Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#8776 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

TotalnoNebitno wrote:Da li vam se ikada desavalo u toku trudnoce da osjetite kao neko brujanje u vagini? :lol: Nalik na blage vibracije, struju? Od cega bi to moglo biti :?
Imala sam ja taj osjećaj, ko da vibriraju žice. Bilo, prošlo, uzrok nepozat ali vrlo čudan osjećaj :)

Sent from my iPad using Tapatalk
kadinica

#8777 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Sanda88 wrote:da li imate kakve info o spirali/iud sto nema hormona (nova t, copper t, paragard) i drzi se 10-12god,
specificno me interesuje gdje ima u sarajevu i ako imate cijenu..? hvala! :thumbup:
i mene zanima
Anelicha

#8778 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Sta predstavlja hladnoca po grudima? Bradavicama,da budem preciznija,tokom zijevanja ili kihanja... Imam osjecaj da mi se milion igala zabija u grudi tad,ili se sva najezim :s
manekenka u penziji

#8779 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Da nije mliječna groznica?
julisiz es grant

#8780 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Pozdrav svim trudnjačama i porodiljama!
Doktor se izvinjava, bio je malo u bijelom svijetu, išao da šta nauči :)
Možete nastaviti sa pitanjima, ili samo ponoviti ona koja ste postavljali dok nisam bio tu, ako su još aktuelna. Trudiću se da što ranije odgovorim, iako će mi narednih nekoliko dana biti malo pretrpan raspored iz razumljivih razloga.
corei3

#8781 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by corei3 »

Koliko kosta da se provatno uradi amniocenteza u Sarajevu.U skerlića kažu da mjesecima nemaju reagenasa :shock:
kadinica

#8782 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Doktore, u nadi da više neću biti trudnica :D
kadinica wrote:
Sanda88 wrote:da li imate kakve info o spirali/iud sto nema hormona (nova t, copper t, paragard) i drzi se 10-12god,
specificno me interesuje gdje ima u sarajevu i ako imate cijenu..? hvala! :thumbup:
i mene zanima
princess Leia

#8783 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

julisiz es grant wrote:Pozdrav svim trudnjačama i porodiljama!
Doktor se izvinjava, bio je malo u bijelom svijetu, išao da šta nauči :)
Možete nastaviti sa pitanjima, ili samo ponoviti ona koja ste postavljali dok nisam bio tu, ako su još aktuelna. Trudiću se da što ranije odgovorim, iako će mi narednih nekoliko dana biti malo pretrpan raspored iz razumljivih razloga.
dobro nam dosli :)
ja sam jos uvijek u grcu i zabrinuta od proslo sedmicnog pregleda.... :sad:
princess Leia wrote:doktore molim Vas, kakvo je Vase misljenje u vezi nalaza
Biometrija ploda uredna - BPD 46mm, HC 171mm, AC 161mm, FL 31mm, HL 30mm, Sa ritmicna 147/min.
Morfologija ploda se za sada doima uredna - uz ciste pl chorioideusa obostrano 6,4mm i 9mm. Lateralne komore 6mm.
NF poprijeko 4,0mm
Dinamika ploda uredna
Protoci a uterina RI 0,47, a umbilicalis RI 0,73
zbog ovog boldiranog sam se strasno zabrinula, iako doktor kaze da se ovo desava i navodno nestaje do 28e sedmice. :( :( :( :(
radila sam double test u 12oj sedmici i nn je bio uredan kao i nalaz krvi
julisiz es grant

#8784 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:Doktore, u nadi da više neću biti trudnica :D
kadinica wrote:
i mene zanima
Stvarno ne znam konkretno, ali mislim da bi trebalo biti u svakoj bar malo većoj apoteci.
julisiz es grant

#8785 Re: Trudnjače i porodilje online

princess Leia wrote:
zbog ovog boldiranog sam se strasno zabrinula, iako doktor kaze da se ovo desava i navodno nestaje do 28e sedmice. :( :( :( :(
[/quote]
Ciste horioidnog pleksusa i nisu toliko neobična stvar u trudnoći. Smatraju se slabim ili "mekim" markerima na hromozomske abnormalnosti. Ukoliko su ostali markeri (nuhalni nabor, nosna kost, protoci kroz d. venosus i trikuspidalno ušće, ili barem ova prva dva kao najvažniji) uredni, male su šanse da se radi o nekoj aberaciji. Inače same po sebi te ciste su bezopasne i obično i nestanu do 7.mjeseca, kao što ti je dr i rekao.
princess Leia

#8786 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

julisiz es grant wrote:
princess Leia wrote:
Ciste horioidnog pleksusa i nisu toliko neobična stvar u trudnoći. Smatraju se slabim ili "mekim" markerima na hromozomske abnormalnosti. Ukoliko su ostali markeri (nuhalni nabor, nosna kost, protoci kroz d. venosus i trikuspidalno ušće, ili barem ova prva dva kao najvažniji) uredni, male su šanse da se radi o nekoj aberaciji. Inače same po sebi te ciste su bezopasne i obično i nestanu do 7.mjeseca, kao što ti je dr i rekao.[/quote]

hvala Vam, sad samo treba iscekat 28u sedmicu :-) doktor Divanovic mi je ponovio vise puta, da je vidio bilo koju nepravilnost, poslao bi me na aminosintezu, al u ovakvim okolnostima nema potrebe. Al haj budi miran i cekaj da nestanu....
Hvala
CherryLips

#8787 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ko je pitao za bockanje u grudima,meni se to dešavalo dok sam dojila prvih mjeseci,doduše meni se javljalo tokom jela kad mlijeko počne nadolaziti,bukvalno kao da me igle bockaju po grudima,neprijatan osjećaj pravo
Anelicha

#8788 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

CherryLips wrote:Ko je pitao za bockanje u grudima,meni se to dešavalo dok sam dojila prvih mjeseci,doduše meni se javljalo tokom jela kad mlijeko počne nadolaziti,bukvalno kao da me igle bockaju po grudima,neprijatan osjećaj pravo
Pik ja :)
malo je reci da je neprijatan osjecaj ... Mene bole i sa strane,ma svukud..
Sta je mlijecna groznica ? (negdje procitah komentar)
manekenka u penziji

#8789 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Mliječna groznica je nešto slično pravoj groznici. Treses se nekontrolirano i jako ti je hladno. Meni se to dešavalo prvih dana kada ustanem na noćni podoj jer mlijeko puno nadodje a nije bilo pražnjenja.
kadinica

#8790 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

julisiz es grant wrote:
i mene zanima
[/quote]
Stvarno ne znam konkretno, ali mislim da bi trebalo biti u svakoj bar malo većoj apoteci.[/quote]

Mene su više zanimale razlike u kvaliteti (nisam znala da se ovako zovu i da ima više vrsta), ja sam mislila traži se samo "bakrena" spirala.

Zašto je ginekolozi ne preporučuju, zašto svi preferiraju mirenu?

Trebala bi se odlučiti, mirenu neću definitivno...ako može vaše mišljenje?
granita

#8791 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Molila bih naseg doktora da mi se sto prije javi. Naime, danas sam radila rutinske nalaze i uzasnuta sam rezultatima.

Leukociti su mi poviseni i iznose 12, 9, a u urinu ima 1-2 eritrocita. Leukociti u urinu su 2-3, bakterije rijetke, epitelne stanice dosta. Sta sada to znaci? Na kontrolu idem tek za 7 dana i do tada mogu jedino nagadjati sta i kako. Uzasno sam se zabrinula. Inace sam u 29.-toj sedmici, sve je do sada bilo OK.

Pls da mi odgovorite sto prije. Unaprijed hvala.
Mis mekinjas

#8792 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Dok doktor ne dodje. Leukociti su normalno poviseni u trudnoci. Meni su bili takvi cijelu trudnocu. Nikad ispod 13.
Za ostalo ce dr reci.
granita

#8793 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

@ mis mekinjas - hvala puno. vidim i na nekim medical websites da je to normalna pojava u trudnoci, pa za nadati se da je tako i kod mene.
julisiz es grant

#8794 Re: Trudnjače i porodilje online

granita wrote:Molila bih naseg doktora da mi se sto prije javi. Naime, danas sam radila rutinske nalaze i uzasnuta sam rezultatima.

Leukociti su mi poviseni i iznose 12, 9, a u urinu ima 1-2 eritrocita. Leukociti u urinu su 2-3, bakterije rijetke, epitelne stanice dosta. Sta sada to znaci? Na kontrolu idem tek za 7 dana i do tada mogu jedino nagadjati sta i kako. Uzasno sam se zabrinula. Inace sam u 29.-toj sedmici, sve je do sada bilo OK.

Pls da mi odgovorite sto prije. Unaprijed hvala.
To su nalazi kakve gledam svaki dan. Dakle, kao što je već rečeno, sve u granicama normale za trudnoću.
julisiz es grant

#8795 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:
Mene su više zanimale razlike u kvaliteti (nisam znala da se ovako zovu i da ima više vrsta), ja sam mislila traži se samo "bakrena" spirala.

Pa to su sve vrste bakarne spirale, i nema razlike u kvaliteti, načinu postavljanja, mehanizmu djelovanja, kao i vremenu kroz koje je učinkovita (10 godina).
Ne znam zašto neko može izbjegavati bakarnu spiralu, osim iz neznanja ili zbog pritiska predstavnika farmaceutske kuće koja proizvodi Mirenu (Bayer-Shering). Mirena ima tu prednost što dodatno inhibira ovulaciju, dok bakar djeluje samo lokalno u materici, pa je dobar izbor za regulisanje obilnih krvarenja. Kad se radi čisto o kontracepciji, nema razloga da se ne izabere bakarna spirala (pod uslovom da nema anomalija materice, ali tada ne dolazi u obzir nikakva spirala, i alergije na bakar).
JanuaryJones

#8796 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Doktore zašto dolazi do gutanja plodove vode na porodu i kakve posljedice, dugoročne, to može imati na dijete?

Sanda88

#8797 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sanda88 »

Anelicha wrote:Sta predstavlja hladnoca po grudima? Bradavicama,da budem preciznija,tokom zijevanja ili kihanja... Imam osjecaj da mi se milion igala zabija u grudi tad,ili se sva najezim :s
Meni se redovno desavalo tokom trudnoce i onda nakon, kad sam pocela dojiti.
Ja sam se uvjerila da su bradavice vece i osjetljivije, tako da sam ignorisala.. Nestalo je nakon nekoliko mjeseca dojenja.

Mlijecna groznica je neka vrsta infekcije? Ako je to 'to', meni se desavalo kada imam previse mlijeka (dovoljno da dojim po 5ero djece) a dijete nije moglo. U drugoj trudnoci sam naucila da kad mi se grudi 'stvrdnu' od ekstra mlijeka, udjem pod tus u toplim mlazom vode izmasiram grudi da mlijeko izadje. U prvoj sam pumpala, ali problem je u tome da - ako previse ispumpas, to salje signal tijelu da pravi jos mlijeka - te eto veceg problema! Uz tvrde grudi i bol, groznica, bolovi u nogama i ledjima - nesto sto je samo antibiotik mogao pomoci.

Mislim da u tvom slucaju, jednostavno imas osjetljive grudi/bradavice..

Swollen, tender, or sore breasts and/ or nipples - Often, this is the first physical sign of pregnancy. In fact, some women know when they are pregnant based on this sign alone. The reason breasts and/ or nipples are often sore, swollen, or tender during early pregnancy is because the breasts are undergoing changes to prepare for breastfeeding.
Breast tenderness and pain during early pregnancy is caused by the increased production of the hormones estrogen and progesterone that occurs during pregnancy. Breasts and/ or nipples are often particularly painful during your first pregnancy; however, some women experience this symptom during subsequent pregnancies as well.
Sanda88

#8798 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sanda88 »

julisiz es grant wrote:
kadinica wrote:

Pa to su sve vrste bakarne spirale, i nema razlike u kvaliteti, načinu postavljanja, mehanizmu djelovanja, kao i vremenu kroz koje je učinkovita (10 godina).
Ne znam zašto neko može izbjegavati bakarnu spiralu, osim iz neznanja ili zbog pritiska predstavnika farmaceutske kuće koja proizvodi Mirenu (Bayer-Shering). Mirena ima tu prednost što dodatno inhibira ovulaciju, dok bakar djeluje samo lokalno u materici, pa je dobar izbor za regulisanje obilnih krvarenja. Kad se radi čisto o kontracepciji, nema razloga da se ne izabere bakarna spirala (pod uslovom da nema anomalija materice, ali tada ne dolazi u obzir nikakva spirala, i alergije na bakar).
Mene vise brine sto je ona (bakarna, bez hormona) u americi preko $700 a ovdje je mozes kupiti u apoteci za 100-ak KM! :-?
julisiz es grant

#8799 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:Doktore zašto dolazi do gutanja plodove vode na porodu i kakve posljedice, dugoročne, to može imati na dijete?

Beba guta plodovu vodu stalno, i prije poroda i na porodu. Vjerovatno si mislila na aspiraciju (udisanje) plodove vode, što se ponekad dešava, osobito kod dugih i komplikovanih poroda. To može dovesti do aspiracijske pneumonije, posebno ako voda sadrži puno mekonijuma (zelena plodova voda), što je potencijalno opasna komplikacija. Srećom, nije tako česta. Djetetu se zato odmah po porodu očiste disajni putevi i aspirira sadržaj iz njih.
JanuaryJones

#8800 Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:Doktore zašto dolazi do gutanja plodove vode na porodu i kakve posljedice, dugoročne, to može imati na dijete?

Beba guta plodovu vodu stalno, i prije poroda i na porodu. Vjerovatno si mislila na aspiraciju (udisanje) plodove vode, što se ponekad dešava, osobito kod dugih i komplikovanih poroda. To može dovesti do aspiracijske pneumonije, posebno ako voda sadrži puno mekonijuma (zelena plodova voda), što je potencijalno opasna komplikacija. Srećom, nije tako česta. Djetetu se zato odmah po porodu očiste disajni putevi i aspirira sadržaj iz njih.
Da mislila sam na udisanje vode, tj. voda u plućima na porodu. I kad se očiste putevi i izvadi voda dugoročno nema komplikacija sa disanjem, astma, česte infekcije?

Post Reply