Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pedja Kojovic wrote:
upravo je Alija Izetbegović 1990. godine sklopio predizbornu koaliciju s Radovanom Karadžićem, kao što je u ratu sklapao i sporazum s Tuđmanom. Bosna i Hercegovina i danas plaća cijenu njegove ideje o vršenju vlasti kao dogovoru naroda, čiji je jedini rezultat bio što je SDA dobila doživotnu apanažu na vlast i stvorila najveću korupcijsku hobotnicu u zemlji." poručio je član Predsjedništva Naše stranke Dino Mustafić.
Da cujemo i jos nesto iz historije:
“Ja se nalazim među onima koji su branili Aliju Izetbegovića. I ne kajem se. On je previše pošten čovjek i premalo zna lagati da bi mogao izaći na kraj sa lažovima, sa kojima je prisiljen da razgovara i pregovara. Stavljam ga među ljude kojima se ponosim što sam ih branio. On se nalazi u takvoj tragičnoj sudbini, da ne vidim kako bi neko učinio bolje da je na njegovom mjestu.” Predrag Matvejević
Lud i ponosan wrote:Zavrsena sezona godisnjih odmora, a zapocela predizborna kampanja... Bice ovo mucan period za svakog normalnog gradjanina ove zemlje.
Nego, ako SDA opet ostvari znacajan rezultat, opet cu se ozbiljno zapitati da li ima smisla obitavati u ovoj zemlji. Mada, ne vidim da ce alternativa nacionalistickoj retorici skoro dobiti primat, narocito u RS-u. Fascinantno je kako ljudi zive na rubu egzistencije, ili su odavno zagoracili u zonu siromastva, a i dalje glasaju za iste i hrane se agresivnim, nacionalno obojenim poklicima, bez ikakve price o ekonomiji i dubiozama koje nas karakterisu.
Strah uzrokovan propagandom i nedostatkom dijaloga između prosječnih ljudi. Najbolje bi bilo da je SDP iskoristio milione maraka s kojima raspolaže i nizom projekata "kupio" par načelnika manjih opština kao što je recimo Rogatica. Pa da se oni (a ne neki pojedinac bez ikakve zaštite) uključe u stvaranje atmosfere u kojoj je dijalog poželjan. Međutim, SDP-ovci svakim danom pokazuju da im je država nebitna, Naša Stranka nažalost nema kapacitet za takav iskorak i da bi se ovo mrcvarenje prekinulo u doglednom roku, neophodna je intervencija međunarodne zajednice. Jer neće Sarajevo, neće SDA, Radončić i SDP kvariti idilične odnose koje su uspostavili s Dodikom. Njima ne odgovara slabljenje Dodika i velikosrpskog faktora te se treba pripremiti i na to da ovo sve potraje još bar pet godina. Odnosno, glasati za Našu Stranku a insistirati na uplitanju međunarodne zajednice koja bi nudila kompromisna rješenja i obezbjedila realizaciju dogovorenog.
Pedja Kojovic wrote:
upravo je Alija Izetbegović 1990. godine sklopio predizbornu koaliciju s Radovanom Karadžićem, kao što je u ratu sklapao i sporazum s Tuđmanom. Bosna i Hercegovina i danas plaća cijenu njegove ideje o vršenju vlasti kao dogovoru naroda, čiji je jedini rezultat bio što je SDA dobila doživotnu apanažu na vlast i stvorila najveću korupcijsku hobotnicu u zemlji." poručio je član Predsjedništva Naše stranke Dino Mustafić.
“Ja se nalazim među onima koji su branili Aliju Izetbegovića. I ne kajem se. On je previše pošten čovjek i premalo zna lagati da bi mogao izaći na kraj sa lažovima, sa kojima je prisiljen da razgovara i pregovara. Stavljam ga među ljude kojima se ponosim što sam ih branio. On se nalazi u takvoj tragičnoj sudbini, da ne vidim kako bi neko učinio bolje da je na njegovom mjestu.” Predrag Matvejević
ono sto ja izmejdu redova procitah: Alija je nula od politicara i jos manje od stratega...
Pedja Kojovic wrote:
Imam osjećaj da si ti pomiješao Predraga Kojovića i Predraga Matvejevića
Pedja Kojovic wrote:Sabina Ćudić: O odlasku i ostanku u Sarajevu
Piše: Sabina Ćudić
...
Izuzetno glup tekst ...
Uopće ne razumijem koja je poruka, koja poenta, o čemu je razmišljala, koji joj je stav, šta je uopće željela reći ...
Slušala sam je par puta i učinila mi se mnogo pametnijom. Vidim da je kandidat i razumijem da joj je potrebna promocija, ali to bi moralo biti osmišljenije i inetligentnije.
I šta je ovo, sve kadrovi s Ganićevog fakulteta ... od Graza, Ganićke, Sabine, ima li još ko ...? Nije baš preporuka.
Primjećujem da se NS izborila za naklonost Dnevnog avaza.
Da li je do Peđinih hvala SBB-u ili do nečega drugog, ali u zadnje vrijeme nema dana da se nam se ne ukaže neko od prvaka. Danas Dino, jučer Peđa, dan prije opet Peđa, pa Danis, Gratz ...
Dobro je, više nisu u ''informativnoj blokadi''.
U pravu ste.
I ne samo Avaz nego i Oslobodjenje i TV1 i FACE TV i Dani.
Samo da potraje.
p.k.
Potrajaće do izbora, dok se narodu izmjeri pritisak. Vi ste trenutno jedini halal, pa se profanisani mediji peru preko vas. Nakon toga će vas vratiti u estradnu rubriku.
U pravu ste.
I ne samo Avaz nego i Oslobodjenje i TV1 i FACE TV i Dani.
Samo da potraje.
p.k.
To baš i nije istina. Samo vas Dnevni Avaz i Radio Sarajevo prate na dnevnoj bazi.
Biće prije da ima veze s ovim ispod:
p.k. nekad
„Svakome ko iole prati karijeru ovog čovjeka je jasno da će njegova tajkunsko-klerikalna stranka nastaviti širenje fašistoidne retorike koju njegove dnevne novine bljuju po bosanskohercegovačkoj javnosti od osnivanja do danas“,
stoji u saopštenju Naše stranke koje potpisuje Peđa Kojović, član Izvršnog odbora.
Kada bi gospodin Radončić češće govorio šta zaista misli i kada bi bolje baratao jezikom, građani i građanke BiH bi još jasnije vidjeli o kakvom se političaru zaista radi.
Ovako, iz njegovih polu-rečenica i polu-misli za sada samo naslućujemo primitivizam i strahote koje bi njegovo legalno i legitimno učešće u vlasti donijelo našoj zemlji.
i p.k. sad
[b]Pedja Kojovic[/b] wrote:
SBB je u ideološkom smislu modernija verzija SDA, SBBmože učiniti puno više nego SDA u rješavanju etnički neutralnih problema.
Iz dosadasnjeg rada sa njihovim poslanicima u kantonu i u Domu naroda ja sam stekao utisak da je mogucnost za promjene na ekonomskom i socijalnom planu s njima (SBB) puno veca nego sa SDA
Odgovor na pitanje šta se promijenilo u međuvremenu, nikad nisam dobila.
Nista se nije promjenilo izmedju te dvije izjave.
Prva se odnosi na F. Radoncica i data je povodom slucaja Duska Jurisic.
(Ne moze nebosnjakinja uredjivati medije u BiH - otprilike).
Druga se odnosi na najavu da je SDP odlucio da raskine koaliciju sa SDA i napravi koaliciju sa SBB-om.
SDA je toliko infiltrirala sistem svojim ljudima i vrijednostima da je bilo apsurdno ocekivati da je spremna na reforme sistema.(Oni borbu protiv drzavnog kriminala dozivljavaju kao udar na "kucni bdudzet", kao sto kaze Haveric)
Svaka stranka, pa cak i SBB, koja nije pustila tako duboki korijen je izglednija da mjenja sistem.
Na bolje ili na gore.
Sto se tice moje izjave o etnicki neutralnim pitanjima...
99% nasih problema i legislative koji ih rjesava su etnicki neutralni.
SDA ne misli tako.
(Pogledati njihove istupe u Domovima naroda)
Moze li SBB napraviti 70 km autoputa?
Ne znam.
Ali znam da SDA ne moze.
Sto se tice ideoloskog odnosa Nase stranke (i mene licno) i SBB-a...
Kao sto sam, prilikom posljednjeg razgovora i rekao g. Radoncicu - to sto vi meni govorite lijepo zvuci, ali moje sumnje u iskrenost vasih izjava proizlaze iz,... moje prisiljenosti da citam novine ciji ste vlasnik. S obzirom da nad njima imate potpunu kontrolu ja pretpostavljam da one oslikavaju kako bi svijet nad kojim biste vi imali kontrolu izgledao.
Za mene je to civilizacijski ambis.
Edin ŠarčevićFOTO: sensservis.eu
U Sarajevu je danas održana objedinjena sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Naše stranke na kojoj je raspravljano o mogućnostima ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini.
Na sjednici je usvojen dokument ''Prijedlog ustavne reforme Naše stranke - Principi'', koji je na zahtjev Naše stranke izradio Centar za javno pravo pod rukovodstvom profesora Edina Šarčevića.
Naglašeno je da je postojeći dejtonski ustav nespojiv sa standardima pravne države, prepun kontradikcija, mogućnosti blokada funkcionalne legislative i dokazano neproduktivan u svrhu privrednog razvoja.
Shodno tome novi ustav BiH bi morao, kako je istaknuto u dokumentu, konačno zasnovati vladavinu pravne države, eliminirati elemente koji doprinose neefikasnosti države, etnizaciji političkih procesa i procedura javnog prava, onemogućiti neosnovano blokiranje zakonodavnih procedura i biti bez proturječnosti unutar samog teksta.
Novi ustav BiH, polazeći od danas usvojenih principa, trebalo bi da promovira rješenja koja favoriziraju efikasnost državne vlasti, racionalan teritorijalni ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam.
Prema prijedlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio budući teritorijalni ustroj bi, umjesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko.
U takvom procesu restruktuiranja ustavno-teritorijalne ustrojenosti neizbježna je denominacija sadašnjih entiteta saopćeno je iz Naše stranke.
Potrebno bi bilo zamijeniti naziv ''Federacija BiH'' nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi naziv ''Republika Srpska'' bio zamjenjen etnički neutralnim imenom.
Budući parlament Bosne i Hercegovine, bio bi organiziran po ugledu na parlamente evropskih složenih država, tj. kao dvodomni parlament sačinjen od predstavničkog doma i doma u kojem su ravnopravno reprezentirane federalne jedinice.
Raspodjela nadležnosti između države i federalnih jedinica i dva distrikta, na isključive i okvirne, rukovodila bi se evropskim trendom i iskustvom regionalizacije, kao i potrebama integracije BiH u EU.
Ustavni tekst bi sadržavao uobičajenu kolizionu normu kojom bi se izbjegle pravne praznine i nejasnoće u pogledu nadležnosti.
U Našoj stranci smatraju da je od najveće važnosti za formiranje efikasnijeg i koherentnijeg pravnog poretka u Bosni i Hercegovini izjednačavanje sudske prakse, uspostavljanje stručnih sudova, kao i formiranje vrhovnog suda i jedinstvenog ustavnog suda za BiH.
Po pitanju zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih u kontekstu budućeg ustava Bosne i Hercegovine, u Prijedlogu stoji da bi oni bili osigurani preciznom ustavnom definicijom kruga pitanja koja mogu biti predmet zaštite, zaštitom na nivou klubova konstitutivnih naroda i Ostalih, te propisivanjem jednostavne i prohodne procedure pred ustavnim sudom za zaštitu kolektivnih prava.
Budući ustav, izrađen po principima koje je danas usvojio Glavni odbor Naše stranke, bit će baziran na principu jednakosti svih građanki i građana pred zakonom, i izjednačit će u pravima ostale s pripadnicima konstitutivnih naroda.
evo jedno konkretno za Peđu:
ima li iko u toj skupštini da pokrene stečaj Grasa?
ova banda godinama teroriše građane ovog grada a u dugu su 120 miliona naših para
ima li sile da se ovo bure bez dna stavi van snage pa makar išli i pješke
Slazem se s vama.
Moja izjava od neki dan(D.Avaz)....( a i ranije smo i Danis i ja na Skupstini govorili manje vise isto).
Peđa Kojović, poslanik u Skupštini KS, smatra da su posljednja dešavanja potvrda teze da su građani i Vlada postali taoci GRAS-a.
- Vlada se ne treba baviti uzaludnim pokušajima da se ovo preduzeće spasi u sadašnjem obliku. Treba se posvetiti onome što je stvarni problem, a to je da se građanima obezbijedi siguran, uredan, redovan i jeftin gradski prijevoz. Siguran sam da građane ne zanima koja će im kompanija to omogućiti. Vlada na primjeru GRAS-a može pokazati hoće li i dalje podržavati javna preduzeća koja nesrazmjerno mnogo koštaju porezne obveznike, a ne pružaju građanima adekvatne usluge. Mislim da je došlo vrijeme za prinudnu upravu i podvlačenje crte u GRAS-u - istaknuo je Kojović.
Svaka stranka, pa cak i SBB, koja nije pustila tako duboki korijen je izglednija da mjenja sistem.
Na bolje ili na gore.
Kao sto sam, prilikom posljednjeg razgovora i rekao g. Radoncicu - to sto vi meni govorite lijepo zvuci, ali moje sumnje u iskrenost vasih izjava proizlaze iz,... moje prisiljenosti da citam novine ciji ste vlasnik. S obzirom da nad njima imate potpunu kontrolu ja pretpostavljam da one oslikavaju kako bi svijet nad kojim biste vi imali kontrolu izgledao.
p.k.
Hvala na odgovoru.
Ako sam dobro razumjela,
spremni ste podržati promjene ''na bolje ili gore'', a koje će donijeti oni koji ''fašistoidnom retorikom'' demonstriraju šovinizam i uz to kreriraju svijet koji liči na ''civilizacijski ambis''?
Bez uvrede, ili ......... ili ste iskalkulirali da ćete profitirati podrškom toj političkoj opciji. I evo ne znam sad šta mi je tu odvratnije i nemoralnije ...
Hvala još jednom na pojašnjenju, bilo je vrlo korisno.
Last edited by Anonymous on 10/08/2012 10:14, edited 1 time in total.
Reason:.
Na bolje ili na gore.
p.k.
Hvala na odgovoru.
Ako sam dobro razumjela,
spremni ste podržati promjene ''na bolje ili gore'', a koje će donijeti oni koji ''fašistoidnom retorikom'' demonstriraju šovinizam i uz to kreriraju svijet koji liči na ''civilizacijski ambis''?
Bez uvrede, ili ste vrhunski idioti ili ste iskalkulirali da ćete profitirati podrškom toj političkoj opciji. I evo ne znam sad šta mi je tu odvratnije i nemoralnije ...
Hvala još jednom na pojašnjenju, bilo je vrlo korisno.
Ne znam zbog čega je ovaj stav oko SDA i SBB tako teško razumjeti, a pogotovo okarakterisati ga kao odvratan i nemoralan, osim ako je neko jednostavno zlonamjeran. Ja sam poentu razumio ovako: SBB je živa katastrofa, a SDA je čak i gora od toga. U takvoj situaciji, NS je pomogla u izbacivanju većeg zla iz vlasti, ali nije podržala ubacivanje manjeg zla u vlast.
Pedja Kojovic wrote:Naša stranka usvojila prijedlog ustavne reforme
Edin ŠarčevićFOTO: sensservis.eu
U Sarajevu je danas održana objedinjena sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Naše stranke na kojoj je raspravljano o mogućnostima ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini.
Na sjednici je usvojen dokument ''Prijedlog ustavne reforme Naše stranke - Principi'', koji je na zahtjev Naše stranke izradio Centar za javno pravo pod rukovodstvom profesora Edina Šarčevića.
Naglašeno je da je postojeći dejtonski ustav nespojiv sa standardima pravne države, prepun kontradikcija, mogućnosti blokada funkcionalne legislative i dokazano neproduktivan u svrhu privrednog razvoja.
Shodno tome novi ustav BiH bi morao, kako je istaknuto u dokumentu, konačno zasnovati vladavinu pravne države, eliminirati elemente koji doprinose neefikasnosti države, etnizaciji političkih procesa i procedura javnog prava, onemogućiti neosnovano blokiranje zakonodavnih procedura i biti bez proturječnosti unutar samog teksta.
Novi ustav BiH, polazeći od danas usvojenih principa, trebalo bi da promovira rješenja koja favoriziraju efikasnost državne vlasti, racionalan teritorijalni ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam.
Prema prijedlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio budući teritorijalni ustroj bi, umjesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko.
U takvom procesu restruktuiranja ustavno-teritorijalne ustrojenosti neizbježna je denominacija sadašnjih entiteta saopćeno je iz Naše stranke.
Potrebno bi bilo zamijeniti naziv ''Federacija BiH'' nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi naziv ''Republika Srpska'' bio zamjenjen etnički neutralnim imenom.
Budući parlament Bosne i Hercegovine, bio bi organiziran po ugledu na parlamente evropskih složenih država, tj. kao dvodomni parlament sačinjen od predstavničkog doma i doma u kojem su ravnopravno reprezentirane federalne jedinice.
Raspodjela nadležnosti između države i federalnih jedinica i dva distrikta, na isključive i okvirne, rukovodila bi se evropskim trendom i iskustvom regionalizacije, kao i potrebama integracije BiH u EU.
Ustavni tekst bi sadržavao uobičajenu kolizionu normu kojom bi se izbjegle pravne praznine i nejasnoće u pogledu nadležnosti.
U Našoj stranci smatraju da je od najveće važnosti za formiranje efikasnijeg i koherentnijeg pravnog poretka u Bosni i Hercegovini izjednačavanje sudske prakse, uspostavljanje stručnih sudova, kao i formiranje vrhovnog suda i jedinstvenog ustavnog suda za BiH.
Po pitanju zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih u kontekstu budućeg ustava Bosne i Hercegovine, u Prijedlogu stoji da bi oni bili osigurani preciznom ustavnom definicijom kruga pitanja koja mogu biti predmet zaštite, zaštitom na nivou klubova konstitutivnih naroda i Ostalih, te propisivanjem jednostavne i prohodne procedure pred ustavnim sudom za zaštitu kolektivnih prava.
Budući ustav, izrađen po principima koje je danas usvojio Glavni odbor Naše stranke, bit će baziran na principu jednakosti svih građanki i građana pred zakonom, i izjednačit će u pravima ostale s pripadnicima konstitutivnih naroda.
Light nije dobar termin. Recimo cigarete light. Ili pusis ili ne pusis. Ja sam koristio termin "hipsterski SBIH.
Znaci u temeljnim ustavno-politickim pitanjima imaju SBIH-ovsku platforumu ali su mladi, neoptereceni, obrazovani, imaju karijere po NVO i stranim organizacijama, vidjeli svijeta, slikali se s poznatim glumcima na SFF-u ...