Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Maraschino
#8776 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije inteligentan onaj koji kaze ''kako je ono bila dobra prilika ali je ne iskoristi'' nego onaj koji u datom momentu osjeti priliku pa je iskoristi.
- славянин
#8777 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cuj pa po kojem papiru onda neko Iz Tunisa,Alzira,Maroka,Bangladesa i slicno moze traziti azil ? De reci da i ja potrazim taj papir.Sve ove nabrojane zemlje nisu u ratnom stanju,ustavno zagarantovana ljudska prava i to medjutim kao i kod nas jedno je papir a drugacije malo na terenu.I sada kako to neko moze a neko ne moze da pjehe preko granice pa kako ti kazes da dobiju se sva prava kao i lokalno stanovnistvo.Edin H. wrote:U pravu si, ali na papiru to nije tako, evo pogledaj na drugoj temi prvo sto spomenuse u onom dokumentu danas je lafo postovanje Evropske Konvencije o Ljudskim Pravima.славянин wrote: Kako nisam ugrozen - zasto je ugrozen vise od mene neko iz Alzira ? Evo imamo paravojne cetnicke formacije se postrojavaju,napadi po vjerskoj/nacionalnoj osnovi,napadi mrznja prema lgbt, vjerskih fanatika svih konfesija... cak je i sud u strasbourgu presudio da nam je ustav nekompaktibilan sa ljudskim pravima ... ovo je diskriminacija !
Ja u zabludi 4 godine papire za permanentnu rezidenciju ganjam ccccccc
- Edin H.
#8778 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li to opet fasovao ban?HAVANA wrote:Jaraneee.Fudo da me vidi bio bi ponosan.Kako sam miran i stalozen.Uvijek me tako savjetovao.I neku noc,dok on ne popickara sve redom...
- Edin H.
#8779 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa i ne moze lako, ali zavisi od individualne situacije, ali necemo ovdje trolati temu, mozemo i na onoj drugoj sutra.славянин wrote: Cuj pa po kojem papiru onda neko Iz Tunisa,Alzira,Maroka,Bangladesa i slicno moze traziti azil ? De reci da i ja potrazim taj papir.Sve ove nabrojane zemlje nisu u ratnom stanju,ustavno zagarantovana ljudska prava i to medjutim kao i kod nas jedno je papir a drugacije malo na terenu.I sada kako to neko moze a neko ne moze da pjehe preko granice pa kako ti kazes da dobiju se sva prava kao i lokalno stanovnistvo.
Ja u zabludi 4 godine papire za permanentnu rezidenciju ganjam ccccccc
- mirsek
#8780 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A sto stalno naglasavas kako je tebi ovdje dobro, kako ne mozes bez BIH i svega prethodno nabrojanog a skoro uvijek ignorises/presutis zelju za nekom vrstom rezerve i sigurnosti koju mnogo ljudi ima, i zbog toga ide vani ? Previse pises i opisujes kako je tebi dobro na temi o odlasku, malo cudnoHAVANA wrote: Pa uradi to,bori se za to.I ja sam prvo to uradio pa isao prema ovome sto volim...Ne moze preko noci nista.
- pustopoljina
#8781 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
2 mjesecaEdin H. wrote:Je li to opet fasovao ban?HAVANA wrote:Jaraneee.Fudo da me vidi bio bi ponosan.Kako sam miran i stalozen.Uvijek me tako savjetovao.I neku noc,dok on ne popickara sve redom...
Chmoljo srca kamenoga
- tuzlak1212
#8782 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaka cast, ja bi ovoj bloo od do na tvom mjestuHAVANA wrote:Jaraneee.Fudo da me vidi bio bi ponosan.Kako sam miran i stalozen.Uvijek me tako savjetovao.I neku noc,dok on ne popickara sve redom...
- HAVANA
#8783 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
2 metra u pernici.Edin H. wrote:Je li to opet fasovao ban?HAVANA wrote:Jaraneee.Fudo da me vidi bio bi ponosan.Kako sam miran i stalozen.Uvijek me tako savjetovao.I neku noc,dok on ne popickara sve redom...
- mirsek
#8784 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa zato sam mu i napisao da bi njegovi postovi vise pogodovali na temi o povratku.pustopoljina wrote:Pa uradi upravo tako.mirsek wrote: Ne bih se odrekao, naravno.
Problem je, po meni, sto Havana previse naglaska daje sentimentu kao da je to dovoljno da ti bude lijepo u zivotu u BIH. Ali je ipak taj sentiment kod
njega "prevladao" kad se manje vise osigurao. Znaci prvo osiguranje, sentiment poslije kad sam na tom polju manje vise siguran. Hocu i ja tako, ja necu voziti motor, necu piti vino ni svirati gitaru, ali cu vozati kabrio, svirati na klavijaturama od 5-6 oktava, i piti bacardi breezer. To sve kad zaradim neku solidnu penziju ili budem imao pasos, npr. Holandije.
Havana nije nikome napisao da ne treba ici. Naprotiv-idi, dozivi nesto.
On se odlucio vratiti. Ti mozes, a ne moras.
I mirna bosna.
Ovdje stalno fula bit.
- Edin H.
#8785 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tesko je razumjeti tudju muku, ali mislim da HAVANA uglavnom opisuje kroz sta je prosao ne bi li na neki nacin nekome drugom pomogao savjetom.mirsek wrote:A sto stalno naglasavas kako je tebi ovdje dobro, kako ne mozes bez BIH i svega prethodno nabrojanog a skoro uvijek ignorises/presutis zelju za nekom vrstom rezerve i sigurnosti koju mnogo ljudi ima, i zbog toga ide vani ? Previse pises i opisujes kako je tebi dobro na temi o odlasku, malo cudnoHAVANA wrote: Pa uradi to,bori se za to.I ja sam prvo to uradio pa isao prema ovome sto volim...Ne moze preko noci nista.
- HAVANA
#8786 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa zato sto mi je dobro i ne mogu bez bih.Vrlo jednostavno.Ko presuti,nikad nisam nista krio i napisao sam sto puta da sam organizovao sigiricu za sve opcije.Sto,jel problem? Pisao sam i idi.Nek ide ko god smatra da treba.mirsek wrote:A sto stalno naglasavas kako je tebi ovdje dobro, kako ne mozes bez BIH i svega prethodno nabrojanog a skoro uvijek ignorises/presutis zelju za nekom vrstom rezerve i sigurnosti koju mnogo ljudi ima, i zbog toga ide vani ? Previse pises i opisujes kako je tebi dobro na temi o odlasku, malo cudnoHAVANA wrote: Pa uradi to,bori se za to.I ja sam prvo to uradio pa isao prema ovome sto volim...Ne moze preko noci nista.
- Mea_parvitas
#8787 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Havana sve odradio kako treba, osigurao se, izgradio, napravio, sve super, sve 5 i sada uziva. Hadzo lagano je uzivati kad imas kes, ali kad krenes neku cupri, moze se i ovdje, treba polako, treba se boriti, treba ovo, treba ono, vidi ljepote. E pa moze moj kurac, 90% njih ne moze ili da bi dosao do tog necega sto zelis prodje ti mladost i krv propisas da dodjes do necega sto se na zapadu zove prosjek i sto imaju ljudi koji rade za kasom u Lidlu a ti ovdje se skolujes, fakultete zavrsavas i opet dobijes jednu veliku kurcinu, osim ako nisi dio tala ili ako te neka sreca pogleda. Nije mi jasno ko moze biti ĆORAV da ne vidi da je ovo tamni vilajet, moras bas biti tezi sretnik (veze i dobar kes za dobru uslugu, na sve strane) pa da te ne pogadja neka od nepravdi i bolesnoca ovog drustva (mentalna zaostalost, nepismenost, neobrazovanost, seljacina do seljacine, zatucanost, umisljenost, itd. itd.) i jos pri tome kritikujes ljude koji konstatuju cinjenicno stanje, koje si ti eto na svu srecu izbjegao nizom sretnih i spretnih okolnosti.
- HAVANA
#8788 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ocito je nekom problem to skontati.Ja ne znam postoji li stvar da me neko pitao a da mu nisam pomogao ako znam i mogu.Al jok.Hulja.Edin H. wrote:Tesko je razumjeti tudju muku, ali mislim da HAVANA uglavnom opisuje kroz sta je prosao ne bi li na neki nacin nekome drugom pomogao savjetom.mirsek wrote:A sto stalno naglasavas kako je tebi ovdje dobro, kako ne mozes bez BIH i svega prethodno nabrojanog a skoro uvijek ignorises/presutis zelju za nekom vrstom rezerve i sigurnosti koju mnogo ljudi ima, i zbog toga ide vani ? Previse pises i opisujes kako je tebi dobro na temi o odlasku, malo cudnoHAVANA wrote: Pa uradi to,bori se za to.I ja sam prvo to uradio pa isao prema ovome sto volim...Ne moze preko noci nista.
- mirsek
#8789 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jeste ali ti si prvo otisao da bi se vratio, osiguran.HAVANA wrote:Pa zato sto mi je dobro i ne mogu bez bih.Vrlo jednostavno.Ko presuti,nikad nisam nista krio i napisao sam sto puta da sam organizovao sigiricu za sve opcije.Sto,jel problem? Pisao sam i idi.Nek ide ko god smatra da treba.mirsek wrote:A sto stalno naglasavas kako je tebi ovdje dobro, kako ne mozes bez BIH i svega prethodno nabrojanog a skoro uvijek ignorises/presutis zelju za nekom vrstom rezerve i sigurnosti koju mnogo ljudi ima, i zbog toga ide vani ? Previse pises i opisujes kako je tebi dobro na temi o odlasku, malo cudnoHAVANA wrote: Pa uradi to,bori se za to.I ja sam prvo to uradio pa isao prema ovome sto volim...Ne moze preko noci nista.
Kontas da je to fulanje biti teme ?
To sto sad imas i koliko ti je lijepo nije argument za neodlazak.
- tuzlak1212
#8790 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ne shvatam koji je ovo nivo zavisti i skrivene mrznje u pitanju, level up klixovom forumu...
Cuj molim te lijepo covjek se zbrino za sebe i kaze lijepo mu u Bosni al kome nije nek pokusa dje drugo, i hajmo ga lincovat jer mu je lijepo u Bosni i izborio se sebi za LUKSUZ da ispostuje zivotnu sentimentalnost.
A bravo vama na zavisti koju ovdje iznosite
Cuj molim te lijepo covjek se zbrino za sebe i kaze lijepo mu u Bosni al kome nije nek pokusa dje drugo, i hajmo ga lincovat jer mu je lijepo u Bosni i izborio se sebi za LUKSUZ da ispostuje zivotnu sentimentalnost.
- Edin H.
#8791 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da to sam primjetio da uvijek nadjes vremena da ljudima objasnis stvari u koje se razumijes.HAVANA wrote: Ocito je nekom problem to skontati.Ja ne znam postoji li stvar da me neko pitao a da mu nisam pomogao ako znam i mogu.Al jok.Hulja.
- pustopoljina
#8792 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ne fula...ovdje se zna stvoriti kriticna masa, da nisi iz bosne, pomislio bi covjek egzodus poceo...bas se zna ucrnjaciti...al' haj to...crno je...nije da nije.mirsek wrote:Pa zato sam mu i napisao da bi njegovi postovi vise pogodovali na temi o povratku.pustopoljina wrote:Pa uradi upravo tako.mirsek wrote: Ne bih se odrekao, naravno.
Problem je, po meni, sto Havana previse naglaska daje sentimentu kao da je to dovoljno da ti bude lijepo u zivotu u BIH. Ali je ipak taj sentiment kod
njega "prevladao" kad se manje vise osigurao. Znaci prvo osiguranje, sentiment poslije kad sam na tom polju manje vise siguran. Hocu i ja tako, ja necu voziti motor, necu piti vino ni svirati gitaru, ali cu vozati kabrio, svirati na klavijaturama od 5-6 oktava, i piti bacardi breezer. To sve kad zaradim neku solidnu penziju ili budem imao pasos, npr. Holandije.
Havana nije nikome napisao da ne treba ici. Naprotiv-idi, dozivi nesto.
On se odlucio vratiti. Ti mozes, a ne moras.
I mirna bosna.
Ovdje stalno fula bit.
Al' onda pocnu neke idealizacije inozemstva...neki nektar...mana...nema stradanja na cesti nema pogresnih dijagnoza, korupcije, kriminala, nepravde, diskriminacije..jok...to samo u bosni ima. Onda se javi...jer je bio, vidio...
Ne moze on sa 48 isto pisati i misliti kao ti...tebe od 28...30...ti si u drugom filmu. Samo ti idi svojim putem i stvaraj svoju zivotnu filozofiju, nemoj da pod starost zalis za propustenim prilikama.
- Edin H.
#8793 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bilo je drugo vrijeme, bio je rat @mirsek, covjek bio tesko ranjen.mirsek wrote: Jeste ali ti si prvo otisao da bi se vratio, osiguran.
Kontas da je to fulanje biti teme ?
To sto sad imas i koliko ti je lijepo nije argument za neodlazak.
- Edin H.
#8794 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bravo za post, i ovo se ne odnosi samo na ovu temu.pustopoljina wrote:Ne moze on sa 48 isto pisati i misliti kao ti...tebe od 28...30...ti si u drugom filmu. Samo ti idi svojim putem i stvaraj svoju zivotnu filozofiju, nemoj da pod starost zalis za propustenim prilikama.
- славянин
#8795 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ljudi moji dragi... lijepo moze biti i u zimbabveu kada si osiguran,imas fino kapitala za biznis i u najgorem slucaju ako krene nizbrdo nazad u prosperitet.Mislim da se ljudi malo razilaze oko dvije stvari - jedno je ljepota zivota ako izbacimo ekonomski faktor a drugo ako uzimamo zivot u globalu (znaci no cheating
) i koliki su dometi ako se samo oslonimo da stvaras i uspijes u BiH 
-
espn
#8796 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest nimalo logična odluka otić iz zemlje razrušene ratom. Isto ko sad u Siriji.Maraschino wrote:Treba se i za to izboriti. Nije on nimalo glup. Povukao par dobrih poteza i danas uspjesno pliva.mirsek wrote: Nije u pitanju ljubomora. Havana kad pise ispade srce mu se cijepalo bez Bosne, gitare, roditelja, vina, uzivanja sa rajom i da je samo odlucio jednom da se vrati, onako, impulsivno, spontano, vodjem tim istim ogromnim zalom.
Ali ispade da je ipak dobro skontao kako da osigura sebe i svoju porodicu pa da ona dodje u BIH sa pasosima druge drzave i ustedjevinom koja mu omogucava solidan start . MIslim da bi 90% nas potpisalo isti taj tok povratka. Ali sto onda nekome ko nema taj backup plan i kome prolazi zivot bez ustedjevine, pasosa i posla "braniti" da ga Bosna asocira na tugu, cemer, jad i da ne vidi nista lijepo u tom svom stanju.
Evo mene, pocetkom '98.god otisao. Njemacka pune avione vraca, svi protjeruju a ja i zena napustamo relativno dobre poslove i sa dvoje djece put Europe. Svi nam govorili kako smo ludi kako je to rizik pa cete izgubiti i ovo sto imate... Nimalo logicna odluka ali veliki rizik i zelja za uspjehom. Sve se zavrsilo uspjesno a kada smo dosli prvi put oni isti sto su nas obeshrabrivali kazu ''pa sto nas makar niste u gepek utrpali. Bez rizika nema uspjeha. Isto je i danas, kako cu, pa kako ovo, pa gdje cu...a pijesak tece.
Sve sam poslove zavrsio tako da me nista u toj EU ne interesuje.
Povratak je u planu i to vrlo brzo a odlazem ga cisto iz dosade da se testiram koliko mogu izdrzati.
- Maraschino
#8797 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo postaje smijesna tema. Cuj zavrse fakultete a ne mogu da plivaju. Pa kakvo je to obrazovanje i inteligencija ako se ne mozes snaci u svakoj situaciji?
Ja poznajem jedan sloj ''robota-ucenika'' koje drugi usmjeravaju da zavrse visoke skole. Oni nista u zivotu ne znaju raditi osim te uze specijalnosti i od toga zive jer ih je neko ubacio u te vode. Kod nas prvo moras nauciti da se snalazis a skola ti dodje kao nadogradnja. Takav smo dio svijeta.
Ja poznajem jedan sloj ''robota-ucenika'' koje drugi usmjeravaju da zavrse visoke skole. Oni nista u zivotu ne znaju raditi osim te uze specijalnosti i od toga zive jer ih je neko ubacio u te vode. Kod nas prvo moras nauciti da se snalazis a skola ti dodje kao nadogradnja. Takav smo dio svijeta.
- Maraschino
#8798 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pametni, sa ove distance to tako izgleda ali u ono vrijeme dvoje rade ''nema razloga da se ide bilo gdje''.espn wrote:
Jest nimalo logična odluka otić iz zemlje razrušene ratom. Isto ko sad u Siriji.
- mirsek
#8799 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Odlicno, hocemo i mi drugi da se izborimo, smijemo li biti nezadovoljni sa stanjem u BIH dok se to ne desi ?tuzlak1212 wrote:Ja ne shvatam koji je ovo nivo zavisti i skrivene mrznje u pitanju, level up klixovom forumu...
- Mea_parvitas
#8800 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Negdje imas okeane, mora i jezera da plivas, a negdje pak lokve i zagadjene potoke, cekas da ti neko baci mrvice sa mosta.Maraschino wrote:Cuj zavrse fakultete a ne mogu da plivaju. Pa kakvo je to obrazovanje i inteligencija ako se ne mozes snaci u svakoj situaciji?