Republika Turska

Post Reply
General War

#8776 Re: Republika Turska

Post by General War »

Fantassin wrote:
jao_situacije wrote:nemojte da čuje kurir i blic da je glavnokomandujući vojske turske ljuti krajišnik :lol:
ima da vučić održava vanredne sjednice do idućih izbora :izet:
Bolje da Erdogan ne cuje mogao bi reci da su ga braca u Bosni izdala ... nesto kao kada Turska prodade Bosnu i Bosnjake kolektivno za par kocija zlata. :mrgreen:
Ma to je amerika i CIA kriva, nebi oni :D
Danguba

#8777 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

plain vanilla wrote:
Ni ja ne mogu reci da sam na strani Erdogana, ali ne treba to biti vodilja nikakva. Kad ih je sinoc pozvao da izadju na ulice, bojala sma se da ce biti hiljade mrtvih. Hvala Bogu da nije tako i da se sve brzo zavrsilo.

Turska :srce:
Lako je bilo pozvati narod na ulice kada znas ko su tenkisti. :D
insomnia78

#8778 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

plain vanilla wrote:
insomnia78 wrote:Nisam ni ja ni za Erdogana ni za islamizaciju ali mislim da je sa ovako traljavo izvedenim pokusajem puca i ovolikom podrskom naroda Erdoganu za Turke najbolje sto se sve tako brzo zavrsilo

S moje sokoćalo
Ni ja ne mogu reci da sam na strani Erdogana, ali ne treba to biti vodilja nikakva. Kad ih je sinoc pozvao da izadju na ulice, bojala sma se da ce biti hiljade mrtvih. Hvala Bogu da nije tako i da se sve brzo zavrsilo.

Turska :srce:
Takodje. Cinilo se na pocetku da je vojska to puno bolje organizovala i da ce ako ovi izadju biti krvi do koljenja
Cak sam i napisao nesto u tom smislu. Srecom i medju vojskom, kao i u narodu i policiji se naslo dosta ljudi, u pravom smislu te rijeci, pa je sve proslo relativno dobro
Stvarno se nadam da ce za jedinice koje su odbile pucati na narod i policiju i koje su se relativno brzo predale, pogotovo za regrute, biti proglasen neki vid amnestije i da ce proci bez vecih posljedica

Smjesno je kako se, iako niko nema pojma koje stvarni organizator puča, ovo predstavlja kao borba sekularnih protiv islamista. U sta licno sumnjam jer vjerujem da je broj sekularista puno, puno veci sto u turskoj vojsci sto medju narodom od onog sto smo mogli vidjeti sinoc
I vecina opozicije je stala na stranu vlade

A definitivno je najsmjesniji "argument" islamizaciji pozivanje naroda na izlazak sa dzamijskih munara [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Ka'e Ataturk se okrece u grobu
[emoji23][emoji23][emoji23]
Znaci, imas situaciju u kojoj moras sto prije izvesti sto veci broj ljudi na ulice, ne gledaju svi TV niti su informaticki pismeni, i imas savrsen "alat" u vidu desetina munara i razglasa na njima
I sta sad, kao, ma necemo to, to nije sekularno? :D

S moje sokoćalo
kamen spoticanja

#8779 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Istanbul ima vise od 13 hiljada dzamija
Point.

#8780 Re: Republika Turska

Post by Point. »

General War wrote:
Point. wrote: Nije svaki Bosnjak za islamizaciju, moj generale. Erdogan turski Putin i srpski Dodik. Malo sef vlade, malo precednik. Odabrano drustvo.
zahebavam se ba...kod mene vec pocrkali svi aparati pa gledam ima li dje jos koji da i ja suknem :D
Ma kakvi aparati. Jebe mi se u principu za turke, nek im i Al Bagdadi dodje ako misle da im je to buducnost, nego malo bacim kost a ono se ufate ko skobalji dezurni. Svi veliki Turci, nisam znao da su se neki zazelili sultanije.
vivaldi

#8781 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

kamen spoticanja wrote:no.projekcije kazu da ve ih turci.preteci do 2040.te
ma to su besmislice. turska je zemlja u razvoju sa pristojnom stopom rasta, a u okolnostima posljednjih par godina, iznenadjujucom stopom rasta.

medjutim to je kvantitatina ekonomija, bazirana na grbaci i misicima koja ima svoje limite (ne samo u slucaju turske vec vecine planete).

u ekonomiji postoji pojam koji se zove "middle income trap", a to ti je zapravo posljednje pretkolo pred ulazak u ligu prvaka i to prodju samo rijetki i to je razlika koja cini klasu.

svaka zemlja ima neki limit koji moze dostici grbacom i niskokalrocinom industrijom, a kada se taj limit dostigne, nastupa stagnacija. da bi se taj limit presao potrebno je znanje, nove thenologije i inovacije za daljni napredak, a turska je tu taraba.

ali opet kazem, "middle income trap" je globalni pojam i on je nepremostiva prepreka vecini zemalja u razvoju, a ne samo turskoj.

turska se mora baciti na nauku i industrijsku spijunazu, umjesto na siriju i ostale budalastine. zakuhavanje i prozivanje amera je jos jedna neshvatljiv glupost
General War

#8782 Re: Republika Turska

Post by General War »

Teorije zavjere pomele društvene mreže: ‘Erdogan je organizvao lažni puć kako bi uveo diktaturu’

Nije prošlo ni 24 sata od završetka propalog vojnog udara u Turskoj, a na društvenim mrežama već su se pojavile špekulacije i teorije zavjere o tome kako je vojni udar u biti bio samo smicalica u režiji samo turskog predsjednika Erdogana, koji je na taj način odlučio preuzeti potpunu vlast nad zemljom, piše Independent.

Teoretičari zavjera pozivaju se i na izjavu samog Erdogana, koji je navodno intervenciju vojske nazvao “darom od Allaha”.Na društvenim mrežama pojavile su se i usporedbe jučerašnjeg puča i paleža Reichstaga 1933. godine. Tada je Adolf Hitler iskoristio napad na parlament kako bi ukinuo građanske slobode te naredio masovna uhićenja svojih neistomišljenika. S obzirom da je danas Erdogan smijenio oko 2700 sudaca te uhitio oko 2800 vojnika, usporedba možda i nije u potpunosti deplasirana, prenosi Index.hr.

Independent piše kako je predsjednik Erdogan na istanbulskom aerodromu navodno kazao kako je vojni udar “Božji dar” koji će doprinijeti tome da se vojska “očisti od članova bande”, koja će “platiti visoku cijenu za izdaju”.

Vojni udar kao izlika za čistke

Niz političkih komentatora već je upozorio kako bi vojni udar mogao poslužiti Erdoganu da počisti vojsku od svih onih koji ne podržavaju njegove stavove te da ojača svoj čelični stisak nad vlašću u zemlji.Ryan Heath, dopisnik Politica, na Twitteru je podijelio komentare svojeg izvora iz Turske, koji je sinoćnje događaje nazvao “lažnim pučem” koji će ojačati “lažnog borca za demokraciju” Erdogana. “Vjerojatno će doći do izvanrednih izbora, na kojima će Erdogan pokušati osigurati premoćnu većinu. To će mu vjerojatno osigurati 10 do 15 godina autoritarnog vladanja, bit će izabrani diktator”, smatra Heathov izvor.

Talijanski medij: Da nema mrtvih, sinoćnji puč mogli bismo nazvati farsom

I talijanski Corriere della Sera danas piše o tome kako će propali vojni udar samo dodatno učvrstiti Erdoganovu vlast.Corriere piše da bi se jučerašnja vojna intervencija, da nema mrtvih, skoro mogla nazvati i farsom. Ističe se kako puč najviše odgovara samom Erdoganu, koji je danas mnogo jači nego ikad.”Moguće je i da se nada kako će sada skupiti sve glasove koji su mu potrebni da promijeni Ustav te da transformira Tursku u predsjedničku republiku”, navodi talijanski medij.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8783 Re: Republika Turska

Post by plain vanilla »

cekam da Isil prizna organizaciju puca
Edin H.

#8784 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

Fantassin wrote:Ne mogu da vjerujem da je pokusan drzavni udar sa 3000 vojnika od kojih pola izgleda nije skontalo sta se desava dok ih erdoanovi nisu poceli motkama lupat.

Pa kakvi su to komandanti.. ako vec idu na sve ili nista pa prvo su trebali Erdoana ili ufatiti ili ubiti i to u roku od pola sata od pocetka pobune a ozgleda nisu ni znali gdje je...

Sve u svemu cudno...
Gulene, jesi li to ti?

Fethullah Gülen: Turkey coup may have been 'staged' by Erdoğan regime

https://www.theguardian.com/world/2016/ ... up-erdogan
zrakomlat

#8785 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

plain vanilla wrote:cekam da Isil prizna organizaciju puca
da preuzmu odgovornost :mrgreen:
General War

#8786 Re: Republika Turska

Post by General War »

Milić: Pobunjeni turski vojnici izgledaju pitomo i zbunjeno kao Bahrudin Baletović u Sloveniji ‘92.

Popularni Aljazeerin urednik Goran Milić rekao je da su vojnici koji su sinoć pokušali izvršiti vojni udar u Turskoj podsjećali na zbunjenog vojnika JNA Bahrudina Baletovića u Sloveniji 1991. godine, koji je rekao da ne zna zbog čega ratuje.

– Sudeći po ovim snimkama koje stižu iz Turske i koje gledamo na Aljazeeri, CNN, RAI itd. ovi pobunjeni turski vojnici izgledaju pitomo i zbunjeno kao Bahrudin Baletović u Sloveniji (“zapravo, ne znam zašto sam ovdje”) – napisao je Milić na svom Facebook nalogu.
Puštaju da ih policija hapsi, hodaju uhapšeni bez otpora i vidljive nade da će im netko pomoći, dopuštaju da im se narod penje na tenkove, pucaju u zrak pa se povlače…Ne znam jesu li snimke filtrirane, ali po ovima koje smo gledali, ovaj puč nema šansi – zaključio je Milić.

Snage lojalne aktuelnoj vlasti u Turkoj uspjele su staviti pod kontrolu stanje u zemlji, nakon pokušaja vojnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio Turske vojske.Na ulice je izašla skupina vojnika sa tenkovima i drugim naoružanjem, ali je policija nekoliko sati poslije stanje uspjela staviti pod kontrolu.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da će oni koji su u Turskoj pokušali preuzeti vlast na takav način biti najstrožije kažnjeni. Mediji izvještavaju da je od sinoć najmanje 90 ljudi poginulo u Turskoj, te da je više od 1.100 povrijeđeno, piše Patria.

Mnogi svjetski zvaničnici, među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel kao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk podržali su aktuelnu vlast u Turkoj i osudili pokušaj vojnog udara, piše Patria.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8787 Re: Republika Turska

Post by Chmoljo »

limeni wrote:Ljepotaaaaa vidjet ove sto Pjene mozete nam ga boljsevisti,kmetovi...molim gospodara da se smiluje chmolji krivoslavnim sto banira samo mumine am nije Nicija do zore jel tako nekad Padne mrak :wink:
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» limeni

trajno

haos1 wrote:
haos1 wrote:Od svih bliskoistocnih arapa, meni su ovi turci najruzniji, mali okrugli celavi dlakavi crni.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
Pa nisam mali okrugli celavi turcin. Uostalom svi smo vidjeli slike, nema se tu sta vidjeti.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» haos1

mjesec
Fantassin

#8788 Re: Republika Turska

Post by Fantassin »

Edin H. wrote:
Fantassin wrote:Ne mogu da vjerujem da je pokusan drzavni udar sa 3000 vojnika od kojih pola izgleda nije skontalo sta se desava dok ih erdoanovi nisu poceli motkama lupat.

Pa kakvi su to komandanti.. ako vec idu na sve ili nista pa prvo su trebali Erdoana ili ufatiti ili ubiti i to u roku od pola sata od pocetka pobune a ozgleda nisu ni znali gdje je...

Sve u svemu cudno...
Gulene, jesi li to ti?

Fethullah Gülen: Turkey coup may have been 'staged' by Erdoğan regime

https://www.theguardian.com/world/2016/ ... up-erdogan
Tebi nije cudno da neko pokusa preuzeti zemlju od 70 000 000 ljudi sa 3000 vojnika koji ne kontaju sta se desava ?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8789 Re: Republika Turska

Post by plain vanilla »

Image
sarajevoxxxx

#8790 Re: Republika Turska

Post by sarajevoxxxx »

Teško da ovo ima bilo kakve veze i sličnosti sa ranijim državnim udarima. Velika vjerovatnoca da je sve iscenirano.
Last edited by sarajevoxxxx on 17/07/2016 00:19, edited 1 time in total.
Kikibombona

#8791 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Islamisti danas napali lokalce u kvartu Gezi u Istanbulu, Kurde i Alevite... opsti haos trenutno, nasilje se prosirilo na jos neke kvartove...

Image

Aleviti u Gezi naselju... :-) :-)

Image
Image
Co0l

#8792 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Jel se javio brko iz Njemačke?
insomnia78

#8793 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Co0l wrote:Jel se javio brko iz Njemačke?
Nema signala u podmornici
Kazu vidjen kako pluta prema Londonu

S moje sokoćalo
insomnia78

#8794 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:Islamisti danas napali lokalce u kvartu Gezi u Istanbulu, Kurde i Alevite... opsti haos trenutno, nasilje se prosirilo na jos neke kvartove...

Image

Aleviti u Gezi naselju... :-) :-)

Image
Image
Je l' viču "alevite u grob, krscane u Liban"?
PS: vidi opet nenaoruzana nejač

S moje sokoćalo
zrakomlat

#8795 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:Teško da ovo ima bilo kakve veze i sličnosti sa ranijim državnim udarima. Velika vjerovatnoca da je sve iscenirano.
Zašto to misliš? Nekako ne mogu da povežem tebe s ovom rečenicom.
General War

#8796 Re: Republika Turska

Post by General War »

plain vanilla wrote:Image
Image
Danguba

#8797 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

General War wrote:Milić: Pobunjeni turski vojnici izgledaju pitomo i zbunjeno kao Bahrudin Baletović u Sloveniji ‘92.
Nije Baletovic nego Kaletovic r.a.
jefferson

#8798 Re: Republika Turska

Post by jefferson »

Kakva farsa. Pa ovo Bake i Seka ne bi mogli prodati ovcama u BiH.
animals

#8799 Re: Republika Turska

Post by animals »

Prvo sto sam pomislio da sam na temi o Siriji :D
svi se vazni analiticari otamo preselili na ovu temu..
red je da se pocne izbjegavati :D
insomnia78

#8800 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Znaci, poslije neuspjelih podvala i fotomontaza prelazimo na veseliji dio emisije. Smjesne slike i izjave nasih "analiticara"

S moje sokoćalo
Post Reply