Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Forumerrer
#8751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam zasto vam smeta autoput Bl-Do. Nek se gradi na sve strane, od toga cemo svi imati koristi. Koliko sam vidio teren je veoma pogodan za gradnju i cijena po km je smijesna u odnosu na ovo sto se gradilo prema Tarcinu i sl.
Vjerujem da ce se nakon zavrsetka drasticno smanjiti promet na relaciji Doboj-Brod, jer je logicno da ce svi preferirat novi put.
Vjerujem da ce se nakon zavrsetka drasticno smanjiti promet na relaciji Doboj-Brod, jer je logicno da ce svi preferirat novi put.
- shake69
#8752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kome smeta?Forumerrer wrote:Ne znam zasto vam smeta autoput Bl-Do. Nek se gradi na sve strane, od toga cemo svi imati koristi. Koliko sam vidio teren je veoma pogodan za gradnju i cijena po km je smijesna u odnosu na ovo sto se gradilo prema Tarcinu i sl.
Ovdje je pitanje kako ce ici s prometom preko starog mosta u Gradisci i mogucih guzvi na granici te koliko ce vozaci izgubiti s prikljuckom starom cestom na hrvatski autoput. Ima tu i gubljenje u vremenu od Banja Luke do Prnjavora gdje cemo jos cekati do autoputa. Ocekivati je da ovaj pravac ipak bude i finansijski primamljiv vozacima. Nije samo do ustede vremena od Doboja do Gradiske i obratno vec zbog skuplje hrvatske putarine od Orasja do silaza prema Gradisci u eurima nego sto ce Dodina gubernija uzimati za taj put.
-
Forumerrer
#8753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Proci ce jos godina i godina dok autoput ne dodje do Doboja, a dionica 5c kroz RS mislim da se nece izgraditi jos bar 10 godina. Ova dionica do Svilaja je apsolutni promasaj i bolje da su pare usmjerili na drugu lokaciju.
Malo su se precijenili sa 3 aktivna gradilista.
- dječak sa šibicama
#8754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A kuda vodi novi most kod Gradiske, koliko vidjeh on je kilometar dva zapadno od grada, preko granice nema nikakve ceste niti bilo sta slicno. Hrvatska ce graditi neku cestu?? jel postoji neki dogovor ili nesto slicno, jer ne vidim razlog da Hrvatska ulaze i kunu na dionicu Sava - petlja Okucani.DrugaGimnazija wrote: S tim sto, dok se ne završi most kod Gradiške, i dalje ce se ici kroz Gradišku na stari prelaz u Hrvatsku, a onda starom cestom do A3.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
tnt-tunja
#8755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pozdrav!
Nedavno sam se vraćao s mora, pa sam odlučio ići autoputem od Sarajeva prema Zenici. Na samom završetku autoputa vide se nosači za viadukt, to pretpostavljam da se nastavlja dalje prema Doboju autoput?
Ima li tu nekih informacija kada bi moglo biti gotovo???
Nedavno sam se vraćao s mora, pa sam odlučio ići autoputem od Sarajeva prema Zenici. Na samom završetku autoputa vide se nosači za viadukt, to pretpostavljam da se nastavlja dalje prema Doboju autoput?
- drug_profi
#8756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Trebao si na autoput od Tarčina, da izbjegneš stresove kroz Pazarić i Hadžiće.
To što si vidio su stubovi za dionicu u izgradnji koja će autoput izvesti "samo" do sjevernog izlaza iz Zenice. Za dalje se zviždi ili čeka SDP da osvoji vlast.
To što si vidio su stubovi za dionicu u izgradnji koja će autoput izvesti "samo" do sjevernog izlaza iz Zenice. Za dalje se zviždi ili čeka SDP da osvoji vlast.
-
mekaba
#8757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
SDP hahahahahahahaahahdrugi profil wrote:Trebao si na autoput od Tarčina, da izbjegneš stresove kroz Pazarić i Hadžiće.
-
Naslovnica
#8758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prema najoptimističnijim procjenama, za zaobilaznicu oko Zenice će biti potrebno najmanje 3 godine.tnt-tunja wrote:Pozdrav!
- kritichar
#8759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dionice Žepče-Doboj i Svilaj-Odžak bez dionice kroz RS nemaju svoju svrhu, osim političke, da se može reći evo doveli smo vam pred vrata AP a vi ništa.Forumerrer wrote:Proci ce jos godina i godina dok autoput ne dodje do Doboja, a dionica 5c kroz RS mislim da se nece izgraditi jos bar 10 godina. Ova dionica do Svilaja je apsolutni promasaj i bolje da su pare usmjerili na drugu lokaciju.
Razumijem da se moralo dati HDZu ova južna dionica, ali ovo uz sjevernu granicu je preuranjeno za naše mogućnosti
- drug_profi
#8760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izvinjavam se ako je neko ovo shvatio kao reklamu. Samo rezimiram iskustvo sa izgradnjom autoputa. Crveni su pravili, zeleni uglavnom pricaju.mekaba wrote:SDP hahahahahahahaahahdrugi profil wrote:Trebao si na autoput od Tarčina, da izbjegneš stresove kroz Pazarić i Hadžiće.
To što si vidio su stubovi za dionicu u izgradnji koja će autoput izvesti "samo" do sjevernog izlaza iz Zenice. Za dalje se zviždi ili čeka SDP da osvoji vlast.![]()
isti kao i ovi Bakirovi. Nemoj reklamirati politicke partije ziv bio.
-
Tarzo
#8761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kritichar wrote:Dionice Žepče-Doboj i Svilaj-Odžak bez dionice kroz RS nemaju svoju svrhu, osim političke, da se može reći evo doveli smo vam pred vrata AP a vi ništa.Forumerrer wrote:Proci ce jos godina i godina dok autoput ne dodje do Doboja, a dionica 5c kroz RS mislim da se nece izgraditi jos bar 10 godina. Ova dionica do Svilaja je apsolutni promasaj i bolje da su pare usmjerili na drugu lokaciju.
Razumijem da se moralo dati HDZu ova južna dionica, ali ovo uz sjevernu granicu je preuranjeno za naše mogućnosti
Ukoliko se ne bi izgradila dionica Svilaj-Odžak, na što bi priključio most na Savi? Valjda na neku livadu?
- kritichar
#8762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jel bio neophodan taj most sada?Tarzo wrote:kritichar wrote:Dionice Žepče-Doboj i Svilaj-Odžak bez dionice kroz RS nemaju svoju svrhu, osim političke, da se može reći evo doveli smo vam pred vrata AP a vi ništa.Forumerrer wrote:Proci ce jos godina i godina dok autoput ne dodje do Doboja, a dionica 5c kroz RS mislim da se nece izgraditi jos bar 10 godina. Ova dionica do Svilaja je apsolutni promasaj i bolje da su pare usmjerili na drugu lokaciju.
Ukoliko se ne bi izgradila dionica Svilaj-Odžak, na što bi priključio most na Savi? Valjda na neku livadu?
- shake69
#8763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Valjda ti je jasno da projekat Vc nije lokalni nego medjunarodni i da su tako i preuzete obaveze svih. Izgradit ce se, a neko ce dozivjeti jer 'sve sto se zapocne graditi i izgradi se' (osim stadiona u Sanskom Mostu, njima se ne dade)Tarzo wrote:kritichar wrote:Dionice Žepče-Doboj i Svilaj-Odžak bez dionice kroz RS nemaju svoju svrhu, osim političke, da se može reći evo doveli smo vam pred vrata AP a vi ništa.Forumerrer wrote:Proci ce jos godina i godina dok autoput ne dodje do Doboja, a dionica 5c kroz RS mislim da se nece izgraditi jos bar 10 godina. Ova dionica do Svilaja je apsolutni promasaj i bolje da su pare usmjerili na drugu lokaciju.
-
tnt-tunja
#8764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hvala na informacijama,, mene zanima put prema sarajevu iz tuzle, ali ne preko karaule. Sad kad sam išao imam osjećaj da je vremenski skoro pa isto, dal na Karaulu, dal na Doboj pa na autoput...
Je li se radi išta od Doboja prema Zenici, bilo koja dionica?
Je li se radi išta od Doboja prema Zenici, bilo koja dionica?
-
tec
#8765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dojadilo mi čitati svaka dva dana nove izjave pr službe avaza, ali prvi dio je na neki način ispravan ali samo zbog skoro dvije godine stajanja. Interesantno je da je većina posla za ove dionice odradila prijašnja garnitura i tek sa dolazkom sbb čovjeka je ponovo krenulo sa radom na finaciranju, projektima, itd novih dionica.shake69 wrote:@tec, jelde ovo je teska bomba:
'Prema planu JP Autoceste FBiH, ove godine započinje ciklus gradnje za još 84 kilometra autoceste A1, a u naredne četiri godine cilj je završiti dvije trećine autoceste i to kroz najteže predjele BiH.
"Plan je da do 2020. godine bude izgrađen gotovo cijeli Koridor 5c kroz FBiH, osim dionica Tarčin - Konjic i Mostar Sjever – Mostar Jug, u dužini od oko 30 kilometara, za koje radimo na iznalaženju sredstava i modela finansiranja", rečeno je iz Autocesta FBiH. (klix)
Ciklus i izgradnja predviđa da završe oko dvije trećine koridora, ali osim da počne izgradnja svih dionica do 06/2017 koje je naučna fantastika kada su kediti tek traženi u augustu a projekti većini dionica su tek preliminarni.
Da se nije zaje--valo dvije godine i da se još ne igraju njemih telefona sa akcizama ond bi 2020 bila izgledna. Na žalost ostatak koridora tek se počelo ozbiljno razgovarati i puno se mora poklopiti da do 2024 moze se sanjati o zavrsetku većine radova u fbih. Sve to najvise zavisi o tunelu prenj i konkretni interesi kineske banke da investira, pogotovo jer po njima ako se već gradi tunel od 10+ ne isplati se graditi jednu cijev sa pomoćnom cijevi nego puni profil odmah (to se moglo vidjeti kod tunela karaula gdje je cijena skočila samo zbog pomocne cijevi.
-
Forumerrer
#8766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Netnt-tunja wrote:Je li se radi išta od Doboja prema Zenici, bilo koja dionica?
Niko nije rekao da se ne treba graditi, ali realno ima puno precih stvari. Na jugu si povezan sa EU autoputem i taj dio treba dalje graditi prema Mostaru, isto kao i od Tarcina i(li) Zenice produzavati autoput. U situaciji kada se godisnje ne izgradi ni 5 km valjda je logicno da se autoput "produzava", a ne ovako. Ako se ne varam Odzak-Svilaj je cak prije 2 godine trebao biti zavrsen pa je valjda tada i bilo smisla da se izgradi.Tarzo wrote:Ukoliko se ne bi izgradila dionica Svilaj-Odžak, na što bi priključio most na Savi? Valjda na neku livadu?
Ja stvarno ne vidim da je realno da se 5c zavrsi u narednih 10 godina, osim ako se citav 5c ne da pod koncesiju bechtelu ili nekom drugom.
- shake69
#8767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala, razumijem i slazem se. Samo budala moze povjerovati jeftinoj propagandi u nasoj dnevnoj stampi o tako brzom zavrsetku autoputa.tec wrote:Dojadilo mi čitati svaka dva dana nove izjave pr službe avaza, ali prvi dio je na neki način ispravan ali samo zbog skoro dvije godine stajanja. Interesantno je da je većina posla za ove dionice odradila prijašnja garnitura i tek sa dolazkom sbb čovjeka je ponovo krenulo sa radom na finaciranju, projektima, itd novih dionica.shake69 wrote:@tec, jelde ovo je teska bomba:
'Prema planu JP Autoceste FBiH, ove godine započinje ciklus gradnje za još 84 kilometra autoceste A1, a u naredne četiri godine cilj je završiti dvije trećine autoceste i to kroz najteže predjele BiH.
"Plan je da do 2020. godine bude izgrađen gotovo cijeli Koridor 5c kroz FBiH, osim dionica Tarčin - Konjic i Mostar Sjever – Mostar Jug, u dužini od oko 30 kilometara, za koje radimo na iznalaženju sredstava i modela finansiranja", rečeno je iz Autocesta FBiH. (klix)
Ciklus i izgradnja predviđa da završe oko dvije trećine koridora, ali osim da počne izgradnja svih dionica do 06/2017 koje je naučna fantastika kada su kediti tek traženi u augustu a projekti većini dionica su tek preliminarni.
Da se nije zaje--valo dvije godine i da se još ne igraju njemih telefona sa akcizama ond bi 2020 bila izgledna. Na žalost ostatak koridora tek se počelo ozbiljno razgovarati i puno se mora poklopiti da do 2024 moze se sanjati o zavrsetku većine radova u fbih. Sve to najvise zavisi o tunelu prenj i konkretni interesi kineske banke da investira, pogotovo jer po njima ako se već gradi tunel od 10+ ne isplati se graditi jednu cijev sa pomoćnom cijevi nego puni profil odmah (to se moglo vidjeti kod tunela karaula gdje je cijena skočila samo zbog pomocne cijevi.
-
veliki_ah
#8768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da debili ne štimaju sebi da ne plaćaju cestarinu, još mnogo toga se moglo..
Pa jebote, imaju plate po nekoliko hiljada, sve plaćeno od strane države i opet govno izbjegava plaćanja putarina.. Znači, nama sirotinji daj namet na sve moguće (registracija, gorivo, putarina) da bi oni mogli da se džaba vozaju.. Pa ovaj bezobrazluk stvarno prelazi granice razuma..
Pa jebote, imaju plate po nekoliko hiljada, sve plaćeno od strane države i opet govno izbjegava plaćanja putarina.. Znači, nama sirotinji daj namet na sve moguće (registracija, gorivo, putarina) da bi oni mogli da se džaba vozaju.. Pa ovaj bezobrazluk stvarno prelazi granice razuma..
-
Astrix
#8769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima li igdje da se vide slike dionice Doboj - Prnjavor, kuda tačno prolazi ta trasa i završne slike? I to je koliko znam u BiH a ni riječi o tome?
- banjaluka078
#8770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima ovdje nekih snimaka.Astrix wrote:Ima li igdje da se vide slike dionice Doboj - Prnjavor, kuda tačno prolazi ta trasa i završne slike? I to je koliko znam u BiH a ni riječi o tome?
https://www.youtube.com/user/IntegralGrupa/videos
http://www.autoputevirs.com/Upload/doku ... -Doboj.pdf
http://www.autoputevirs.com/aprs/Doc.as ... id=81&br=0
- DrugaGimnazija
#8771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Astrix wrote:Ima li igdje da se vide slike dionice Doboj - Prnjavor, kuda tačno prolazi ta trasa i završne slike? I to je koliko znam u BiH a ni riječi o tome?

- shake69
#8772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dakle, ipak je zavrsni krak ovog autoputa puno sjevernije iznad Doboja, dakle blize spoju koridora Vc iz pravca Svilaja. Eh, da nije navodjenja vode na RS mlin mogao se i taj spoj kroz manji bh.entitet zavrsiti s mostom na Savi zajedno a ne ovako godinama ce cekati jer Dodo svjesno odlaze ista da poduzme na tom planu.
- Alfons Kauders
#8773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, izlaz je kod Johovca.shake69 wrote:Dakle, ipak je zavrsni krak ovog autoputa puno sjevernije iznad Doboja, dakle blize spoju koridora Vc iz pravca Svilaja. Eh, da nije navodjenja vode na RS mlin mogao se i taj spoj kroz manji bh.entitet zavrsiti s mostom na Savi zajedno a ne ovako godinama ce cekati jer Dodo svjesno odlaze ista da poduzme na tom planu.
- drug_profi
#8774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da bi trebalo planirati alternativu nešto tipa brze ceste Žepče-Tuzla-Orašje, jer ovdje će se i ubuduće održavati stanje straha radi opstanka kleptokratija na vlasti, a cesta se mora napraviti da se ponekad izadje iz ovog debelog crijeva Evrope.
- Haris.ba
#8775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve je to planirano. Samo nam nešta realizacija šteka.