ma ti si pukoSmrcak15 wrote:da upravo tako kako si napisao.beni-bu-man wrote: Izvini druze, zaboravio sam "Ono sto ja znam o Kur'anu malo ko zna u svijetu..."![]()
Ateizam vs. Religija
- beni-bu-man
#8751 Re: Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#8752 Re: Ateizam vs. Religija
JVC wrote:Ne znam Smrcak, mnogi se ne bi slozili sa tobom. Kriticki gledano, Kuran ima vecih problema nego Biblija kada je u pitanju autenticnost.Smrcak15 wrote:
Tabarani je historicar, sakupio je historijske dogadjaje , hadise itd u svojim djelima.
Vasem bezobrazluku nema kraja, cas negirate Kuran cas negirate hadis, cas negirate islamske ucenjake...samo da bi kao eto nesto potvrdili, sto uopste nema nikakvog dokaza za to.
uostalom ti kao krscanin imas daleko veci problema sa biblijom i njezinom autenticnoscu da bi se bakcao sa Taberanijem i ostalim islamskim ucenjacima.
Ono sto je meni veoma interesantno kada sve citam je sljedece:
1. Nista nije poznato o Muhamedu do kasnog 7 stoljeca
2. Njegova biografija i govor ne pojavljuju se do 9 stoljeca
3. Grad Meka nije poznat sve do 8 stoljeca
4. Plus, sve sto znamo o Muhamedu je zapisano stotinama godina kasnije, od ljudi koji su bili udaljeni stotinama milja daleko od samog "centra zbivanja".
sta rece i osta zivNe znam Smrcak, mnogi se ne bi slozili sa tobom. Kriticki gledano, Kuran ima vecih problema nego Biblija kada je u pitanju autenticnost.
Biblija je napisana od znanih i neznanih ljudi daleko poslije Isusovog odlaska sa ovoga svijeta 50-70 Godina poslije isusa.
Dok je Kuran napisan za zivota Muhammeda, i to na razne materijale, a poslije Muhamemdove smrti prepisan na jedan materijal, papir, to jeste knjigu od papira. i onda mi ti kazes ima vecih problema, pa u kojem ti svijetu druze zivis
ma sta ba nista nije poznato, itekako je poznato ali tebi nije, zato sto slabo znas o Muhamemdu a vec donosis sud....znas se sta je bilo i prije rodjenja Muhamemda , a dok je bio omladinac ucetvovao u nekim ratovima, dodavao strijele ratnicima, poslije se bavio trgovinom, ozenio se sa hatidzom koja je bila 15 Godina starija od njega.1. Nista nije poznato o Muhamedu do kasnog 7 stoljeca
what????2. Njegova biografija i govor ne pojavljuju se do 9 stoljeca
pa biblija naziva Mekku, to jeste stari naziv za Mekku je bila Bakka3. Grad Meka nije poznat sve do 8 stoljeca
U Kuranu se kaze da je stari naziv za meku bio Baka, a Baka se spominje u bibliji kao mjesto gdje idu hodocasnici, i da ima izvora tu, sto je i mekka poznata po izvorima Zemzem, sa najkvalitetnijom vodom na planeti.
o cemu ti ba pricas covjece, sta je stobom4. Plus, sve sto znamo o Muhamedu je zapisano stotinama godina kasnije, od ljudi koji su bili udaljeni stotinama milja daleko od samog "centra zbivanja
ti pricas gluposti samo zato sto nemas dovoljno znanja o islamu.
- Smrcak15
#8753 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote:Kao što je JVC ukazao, treći izvor prenosi šta je glavni pisar napisao da se desilo.Smrcak15 wrote:
evo nek ti glavni pisar kaze kako
Zaid bin Thabit, one of the chief scribes relates: "I used to write down the revelation for the Holy Prophet, may the peace and blessings of Allah be upon him. When the revelation came to him he felt intense heat and drops of perspiration used to roll down his body like pearls. When this state was over I used to fetch a shoulder bone or a piece of something else. He used to go on dictating and I used to write it down. When I finished writing the sheer weight of transcription gave me the feeling that my leg would break and I would not be able to walk anymore. Anyhow when I finished writing, he would say, 'Read!' and I would read it back to him. If there was an omission or error he used to correct it and then let it be brought before the people."
[4] Mu'jam Al-Tabarani Al-Awst, Hadith 1913. Dar al-Haramain, Cairo, 1415 AH
Authenticated by Al-Haithmi in Majma’ Al-Zawaid 8/257, Hadith 13938
Što se tiče odgovora/maila, gospodin (ili ko god već vodi stranicu) ti lakonski odgovara 4 mjeseca nakon tvog maila sa jednim skromnim Hvala, nisam znao.
sta ba??Kao što je JVC ukazao, treći izvor prenosi šta je glavni pisar napisao da se desilo.
je li to mozda hoces video intervju od njega da licno cujes sta je rekao taj pisar???
dao mi je odgovor na ono sto sam ga pitao, sta sad treba da samnom razglaba.Što se tiče odgovora/maila, gospodin (ili ko god već vodi stranicu) ti lakonski odgovara 4 mjeseca nakon tvog maila sa jednim skromnim Hvala, nisam znao. :lol
covjece Shabir Ally je medju prvima podrzao moju stranicu na facebokku o brojcanim cudima Kurana.
- JVC
#8754 Re: Ateizam vs. Religija
Bem mu misa. Pa zar i pored tolikih pisara i objave koja je trajala dugi niz godina nisu mogli jos dok je Muhamed bio ziv poceti sve to stavljati u jednu knjigu da ne bi bilo kasnije zabune. Vidi se iz hadisa da je nastala panika kad je Osman bio kalifa, Bukhari kaze "da bi velika kolicina Kurana mogla biti izgubljena". Bukhari ide dalje gdje kaze da su dobili instrukcije da se PRERADI Hafs tekst i da se ISPRAVI gdje je potrebno, pa se cak i prisjeca stihova koji su nestali iz originalnog teksta. Da ne spominjemo paljenje fragmenta pa i cijelih tekstova po njegovom naredenju. Ispade da je uzaludan posao bilo proci sve to sa Gabrijelom.Smrcak15 wrote: sta rece i osta ziv![]()
![]()
![]()
Biblija je napisana od znanih i neznanih ljudi daleko poslije Isusovog odlaska sa ovoga svijeta 50-70 Godina poslije isusa.
Dok je Kuran napisan za zivota Muhammeda, i to na razne materijale, a poslije Muhamemdove smrti prepisan na jedan materijal, papir, to jeste knjigu od papira. i onda mi ti kazes ima vecih problema, pa u kojem ti svijetu druze zivis![]()
Ocigledno ne znas sta znaci kriticki prici nekoj povijesnoj licnosti ili dogadaju. Uzimati samo arapske izvore kao pravilo nije ispravno, a i nije kriticki. Arapi su imali susjedne narode koji su tu zivjeli, pisali su i oni mnogo toga. Donjeti kriticko misljenje o nekome ili necemu znaci procitati, usporediti sve, pa tek onda donjeti sud.Smrcak15 wrote: ma sta ba nista nije poznato, itekako je poznato ali tebi nije, zato sto slabo znas o Muhamemdu a vec donosis sud....znas se sta je bilo i prije rodjenja Muhamemda , a dok je bio omladinac ucetvovao u nekim ratovima, dodavao strijele ratnicima, poslije se bavio trgovinom, ozenio se sa hatidzom koja je bila 15 Godina starija od njega.
Ibn Hisham 834BCSmrcak15 wrote: what????![]()
Biblija spominje Bakka, mjesto koje se nalazi u Palestini...koja je jos poznata pod nazivom "plač".Smrcak15 wrote: pa biblija naziva Mekku, to jeste stari naziv za Mekku je bila Bakka
U Kuranu se kaze da je stari naziv za meku bio Baka, a Baka se spominje u bibliji kao mjesto gdje idu hodocasnici, i da ima izvora tu, sto je i mekka poznata po izvorima Zemzem, sa najkvalitetnijom vodom na planeti.
Nijedan Hebrejski prorok nije isao na hodocasce u Meku.
Smrcak, uozbilji se.
-
Hakiz
#8755 Re: Ateizam vs. Religija
Kraljevi, predsjednici, premijeri, direktori itd imaju sekretarice koje pišu šta ovi diktiraju. Iako su pismeni.Smrcak15 wrote: sva tri su ista isto generalnog opisa koje vi uzimate kao dokaz a zanemarujete hadise detaljnog opisa gdje jasno se kaze da su pisari to pisali.
tipa, jedan hadis kaze Muhamemd pisao pisma Kraljevima.
drugi detaljni hadis koji kaze, Muhamemd je imao grupu pisara koji su zaduzeni bili za pisanje pisama kraljevima i vladarima.
Štaviše, imaju i službe koje sastavljaju pisma, a onda ih te glavonje samo potpišu, tako da ne moraju znati ni razmišljati.
Da li bi to bila sljedeća stepenica, ko zna koliko misli koje mu se pripisuju su mu pisari izmislili, on ih samo "potpisao"?
To što neko ima pisara koji piše šta mu diktira ne znači da je nepismen.
- JVC
#8756 Re: Ateizam vs. Religija
Naravno, u hadisima je Muhamed rekao da je to najkvalitetnija voda na planeti.Smrcak15 wrote: U Kuranu se kaze da je stari naziv za meku bio Baka, a Baka se spominje u bibliji kao mjesto gdje idu hodocasnici, i da ima izvora tu, sto je i mekka poznata po izvorima Zemzem, sa najkvalitetnijom vodom na planeti.
Vrelo Bosne je nekad bilo kvalitetno, ali Memic i njegova klika sve upropastise.
"An undercover investigative report by the BBC has revealed that Zamzam water sold in the UK and also bottled at source in Mecca were poisonous and not safe for human consumption."
https://www.bbc.com/news/uk-england-london-13267205
-
Hakiz
#8757 Re: Ateizam vs. Religija
To je islamofobna zavjera hrišćanske imperijalističke sile koja ne može prežaliti što je izgubila uticaj nad arapskim poluotokom. Čuj zemzem otrovan, tobe jarabi.
- zagortenej
#8758 Re: Ateizam vs. Religija
Bila bi povelika knjigaJVC wrote:
Bem mu misa. Pa zar i pored tolikih pisara i objave koja je trajala dugi niz godina nisu mogli jos dok je Muhamed bio ziv poceti sve to stavljati u jednu knjigu da ne bi bilo kasnije zabune. Vidi se iz hadisa da je nastala panika kad je Osman bio kalifa, Bukhari kaze "da bi velika kolicina Kurana mogla biti izgubljena". Bukhari ide dalje gdje kaze da su dobili instrukcije da se PRERADI Hafs tekst i da se ISPRAVI gdje je potrebno, pa se cak i prisjeca stihova koji su nestali iz originalnog teksta. Da ne spominjemo paljenje fragmenta pa i cijelih tekstova po njegovom naredenju. Ispade da je uzaludan posao bilo proci sve to sa Gabrijelom.

- Mišo_Kovač
#8759 Re: Ateizam vs. Religija
Da su pisali normalnim slovima umjesto škrabotinama, stalo bi bez problema
Biblija je doslovno 10 puta duža pa su je opet uspjeli ugurat u jedan malešni ćitapčić 
- JVC
#8760 Re: Ateizam vs. Religija
Da tragedija bude jos veca, ovo uopste nije kopija Kurana kao sto pise na slici ili kao sto je Smrcak govorio u nekoliko navrata.zagortenej wrote: Bila bi povelika knjiga
Prema dostupnim informacijama od strane Dr. Altikulaç iz Turske (provjerom ovog Kurana koje je uradio 2009 godine) i ostalih islamskih naucnika ovaj Kuran sa slike smjestaju u rano 2 stoljece po hijri ili 8 BC. Citiram: "Finally, Dr. Suʿād Maher, who examined this Qur'an, believes that it is not one of the Qur'ans sent by the third caliph ʿUthmān to various regions of the Islamic Empire."
- HardcoreMX
#8761 Re: Ateizam vs. Religija
ovo opet po tko zna koji put ista suplja...nasao je greske u Bibliji...hajmo sad i u Qur'anu...i onda spuca u beton.. 
- JVC
#8762 Re: Ateizam vs. Religija
Je li armirani?HardcoreMX wrote:ovo opet po tko zna koji put ista suplja...nasao je greske u Bibliji...hajmo sad i u Qur'anu...i onda spuca u beton..
- HardcoreMX
#8763 Re: Ateizam vs. Religija
mislim da bi ti na to pitanje dao najkompetetniji odgovor...JVC wrote: Je li armirani?
- JVC
#8764 Re: Ateizam vs. Religija
Ja bih prije rekao nesto kao fragile material. To je moj konacni odgovorHardcoreMX wrote:mislim da bi ti na to pitanje dao najkompetetniji odgovor...JVC wrote: Je li armirani?
p.s. nemoj trolati, please
- HardcoreMX
#8765 Re: Ateizam vs. Religija
smijesan si..pokusali su mu naci greske neuporedivo uceniji ljudi od tebe i sa znanjem jezika..JVC wrote: Ja bih prije rekao nesto kao fragile material. To je moj konacni odgovor
pssst...bez lazne patetike i demagogije...osim ako ne znas za argumentovanu diskusiju..
- JVC
#8766 Re: Ateizam vs. Religija
Super! Ali moram priznati da sam se i ja nasmijao onoj usporedbi sa betonom.HardcoreMX wrote:smijesan si..pokusali su mu naci greske neuporedivo uceniji ljudi od tebe i sa znanjem jezika..JVC wrote: Ja bih prije rekao nesto kao fragile material. To je moj konacni odgovor
pssst...bez lazne patetike i demagogije...osim ako ne znas za argumentovanu diskusiju..
"Beton, beton, samo beton! Beton nama treba!"
- Bloo
- Globalna šefica
#8767 Re: Ateizam vs. Religija
Ironično da to dolazi od tebe: poziv za argumentovanu diskusiju.HardcoreMX wrote:smijesan si..pokusali su mu naci greske neuporedivo uceniji ljudi od tebe i sa znanjem jezika..JVC wrote: Ja bih prije rekao nesto kao fragile material. To je moj konacni odgovor
Ako nemaš šta da napišeš osim svojih standardnih kriptičnih, nikom razumljivih koana, suzdrži se barem.
- Dozer
#8768 Re: Ateizam vs. Religija
Ovdje i dalje komedija 
Smrle i dalje izvlaci "argumente", ostali ih pobiju kontra dokazima dok kazes "keks", Smrle skonta da nema nista u kontru da to pobije, pa se malo usuti, i dodje opet za dan-dva i nastavi po svome
HCMX i dalje uskace s pokusajima "inteligentih" jednorecenicnih cinicno-sarkasticnih postova, naravno - bez ikakvih stvarnih argumenata ili dokaza za bilo sta (i jos nekome spocitava neozbiljnost u disusiji
) 
Ostali "pravovjerni" se tu i tamo pomalo ubace u pokusajima da "odbrane Kur'anske dokaze", ali to ne ide, ne ide, pa stane...
I tako u krug, mjesecima i godinama
Monty Pythoni su pocetnici za ovo ovdje
Smrle i dalje izvlaci "argumente", ostali ih pobiju kontra dokazima dok kazes "keks", Smrle skonta da nema nista u kontru da to pobije, pa se malo usuti, i dodje opet za dan-dva i nastavi po svome
HCMX i dalje uskace s pokusajima "inteligentih" jednorecenicnih cinicno-sarkasticnih postova, naravno - bez ikakvih stvarnih argumenata ili dokaza za bilo sta (i jos nekome spocitava neozbiljnost u disusiji
Ostali "pravovjerni" se tu i tamo pomalo ubace u pokusajima da "odbrane Kur'anske dokaze", ali to ne ide, ne ide, pa stane...
-
Cerebrum
#8769 Re: Ateizam vs. Religija
Koliko strana besmislene rasprave. Ne možeš ubijediti vjernika u suportno niti ateistu u suprotno nakon što misle oboje da su spoznali istinu. Prođe vam život u glupoj raspravi. Još pogotovo što je jedini cilj biti upravu a ne kritički iznijeti svoje stavove. Vjernici su vjernici jer se boje nepoznatoga i imaju strah a ateisti su ateisti jer su se ili razočarali u vjeru ili shvatili to kao nešto nemoguće u racionalnom i realnom svijetu. To je to.
- vatrogasac
#8770 Re: Ateizam vs. Religija
Cerebrum wrote:Vjernici su vjernici jer se boje nepoznatoga i imaju strah....
Iskorak u nepoznato je strah? Zar po zakonima psihologije nije obrnuto?
-
r_faruk
#8771 Re: Ateizam vs. Religija
jesam li ja nesto pomijesao u vezi ove skracenice BC? jel treba da stoji AD umjesto BCJVC wrote:Aha. A sve je ovo napisao Al Tabarani koji je roden 874BC i umro 971BC, znaci roden je 260 godina nakon Muhameda i Zejda.Smrcak15 wrote:
Zejd ibn Sabit, kaze da su zapisivali na razne materijale cim bi se objava zavrsila, pa bi Muhammed im rekao, da recituju pa ako se nadje greska u pisanju prepravili bi to i onda iznijeli narodu.
Vidis, ja imam problema sa ovim. Jednostavno mnogo vremena je proslo, mnogo vode je proteklo da bih ja ovo uzeo zdravo za gotovo.
- Smrcak15
#8772 Re: Ateizam vs. Religija
JVC wrote:Bem mu misa. Pa zar i pored tolikih pisara i objave koja je trajala dugi niz godina nisu mogli jos dok je Muhamed bio ziv poceti sve to stavljati u jednu knjigu da ne bi bilo kasnije zabune. Vidi se iz hadisa da je nastala panika kad je Osman bio kalifa, Bukhari kaze "da bi velika kolicina Kurana mogla biti izgubljena". Bukhari ide dalje gdje kaze da su dobili instrukcije da se PRERADI Hafs tekst i da se ISPRAVI gdje je potrebno, pa se cak i prisjeca stihova koji su nestali iz originalnog teksta. Da ne spominjemo paljenje fragmenta pa i cijelih tekstova po njegovom naredenju. Ispade da je uzaludan posao bilo proci sve to sa Gabrijelom.Smrcak15 wrote: sta rece i osta ziv![]()
![]()
![]()
Dok je Kuran napisan za zivota Muhammeda, i to na razne materijale, a poslije Muhamemdove smrti prepisan na jedan materijal, papir, to jeste knjigu od papira. i onda mi ti kazes ima vecih problema, pa u kojem ti svijetu druze zivis![]()
Ocigledno ne znas sta znaci kriticki prici nekoj povijesnoj licnosti ili dogadaju. Uzimati samo arapske izvore kao pravilo nije ispravno, a i nije kriticki. Arapi su imali susjedne narode koji su tu zivjeli, pisali su i oni mnogo toga. Donjeti kriticko misljenje o nekome ili necemu znaci procitati, usporediti sve, pa tek onda donjeti sud.Smrcak15 wrote: ma sta ba nista nije poznato, itekako je poznato ali tebi nije, zato sto slabo znas o Muhamemdu a vec donosis sud....znas se sta je bilo i prije rodjenja Muhamemda , a dok je bio omladinac ucetvovao u nekim ratovima, dodavao strijele ratnicima, poslije se bavio trgovinom, ozenio se sa hatidzom koja je bila 15 Godina starija od njega.
Ibn Hisham 834BCSmrcak15 wrote: what????![]()
Biblija spominje Bakka, mjesto koje se nalazi u Palestini...koja je jos poznata pod nazivom "plač".Smrcak15 wrote: pa biblija naziva Mekku, to jeste stari naziv za Mekku je bila Bakka
Smrcak, uozbilji se.
a da ti barem malo procitas o zivotu muhamemd , samo malo, znao bi zasto...ali ne citas druze, ne citas i zato i neznas....Bem mu misa. Pa zar i pored tolikih pisara i objave koja je trajala dugi niz godina nisu mogli jos dok je Muhamed bio ziv poceti sve to stavljati u jednu knjigu da ne bi bilo kasnije zabune. Vidi se iz hadisa da je nastala panika kad je Osman bio kalifa, Bukhari kaze "da bi velika kolicina Kurana mogla biti izgubljena". Bukhari ide dalje gdje kaze da su dobili instrukcije da se PRERADI Hafs tekst i da se ISPRAVI gdje je potrebno, pa se cak i prisjeca stihova koji su nestali iz originalnog teksta. Da ne spominjemo paljenje fragmenta pa i cijelih tekstova po njegovom naredenju. Ispade da je uzaludan posao bilo proci sve to sa Gabrijelom.
Kaze zasto nisu odmah imali, pa znas l iti uopste u kakvom su muslimani stanju teskom bili za vrijeme Muhammeda, ljudi su bili iscrpljeni do bola od silnih ratova , gladi, neimastine...imati papir u tim vremenima je luksuz bio.
Bog ih Preko Muhamemd spasavao kao sto je Isus spasavao sa mnostvom hrane kako bi se nahranili, Muhamemd je ista cuda radio kao isus, kada se hrana razmnozavala na njihove oci sto bi se reklo...ocima su se uvjeravali u cuda Muhammeda u tim teskim vremenima.
je li to mjesto ima izvore i ima veze sa hodocascem?Biblija spominje Bakka, mjesto koje se nalazi u Palestini...koja je jos poznata pod nazivom "plač".
Smrcak, uozbilji se
zidovski ucenjaci nisu slozni sa tobom, kazu Mojsije i Aron su isli sa narodom iz egipta u Mekku na hodocasce....cak se koristi rijec Hadzdz(Hagg biblijski)Nijedan Hebrejski prorok nije isao na hodocasce u Meku.
Smrcak, uozbilji se
- Smrcak15
#8773 Re: Ateizam vs. Religija
druze, Kuran ti kaze nepismen je bio a ti i dalje po svom....pa ako nevjerujes Kuranu da je bio nepismen sto bi onda meni vjerovaoHakiz wrote:Kraljevi, predsjednici, premijeri, direktori itd imaju sekretarice koje pišu šta ovi diktiraju. Iako su pismeni.Smrcak15 wrote: sva tri su ista isto generalnog opisa koje vi uzimate kao dokaz a zanemarujete hadise detaljnog opisa gdje jasno se kaze da su pisari to pisali.
tipa, jedan hadis kaze Muhamemd pisao pisma Kraljevima.
drugi detaljni hadis koji kaze, Muhamemd je imao grupu pisara koji su zaduzeni bili za pisanje pisama kraljevima i vladarima.
Štaviše, imaju i službe koje sastavljaju pisma, a onda ih te glavonje samo potpišu, tako da ne moraju znati ni razmišljati.
Da li bi to bila sljedeća stepenica, ko zna koliko misli koje mu se pripisuju su mu pisari izmislili, on ih samo "potpisao"?
To što neko ima pisara koji piše šta mu diktira ne znači da je nepismen.
- Smrcak15
#8774 Re: Ateizam vs. Religija
njemacki strucnjak istrazivao Zemzem vodu pa cuj sta kazeJVC wrote:Naravno, u hadisima je Muhamed rekao da je to najkvalitetnija voda na planeti.Smrcak15 wrote: U Kuranu se kaze da je stari naziv za meku bio Baka, a Baka se spominje u bibliji kao mjesto gdje idu hodocasnici, i da ima izvora tu, sto je i mekka poznata po izvorima Zemzem, sa najkvalitetnijom vodom na planeti.
Vrelo Bosne je nekad bilo kvalitetno, ali Memic i njegova klika sve upropastise.
"An undercover investigative report by the BBC has revealed that Zamzam water sold in the UK and also bottled at source in Mecca were poisonous and not safe for human consumption."
https://www.bbc.com/news/uk-england-london-13267205
testiranje raznih voda sa zemzemom
- Smrcak15
#8775 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Ovdje i dalje komedija
HCMX i dalje uskace s pokusajima "inteligentih" jednorecenicnih cinicno-sarkasticnih postova, naravno - bez ikakvih stvarnih argumenata ili dokaza za bilo sta (i jos nekome spocitava neozbiljnost u disusiji)
ma nema pobiju samo takoSmrle i dalje izvlaci "argumente", ostali ih pobiju kontra dokazima dok kazes "keks", Smrle skonta da nema nista u kontru da to pobije, pa se malo usuti, i dodje opet za dan-dva i nastavi po svome
malo usuti kazes...