Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#8776 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

Haris.ba wrote:
zanimljiv wrote:Jeste, ali će stanari tih zgrada dobiti stikere za besplatno parkiranje (uz mogući godišnji paušal od 50ak maraka) što znači da će se rasteretiti Bjelave, Kovačići i ostala naselja gdje se raja parkira kad krene u grad.
Pa zar to nije ok? Evo, konkretno neće iz Sarajevo tovera moći dobiti stiker za parking preko puta ceste. Može parkirati, ali mora platiti ko i onaj sa Ilidže.
da bi se uvele zone ili bilo kakvi stikeri, mora se riješiti gradski prijevoz prvo, a onda i napraviti dovoljan broj garaža. I to kvalitetno riješiti + dosta javnih garaža.

Zagreb može biti primjer, a zadnjih godina i Beograd.

Nema ništa zasad od te priče.
elk

#8777 Re: Sarajevo Construction

Post by elk »

slazem se. nista od toga trenutno.
nit znaju kako,nit ima volje,nit dovoljno prostora(mozda da ga naprave prvo odozenjem napustenih auta za pocetak...).a da bi valjalo,valjalo bi.
veliki_ah

#8778 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Vlast koja riješi ovaj problem parkinga za mene ima glas na sljedećim izborima. Ima dosta stvari koji su korijen problema, ali opet ne vidim opravdanje da svaki trotoar bude parking i da auto prislanja ko gdje hoće, počevši od policije. Jutros gledam na č. vili kod pekare as na trotoaru parkirana 4 auta, jedno od njih policija.
U ljubljani sam vidio da pred zgradama svaki parking ima rampu i ulaz kao što imaju i plaćeni parkinzi. Vjerovatno stanari imaju svoje kartice. Neko je spomenuo da je to riješeno u Zg i Bg. Ima načina, samo naši uhljebi ne znaju i neće.
Haris.ba

#8779 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote: da bi se uvele zone ili bilo kakvi stikeri, mora se riješiti gradski prijevoz prvo, a onda i napraviti dovoljan broj garaža. I to kvalitetno riješiti + dosta javnih garaža.

Zagreb može biti primjer, a zadnjih godina i Beograd.

Nema ništa zasad od te priče.
Ne mora se riješiti gradski prevoz. Niti napraviti dovoljan broj garaža.

Čekajući tako, nikada se neće riješiti problem javnog parkiranja.

Ko će praviti garaže kada možeš po svome zakonu parkirati na ulazu u garažu? Što bi neko kupovao garažu kada može parkirati po cesti?

Mora se jednom presjeći.
studiorum_tuzlaensis

#8780 Re: Sarajevo Construction

ti fakat ne razumiješ problem

da bi se neko odvezao i došao u centar grada, mora imati parking mjesto ili redovan prijevoz iz drugih dijelova grada. Ako misliš da je Centar rezervisan samo za ljude koji tu žive, a da drugi nit mogu doći, niti se mogu parkirati, onda će Centar postati govno od Centra.
Haris.ba

#8781 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote:ti fakat ne razumiješ problem

da bi se neko odvezao i došao u centar grada, mora imati parking mjesto ili redovan prijevoz iz drugih dijelova grada. Ako misliš da je Centar rezervisan samo za ljude koji tu žive, a da drugi nit mogu doći, niti se mogu parkirati, onda će Centar postati govno od Centra.
A gdje to nema parking mjesto u Centru? Samo treba platiti.
drug_profi

#8782 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:

Ja sam neki dan kruzio trazeci mjesto - da platim!
studiorum_tuzlaensis

#8783 Re: Sarajevo Construction

Haris.ba wrote:

Ima sada, ali i to POD ZNAKOM PITANJA. Kada uvedeš stikere neće biti nigdje. Nema dovoljno garažnih mjesta, BBI i SCC jedine normalne garaže sa dosta mjesta.
Thorgerson

#8784 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

@Haris.ba

Pa ne moze to bas tako, eto sasjeci odjednom.

Ja se samo nadam da je urađeno kvalitetno istrazivanje, prije i nacrta bilo kakvog zakona - kamo li donosenja istog.

Dakle, moraju se znati sa 100% preciznoscu:
- Koliko imamo automobila u gradu
- Koliko imamo parking mjesta u gradu

Onda mozemo dalje pricati.

Nakon toga se treba uraditi analiza kretanja automobila, saobracaja itd.

Jer, evo sutra doneses zakon. Mjesta ispred i oko zgrade su samo za stanare. Niko drugi ne moze parkirati. Svakom dodjelis po mjesto i da ga simbolicno placa.

Javlja se sljedeci problem. U gradu se desava da tako kazem migracija automobila saobracaja, jedni ljudi odlaze na posao u drugi dio grada, drugi ljudi iz tog dijela grada idu u treci dio grada. I tako neko ode na posao, oslobodi se mjesto. Neko drugi dodje tu na posao.

Zamislimo situaciju da se evo po Centru (Ciglane, Koševo, Mejtaš, Bjelave, Koševsko Brdo) javna parking mjesta dodjele samo onima koji tu žive. Šta bi to značilo? Ta mjesta bi dakle, citav dan zjapila prazna. A gdje bi parkirao ogroman broj ljudi koji dolazi u Centar na posao? Pa nastao bi opsti haos.

I eto hoce ljudi da negdje parkiraju - nije evo problem platice. Nema gdje, jer nema dovoljno garaža.

Evo ljudi neće više da idu sa automobilom, ali čime će tramvaji se raspadaju, nema dovoljno ni autobusa itd.

Dakle, ove stvari se moraju rješavati paralelno. Takav vid zakona MORA pratiti i poboljšanje javnog prevoza i normalno izgradnja novih garaža.
studiorum_tuzlaensis

#8785 Re: Sarajevo Construction

@haris.ba
zagreb i beograd u zadnjih 10 godina napravili hejbet garaža i opet nije dovoljno... a u ovoj sprćenoj kotlini ti treba barem duplo više. Sve se može popraviti dobrim GRASom.

To su činjenice.
Thorgerson

#8786 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

studiorum_tuzlaensis wrote:@haris.ba
zagreb i beograd u zadnjih 10 godina napravili hejbet garaža i opet nije dovoljno... a u ovoj sprćenoj kotlini ti treba barem duplo više. Sve se može popraviti dobrim GRASom.

To su činjenice.
Radnim danima SCC do -3 tesko je naci mjesto. Sreca pa ima -4 i -5.

Alta isto tako -1 zaboravi, a i -2 zna nekad biti krcat.

BBI -1 zaboravi, -2 ima ali opet zna bit guzva. Nekad se zna desiti da ne mozes uci na parking jer je krcat. Cekas da neko izadje, jer se rampa ne dize.

I sad dodaj na ovo ljeto, turisti, uvedes stickere...pa gdje da ljudi parkiraju?

Jesam za taj zakon - ali ga mora pratiti izgradnja garaža i javni prevoz. Ja licno bih se odmah preorijentisao na javni prevoz. Jer ja vec sada placam garažu, i sutra da moram i na poslu placati garažu. Plus gorivo. Bio bih prvi na stanici za tramvaj ili bus.

S te strane takav zakon bi donio i rasterecenje saobracaja, sto je odlicna stvar. :)
Haris.ba

#8787 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Parkinzi ispred zgrada nisu parkinzi samo od stanara. Može tu parkirati ko hoće (mogu neki parkinzi biti izuzetak). Samo mora da plati. Stanari imaju samo povlastice u pogledu cijene.

Nikada se neće napraviti garaže koje se trebaju napraviti ako se ne uvede sistem da nema džabnog parkinga.

To što fali parking mjesta se neće riješiti čekajući Gras, ili praveći neke računice koliko ima auta. Samo uvesti da nema džabnog parkinga. Tada će se i isplatiti praviti parkinge, a i građani će shvatiti da parking nije ljudsko pravo.
BadBoy

#8788 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:@haris.ba

To su činjenice.
Radnim danima SCC do -3 tesko je naci mjesto. Sreca pa ima -4 i -5.

Alta isto tako -1 zaboravi, a i -2 zna nekad biti krcat.

BBI -1 zaboravi, -2 ima ali opet zna bit guzva. Nekad se zna desiti da ne mozes uci na parking jer je krcat. Cekas da neko izadje, jer se rampa ne dize.

I sad dodaj na ovo ljeto, turisti, uvedes stickere...pa gdje da ljudi parkiraju?

Jesam za taj zakon - ali ga mora pratiti izgradnja garaža i javni prevoz. Ja licno bih se odmah preorijentisao na javni prevoz. Jer ja vec sada placam garažu, i sutra da moram i na poslu placati garažu. Plus gorivo. Bio bih prvi na stanici za tramvaj ili bus.

S te strane takav zakon bi donio i rasterecenje saobracaja, sto je odlicna stvar. :)
Stalno to govorim. Ključ rješenja saobraćaja u Sarajevu leži u javnom gradskom prevozu, a ne u izgradnji i/ili proširenju saobraćajnica.
Haris033

#8789 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

Haris.ba wrote:Parkinzi ispred zgrada nisu parkinzi samo od stanara. Može tu parkirati ko hoće (mogu neki parkinzi biti izuzetak). Samo mora da plati. Stanari imaju samo povlastice u pogledu cijene.

Nikada se neće napraviti garaže koje se trebaju napraviti ako se ne uvede sistem da nema džabnog parkinga.

To što fali parking mjesta se neće riješiti čekajući Gras, ili praveći neke računice koliko ima auta. Samo uvesti da nema džabnog parkinga. Tada će se i isplatiti praviti parkinge, a i građani će shvatiti da parking nije ljudsko pravo.
A kako ti kontas da bi se ljudi kretali vozilima kada bi takav Zakon zaživio u ovako uređenom gradu? Tek kada se uredi gradski saobraćaj, možemo pričati o nekakvoj naplati parkinga u naseljima.
Da nam je uredan gradski prevoz, prvi bih ga ja korisitio.
Gledam kako je u Hrvatskoj, npr. Split. Grad bez tramvaja u kojem autobusi, po najvećim gradskim gužvama, rade besprijekorno i po redu vožnje,a nema neke gužve.
Ne znam zašto se krajnja desna traka, na potezu Ilidža - Baščaršija i obratno, ne rezerviše samo za autobuse i podeblja duplom punom (osim na raskrsnicama). Mislim da bi autobuski saobraćaj bolje funkcionisao i samim tim primorao više stanovnika KS da koriste isti.
JavierBosnia

#8790 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

200 auta na 1 parking mjesto

To sam negdje citao..
Thorgerson

#8791 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Parkinzi ispred zgrada nisu parkinzi samo od stanara. Može tu parkirati ko hoće (mogu neki parkinzi biti izuzetak). Samo mora da plati. Stanari imaju samo povlastice u pogledu cijene.

Čuj praveći računice? Pa ne možeš pustiti tek tako zakon, eto jer si negdje vidio da se to tako radi. :-) Tek onda bi bilo bezakonje.

Ja bih uporedo sa tim zakonom, naveo i član da svaka firma MORA obezbjediti određeni broj parking mjesta svojim radnicima u određenim zonama grada. Jel to garaža, jel to vanjski parking nebitno.

Dakle, imati firmu u centru grada treba da bude luksuz. A ne da svaki "privatnik" otvara firmu, bez ikakvih planova i ikakve pomišlju kako će ti radnici dolaziti na posao, gdje će parkirati i hoće li uzurpirati parking prostor.

Ako firma ima 10 radnika, obezbjedi min 5 mjesta. Ako ima 100 - 50 parking mjesta.

Na taj način bi se privukli investitori da grade garaže. Automatski bi riješio situaciju koju sad imaš da npr firma u centru broji 100 radnika, a nema obezbjeđen parking (osim za direktora i menadžere - lično vidio). Pa se ljudi snalaze, neko vozari, neko zalazi po ulicama, neko plati garažu, parking snalaze se). :roll:

Dakle te stvari se moraju raditi paralelno i zonski gdje prvo može.
- analiza koliko ima automobila u gradu
- koliko ih dolazi van grada / koliko odlazi
- koliko ima parking mjesta / garaža

Napraviti simulacije kako bi to izgledalo. Krenuti sa testnim područjima itd. A ne evo zakon pa se snalazite, mi vidjeli tako u Švicarskoj. Kod njih radi. :run:

I paralelno tražiti investitore za izgradnju garaža i ponuditi zemljišta / a debilima građanima objasniti značaj toga (da ne bude ko na MD hoće da prave garažu, ljudi ne daju - ako investitor se obaveže da će napraviti podzemnu garažu, to prekriti kao da nema ništa - ne kontam šta tu ima ko biti protiv!).

Naravno, raditi na poboljšanju JGP. To se sad malo zahuktalo ovo što vlada radi, što je trebalo biti urađeno prije 15 godina. Obnova pruge, te nova vozila i modernizacija citavog sistema.
Thorgerson

#8792 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Haris033 wrote:
Ne znam zašto se krajnja desna traka, na potezu Ilidža - Baščaršija i obratno, ne rezerviše samo za autobuse i podeblja duplom punom (osim na raskrsnicama). Mislim da bi autobuski saobraćaj bolje funkcionisao i samim tim primorao više stanovnika KS da koriste isti.
To bi se moglo uraditi ali kada bi imali ili GA ili kompletnu juznu ili sjevernu long.

Trenutno ukinuti jednu traku na jedinoj saobracajnici koja povezuje Ilidzu i Centar grada bi izazvalo opsti saobracajni haos. Dakle, trenutno - to nije moguce.

U slucaju da se nekad izgradi i kompletira gore navedene dionice, na taj nacin bi dobio 2 ili 4 dodatne trake od Ilidze do grada. Naravno da bi onda mogao jednu "uzeti" od glavne saobracajnice i to napraviti.
veliki_ah

#8793 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Što se tiče nedostatka parkinga u gradu samo da kažem da još nikad nisam vidio da su parkinzi kod markala i pozorišta puni. Al zato trotoari oko toga su preplavljeni autima.
Jedna od prvih mjera može biti da se na svaki trotoar u gradu stave čelični ivičnjaci, jedino tako se može postići da se ne parkiraju auta gdje god ko stigne.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8794 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

veliki_ah wrote:Što se tiče nedostatka parkinga u gradu samo da kažem da još nikad nisam vidio da su parkinzi kod markala i pozorišta puni. Al zato trotoari oko toga su preplavljeni autima.
Jedna od prvih mjera može biti da se na svaki trotoar u gradu stave čelični ivičnjaci, jedino tako se može postići da se ne parkiraju auta gdje god ko stigne.
sve to ima, ali se parkira na sred ceste :mrgreen:
ti parkinzi budu puni petkom, mada je i ono divljina od parkinga, pogotovo kod markala
Hajvan

#8795 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Zanimljivo je kako svaki pozitivan pomak i/ili nagovjestaj istog izazove strasan otpor kod forumasa (i gradjanstva)…
veliki_ah

#8796 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Ja samo znam da u starom gradu sjedim po sat vremena u autu da parkiram pred svojom zgradom kad dođem s posla. Isto tako, u toku ramazana ili vikenda ljeti, parking od 7-12 je misaona imenica. Dok npr ta 2 parkinga zjape prazni, a u strogom centru grada su. Tako da ta priča o tome da nedostaje parking mjesta ne stoji. Nedostalje osnovne kulture i nedostaje provođenja zakona.
Parkinzi u stambenim naseljima treba da su prvobitno za stanare, pa onda tek ostale.
seoBIH

#8797 Re: Sarajevo Construction

Post by seoBIH »

Naravno da treba da su za stanare ako su platili mjesto. Zašto bi bilo za stanare ako nisu platili?
Hajvan

#8798 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Image

Image
veliki_ah

#8799 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

seoBIH wrote:Naravno da treba da su za stanare ako su platili mjesto. Zašto bi bilo za stanare ako nisu platili?
Ali trenutno stanari nemaju opciju da plate, osim ako ine žive u zelenih beretki..
seoBIH

#8800 Re: Sarajevo Construction

Post by seoBIH »

Pa ako nije upisano zemljiste na stanare, ja imam ista prava kao i ti koji tu stanuješ. Živim i ja u zgradi, ali imam gražu koju iznajmljujem, upravo zbog nedostatka parking mjesta. Iskreno, nije mi palo na pamet da iniciram postavljanje rampe na nešto što nije moje.
Post Reply