Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ultravox

#8801 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ultravox »

Veliko hvala svim dobrim ljudima, svim volonterima ... bit će Maglaja i Studentskog ljeta :bih:
vivaldi

#8802 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vivaldi »

Cini mi se da je neophodno napraviti punktove na licu mjesta odakle bi se nekim redom i ravnomjerno pomoc distriburiala.

svima sve treba, ali neki dobiju vrlo malo ili jednom, a neki vise i po nekoliko puta..

starci u udaljenim mjestima se ne mogu otimati za pomoc
It_is_a_Leclerc

#8803 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

vivaldi wrote:Cini mi se da je neophodno napraviti punktove na licu mjesta odakle bi se nekim redom i ravnomjerno pomoc distriburiala.

svima sve treba, ali neki dobiju vrlo malo ili jednom, a neki vise i po nekoliko puta..

Trebalo je dati vojsci da to razdijeli. Sad je kasno.
vjesticanametli

#8805 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vjesticanametli »

ja i kolega necemo na prvu vec cemo malo zaci u maglaj zato i pitam za hljeb, nosim cigare za radnike doboj puteva, spakovali smo jos neke stvari jer mi je zao da ide auto prazno a ionako mora da ide.........ako ima neko na dobrinji 1 i zeli nesto ubaciti bujrum pp makar i kutiju caja
almir1977

#8806 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka. :thumbup:
SirokiB

#8807 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Nakon toga je sjeo za volan kamiona širokobriješke firme za koju radi, jer "od nečeg se mora živjeti".

šta je htio reć?
da vozi za širokobriješku firmu jer se od nečega mora živjeti ili da je morao otići voziti i napustiti Nemile jer se od nečega mora živjeti!? :roll:

znači Hasib vozi kamion firme iz Širokog, morat ću to priajvit iovim nacionalistima ovamo u Širokom da reagiraju :lol:

Hasibe samo naprijed!! :thumbup:
SirokiB

#8808 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Vlasnik hotela ''Bevanda'' beskućnicima ponudio kuću u Jasenici

''Hotel Bevanda ne prima beskućnike. Jedino je Krešimir Krešo Bevanda, vlasnik hotela ponudio svoju kuću u Jasenici'', rečeno je za Bljesak.info iz hotela ''Bevande'', nakon što su se pojavile informacije o mogućem smještaju ljudi iz poplavom pogođenih dijelova BiH.

Naime, na društvenim mrežama se pojavila informacija kako hotel ''Bevanda'' u Mostaru prima besplatno beskućnike s ugroženih područja iz Bosne. Tragom ove informacije kontaktirali smo hotel koji je demantirao ovu informaciju.

Bevanda nije jedini iz Mostara koji je ponudio svoju kuću na raspolaganje . Naime, na kupoprodajnom portalu pik.ba ima nekoliko oglasa građana Mostara, koji nude besplatan smještaj žrtvama poplave.

Važno je napomenuti kako Mostarci nisu ostali na imunu na sudbinu koja je pogodila Bosnu.

Pored toga što svesrdno pomažu, doniraju hranu i kućne potrepštine, timovi spasilaca i volontera idu na ugrožena područja te osobno pomažu.
:thumbup:
čitao sam negdje u novinama da su i iz širokog, gruda, posušja, čitluka itd isto neki ljudi nudili smještaj samo nisam našao info da zaljepim tko i što točno nude
SirokiB

#8809 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Navijači Zrinjskog ovog vikenda u Žepču, Maglaju i Orašju

Navijači Zrinjskog nastavljaju s akcijama prikupljanja i slanja pomoći za najugroženije stanovnike BiH te pomoći u vidu konkretnih akcija na terenu, izvijestio je Klub navijača Ultras-Zrinjski.

Ovog vikenda planiran je posjet Žepču, Maglaju i Orašju. U Žepču će se, u koordinaciji s ekipama koje su već na terenu, pomoći u sanaciji šteta od poplava. Također, planiran je posjet i Maglaju te Orašju.

Svi radno sposobni, koji žele idući vikend provesti pomažući ugroženima, moraju se čim prije prijaviti u prostorijama Kluba navijača “Ultras-Zrinjski”, priopćeno je.

Pomoć u vidu svih potrepština ugroženima prikupljat će se u petak, od 12 sati na dvije lokacije, na igralištu iza Prve osnovne te u Klubu navijača na Starom igralištu.
:thumbup:
Herr Flick

#8810 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

U Doboju ciste ulice kratkih rukava i u sorcu i kako ne fasovat šugu :-) :-)
Last edited by Herr Flick on 21/05/2014 20:12, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8811 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

vjesticanametli wrote:ja i kolega necemo na prvu vec cemo malo zaci u maglaj zato i pitam za hljeb, nosim cigare za radnike doboj puteva, spakovali smo jos neke stvari jer mi je zao da ide auto prazno a ionako mora da ide.........ako ima neko na dobrinji 1 i zeli nesto ubaciti bujrum pp makar i kutiju caja
Ma moze, kupi hljeb, ali stvarno pazite kome dajete, i sto rece NMI ne otvarajte gepek nego bih ja isla od kuce do kuce i podjelila.

Evo sad neka teta na ftv-u kaze kako su ovi ljudi u Maglaju sa prvh spratova i kuca kojima je sve stradalo da su se zabavili o svom jadu i nemaju vremena ici i otimati se za hranu dok ovi koje poplava nije dotakla sve pokupise :(
almir1977

#8812 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Fact wrote:Gledam sad ovaj prilog na RTL-u,više Bošnjaka i Srba u ovim poplavljenim selima u Hrvatskoj nego Hrvata. :D
Vrlo je lijepo bilo čuti da tamošnji kuhari paze da Bošnjacima ne serviraju svinjetinu. Svaka čast ! :thumbup:
Gunja je jedino mjesto u Hrvatskoj uz Zagreb, koje je još prije rata imalo džamiju. Imam džamije je zamjenik načelnika općine. Mnogo izbjeglica iz Bosne je za vrijeme rate preko Gunje krenulo dalje u Hrvatsku i svijet.
vivaldi

#8813 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vivaldi »

It_is_a_Leclerc wrote:
vivaldi wrote:Cini mi se da je neophodno napraviti punktove na licu mjesta odakle bi se nekim redom i ravnomjerno pomoc distriburiala.

Trebalo je dati vojsci da to razdijeli. Sad je kasno.
pa nije kasno, svakoj osobi treba bar flasa vode svaki dan. pitke vode u nekim mjestima nece biti jos dugo.

hranu, sanitarije, pelene da i ne spominjem
vatrogasac

#8814 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vatrogasac »

GOOGLE - Informacije o poplavama na Balkanu

http://www.google.org/crisisresponse/20 ... oods?hl=bs
Herr Flick

#8815 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

almir1977 wrote:U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka. :thumbup:
Šta deseci miliona maraka.to su deseci miliona eura
omar little

#8816 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

Herr Flick wrote:U Doboju ciste ulice kratkih rukava i u sorcu i kako ne fasovat šugu :-) :-)
bile slike danas iz samca, cini mi se, u gacama i bez majice, u papucama, hodaju po onoj vodi. :S zar nema neko da te ljude upozori s ovim stvarima se nije zezati.
Janjicar

#8817 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

omar little wrote:
Herr Flick wrote:U Doboju ciste ulice kratkih rukava i u sorcu i kako ne fasovat šugu :-) :-)
bile slike danas iz samca, cini mi se, u gacama i bez majice, u papucama, hodaju po onoj vodi. :S zar nema neko da te ljude upozori s ovim stvarima se nije zezati.
Ovdje se javlja jedan novi problem sta s ljudima koji dobiju šugu ili sta tako a nemaju zdravstveno osiguranje ?
kamen spoticanja

#8818 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamen spoticanja »

Pismonosa wrote:
Alfons Kauders wrote:
kamen spoticanja wrote:mozda nije tema ali je aktuelno
jucer su u doboju oko 14h lokalni policijski sluzbenici ,uhapsili a potom i pretukli 4 vozaca komiona jedna zenicke firme
uz obavezni folklor jebavanja balijski majki
ev ih kod nas na pregledima
:shock:

ima li kakvih detalja?
Znao sam da će se kerovi potruditi da sve vrate na stari kolosijek mržnje i ludila, al ovo je i brže nego što sam očekivao. O čemu je konkretno riječ? Šta se desilo?
danas nisam stigao vise da tipkam ali da ne ostanem nedorecen:

Tridesetosmogodišnji Hasib Halilović iz Nemile kod Zenice ostao je prošle sedmice bez kuće, koju su uništili poplava i klizište. Porodica mu je evakuirana, a on je sa prijateljima četiri dana pokušavao da spasi što se spasiti može.

Nakon toga je sjeo za volan kamiona širokobriješke firme za koju radi, jer "od nečeg se mora živjeti". Ni slutio nije da će u povratku sa puta iz Slovenije, nadomak kuće, doživjeti traumu, koja će ga, kako kaže, pratiti dok je živ.

- U mjestu Rudanka kod Doboja ispred kamiona je istrčao policajac, koji je odmah počeo lupati palicom po vratima i govoriti: "Izlazi napolje, gore ruke!" Zbunjeno sam ga pitao zašto viče, šta sam uradio, a on je rekao: "Izađi napolje da ti pokažem šta si uradio." Prišao je drugi, čini se komandir s činovima, i mirno rekao da izađem, da se ništa neće dogoditi i to sam uradio. Čim sam izašao, stavili su mi lisice, oborili me na zemlju i odvukli do livade pored ceste - neprestano jecajući govori Hasib.

Kaže da je policija isto uradila sa još trojicom vozača Irfanom iz Siska, Slavkom iz Banje Luke te s trećim kojem nije zapamtio ime. Navodi da su tu "intervenciju" snimile osobe koje su se zatekle na benzinskoj pumpi prekoputa i neki od suvozača, ali da je policija potom došla do njih i oduzela im telefone.

- Doveli su nas u prostorije Saobraćajne policije kod Kule u Doboju, koje su dopola u mulju, blatu, uništene. Mene su zatvorili u prostoriju u kojoj, osim blata, nije bilo ničega. Došla su dvojica, jedan me je udarao u stomak, a drugi hvatao za lice, usta i vikao da "priznam da sam zgazio policajca". Tu su mi rekli da smo, valjda, prošli neku zabranu te da smo jedino preko mrtvog policajca mogli doći do Rudanke. Molio sam ih da me ne udaraju, da sigurno nikoga nismo ni vidjeli, a kamoli udarili - govori Halilović te dodaje da su s njima bili i specijalci, koji su došli u ispomoć iz Istočnog Sarajeva.

Potom su ih, navodi, natjerali da krampovima i lopatama uklanjaju ostatke inventara i opreme te parketa u potopljenim prostorijama i da ih tovare u kamione, neprekidno ih udarajući u prolazu, držeći ih do puštanja bez vode i hrane. Osam sati nakon hapšenja i privođenja, odvedeni su u lokalnu bolnicu.

- Tamo je doktor iz druge prostorije pitao za imena, nije ni ušao u prostoriju gdje su mene doveli. Dobio sam potvrdu da nisam povrijeđen te potvrdu o saobraćajnom prekrašju od 100 KM. Pitao sam policajce koji su me vodili, šta sam urdio, a jedan me je udario i rekao da će me, ako kome šta ispričam ili nastavim pitati, opet vratiti u podrum, samo me onda niko neće naći - kazao nam je Hasib.

Po njega su nedaleko od Doboja došli brat i kolege iz firme, a i druge vozače su otpratile kolege iz firmi. S njim smo razgovarali na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica. Slučaj je porodica prijavila zeničkoj policiji.

http://www.zenicablog.com/zenica/vijest ... miona.html

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140521082

http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... kod-doboja
omar little

#8819 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

Janjicar wrote:
omar little wrote:
Ovdje se javlja jedan novi problem sta s ljudima koji dobiju šugu ili sta tako a nemaju zdravstveno osiguranje ?
'
ma, kad su zarazne bolesti u pitanju osiguranje je nebitno. covjek koji ima zaraznu bolest a ne lijeci ga se je izvor zaraze i opasan po komplet zajednicu. koji budalas ce reci "nemas osiguranje, hajd ti kuci, siri zarazu"? to se cak ni kod nas ne moze desiti.
Herr Flick

#8820 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

omar little wrote:
Ma ko ce ih upozorit,vec ih je nekoliko fasovalo sugu,ali nije nista ozbiljno samo po rukama
Janjicar

#8821 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

omar little wrote: ma, kad su zarazne bolesti u pitanju osiguranje je nebitno. covjek koji ima zaraznu bolest a ne lijeci ga se je izvor zaraze i opasan po komplet zajednicu. koji budalas ce reci "nemas osiguranje, hajd ti kuci, siri zarazu"? to se cak ni kod nas ne moze desiti.
Volio bih da si upravu i da se ne gleda...
almir1977

#8822 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

Herr Flick wrote:
almir1977 wrote:U petak sergija u svim džamijama u Turskoj. Deseci hiljada džamija, to su deseci miliona maraka. :thumbup:
Šta deseci miliona maraka.to su deseci miliona eura
Puno u svakom slučaju. Ovi iz njihove IZ su danas najavili da će u petak biti ta sergija u turskim džamijama. Jedina kvaka je da ne piše u svim džamijama ali valjda je to to. Ako bude u svim, to će definitivno biti najznačajnija pomoć dosad.
kamen spoticanja

#8823 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamen spoticanja »

Janjicar wrote:
omar little wrote: ma, kad su zarazne bolesti u pitanju osiguranje je nebitno. covjek koji ima zaraznu bolest a ne lijeci ga se je izvor zaraze i opasan po komplet zajednicu. koji budalas ce reci "nemas osiguranje, hajd ti kuci, siri zarazu"? to se cak ni kod nas ne moze desiti.
Volio bih da si upravu i da se ne gleda...
zarazne bolesti se lijece cak i onda kad bolesni ne zeli da se lijeci
tu nema osiguranje,neosiguranje
Cholina_Lokica

#8824 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

Herr Flick wrote:
omar little wrote:
Ma ko ce ih upozorit,vec ih je nekoliko fasovalo sugu,ali nije nista ozbiljno samo po rukama
Mi epidemiju suge imamo vec vise od godinu dana, uhljupi to ne kontaju, a koliko se sjecam sugi treba malo vise od par dana da se pokaze tako da su vjerovatno od prije zarazeni.
shibonja

#8825 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

Samo je pitanje na ciji racun ce to uplatiti?
Nadam se da nece nekoj stranci ili politicaru>???
Post Reply