Gdje su indicije ili dokazi da su Mevlid, Čaušević ili Nerdin imali ikakve veze sa ISIS-om? Zoljom na džamiju, napadi na povratnike?richard lavlje srce wrote:Naravno, očekujem komentar da su tu i četnici i ustaše , da paradiraju.
OK. Paradiraju ali nisu pucali ni po ambasadama, ni raznosili policijske stanice, niti ubijali državne službenike.
Desavanja u Hrvatskoj
-
apoksiomen
#8776 Re: Desavanja u Hrvatskoj
-
richard lavlje srce
#8777 Re: Desavanja u Hrvatskoj
A šta hoćeš , pismenu naredbu , plan rada za mjesec avgust ?apoksiomen wrote:Gdje su indicije ili dokazi da su Mevlid, Čaušević ili Nerdin imali ikakve veze sa ISIS-om? Zoljom na džamiju, napadi na povratnike?richard lavlje srce wrote:Naravno, očekujem komentar da su tu i četnici i ustaše , da paradiraju.
OK. Paradiraju ali nisu pucali ni po ambasadama, ni raznosili policijske stanice, niti ubijali državne službenike.
Tebi izgleda treba da pukne pod prozorom da bi shvatio.
Indikativno je da niti jedan vjerski lider na bliskom istoku nije osudio ili se ogrado od ISIL-a.
-
apoksiomen
#8778 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ISIS nije sinonim za ekstremizam nego jedna od njegovih manifestacija. I Al-Qaida je teroristička organizacija, pa je objavila rat ISIS-u. Pitanje je jasno: gdje su to konkretno sljedbenici ISIS-a u BiH?richard lavlje srce wrote:A šta hoćeš , pismenu naredbu , plan rada za mjesec avgust ?apoksiomen wrote:Gdje su indicije ili dokazi da su Mevlid, Čaušević ili Nerdin imali ikakve veze sa ISIS-om? Zoljom na džamiju, napadi na povratnike?richard lavlje srce wrote:Naravno, očekujem komentar da su tu i četnici i ustaše , da paradiraju.
Tebi izgleda treba da pukne pod prozorom da bi shvatio.
Indikativno je da niti jedan vjerski lider na bliskom istoku nije osudio ili se ogrado od ISIL-a.
-
iscrtani čovek
#8779 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Koja ,,međunarodna zajednica''? Zapad?Pa ta ,,međunarodna zajednica'' je i stvorila ISIL, zašto bi ga ona uništavala?It_is_a_Leclerc wrote:Jedino rješenje pitanja ISIL-a je sistematična i sveobuhvatna kampanja međunarodne zajednice s ciljem ubijanja njihovih sljedbenika, uništavanja njihovih nastambi, do mjere da kamen na kamenu ne ostane, te uvođenja protektorata u Bivšu Siriju, s ciljem sprečavanja novog uspona ovakvih ideja.
Pouzdati se u kurdske teroriste i raspojasanu sirijsku vojsku da će biti na braniku čovječanstva od ovih zlotvora je totalna glupost. Potrebno je odlučno kopneno djelovanje zainteresiranih međunarodnih snaga, i ubijanje terorista, samo zato što se kroz sav ovaj period nijedan od njih nije pokazao kao element koji se može uklopiti u normalno društvo.
Saučešće porodici Salopek.
Da hoće, naravno da bi mogli, kako su mogli za tri nedelje poraziti Sadama ili Talibane. Neće, ono što se preduzima je tek malo, čisto mazanje očiju.
SAD odgovara prodor islamista u Evropu, i problemi koji će nastati za EU i Rusiju.
- zanzakpizdolizije
#8780 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Isis je u glavama i krvi takvih kao što si ti i tebi slični iz Maoče i sličnih mjesta.ISIS nije sinonim za ekstremizam nego jedna od njegovih manifestacija. I Al-Qaida je teroristička organizacija, pa je objavila rat ISIS-u. Pitanje je jasno: gdje su to konkretno sljedbenici ISIS-a u BiH?
Umjesto da se sva govna pohvataju i metkom u čelo riješe, vlasti u federaciji dopuštaju širenje tih ideologija. Nekoliko stotina ih je već otišlo da se bori tamo, vijesti o poginulim bošnjacima u redovima isisa se pojavljuju sve češće (dabogda svi poginuli).
Pojedini vjerski službenici po zabačenim selendrama vrbuju te glupandere da se idu boriti i ubijati "nevjernike".
Sve se to zna, ali gle čuda oficijelni predstavnici bošnjačkog naroda osim paušalnih deklarativnih izjava ništa konkretno nisu uradili da spriječe evidentno širenje pošasti ekstremizma po bosni.
- ronnie
#8781 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sućut obitelji Salopek u ovim teškim časovima. Počivao u miru!
-
richard lavlje srce
#8782 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sva tri naroda imaju ekstremiste ali ako se realno sagledaju stvari, ovo što se dešava medju bošnjacima u Bosni nikad bilo nije.
Ono što mene čudi je reakcija normalnih/neostrašćenih muslimana na ove pojave.
Da li je kalifat ili strogo tumačenje kurana kako se danas tumači npr. u Raki, da li je takav islam sposoban za koegzistenciju.
Kako stati tome na put a da se ne skviči da se vrijedjaju vjerska prava.
Npr. Prije par godina je Sarajevom u vrijeme ramazanskog posta u kolima krstarila vjerska milicija.
I tako se jedan sa ili bez brade ne sjećam se, izderao na neku djevojku/djevojčicu koja je bila po njemu neprikladno obučena.
Kako je on znao da je ona muslimanka i da ne treba tako da se odjeva ?
Ako bi se takav jedan izderao u Mostaru ili Banja Luci i bio napadnut, da li su tu ugrožena njegova prava pa i pravo na vjeru ili je tu ugrožen onaj ko je napadnut.
Kako prakticirat radikalni islam u zemlji sa tri naroda.
Mislim da to nije moguće koliko god da se neko ljuti.
Dakle ili će Bošnjaci pa i muslimani na globalu modernizovati kuran i vjeru ili će ovo otići predaleko u nekom drugom pravcu koji nikom normalnom ne odgovara.
Ono što mene čudi je reakcija normalnih/neostrašćenih muslimana na ove pojave.
Da li je kalifat ili strogo tumačenje kurana kako se danas tumači npr. u Raki, da li je takav islam sposoban za koegzistenciju.
Kako stati tome na put a da se ne skviči da se vrijedjaju vjerska prava.
Npr. Prije par godina je Sarajevom u vrijeme ramazanskog posta u kolima krstarila vjerska milicija.
I tako se jedan sa ili bez brade ne sjećam se, izderao na neku djevojku/djevojčicu koja je bila po njemu neprikladno obučena.
Kako je on znao da je ona muslimanka i da ne treba tako da se odjeva ?
Ako bi se takav jedan izderao u Mostaru ili Banja Luci i bio napadnut, da li su tu ugrožena njegova prava pa i pravo na vjeru ili je tu ugrožen onaj ko je napadnut.
Kako prakticirat radikalni islam u zemlji sa tri naroda.
Mislim da to nije moguće koliko god da se neko ljuti.
Dakle ili će Bošnjaci pa i muslimani na globalu modernizovati kuran i vjeru ili će ovo otići predaleko u nekom drugom pravcu koji nikom normalnom ne odgovara.
-
NataliDizdar
#8783 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pretjerujes, no to sam i ocekivala cim sam ti vidjela nick
Ja sam pozitivno iznenadjena reakcijom Bosnjaka na vijest o Salopeku. Ima puno, puno manje relativizacije tipa "ma to su sve zapadnjacke izmisljotine, to se svijet urotio protiv muslimana da ocrni islam", to primjecujem i po ljudima oko sebe i po (recimo) komentarima na klixu. Valjda zato sto se radi o susjedu, nije vise nesto daleko, nerealno...ljudi uglavnom izrazavaju istinsko gnusanje i sok.
Ja sam pozitivno iznenadjena reakcijom Bosnjaka na vijest o Salopeku. Ima puno, puno manje relativizacije tipa "ma to su sve zapadnjacke izmisljotine, to se svijet urotio protiv muslimana da ocrni islam", to primjecujem i po ljudima oko sebe i po (recimo) komentarima na klixu. Valjda zato sto se radi o susjedu, nije vise nesto daleko, nerealno...ljudi uglavnom izrazavaju istinsko gnusanje i sok.
-
direstraits0078
#8784 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Malo smo zaboravni, pa da podsjetimo: cetnici i ustase su aktivno ubijali, raznosili policijske stanice, domove zdravlja, porodilista, vijecnice, skupstine, predsjednistva, stare mostove, stare gradove, silovali, pljackali, ubijali djecu, snajperisali, ubijali hiljade zarobljenih na dan. I tako par godina. Ne moze se porediti, ni s onima koje je oluja otpuhala, ni s onima koji su svedeni na statisticku gresku.richard lavlje srce wrote:ISIL se može uništiti samo na terenu, tj. čizmom.
Samo se ISIL ne uništava samo na tromedji Sirije,IRaka i Turske.
ISIL djeluje i u Bosni,već je napadao i pitanje je ne da li će napadati ponovo već kad će napasti.
A tu je problem što kod većine muslimana u Bosni ili nema volje da se ta organizacija uguši ili je teško to gušenje sprovesti bez da se to mješa sa vjerskim slobodama.
Naravno, očekujem komentar da su tu i četnici i ustaše , da paradiraju.
Hajd sad nastavite o desavanjima u hrvatskoj, a Bosnu ostavite na miru.
-
direstraits0078
#8785 Re: Desavanja u Hrvatskoj
limeni wrote:Slazem se s tobom mada svijet nije tako crno-bijeli nego nesto mracno, sivo gdje su svi upetljani.It_is_a_Leclerc wrote:Jedino rješenje pitanja ISIL-a je sistematična i sveobuhvatna kampanja međunarodne zajednice s ciljem ubijanja njihovih sljedbenika, uništavanja njihovih nastambi, do mjere da kamen na kamenu ne ostane, te uvođenja protektorata u Bivšu Siriju, s ciljem sprečavanja novog uspona ovakvih ideja.
Pouzdati se u kurdske teroriste i raspojasanu sirijsku vojsku da će biti na braniku čovječanstva od ovih zlotvora je totalna glupost. Potrebno je odlučno kopneno djelovanje zainteresiranih međunarodnih snaga, i ubijanje terorista, samo zato što se kroz sav ovaj period nijedan od njih nije pokazao kao element koji se može uklopiti u normalno društvo.
Krenimo redom, oko cega se sve vrti u svijetu mocnika? Pare i moc.
Ko je najrazvijenija sila i ko je njen neprijatelj? Amerika a najveci rival trenutno su Rusi, nekada mozda budu Kinezi.
Sto je zanimljivo na bliskom istoku? Pa naravno suho zlato, nafta koja izvire i bez koje industrije, ekonomije i zivota nema.
Koji djavo su morali dirati u Assada? Zasto je svaka zemlja u koju je upala Amerika i njeni saveznici unistena (Libija, Afganistan, Irak..)?
Napali su Assada jer je lik Iranski igrac, Iranci su u Ruskom savezu a to je nedopustivo za zapad.
Napravili su haos, ludost i mrznja medju sijama i sunijama.
Citavu regiju bacili u rat, narod bjezi, nema sigurnosti, nema zivota i ti bi sad da se to na nase zivote ne izrazi?
Ovaj pozar koji je zahvatio arapsku regiju da ima volje ugasili bi u roku od 48 sati zapadnjaci ali oni su ti koji su ovo sranje priredili, dobro ne jedini ali kao najmocnija sila imaju najvecu odgovornost za desavanja na svijetu.
Mracne sile ljudi upravljaju amerikom, znate li vi da su John Kerry i George Bush iz istog studentskog drustva skull and bones? a vamo na tv-u glume narodu da je razlika za koga glasati ma vjeruj mi svi su oni isti i nema volje da se pozar u Siriji i okolici ugasi, taj pozar ce nazalost samo da se siri dok nas sviju ne proguta.
Nek nam je dragi Bog na pomoci vjerujem da dolaze teska vremena.
Saucesce porodici Salopek
To o cemu pricas nije od jucer, tako je bilo prije prvog svjetskog, poslije prvog svjetskog, pa onda poslije drugog svjetskog rata. Americka (i globalno zapadna, britanska, francuska, holandska itd.) doktrina se nije nikad mijenjala po tom pitanju.
Saucesce porodici preminulog
- General War
#8786 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne ne...mora im se suditi, mozda je neki jadni isilovac zalutao inace je dobar momak.. naravno ovdje sam ironican zbog glupiranja par forumskih posjetilaca koji pokusavaju relativizirati stvari oko zlocina i zlocinaca kad im ne ide na vodu...It_is_a_Leclerc wrote:Jedino rješenje pitanja ISIL-a je sistematična i sveobuhvatna kampanja međunarodne zajednice s ciljem ubijanja njihovih sljedbenika, uništavanja njihovih nastambi, do mjere da kamen na kamenu ne ostane, te uvođenja protektorata u Bivšu Siriju, s ciljem sprečavanja novog uspona ovakvih ideja.
Iskreno saucesce sa nadom da ce zlotvori se naci na nisanu hellfire ASAP.
-
direstraits0078
#8787 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ni al-kaida ni isis/isil/is ili kako ga vec zovu nisu nastali bez aminovanja odozgo. A valjda si dovoljno pametan i star da znas ko aminuje. Zali boze nevinih afrikanaca, indijanaca, nijemaca, vijetnamaca, juznoamerikanaca i ostalih koje su ovi gore satrali, sve u cilju izvodjenja na pravi put, demokratizacije i otvaranja ociju.General War wrote:Ne ne...mora im se suditi, mozda je neki jadni isilovac zalutao inace je dobar momak.. naravno ovdje sam ironican zbog glupiranja par forumskih posjetilaca koji pokusavaju relativizirati stvari oko zlocina i zlocinaca kad im ne ide na vodu...It_is_a_Leclerc wrote:Jedino rješenje pitanja ISIL-a je sistematična i sveobuhvatna kampanja međunarodne zajednice s ciljem ubijanja njihovih sljedbenika, uništavanja njihovih nastambi, do mjere da kamen na kamenu ne ostane, te uvođenja protektorata u Bivšu Siriju, s ciljem sprečavanja novog uspona ovakvih ideja.
Iskreno saucesce sa nadom da ce zlotvori se naci na nisanu hellfire ASAP.
- General War
#8788 Re: Desavanja u Hrvatskoj
...a sto preskoci u spisku zrtava srbiju na spisak demokratizacije pa bi znao tacno o kome se radi... 
-
Moenx
#8789 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Prvo saucesce porodici poznanicima pa i svima nama koji u TOmislavu vide obicnog mirnog mladica sto ce vjecno ostati u nasim srcima
Drugo ovo nije tema o islamistima i slicno negoli o Hrvatskoj
Trece a kad smo vec kod islamista meni su sumnjive te teze kaze neko ih je aminovo odozgo neko njima upravlja
Mislim mozda je to tacno ali na neki indirektan nacin
Pa i Srbi su recimo za Markale Srebrenicu govorili namjestili su nam sami su to uradili
Znaci u doba nekontroliranog nasilja neki se prave pa nismo to mi drugi su to nama upakovali kao nesto
DAkle ISIS je sam sebe stvorio a u teorije o dirigovanju s vana mogu se sloziti tek u slucaju nekog indirektnog shvatanja te situacije znaci ne nesto tako banalno promisljeno i isplanirano od strane masonerije i slicno
Trece a kad smo vec kod islamista meni su sumnjive te teze kaze neko ih je aminovo odozgo neko njima upravlja
Pa i Srbi su recimo za Markale Srebrenicu govorili namjestili su nam sami su to uradili
Znaci u doba nekontroliranog nasilja neki se prave pa nismo to mi drugi su to nama upakovali kao nesto
DAkle ISIS je sam sebe stvorio a u teorije o dirigovanju s vana mogu se sloziti tek u slucaju nekog indirektnog shvatanja te situacije znaci ne nesto tako banalno promisljeno i isplanirano od strane masonerije i slicno
-
direstraits0078
#8790 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa napisao sam ostali. Inace, srbija je jako mala, i nije toliko ni bitna ovima odozgo, jer da jeste, ne bi bilo u njoj ovo sto je sada na sceni.General War wrote:...a sto preskoci u spisku zrtava srbiju na spisak demokratizacije pa bi znao tacno o kome se radi...
- animals
#8791 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nadam se da nije puno patio..pocivao u miru..
a za ubice, sta reci..nadam se da ce ih stici kazna gora deset puta..
a za ubice, sta reci..nadam se da ce ih stici kazna gora deset puta..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8792 Re: Desavanja u Hrvatskoj
kao laik teoloski pokusavam ovo objasnitiMoenx wrote:Prvo saucesce porodici poznanicima pa i svima nama koji u TOmislavu vide obicnog mirnog mladica sto ce vjecno ostati u nasim srcima
muslimani nemaju papu i biskupe
na faxu su me smarali kako je islam bolji od krscanstva izmedju ostalog jer nema posrednika
to je prednost ali vidimo i velika mana
svaki musliman se moze izgleda proglasiti strucnjakom za svete spise i tumaciti ih kako ih zeli
to je veliki problem za same muslimane ali kako vidimo za sve one koji im se slucajno nadju na putu...ocito je da smo mi njima svi zapadnjaci i da pojma nemaju sta je francuska sta je hrvatska i tako dalje... neobrazovani ljudi kad ti odlucuju o nsudbini je najgore
neobrazovani umisljeni da ne idem dalje
ko njima rukovodi...mislim niko...svbaka celija sama za sebe radi a dijele neki slicni cilj
sve to treba karati u supak stanglom umocenom u svinjska govna
-
Moenx
#8793 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Druze ja sam musliman
I ne slazem se uopste sa takvim stavom
Mislim iz price sam shvatio kako ti nisi i to je OK
Ali nije OK da imas takav stav
Mislim da muslimani trebaju se uzdignuti , da se tako izrazim , uzdignuti se od ustuknuti od zla i nadici ga
Naravno pominjes neke razlike izmedju islama i krscanstva ali i dalje sve su to katkad prednosti katkad mane i kod jednih i kod drugih
TO trebaju shvatiti i jedni i drugi
Muslimani trebaju spoznati svoju vrijednost samo covjek, psihologija to pokazuje, koji ima samopouzdanje koji ima ne znam osjecaj da vrijedi taj i uspije odnosno uredi i svoje drustvo i svoju drzavu i postane sretan
I sto je najvaznije ne siri zlo oko sebe nego dobro
DAkle biti pripadnik neke zajednice ne znaci automatski biti agresivan i udruzivati se kao hijena to znaci ponosno predstavljati svoju naciju vjeru znati koliko ona vrijedi u svijetu ibitno je kakav udio ta njegova vjera i nacija ima za svijet a ne da zivi smaa za sebe
TO je ono sto nedostaje pored krivih tumacenja vjere i slicno
I ne slazem se uopste sa takvim stavom
Mislim iz price sam shvatio kako ti nisi i to je OK
Ali nije OK da imas takav stav
Mislim da muslimani trebaju se uzdignuti , da se tako izrazim , uzdignuti se od ustuknuti od zla i nadici ga
Naravno pominjes neke razlike izmedju islama i krscanstva ali i dalje sve su to katkad prednosti katkad mane i kod jednih i kod drugih
TO trebaju shvatiti i jedni i drugi
Muslimani trebaju spoznati svoju vrijednost samo covjek, psihologija to pokazuje, koji ima samopouzdanje koji ima ne znam osjecaj da vrijedi taj i uspije odnosno uredi i svoje drustvo i svoju drzavu i postane sretan
I sto je najvaznije ne siri zlo oko sebe nego dobro
DAkle biti pripadnik neke zajednice ne znaci automatski biti agresivan i udruzivati se kao hijena to znaci ponosno predstavljati svoju naciju vjeru znati koliko ona vrijedi u svijetu ibitno je kakav udio ta njegova vjera i nacija ima za svijet a ne da zivi smaa za sebe
TO je ono sto nedostaje pored krivih tumacenja vjere i slicno
- Truba
#8794 Re: Desavanja u Hrvatskoj
sad sam ubrao šljive na vikendici
jedna je dovoljna da zasmrdi citava kesa
i da krene curiti i isprljati pod te da se baje i ose krenu skupljati
samo jedna
relativiziranje nista ne moze opravdati
jeste i druga strana cini zločine sve ja to kontam
isis je zaklao faludzanskog sunitskog imama jer im se nesto nije svidjalo u govoru
cuo sam to na irackoj tv u emeisiji aldzazire
ostavimo tomu po strani
problem je dublji i sve gori...ja ne vidim soluciju za nasih zivota nazalost
moj stav o problemu nece promijeniti domwen problema niti njegovu vecinu
jedna je dovoljna da zasmrdi citava kesa
i da krene curiti i isprljati pod te da se baje i ose krenu skupljati
samo jedna
relativiziranje nista ne moze opravdati
jeste i druga strana cini zločine sve ja to kontam
isis je zaklao faludzanskog sunitskog imama jer im se nesto nije svidjalo u govoru
cuo sam to na irackoj tv u emeisiji aldzazire
ostavimo tomu po strani
problem je dublji i sve gori...ja ne vidim soluciju za nasih zivota nazalost
moj stav o problemu nece promijeniti domwen problema niti njegovu vecinu
-
Moenx
#8795 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa pazi bojim se da nisam shvatio tvoju metaforu i ne znam na sta je upucena, na sta mislis
A navodis kako se rjesenje ne nazire pa mislim da bi se dalo nazrijeti, ukoliko se skinu okovi zla i lisi se zla i zapocne mir rekonstrukcija zemalja i slicno
Kako je recimo NJemacka se preporodila poslije WWII -- ako bi to moglo biti poredjenje
No prije nego sto se dodje do rjesenja trebamo vidjeti kakvo bi ono bilo i ustvari u cemu je tu problem
Prije svega TOmina zrtva i nesreca je nesto na sto moramo gledati no moramo sagledati i cijelo to drustvo i ta drustva
Posljednjih decenija -- ili pak stoljece dva to su drustva snaznih represija razlicitih lidera koji su vodili Arape a nisu uvijek imali pravo i bili pravednici -- ako se pogleda njihova biografija vide se tragovi zlocina poruge i ponizavanja naroda
TO je jedna strana desavanja u muslimanskom svijetu
......
NO tema bi bila desavanja u Hrvatskoj -- evo cujem vec drugi put ovih dana neko pali hrvatsku zastavu u Vinkovcima opet istocni susjedi misle da slave i prave pirove nad svojim zlocinom iz prolslosti
A navodis kako se rjesenje ne nazire pa mislim da bi se dalo nazrijeti, ukoliko se skinu okovi zla i lisi se zla i zapocne mir rekonstrukcija zemalja i slicno
Kako je recimo NJemacka se preporodila poslije WWII -- ako bi to moglo biti poredjenje
No prije nego sto se dodje do rjesenja trebamo vidjeti kakvo bi ono bilo i ustvari u cemu je tu problem
Prije svega TOmina zrtva i nesreca je nesto na sto moramo gledati no moramo sagledati i cijelo to drustvo i ta drustva
Posljednjih decenija -- ili pak stoljece dva to su drustva snaznih represija razlicitih lidera koji su vodili Arape a nisu uvijek imali pravo i bili pravednici -- ako se pogleda njihova biografija vide se tragovi zlocina poruge i ponizavanja naroda
TO je jedna strana desavanja u muslimanskom svijetu
......
NO tema bi bila desavanja u Hrvatskoj -- evo cujem vec drugi put ovih dana neko pali hrvatsku zastavu u Vinkovcima opet istocni susjedi misle da slave i prave pirove nad svojim zlocinom iz prolslosti
- Truba
#8796 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ma nebitno...samo iznosim misli
uvijek ce biti sljiva ( pokvarenih jedinki)
uvijek ce biti sljiva ( pokvarenih jedinki)
-
odmetnuti
#8797 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ma molim te zašto? Navijači ne slave strana stradanja osim naših domaćih. Srebrenica sa RH nema veze.zg1911 wrote:bas sam nesto razmisljao kako bi bilo lijepo da i navijaci na danasnjem derbiju odaju pocast zrtvama srebrenice. no tesko je takvo sto ocekivati od navijaca. pogotovo sad kad im je svima mamic na pameti.
- zg1911
#8798 Re: Desavanja u Hrvatskoj
zato što je to ljudski. stradanja se ne slave nego im se odaje poštovanje. mene kao hajdukovca i hrvata ne definiraju samo krvna zrnca i ljubav spram bijele boje. a propos toga, srebrenica je zločin koji u ono doba počiniše neprijatelji protiv saveznika.
ne očekujem od navijačkog šljama da pokaže široko srce. za njih su "ubi (najmjerno pisano bez j) srbina", "za dom - spremni", formiranje kukastih križeva, brija "sami protiv svih" i slične idiotarije.
ne očekujem od navijačkog šljama da pokaže široko srce. za njih su "ubi (najmjerno pisano bez j) srbina", "za dom - spremni", formiranje kukastih križeva, brija "sami protiv svih" i slične idiotarije.
-
odmetnuti
#8799 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sumnjam da živiš u Hrvatskoj, jer se dobro vidi da ne poznaješ mentalitet ovdje. Niti si dobro informiran o zbivanjima u hrvatskom nogometu. U svakom slučaju nema nijedan dobar razlog zašto bi bilo tko u RH slavio Srebrenicu, naravno osim ovakvih izdrkavanja ali to je već na pdf filozofija.zg1911 wrote:zato što je to ljudski. stradanja se ne slave nego im se odaje poštovanje. mene kao hajdukovca i hrvata ne definiraju samo krvna zrnca i ljubav spram bijele boje. a propos toga, srebrenica je zločin koji u ono doba počiniše neprijatelji protiv saveznika.
Uglavnom vrlo je diskutabilno i upitno jel nam je ABiH bila saveznik. Obzirom da su po njihovim osobnim tvrdnjama ratovali protiv HV-a. Jedino zašto je Srebrenica važna za RH je to što je zbog nje dano zeleno svjetlo za spašavanje Bihača, odnosno pokretanje Oluje. No, i to nije dovoljno za neko navijačko sjećanje na Srebrenicu.
-
Bradina Madrid
#8800 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kakvo je ovo smece od covjeka. Ideja Herceg Bosne je umrla s prvim mrazom, a pojedini levati jos uvijek uzimaju glasove i lovu na tu suplju pricu koja ne vodi nigdje. Zanimljivo je da u Sarajevu Mamica ljudi vole, sto je pravi primjer koliko je sjebano drustvo. Sutra ce u Sarajevu pricati o predivnoj BiH i tako u krug. Gdje je kokain bolji, narkomanska glava ima bolju pricu. Ova je za debile. Losa roba.Glavni čovjek Dinama Zdravko Mamić primio je u srijedu priznanje grada Širokog Brijega i pri tome u emotivnome govoru pozvao Hrvate u BiH na jedinstvo te izrazio razočarenje što Dinamo nije dobio priznanje grada Zagreba premda je ovaj klub obilježio 100. obljetnicu postojanja.
Kontroverzni šef zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, postaje glavni promotor HDZ-a sudeći prema govoru koji je održao u srijedu u Širokom Brijegu.
Naime, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kinodvorani Borak, Mamić je održao jedan emotivan govor u svome stilu. Točno je pogađao ono što Hrvati žele čuti i tako svako malo zarađivao pljesak okupljenih, tako su se na repertoaru mogle naći njegove poznate izreke “nećete razbojnici” , “mi ili ono” , “spominjanje suza na misi” , “Božja ruka koja ga dotiče” , “Herceg Bosna”…ma svakog pravog Hrvata ovaj bi govor dirnuo.
“Bio sam sinoć na misi i zato koristim prigodu Širokom Brijegu čestitati Dan Grada i blagdan Velike Gospe. Kada sam sinoć dolazio pred crkvu mislio sam da sanjam. Puno sam svetišta obišao u Hrvatskoj i svijetu, ali malo sam kad osjetio da me Bog dodirnuo kao sinoć. Bilo je toliko mladosti, hrvatske budućnosti i kada sam vidio onu propovijed, onog fratra, pustio sam suzu i plakao kao kišna godina” – priznao je Maminjo.
Izvršni predsjednik Dinama je od grada Širokog Brijega dobio priznanje zbog doprinosa za razvoj grada Širokog Brijega.
Između ostalog više puta je pozivao na domoljublje i zajedništvo hrvatskog puka, što je zaista hvalevrijedna ideja, ali je li Mamić to doista radio jer će se početi zalagati “dušom i tijelom” za taj napaćeni hrvatski narod ili se hvata za zadnju slamku svoga spasa?
Po svemu sudeći utrka koju Mamić trči protiv svih svojih progonitelja ulazi u sami finiš. Njegov spas će biti upravo oni na koje se poziva u svojem govoru u Širokom, a to je HDZ.
“Nadam se da će se u skorije vrijeme u Hrvatskoj pojaviti još jedan Franjo Tuđman kojem će ljudi iz Herceg-Bosne biti na prvom mjestu. Nadam se da na čelu Hrvatske više nikada neće biti ljudi koji će se ograđivati od naroda u Herceg-Bosni” – rekao je Zdravko Mamić i pozvao sve Hrvate u BiH da iziđu na sljedeće izbore u “Lijepoj našoj” i daju glas – Zna se kome.
Postaje iz aviona vidljivo kako se najveća oporbena stranka odlučila za Mamića kao svog ambasadora, ponuda je to koju je Maminjo odlučno prihvatio jer ako HDZ i njegova koalicija dobiju sljedeće parlamentarne izbore on je opet “na konju”, s kojeg će krenuti u nove radne(transfer) pobijede.
Zaista, prema šefu Dinama se ne može biti nepošten, mora se reći da je Dinamo doveo par stepenica više nego što je ikada bio u novijoj povijesti. Klub funkcionira zaista impresivno, možda su najbolje ustrojen klub u ovom dijelu Europe. No, je li to dovoljno da se opravdaju svi potezi koji su s novim optužnicama izašli na vidjelo?
Možda je legalno što Modrić uzima od Dinama veliki dio transfera, papirnato savršeno posloženo, ali je li to bilo legitimno pravo tog nogometaša ili je to sve bio samo paravan kako bi Zdravko Mamić i njegova ekipa došla do novca za svoje privatne potrebe.
Institucije će odlučiti o legalnosti takvih poteza, no tko će odlučivati o tome je li to bilo u skladu s moralom, poštenjem? Tu će uvijek biti podjeljenih mišljenja. Činjenica je da Dinamov šef ima jako puno obožavatelja, vješto koketira s javnošću i ljudima. Možda bi se čak moglo reći i manipulira.
Nakon ovog govora u Širokom slobodno možemo reći, predizborna kampanja je počela, HDZ je dobio svoga “konja za utrku” a Mamić je dobio mašineriju iza sebe koja će mu spasiti “glavu”.
No, što ako je Mamić zaista uzeo novce preko Modrića za sebe? Čini li HDZ pametan potez?
Odgovor ćemo izgleda dobiti u studenom kada, kako se zasada nagađa,vladajući planiraju sprovesti nove parlamentarne izbore.
Neka igre počnu!