Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- radiša
#8751 Re: Šta trenutno čitate?
Oslobođenje.
- Bansuri
#8752 Re: Šta trenutno čitate?
pa prozbori baStoner wrote:
i tolle je odličan.
Ima tu još par bisera.
da ne zaobiđem ubuduće
?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8753 Re: Šta trenutno čitate?
Hvala na preporuciStoner wrote:
Ako voliš takve knjige onda obavezno pročitaj Carnegija i Sedam navika uspješnih ljudi. Knjige koje imaju kultni status i nisu smeće kao 90% tog žanra.
Moc sadasnjeg trenutka? Mislim da sam vidio da si pisao nesto o toj knjizi
- ExNihilo
#8754 Re: Šta trenutno čitate?
Ja se jasno sjećam da si ti njega na jednoj temi pljuvao i nazvao šarlatanom...što i jeste.Stoner wrote:Bansuri wrote:ni tolle nije smeće, možeš i njega, njegove metode samopomaganja fakat radeStoner wrote: Ako voliš takve knjige onda obavezno pročitaj Carnegija i Sedam navika uspješnih ljudi. Knjige koje imaju kultni status i nisu smeće kao 90% tog žanra.
odgovorno tvrdim, nagutala se tog žanra k'o prava
nažalosti tolle je odličan.
Ima tu još par bisera.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8755 Re: Šta trenutno čitate?
Koje biste mi knjige o istocnjackoj filozofiji mogli preporuciti?
Do sad sam citao Konfucija.
- Tesla10
#8756 Re: Šta trenutno čitate?
"ISIL - the future"
. Šalim se malo
. Uzmi nešto od Osha, od Sun Tzua ako već nisi
.
- ExNihilo
#8757 Re: Šta trenutno čitate?
Bushido, samurajska etika. 
- Stoner
#8758 Re: Šta trenutno čitate?
Ma znam, to je vise bilo u afektu i zelji da se odmah neko cudo desi.ExNihilo wrote:
Ja se jasno sjećam da si ti njega na jednoj temi pljuvao i nazvao šarlatanom...što i jeste.![]()
- Sephora
#8759 Re: Šta trenutno čitate?
U parku, ormar sa knjigama koje neko ostavi,umjesto da je baci ostavi je tu, nekom drugom ta knjiga dobro dode..

-
bull21
#8760 Re: Šta trenutno čitate?
Pokušah čitati Svena Hasela... jednostavno ne mogu da provarim količinu gluposti napisanu na jednoj stranici. Boli 
- Tesla10
#8761 Re: Šta trenutno čitate?
Šta bi mi preporučio iz historije za čitanje?bull21 wrote:Pokušah čitati Svena Hasela... jednostavno ne mogu da provarim količinu gluposti napisanu na jednoj stranici. Boli
- MaD_ProfessoR
#8762 Re: Šta trenutno čitate?
Zen i japanska kultura - Daisec Suzuki_BataZiv_0809 wrote:Koje biste mi knjige o istocnjackoj filozofiji mogli preporuciti?
Put u besmrtnost - Blofelda ( o Taoizmu)
Učenje o prenošenju duha - Huang Po (jedan od temeljnih spisa za razumijevanje zen budizma)
Biti mir - Thich Nhat Hanh
- MaD_ProfessoR
#8763 Re: Šta trenutno čitate?
Tesla10 wrote:Šta bi mi preporučio iz historije za čitanje?bull21 wrote:Pokušah čitati Svena Hasela... jednostavno ne mogu da provarim količinu gluposti napisanu na jednoj stranici. Boli
Danijel Borstin:
Svijet stvaranja
Svijet traganja
Svijet otkrića
iako nisi mene pitao za preporuku
- MaD_ProfessoR
#8764 Re: Šta trenutno čitate?
Hanif Kureishi ; zadnja riječ
-
bull21
#8765 Re: Šta trenutno čitate?
Zavisi koji period voliš. Ja trenutno tražim nešto na temu drugog svjetskog i uspio sam naći The Rise and Fall of the Third Reich (Shirer) i planiram nju čitati. Iskreno, od Hasela je sve bolje - pa i udžbenik iz četvrtog osnovne.Tesla10 wrote:Šta bi mi preporučio iz historije za čitanje?bull21 wrote:Pokušah čitati Svena Hasela... jednostavno ne mogu da provarim količinu gluposti napisanu na jednoj stranici. Boli
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8766 Re: Šta trenutno čitate?
ZahvalanMaD_ProfessoR wrote:Zen i japanska kultura - Daisec Suzuki_BataZiv_0809 wrote:Koje biste mi knjige o istocnjackoj filozofiji mogli preporuciti?
Put u besmrtnost - Blofelda ( o Taoizmu)
Učenje o prenošenju duha - Huang Po (jedan od temeljnih spisa za razumijevanje zen budizma)
Biti mir - Thich Nhat Hanh
-
sandzokan
#8767 Re: Šta trenutno čitate?
Mark Mazower - Mračni kontinent: europsko dvadeseto stoljeće
izdavač: Prometej, 2004. godina.
Knjiga očito napisana za dosta bolje poznavatelje historije od mene. Autor, inače historičar i profesor, se nije zamarao objašnjavanjem događaja, ličnosti, fraza...za koje je držao da su općepoznate. Tako da sam sve te nepoznanice zapisivao u svesku i po završenom čitanju svakodnevno surfao po internetu tražeći pojašnjenja. Iscrpljujući i spor proces ali se isplati.
Knjiga nije napisana kao hronologija događaja, za štivo koje se bavi historijom ima malo datuma, cilj knjige je eksplanacija najbitnijih događaja u prošlom stoljeću - od krize parlamentarizma do propasti SSSR.
Izdvojio sam dva citata iz predgovora:
Knjiga očito napisana za dosta bolje poznavatelje historije od mene. Autor, inače historičar i profesor, se nije zamarao objašnjavanjem događaja, ličnosti, fraza...za koje je držao da su općepoznate. Tako da sam sve te nepoznanice zapisivao u svesku i po završenom čitanju svakodnevno surfao po internetu tražeći pojašnjenja. Iscrpljujući i spor proces ali se isplati.
Knjiga nije napisana kao hronologija događaja, za štivo koje se bavi historijom ima malo datuma, cilj knjige je eksplanacija najbitnijih događaja u prošlom stoljeću - od krize parlamentarizma do propasti SSSR.
Izdvojio sam dva citata iz predgovora:
Ono što je zajedničko svim ideologijama jest da žele predstaviti svoju vlastitu utopiju kao ˝kraj povijesti˝ - bilo u obliku univerzalnog komunizma, globalne demokracije ili tisućljetnog Reicha. Sve te ideologije karakterizira ono što je Ignazio Silone jednom opisao kao ˝široko rasprostranjena vrlina koja poistovjećuje Povijest s pobjedničkom stranom˝. One interpretiraju prošlost iz sadašnjosti, i pretpostavljaju - primjerice - da demokracija mora biti duboko ukorijenjena u tlo Europe jednostavno zato što je hladni rat ispao onako kako je ispao. Danas je potrebna drukčija vrsta povijesti - koja neće biti korištena kao instrument politike nego će nas približavati prošlosti kakva je bila - koja vidi sadašnjost kao samo jedan od mogućih ishoda borbi i nesigurnosti naših prethodnika.
Napokon, demokracija je u Europi suvereno vladala po završetku Prvog svjetskog rata, no dva je desetljeća kasnije praktički odumrla. Ako je 1989. godina označila pobjedu demokracije nad komunizmom, bila je to pobjeda koja se nije mogla zbiti bez ranijeg sveobuhvatnog razornog poraza nacionalsocijalizma od strane komunizma u ratu. Stoga nije bilo predodređeno da demokracija pobijedi fašizam i komunizam, kao što tek preostaje da se vidi kakvu je vrstu demokracije Europa sposobna i voljna izgraditi. Ukratko, priča koju pripovijedam u ovoj knjizi govori o neizvjesnostima i neočekivanim preokretima, a ne o neizbježnim pobjedama i neupitnom stupanju prema naprijed.
Ideologije su važne, ne toliko kao vodiči povijesti, već kao sredstva kojima se izražavaju uvjerenja i oblikuju politička djelovanja. Ako nas dogme iz prošlosti više ne drže u svom snažnom zagrljaju, to ne znači da su one od samog početka bile samo neke velike zablude. Kraj komunizma opisuje se kao ˝odlazak iluzije˝, no nadgrobni govor nije povijesna analiza. Nakon 1945. godine, fašizam se na sličan način pojašnjavao kao politička patologija kojom su poremećeni diktatori vukli začarane, hipnotizirane mase prema dnu. No, ipak, rane koje je kontinent zadobio ne mogu se jednostavno pripisati djelovanju nekolicine luđaka, a uzrok njegovih trauma ne može se pronaći u Hitlerovu ili Staljinovu duševnom stanju. Svidjelo nam se to ili ne, fašizam i komunizam su u sebi sadržavali istinska nastojanja da se odgovori na pitanja masovne politike, industrijalizacije i reda u društvu; liberalna demokracija nije uvijek imala odgovor na sva ta pitanja. ˝Ne možemo sebi više dopustiti da uzimamo samo ono što je u prošlosti bilo dobro i to jednostavno zovemo svojim naslijeđem˝, piše Hannah Arendt, ˝da odbacimo ono loše i to jednostavno smatramo robom bez prođe koja će, s vremenom, sama sebe pokopati i utonuti u zaborav˝.
-
Juliuscezar
#8768 Re: Šta trenutno čitate?
Steve Berry- aleksandrijska veza
- Petroley
#8769 Re: Šta trenutno čitate?
Mali Princ! Koliko god puta da je pročitam uvijek se neka nova misao javi! Svima je preporučujem! Ukoliko je želite preuzeti izvolite link :
http://www.onlineknjige.com/2015/04/pre ... c-pdf.html
http://www.onlineknjige.com/2015/04/pre ... c-pdf.html
- Stoner
#8770 Re: Šta trenutno čitate?
Maratonska. Napokon skupio hrabrosti.

- Hajvan
#8771 Re: Šta trenutno čitate?
zanimljivo.sandzokan wrote:Mark Mazower - Mračni kontinent: europsko dvadeseto stoljeće
potražit ću.
-
BJB
#8772 Re: Šta trenutno čitate?
Zna li iko gdje mogu naci JEzik filma I i II- autor Jerzi Plazewski ili u ebook formatu ili primjerak knjige za posuditi?
- MaD_ProfessoR
#8773 Re: Šta trenutno čitate?
Hajvan wrote:zanimljivo.sandzokan wrote:Mark Mazower - Mračni kontinent: europsko dvadeseto stoljeće
potražit ću.
Odlična.
-
bull21
#8774 Re: Šta trenutno čitate?
Režija, eh? Pripremi živce i novčanik. Nama su prvi dan održali predavanje da se niko ne upiše iz prve jer "tako to ide". I onda su na sve, osim jednog, oborili.BJB wrote:Zna li iko gdje mogu naci JEzik filma I i II- autor Jerzi Plazewski ili u ebook formatu ili primjerak knjige za posuditi?
Enikeks, vidi u biblioteci u kampusu, tamo bi trebalo da je imaju. Kada sam tražio prije 3-4 godine, našao sam je gore ali je bila iznajmljena. Valjda imaju samo jednu-dvije kopije pa pred prijemne na režiji nestane/u u roku keks. Upisnina u biblioteku ti je jeftina.
-
BJB
#8775 Re: Šta trenutno čitate?
Hvala, trazim za nekoga ko misli na taj prijemni...bull21 wrote:Režija, eh? Pripremi živce i novčanik. Nama su prvi dan održali predavanje da se niko ne upiše iz prve jer "tako to ide". I onda su na sve, osim jednog, oborili.BJB wrote:Zna li iko gdje mogu naci JEzik filma I i II- autor Jerzi Plazewski ili u ebook formatu ili primjerak knjige za posuditi?
Enikeks, vidi u biblioteci u kampusu, tamo bi trebalo da je imaju. Kada sam tražio prije 3-4 godine, našao sam je gore ali je bila iznajmljena. Valjda imaju samo jednu-dvije kopije pa pred prijemne na režiji nestane/u u roku keks. Upisnina u biblioteku ti je jeftina.