. Nakon sto izvucu novac, zrtvu odpikaju. Nemaju oni razlog nekome vratiti podatke, pomoci ili nastaviti komunikaciju.

U svakom slucaju prva reakcija je gasenje racunara. Totalno, skroz, ... Nikakvo prckanje sa antivirusima, antiqurcipalci, mrezama, stickovima ... Voz je prosao. Spasi se se ono sto je jos zdravo, sve drugo je izgubljeno.
512MB

#8804 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

victom wrote:
Dozer wrote:ccccc....
Malo edukacije...

Kad se desi virus, ransomware, ili bilo koja varijanta tog tipa, prva i osnovna stvar jeste otkaciti komp s mreze (interneta).
Sljedeci korak jeste restart u SafeMode bez mreze.
Nakon toga, i s druge masine, na USB prebaciti MalwerBytes, WinTools.NET i Avast AV, pa sve to redom instalirati na zarazenu masinu u SafeMod-u.
Onda prvo pokrenuti Avast sken i pocistiti sve sto nadje.
Nakon toga MalwareBytes (ukljuciti i Root scan u opcijama), i pocistiti sve sto nadje.
Na kraju WinTools.NET i odraditi ScanFiles (za sve foldere na C:) i ScanReg, i obrisati sve sto nadje.

Restartovati komp, opet u SafeMode, ali sada s mrezom, pa ovim redom:
1. Pregledati Programs & Features i deinstalirati sve nepoznato.
2. Pokrenuti CheckDisc na greske.
3. Progledati internet browser (Firefox, Chrome, IE/Edge, itd.) i deinstalirati sve nepoznate Add-ons, a obavezno instalirati AdBlock Plus i Avast Online Security add-ons i na oba aktivirati sve opcije zastite.

Restatovati kompjuter u regularni mod. Ovime biste trebali biti zasticeni dalje.
jaranu, pola ovog što si nabrojo nije tačno. a savjeti su ti ko iz knjige od 1993 za win 3.1
1) mreža veze nema nisačim, virus kad se jednom pokrene, on je već u autostartu i još je zarazio bruku datoteka.
2) gašenje računara pomaže da ograničiš štetu, npr, ako virus briše ili kriptuje datoteke
3) ransomware, kad te kriptuje,onda je već kasno. Nijedan antivirus neće to dekrtiptovat. Možeš ukloniti uzrok,ali ne i posljedice.
Nije kasno, na srecu vecina ransomware virusa posjeduju slabu arhitekturu, tako da ne treba dugo da se njihova rutina kroz reverse engineering hakira i potom private key rekonstruira, sa kojim se datoteke mogu opet dekodirat. Prilicno jednostavno funkcionise, pod jednom uvjetom, a to je da se sistem ili ti konFjutor ne restarta, posto je za rekonstruiranje private key-a potreban pristup odredjenom dijelu memorije, koji se brise ako se sistem restarta.

Da ne odugovlacim, datoteke se mogu dekodirat, pod uvjetom da se comp ne iskljuci i napadac ne promjeni private key.

(Primjer: Wannacry i Wanakiwi.)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8805 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

Nemojte skidati čudne stvari? :mrgreen:
512MB

#8806 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Dozer wrote:Ja sam se nedavno rijesio CoinHive-a, a on spada u ransomware koliko je meni poznato, upravo na gore opisani nacin. Naravno da zavisi koji je i kakav RW, ali vecina ih nije tako mocna kako se prikazuje i pravovremena reakcija, pa kakva god da je, moze dosta toga spasiti.

WannaCry se aktivirao nakon par mjeseci postojanja u sistemu, tojest par mjeseci prije ga je ikoji anti exploit sistem uopste detektirao. Dakle dosta vremena da se na sve moguce sisteme razmnozi...
512MB

#8807 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Velkoski wrote:Nemojte skidati čudne stvari? :mrgreen:
Tako je, 99% ransomware virusa se siri preko phishing emails...
CPT

#8808 Re: Bitcoins

Post by CPT »

512MB wrote:
victom wrote:
Dozer wrote:ccccc....
Malo edukacije...

Kad se desi virus, ransomware, ili bilo koja varijanta tog tipa, prva i osnovna stvar jeste otkaciti komp s mreze (interneta).
Sljedeci korak jeste restart u SafeMode bez mreze.
Nakon toga, i s druge masine, na USB prebaciti MalwerBytes, WinTools.NET i Avast AV, pa sve to redom instalirati na zarazenu masinu u SafeMod-u.
Onda prvo pokrenuti Avast sken i pocistiti sve sto nadje.
Nakon toga MalwareBytes (ukljuciti i Root scan u opcijama), i pocistiti sve sto nadje.
Na kraju WinTools.NET i odraditi ScanFiles (za sve foldere na C:) i ScanReg, i obrisati sve sto nadje.

Restartovati komp, opet u SafeMode, ali sada s mrezom, pa ovim redom:
1. Pregledati Programs & Features i deinstalirati sve nepoznato.
2. Pokrenuti CheckDisc na greske.
3. Progledati internet browser (Firefox, Chrome, IE/Edge, itd.) i deinstalirati sve nepoznate Add-ons, a obavezno instalirati AdBlock Plus i Avast Online Security add-ons i na oba aktivirati sve opcije zastite.

Restatovati kompjuter u regularni mod. Ovime biste trebali biti zasticeni dalje.
jaranu, pola ovog što si nabrojo nije tačno. a savjeti su ti ko iz knjige od 1993 za win 3.1
1) mreža veze nema nisačim, virus kad se jednom pokrene, on je već u autostartu i još je zarazio bruku datoteka.
2) gašenje računara pomaže da ograničiš štetu, npr, ako virus briše ili kriptuje datoteke
3) ransomware, kad te kriptuje,onda je već kasno. Nijedan antivirus neće to dekrtiptovat. Možeš ukloniti uzrok,ali ne i posljedice.
Nije kasno, na srecu vecina ransomware virusa posjeduju slabu arhitekturu, tako da ne treba dugo da se njihova rutina kroz reverse engineering hakira i potom private key rekonstruira, sa kojim se datoteke mogu opet dekodirat. Prilicno jednostavno funkcionise, pod jednom uvjetom, a to je da se sistem ili ti konFjutor ne restarta, posto je za rekonstruiranje private key-a potreban pristup odredjenom dijelu memorije, koji se brise ako se sistem restarta.

Da ne odugovlacim, datoteke se mogu dekodirat, pod uvjetom da se comp ne iskljuci i napadac ne promjeni private key.

Samo W7 ili stariji OS, samo neki odredjen tip napada i pod uslovom "As explained above this method relies on finding prime numbers in memory if the memory hasn’t be reused ".

Znaci sve starije masine sa manje od 8Gb (vjerovatno vecina) i ne dolaze u obzir jer je memory load 90% stalno :wink:
seln

#8809 Re: Bitcoins

Post by seln »

Image
Dozer

#8810 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Yeah, right :lol:
victom

#8811 Re: Bitcoins

Post by victom »

512MB wrote: Da ne odugovlacim, datoteke se mogu dekodirat, pod uvjetom da se comp ne iskljuci i napadac ne promjeni private key.

I baba bi vozila traktor,da je musko.
Prvo sto ce svako uraditi je restart masine.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:00, edited 3 times in total.
512MB

#8812 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

victom wrote:
512MB wrote: Da ne odugovlacim, datoteke se mogu dekodirat, pod uvjetom da se comp ne iskljuci i napadac ne promjeni private key.

I baba bi vozila traktor,da je musko.
Prvo sto ce svako uraditi je restart masine.
Ako uradi restart ili ti cold reboot onda je najebo ko zuti, ako ugasi comp (na vrijeme) onda mozda spasi jedan dio...
victom

#8813 Re: Bitcoins

Post by victom »

Počelo je.
Biće ovo burna noć za kripto.
Rene Higuita

#8814 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

victom wrote:Počelo je.
Vidjet cemo da li ce 3k da izdrzi.
Uglavnom u pozadini se desavaju zanimljive stvari.
https://diar.co/volume-2-issue-47/
victom

#8815 Re: Bitcoins

Post by victom »

Rene Higuita wrote:
victom wrote:Počelo je.
Vidjet cemo da li ce 3k da izdrzi.
Uglavnom u pozadini se desavaju zanimljive stvari.
https://diar.co/volume-2-issue-47/
kako ga samo lome stručno, evo vec je na 3,3 K
3K će izdržat kratkoročno, ali ne zadugo.
igorr

#8816 Re: Bitcoins

Post by igorr »

Bitcoin je propao jer neće više imati investitora.
Niko nije lud da investira 100EUR u nešto što već sutra dan može vrijedit 50 EUR.
Samo kockari će to podržati.
joe_black

#8817 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

igorr wrote:Bitcoin je propao jer neće više imati investitora.
Niko nije lud da investira 100EUR u nešto što već sutra dan može vrijedit 50 EUR.
Nece vise ni kockari, nisu ni oni budale. Bitoin je od samog pocetka bio valuta bez pokrica i realno ne vrijedi ni 10dolara. Iz sveg ovog cirkusa sa criptovalutama profitirale su krupne ribe, a sica je najebala, ali treba biri realan da se okoristili sitni pojedinci kojih je mozda bilo ovdje i na forumu.
Cak mislim da ovako sporo pada, ali pada s ciljem da se zakaci jos koji levat da da pare za to smece i da nebi ispao tacnim scenarij koji su predvidjaali
ljudi od struke koji su od samog pocetka govorili da je to balon.

Sjetimo se prognoza pojedinaca "Ode bitcoin na 200K" :lol: :lol: :lol:

Ne treba zaboraviti ni to da cijela prica o kriptovalutama potice iz SAD-a, zemlje gdje nista nema pokrice.
512MB

#8818 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

igorr wrote:Bitcoin je propao jer neće više imati investitora.
ili mozda 1000€
sarajevosa

#8819 Re: Bitcoins

Post by sarajevosa »

naravno da neće osim ako se opet krene dizat i skontaju da mogu zaradit pa počnu ulagat ;-)
Dozer

#8820 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Realno, BTC, za razliku od nekih drugih valuta (XRP, IOTA, ADA) svoju vrijednost je crpio iz mogucnosti kopanja. Kako se blizi kraj te mogucnosti, tj. kako se primice iscprljivanje postojece kolicine BTC-a za iskopavanje, tako mu i vrijednost pada jer on, zapravo, i nema neku stvarnu upotrebnu vijednost u smislu neke pratece tehnologije koja se moze dalje razvijati i siriti.
Vrlo slicna prica je i sa ETH.

I radi ovoga ce se desiti da ce i BTC i ETH grohnuti, a vrlo moguce i nestati, a primat u crypto valutama ce preuzeti XRP (koji je vec sada pregazio ETH), ADA, IOTA i sl., tj. valute koje iza sebe imaju upotrebljive tehnologije, pogotovo u finansijskom smislu.

Mozda grijesim, ali sumnjam...

U svakom slucaju, BTC, i BlockChain generalno, je otvorio put za evoluciju novca, i to se vise nece moci zaustaviti. Sad je samo pitanje - u koju valutu uloziti? Ja sam jos prije godinu dana govorio da Ripple (XRP) ima enorman potencijal upravo radi tehnologije i ciljeva koji stoje iza njega, a to se danas pokazuje kao tacno predvidjanje. I zato ja i ostajem pri XRP-u kao glavnoj valuti u portfoliu, a trenutno razmisljam da mi to bude i jedina valuta, tj. da sve ovo sice sto imam pretvorim u XRP, i da dokupim jos, a onda - kiseljenje.

Ove trenutne turbulencije ce zapravo iskristalisati situaciju, a u toku sljedece godine ce sve biti vise nego jasno sto se tice "tate" i "mame", tj. BTC-a i ETH, ali i ostalih valuta. Mislim da ce XRP isplivati na vrh kao nekakav, nazovimo, pobjednik, a onda ce krenuti i nagli rast njegove vrijednosti, tako da ce 2020. vjerovatno biti godina u kojoj ce se mnogi uhvatiti za glavu sto nisu uskocili na vrijeme, slicno kao i s BTC-om.
Last edited by Dozer on 17/12/2018 12:27, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8821 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Dozeru, ta priča o BTC je u suprotnosti sa onom o zlatnom standardu BTC u kripto svijetu.
Ok, to je tvoje mišljenje na konto kretanja kursa i određenih dešavanja.
Recimo, ja za taj XRP ne vidim potencijal u smislu da će nešto pretjerano rasti.
Čak šta više, mislim da je on dohvatio svoj plafon s onih 3 $ ili koliko je bila vrijednost u jednom momentu.
Teško da će više i tu vrijednost dohvatiti.
Tačno je to da se situacija kristalizira u smislu da je kripto zagazio u živo tržište, te samim tim su efekti istog vidljivi na kriptovalute.
Dozer

#8822 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ja nikad nisam ni rekao da ce BTC zauvijek biti bilo kakav zlatni standard. To je bilo u ovoj dosadasnjoj fazi razvoja crypto valuta i trzista, jer je on bio prvi i zadavao je pravila, ako to tako mozemo nazvati.
Medjutim, kako to uvijek bude s bilo cim i na bilo kojem trzistu, svaki proizvod vrlo brzo dobije svoje kopije (a BTC je, ipak, "samo" proizvod), a koje cesto premase original po svim parametrima. Nema nikakvog razloga da se isto ne desi i sa BTC-om.

Ali, kako sam i rekao, ovo je sve moje licno misljenje i neko predvidjanje. Mislim da do sad nisam nista puno fulio, osim u sferi vremenskih desavanja, ali to se ionako nikako nije moglo i ne moze predvidjeti s obzirom na mnoge varijable koje su uglavnom felksibilne i nepredvidive (zakoni, odluke vlada, itd.)
Medjutim, sve je ovo proces koji niposto nece trajati godinu-dvije, kao sto nijedan proces koji se tice vrijednosti novca nikada nije trajao tako kratko. Ovo traje sad vec 8-9 godina, i mislim da ce trebati bar jos 3-4 da sve to legne na svoje i da crypto valute preuzmu primat sto se tice finansijskih transakcija, kao prvog koraka evolucije novca, a onda i kao masovno platezno sredstvo koje ce zamijeniti flat, tj. trenutni monetarni sistem u kojem papirni novac igra glavnu ulogu.
victom

#8823 Re: Bitcoins

Post by victom »

dobro se koprca.
victom

#8824 Re: Bitcoins

Post by victom »

oprez. ovaj rast od 300 $ pro BTC je samo klopka.
Posto nije moglo vise na dole, sad ide kontra da se ukinu short pozicije. Uskoro ce da ide vertikalna linija na dole.
Kripto nikad nije ni imao realnu trgovinu, naprotiv, sve su bile spekulacije i manipulacije.
512MB

#8825 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Ja mislim da je hashwar gurao citav markt na dole kolko je mogao, vise nema kud dole, 93% od ATH je dno dna...

Ali, jos cekam da se kristalizira situacija, prije nego idem opet all in.
Post Reply