Vizionar 1985 wrote:A jednima i drugima zajednicko sta. Da su muslimani ili muslimanskog porijekla. I normala da ovo rade. I vi sa Vatikanom ovo radite slicno. Sto. Zar nije sto ste krscani ili krcanskog porijekla.

Drugo je to. Vatikan ne predstavlja Hrvatima u BiH, ono što turska predstavlja Bošnjacima. to se ne može porediti.
Kršćanstvo je veoma složena partikularna religijska zajednica, za razliku od recimo islama, koji je ipak univerzalan, i u prvi plan stavlja vjersko ispred nacionalnog.
Pa jebo ga ti, ne barate se danas s terminima kao što su pankršćanstvio, već panislamizam. Kršćanstvo je svoje odigralo svršetkom križarskih ratova i ukidanjem inkvizicije, i razvijanjem građanskog društva vraćeno je na mjesto gdje i pripada.
Nego da mi to ne tupimo dalje, to ti ga je tako kako sam gore naveo.
Ovdje delegati koriste izraz ''južni Srbin''. Ja ne vidjeh niti jednog Hrvata u Bih da se zapasao srpskom zastavom poslije neke pobjede srpske reprezentacije, ne vidjeh obvdje niti jedan KUD koji koji je dao izvedbu Car Dušanov san, ne vidjeh niti kakvih škola i nekih kulturoloških ustanova u čast srpskih kraljeva i vojvoda. A koliko mi javljaju iz režije, nema niti jednog jedinog udruženja srpsko-hrvatskog prijateljstva...
A kada ja okrenem ovim prašinarima o teoriji sjevernog ogranka odvojenog od matice, onda nije u dure.
Samo da uđe u zapisnik: Trebaju se te stvari zabraniti na forumu..i južni Srbi i sjeverni Turci.