TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
typeOnegative

#8776 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Ne treba VPN
Korisničkoime

#8777 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Korisničkoime »

amar1994 wrote:
Korisničkoime wrote:Pozdrav.
Cini mi se da sam ovdje na pravoj adresi.
Planiram kupiti TV, budzet oko 1.200 KM, znam da za danasnji tehnologiju i nije puno ali neda mi se vise novaca za TV.
Poceo sam ja i sam malo pretrazivati ali veoma brzo dodjem do malo oprecnih informacija tako da ako bas nemas puno znanja kao ja u toj oblasti veoma brzo se izgubis u svemu.
Na TV najvise gledan filmski i sportski program ako to ima neke veze, neko mi rece ima.
Sony jer dobro obradjuju motion tj. pokrete :)

Ja bi sacekao XG modele da dodju u radnje kod nas..
XG modeli, hvala drug, znaci da se na Sony XG orijentiram.
Vertig0

#8778 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Vertig0 »

Uzeo sam xf80 sony. Nije qled, ali zadovoljan sam i to mi je bilo u okviru budjeta. Kakva su vasa iskustva sa HDR? Ja kad gledam na netflixu dok je upaljen nimalo mi se ne svidja nacin na koji se rade tranzicije. Desava se da je ista scena a on malo svjetli malo tamni sliku. Nerviralo me je toliko da sam na kraju ugasio HDR.
aktivacija

#8779 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

Zaboravio pin na LG tv-u. WebOS je prva verzija. Imal nacina da se uradi reset? Jedan mi lik rece da ide za to neki daljinski za servisere?
CooK

#8780 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Vertig0 wrote:Uzeo sam xf80 sony. Nije qled, ali zadovoljan sam i to mi je bilo u okviru budjeta. Kakva su vasa iskustva sa HDR? Ja kad gledam na netflixu dok je upaljen nimalo mi se ne svidja nacin na koji se rade tranzicije. Desava se da je ista scena a on malo svjetli malo tamni sliku. Nerviralo me je toliko da sam na kraju ugasio HDR.
Prva mogucnost je da si pustio video koji nije sniman u HDR-u pa ukljucio HDR. Nadji neki video koji je sniman u HDR-u i ne bi trebalo dolaziti do takvih problema. Druga mogucnost je da nije dovoljno ispeglan firmware za taj TV i to ce Sony srediti vremenom.
CooK

#8781 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

aktivacija wrote:Zaboravio pin na LG tv-u. WebOS je prva verzija. Imal nacina da se uradi reset? Jedan mi lik rece da ide za to neki daljinski za servisere?
Ne treba ti daljinski za servisere, samo neki mobitel sa IR blasterom. Puno mobitela to ima pa ako nemas mobitel sa IR-om vjerujem da ga ima neko od tvojih ukucana ili prijatelja. Skini ovu aplikaciju: https://play.google.com/store/apps/deta ... motefairy4 i prati upustva sa ovog videa(procitaj i opis ispod videa): https://youtu.be/YXKRMziz0VY
typeOnegative

#8782 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Vertig0 wrote:Uzeo sam xf80 sony. Nije qled, ali zadovoljan sam i to mi je bilo u okviru budjeta. Kakva su vasa iskustva sa HDR? Ja kad gledam na netflixu dok je upaljen nimalo mi se ne svidja nacin na koji se rade tranzicije. Desava se da je ista scena a on malo svjetli malo tamni sliku. Nerviralo me je toliko da sam na kraju ugasio HDR.

Kako mislis "ugasio HDR" ? on bi se trebao paliti samo kad detektira HDR sadrzaj .E sad , ili je to kod Sony-a drugacije implementirano pa se moze palit i gasit , ili se radi o onom fejkanom HDR effect presetu slike koji je btw totalno beskoristan i samo sjebe sliku ?

Kod mene se ne moze palit i gasit , kad je sadrzaj u HDR/DV -u pali ga TV sam .
sto se netflixa tice , za HDR ne znam jer meni sve pusta u Dolby Vision . ne znam jel ima neki naslov sto je masteriran iskljucivo u HDR-u da provjerim , ali sam skonto da to svjetljenje tamnjenje slike bude zbog previsoko postavljene postavke za dinamicki kontrast .
amar1994

#8783 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
Prva mogucnost je da si pustio video koji nije sniman u HDR-u pa ukljucio HDR. Nadji neki video koji je sniman u HDR-u i ne bi trebalo dolaziti do takvih problema. Druga mogucnost je da nije dovoljno ispeglan firmware za taj TV i to ce Sony srediti vremenom.
Mogu se kladit da su advanced contrast i advanced black na medium minimalno ako nisu i na high..

za HDR ne bi trebao raditi frame diming koji je da izvinete tesko sranje :D

kolega,za HDR udri gamu na max ili +2 i bices zadovoljan,barem ja jesam a i to je savjet rtings.com za slabije sony modele :)
majstor.yoda

#8784 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Shinra wrote:
REDDEVILS wrote:
r_faruk wrote:Moj net je 20/2, youtube 4K mi ide bez problema na tv-u. Nemam eon box, jos uvijek sam na HS-u i koristim modul. 4K sa usb-a takodjer radi bez probema.

Al mi je brzina neta u qrcu. Telemach svaku noc prekida i nagura jedva 8 ili 9 megabita...
Ja imam moju TV net opcija 1 50/8 i kad gledam
4K HDR Dolby Vision na Amazon prime videu potrebna mi je brzina neta od 35-55 Mbps da nebi stopalo :)
Je li regularno radi kod nas Amazon Prime Video? Mislim, ne treba VPN/Proxy?
ja sam nedavno koristio trial verziju primea, njihove serije sam mogao gledati bez problema. medjutim, za svaki film koji bi probao gledati bih dobio obavijest da nije dostupan/dozvoljen u mojoj zemlji, tako nesto. samim tim ga nisam uspio ni pokrenuti.
strucnjakdemagog

#8785 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by strucnjakdemagog »

CooK wrote:
strucnjakdemagog wrote:

uzeo i ja neki dan isti TV, samo manji ekran. veoma sam razocaran slikom, koja je u odnosu na moju staru plazmu dvije klase ispod. e sad, vjerovatno ima veze sa postavkama, mada kako god ih postavim, nije to to, a pogotovo sa strane slika izgleda preblijedo. nekako mi mod "prirodno" izgleda najbolje.
sta sam jos primijetio, gledam na EON boxu film i brzi se vide isprekidano, dakle uopste nije gledljivo. smanjim rezociju putem eona sa 2160 na 1080 i onda film tece glatko. takođe kad sam gledao na youtube video UHD, primjetih da slika ne ide bas glat, malo se talasa. pretpostavljam da to ne bi smjelo tako, međutim nemam ideju zbog cega je to tako. da li zato sto je taj video sa youtube-a, odnosno eon video kluba ili je nesto drugo u pitanju. inace, brzina interneta mi je 100Mb/s i signal je uredan, bar mi tako kazu u telemach podrsci.
Nije dvije klase ispod plazme nego je pet klasa ispod plazme, i to ne samo taj TV nego svaki LED TV srednje klase a ako te interesuje zasto napisi pa cu ti objasniti. Plazmu jedino mozes porediti sa OLED-om.
Sto se tice povremenog trzanja slike na 2160p preko EON-a, EON Box je poluproizvod na kojem United grupa treba jos pofino poraditi. Skini neki 2160p film pa ga pusti preko ekstrernog diska i nece trzati. Da se razumijemo, nece on ici ni glatko kao na plazmi i to je jedan od razloga zasto je plazma puno bolja od LED TV-a.
citao sam o tome na kojem principu plazma radi, sagorijevanje nekakvih celija koje se nalaze na vrhu ekrana... dok kod LED TV-a slika se stvara prelamanjem bijele iz pozadinskog osvjetljenja... tako nekako. uglavnom zbog toga je bolji i ugao gledanja i slika generalno, pogotovo nocu. jasno mi je da je slika na plazmi bolja, samo nisam pretpostavljao da je takva razlika.
r_faruk

#8786 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

Ima na opcija za automatsko prilagodjavanje svjetline... Ja to uvijek gasim. Mozda je do toga.
Vertig0

#8787 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Vertig0 »

Da ima, ali se ta opcija ne moze ugasiti dok je u postavkama tv-a HDR ukljucen. Takodjer znam da nije do toga jer kad je HDR ukljucen i kad se gleda sadrzaj koji ne podrzava HDR nemam tih problema.
brazzo19

#8788 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Jutros stigao update za Philips na android 8.0 a jucer stigla konacno ona produzena garancija za Samsung tv sto je kupljen pred novu godinu :thumbup:
semirsar

#8789 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

kod mene i dalje vrti ovi jutjubic :-)

a da idem i skidam na usb mi se ne da, jerbo vidjam ovije neke probljeme :evil:
https://www.sony.ba/electronics/support ... s/00206881
SmoLe

#8790 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SmoLe »

Valja li cemu ovaj TV, vrijedi li kupiti, nije skup :-)
https://imgur.com/a/nh3pPnu
CooK

#8791 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

SmoLe wrote:Valja li cemu ovaj TV, vrijedi li kupiti, nije skup :-)
Smece. To su najnekvalitetniji kineski no name televizori koje Robot uvozi u BiH i daje im ime AWT.
REDDEVILS

#8792 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

semirsar wrote:kod mene i dalje vrti ovi jutjubic :-)

a da idem i skidam na usb mi se ne da, jerbo vidjam ovije neke probljeme :evil:
https://www.sony.ba/electronics/support ... s/00206881
I kod mene se vrti jos uvjek ta poruka ali update-a ni na pomolu, ali sam citao da su ga obustavili :-)
semirsar

#8793 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

REDDEVILS wrote: I kod mene se vrti jos uvjek ta poruka ali update-a ni na pomolu, ali sam citao da su ga obustavili :-)
kucna kina ebu stvar, pise na https://www.sony.ba/electronics/support ... s/00206881
ma ne zurimo se nigdje, nek oni to fino popeglaju, ha ja. :mrgreen:
sencobih

#8794 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by sencobih »

Ako ti treba za bezveze, za upaliti u sobi, za te pare valja. Ja sam kupio roditeljima biru LCD 17 incha, prije 4 godine u robotu i koštao je cijelih 99KM, stoji kod majke na komodici u sobi i ona pregleda neku seriju kad je im je"zauzet" Tv u dnevnom , Nosali ga po bolnicama, posuđivali drugima, zvuk je loš ko na tranzistoru ali slika posluži svrsi. Pitanje je samo za šta ti treba , ne možeš očekivati ništa za te pare ali može dati ruke.
REDDEVILS

#8795 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

semirsar wrote:
REDDEVILS wrote: I kod mene se vrti jos uvjek ta poruka ali update-a ni na pomolu, ali sam citao da su ga obustavili :-)
kucna kina ebu stvar, pise na https://www.sony.ba/electronics/support ... s/00206881
:thumbup:
semirsar

#8796 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

REDDEVILS wrote:
semirsar wrote:
:thumbup:
aj kad si tu da te priupitam u vezi sa Sony Channel Editor, jesi li probao, radi li?
https://www.sony.ba/electronics/support ... s/00015296
Kod mene u opcijama sivo i ne mogu mu pristupiti a na druga dva tv regularno radi.
SmoLe

#8797 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SmoLe »

sencobih wrote:
Ako ti treba za bezveze, za upaliti u sobi, za te pare valja. Ja sam kupio roditeljima biru LCD 17 incha, prije 4 godine u robotu i koštao je cijelih 99KM, stoji kod majke na komodici u sobi i ona pregleda neku seriju kad je im je"zauzet" Tv u dnevnom , Nosali ga po bolnicama, posuđivali drugima, zvuk je loš ko na tranzistoru ali slika posluži svrsi. Pitanje je samo za šta ti treba , ne možeš očekivati ništa za te pare ali može dati ruke.
ma za vikendice hahaha, ne znam da li bi se palila i jednom mjesecno, nego mozda je bolje kupiti kakvu polovnu za 2,3 stoje al da valja i da je dobar zvuk i slika, nego ovo novo a ne valja :?
channel10

#8798 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Kupi i za vikendice nesto koliko toliko normalno. Pusti se ovih AWT. To moze raditi dva dana i treci vec da crkne. Ja sam kupio njihov sokovnik i crkao je vec drugo trece koristenje (majke mi ne lazem :)). Poslao na servis i nakon 15 dana dobio novi :D . Njega poklonio i kupio drugi.
jarobot

#8799 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by jarobot »

channel10 wrote:Kupi i za vikendice nesto koliko toliko normalno. Pusti se ovih AWT. To moze raditi dva dana i treci vec da crkne. Ja sam kupio njihov sokovnik i crkao je vec drugo trece koristenje (majke mi ne lazem :)). Poslao na servis i nakon 15 dana dobio novi :D . Njega poklonio i kupio drugi.
AWT 32 inča kupljen prije dvije godine radi u prosjeku 3 sata dnevno kod majke i još nit je crko niti imao problema. Tako da to nije pravilo. Isto usisivač AWT radio 7 dana i sad izbacuje prašinu ne usisava moram im ga vratiti.
Nema pravila kod kineza
REDDEVILS

#8800 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

@semirsar Nisam probao jer nemam CAM Modul a ni jedan STB nisam prikljucio na tv. Trenutno na tv-u imam samo aplikacije Moja Tv Web, Eon App, kompijuter i playstation :)
Post Reply