Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#8801 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

beni-bu-man wrote:
cube, odmah asocijacija na kakav diss against atheist.. :mrgreen:
aurora313

#8802 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:
Dozer wrote:Teorija evolucije se krece unazad, dok je kreacionisticka teorija, tj. teisticka/religijska, jednosatvno rekla "to je tako", i tu je stavljena tacka. Cak je, pri tome, ona sama zabranila da se to uopste propituje dalje. Jeste, kaze "uci", ali istovremeno sama sebe brani od ucenja o njoj samoj.
Ovo jednostavno nije tacno.
Kako nije? Pa samim tim što papa Franjo kao pametan lider vjeruje da se danas ne može podržati svaka dogma, oslabile su i neke starozavjetske postavke. Doduše, počelo je malo ranije... recimo, kada je prošlo ono Kopernikovo da je Sunce centar a ne Zemlja. Naravno, o tome se u crkvi javno ne priča, ali se prešuti. Ima i navoda da treba priznati evoluciju ali po nekom božijem kalupu. Ne znam kakvom... ne pratim besmislene priče.
Smrcak15

#8803 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:To je ono sto oni ne zele prihvatiti, a i kada im se sve to dokaze i potvrdi, onda to okrenu na svoj mlin tvrdnjama da su i puno prije Biblije i Kur'ana Zemljom hodali boziji poslanici.
Iz toga onda crpe "dokaze" i "potvrde" za svoje vjerovanje.

Neko je (mislim da je Smrle, ali ne mogu da nadjem to sad) napisao kako je nekakav Ibn ovo-ono filtrirao hiljade zapisa i probirao koji ce ici u Kur'an, a koji nece.
Nije li upravo ovo jedan od dokaza ljudske manipulacije sadrzajima te knjige?
ograjisao si.
beni-bu-man

#8804 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

HardcoreMX wrote:
beni-bu-man wrote:
cube, odmah asocijacija na kakav diss against atheist.. :mrgreen:
mousstapha

#8805 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Sta Ice Cube radi na ovoj temi :shock: :D
HardcoreMX

#8806 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@beni...ok, ali vise u smislu ponaosob osobne inspiracije... :mrgreen:
beni-bu-man

#8807 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

mousstapha wrote:Sta Ice Cube radi na ovoj temi :shock: :D
Slusaj i uzivaj :mrgreen:
ne moramo se vazda natezati ima li boga ili nema, sigurno je da ima Ice Cube-a :mrgreen: :mrgreen:
beni-bu-man

#8808 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

HardcoreMX wrote:@beni...ok, ali vise u smislu ponaosob osobne inspiracije... :mrgreen:
Ma vise radi opustanja nervi na poslu :mrgreen:
sekerbay

#8809 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

Smrcak15 wrote:ograjisao si.
Nije. Čovjek je samo iznio ateisticke dokaze. :mrgreen:
Tako to oni dokazuju. Ono, "čuo sam" ili "ja mislim..." il "pročito sam prijevod" ili je kazala kona ešefa kad je bila na sijelu :lol:
Connaisseur Karlin

#8810 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

religjski vjernici vjeruju u kreacionizam :lol: kako ste se uvjerili u doticni akt :D obrazlozite atestima :D
broj dva

#8811 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Malo si pobrkao loncice, ako ima i jedna grupa kojoj "pise u knjizi" je alfa i omega ona je to tvoja ekipa.
Ima onaj snimak kada Lawrence Krauss debatira sa onim kretenom Ken Ham i pred kraj pitaju Kraussa sta bi vas moglo naciniti vjernikom i covjek odgovara "dokazi"
Pitaju Hama sta bi vas moglo uciniti nevjernikom i ovaj hladno odgovara "nista"
U tome je razlika..Da mi bog isus muhamed kurac danas dodje na rucak i prozbori sa mnom (ne mora ni cuda raditi) povjerovao bi a u medjuvremenu- jednostavno ne mogu toliku kolicinu sranja prihvatiti bez ikakvih dokaza.
harač

#8812 Re: Ateizam

Post by harač »

prvo htjedoh primijetiti da se otislo duboko u off-topic, posebno imajuci u vidu da tema o evoluciji vec postoji, ali mislim da je bitno da ovdje ostanu konkretni dokazi savremenih muslimanskih shvatanja o evoluciji i opcenito savremenih muslimanskih razumijevanja naucnih tvrdnji :lol:
Dozer

#8813 Re: Ateizam

Post by Dozer »

sekerbay wrote:
Tako to oni dokazuju. Ono, "čuo sam" ili "ja mislim..." il "pročito sam prijevod" ili je kazala kona ešefa kad je bila na sijelu :lol:
Netacno. To je bilo napisano negdje u poslednjih 4-5 stranica, sad vise nema. Obrisano. Valjda se skontalo da je izvaljena nebuloza, pa se brze-bolje sklonilo.
Na neciju zalost - vidjeno je. :D
Zao mi sto ne stigoh citirati :D
JVC

#8814 Re: Ateizam

Post by JVC »

irac300 wrote:
Pitaj ih, zašto kit ima zakržljale zadnje noge, živo me zanima odgovor? :D
Hehehehehe Te tzv. "zakrzljale zadnje noge" uopste nisu zakrzljale niti beskorisne, vec pomazu ojacati reproduktivne organe, kosti zenke i muzijaka kita su razlicite ako nisi to vec znao. Stoga te kosti je lakse objasniti stvaranjem, a ne evolucijom. Cak i ako su ti slabo dokumentirani izvjestaji istiniti, izbocina velicina sake sa strane, s kostanim tkivom iznutra, malo podsjeca na izvjesce covjeka koji je donjeo tu teoriju.
Last edited by JVC on 15/11/2017 15:31, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#8815 Re: Ateizam

harač wrote:prvo htjedoh primijetiti da se otislo duboko u off-topic, posebno imajuci u vidu da tema o evoluciji vec postoji, ali mislim da je bitno da ovdje ostanu konkretni dokazi savremenih muslimanskih shvatanja o evoluciji i opcenito savremenih muslimanskih razumijevanja naucnih tvrdnji :lol:
There were also many other Muslim scholars, writing between the 9th and the 14th century, that expressed ideas similar to those of al-Jahiz and Ibn Khaldun. Persian scholar, Ibn Miskawahy (932-1030) provided perhaps the most vivid account of evolution from that period, seeking to harmonise it with the Quranic description of creation in the process.

So why didn't these ideas take off and integrate into the fabric of mainstream Muslim thought and society? There are a number of reasons.

Firstly, Muslim empires in the past believed in centralising knowledge rather than disseminating it en masse. Centres of learning, such as Baghdad and Cordoba, had their houses of knowledge in which scientists would work, preserving and developing on, primarily, Hellenistic knowledge. There was no printing press, and even when it did arrive it was rejected, thus such knowledge was largely reserved for an elite audience. When centres of learning were conquered and destroyed, as Baghdad was in 1256 by the Mongols, most of the knowledge was lost too.

Secondly, the religious authorities of the time were largely opposed to ideas being put forward by scientists and other rationalist thinkers such as Ibn Rushd, and before him, Ibn Sina. They felt threatened by non-theological attempts to ascertain truths and Muslim leaders often sided with the religious authorities for political reasons.

Thirdly, literalist and dogmatic strands of Islamic theology have been aggressively promoted all around the Muslim world over the past few decades or ever since huge oil deposits were discovered in the Arabian Gulf. The Saudi state, in an attempt at cultural imperialism, has done its best to mainstream Wahabi thinking in Muslim communities everywhere. The result: a retardation and stagnation of thinking in parts of the world that were already very stagnant.

Most conservative Muslims today feel threatened by the idea of evolution, especially since the evidence for it is over-whelming and an increasing number of believers are starting to accept it. History illustrates that this doesn't have to be the case. Evolution is not a modern western construct. Like most great ideas, it has been developed over hundreds of years by many great thinkers, from Aristotle all the way to Dawkins.

Most importantly of all, the theory of evolution today, especially with the advances in our understanding of DNA, is fact. Denying it not only puts Muslims out of touch with established science, it puts them out of touch with their own scientific heritage.
muslimani protiv konzervativnih muslimana , fundamentalista :thumbup:

ne treba pomoc od ateista :D nije mi jasno, sto muslimani na temi o ateizmu pitaju ateiste o teoriji evolucije :lol:
Smrcak15

#8816 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:religjski vjernici vjeruju u kreacionizam :lol: kako ste se uvjerili u doticni akt :D obrazlozite atestima :D
jedna slika kaze vise nego hiljadu rijeci.
Image

ne mozes gledati u puzzle u pustinji poslagane da cine jednu sliku, i vjerovati to da je nastalo slucajno bez kreacije inteligentnog bica.
zforumas

#8817 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Dozer wrote:
sekerbay wrote:
Netacno. To je bilo napisano negdje u poslednjih 4-5 stranica, sad vise nema. Obrisano. Valjda se skontalo da je izvaljena nebuloza, pa se brze-bolje sklonilo.
Na neciju zalost - vidjeno je. :D
Zao mi sto ne stigoh citirati :D
I ja sam ovo vidio, ali je negdje isparilo.
JVC

#8818 Re: Ateizam

Post by JVC »

broj dva wrote: Na primjer svi Isusovi atributi su sadrzani u egipatskim i starogrckim bozanstvima, meni dosta da se zapitam ko koga tu zajebaje..
Sam sebe izgleda zajebajes. Prebacimo se na drugu, tacnije odgovarajucu temu za to ako zelis, pa da usporedimo atribute.
broj dva

#8819 Re: Ateizam

Post by broj dva »

JVC wrote:
broj dva wrote: Na primjer svi Isusovi atributi su sadrzani u egipatskim i starogrckim bozanstvima, meni dosta da se zapitam ko koga tu zajebaje..
Sam sebe izgleda zajebajes. Prebacimo se na drugu, tacnije odgovarajucu temu za to ako zelis, pa da usporedimo atribute.
---
Horus, Osiris, Krisna, Donisije,Mitra, Zoroaster...lista je podugacka i tu ces naci sve od bezgrijesnog zaceca, bogovskog ocinstva, uskrsnuca i ostalih marifetluka sto se pripisuju Isusu. Taman kao da je kriscanstvo izmislilo laganje...
Connaisseur Karlin

#8820 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:religjski vjernici vjeruju u kreacionizam :lol: kako ste se uvjerili u doticni akt :D obrazlozite atestima :D
]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A9C928C

ne mozes gledati u puzzle u pustinji poslagane da cine jednu sliku, i vjerovati to da je nastalo slucajno bez kreacije inteligentnog bica.
ko objasnajva da je nesto nastalo slucajno :lol: priroda ima svoj nacin funkcioniranja, a mi je moramo konstatno otkrivati i analizirati naucnim metodama :-D

ti pises o filozofskom konceptu prirode koja je u religijama predstavljena kao bozanstevna; kao dio boznastva :)

priroda je istovremeno savrsena i nesavrsena :)
Smrcak15

#8821 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:
]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A9C928C

ko objasnajva da je nesto nastalo slucajno :lol: priroda ima svoj nacin funkcioniranja, a mi je moramo konstatno otkrivati i analizirati naucnim metodama :-D

ti pises o filozofskom konceptu prirode koja je u religijama predstavljena kao bozanstevna; kao dio boznastva :)

pa ateisti ti to govore cijelo vrijeme, sta im se smijes???
Connaisseur Karlin

#8822 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

pa ateisti ti to govore cijelo vrijeme, sta im se smijes???
kome se smijem :shock: sto ateisti pisu :? ja nisam primjetila da su pisali da je priroda postala slucajno :-D

postojanje prirode na Zemlji ne iskljucuje njeno postojanje prije formiranja zivota na Zemlji :)
sekerbay

#8823 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

Dozer wrote:Netacno. To je bilo napisano negdje u poslednjih 4-5 stranica, sad vise nema.
Dokaz il se nije ni desilo.
Nego, zašto izignorisa ono pitanje koje sam ti postavio?
Connaisseur Karlin wrote:muslimani protiv konzervativnih muslimana
Džis bona :)
Nije to baš tak. Potonji nisu niš do reakcija na kaos i greške koji napraviše prvi. Pretjerali su, naravno.
Drugo, već 10 il 12 godina iscitavam islamsku literaturu i sad kad to sve pročitano uporedim sa jednom knjigom koja sadrži više tomova, shvatim da sam tek prešao stranicu na kojoj piše uvod :lol:
Islam je iznjedrio mnogo plodnih pisaca, naučnika i filozofa tako da bi ti trebalo 20 ili 30 godina intenzivnog učenja da možeš kazati da si učenjak koji može odgovarati na ta pitanja.

Koliko je samo napisano o dijelu ajeta u kojem piše, citiram: "ja ću na zemlji namjesnika postaviti"
Koliko je samo napisano o tome da adem nije bio u onom dženetu koji se obećava vjernicima nakon ponovnog ozivljenja, nego da je to bilo na zemlji.
Pa onda kako se on razvijao i došao do stepena da bude superioran u odnosu na ostala stvorenja, itd, itd.
irac300

#8824 Re: Ateizam

Post by irac300 »

JVC wrote:
irac300 wrote:
Pitaj ih, zašto kit ima zakržljale zadnje noge, živo me zanima odgovor? :D
Hehehehehe Te tzv. "zakrzljale zadnje noge" uopste nisu zakrzljale niti beskorisne, vec pomazu ojacati reproduktivne organe, kosti zenke i muzijaka kita su razlicite ako nisi to vec znao. Stoga te kosti je lakse objasniti stvaranjem, a ne evolucijom. Cak i ako su ti slabo dokumentirani izvjestaji istiniti, izbocina velicina sake sa strane, s kostanim tkivom iznutra, malo podsjeca na izvjesce covjeka koji je donjeo tu teoriju.
Nisu tzv. nego jesu kosti zakržljalih stražnjih nogu. Lakše je sve objasniti stvaranjem, pa na tome i počiva religija. Linija manjeg otpora.
Inače, embriološki dokazi, paleoekološki dokazi, paleobiogeografski dokazi govore o kitu sa izrazitim detaljima kopnene životinje. Uz pluća, karlicu, tu je čak i čulo njuha (šta će ti njuh u vodi kad ne možeš disati) :lol: Kreatora i kese. Ali vidim odakle crpiš svoje teorije. K'o onaj fenomen patriot, sa nekih kršćanskih-kreacinostičkih sajtova. Ako, ako samo vi. :D
Smrcak15

#8825 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: kome se smijem :shock: sto ateisti pisu :? ja nisam primjetila da su pisali da je priroda postala slucajno :-D

postojanje prirode na Zemlji ne iskljucuje njeno postojanje prije formiranja zivota na Zemlji :)
da samim tim kad je univerzum nastao slucajno , i priroda je samim tim iz tog nastala slucajno, iako je priroda se razvijala dugim vremenskim periodima.

znaci izvor joj je slucajan.
Post Reply